Hallottuk a Házimozi Stúdió álom hangrendszerét

Audiofilek végállomása

2022. október 14., péntek, 18:25

MarkLevinson Revel audio hifi hangfal erősítő lejátszó high end hifi erősítő hálózati zenelejátszó high end hifi

A Mark Levinson elektronikát és Revel hangsugárzókat tartalmazó szett letisztult, mégis sokrétű. Magas áráért cserébe tanmesébe illő, ahogyan kombinálja a felhasználói kényelmet és hangminőséget. Vajon csak a nevet kell megfizetni, vagy más is rejtőzik a masszív fekete készülékházakban? És mi lesz a manapság népszerű streaming funkciókkal? Tanulságos élménytúra keretei közt sikerült válaszokat találni e kérdésekre.

Mark Levinson Revel Performa BE high end hifiMark Levinson Revel Performa BE high end hifiMark Levinson Revel Performa BE high end hifiMark Levinson Revel Performa BE high end hifiMark Levinson Revel Performa BE high end hifiMark Levinson Revel Performa BE high end hifiMark Levinson No-519 hálózati zenelejátszóMark Levinson No-519 hálózati zenelejátszóMark Levinson No-519 hálózati zenelejátszó

Lejátszó, DAC, streamer és előerősítő egyszerre?

A szóban forgó hangrendszer agyát egy Mark Levinson No. 519 képezte. Különlegessége, hogy zenehallgatáshoz minden digitális feladatot ellát, amire 2022-ben igény merülhet fel. Most csak főbb szolgáltatásait említem, mert részletes bemutatása egy önálló teszt cikket is jócskán megtöltene. Hat digitális bemenetet tartalmaz, lejátszik USB-ről, de helyi hálózatba is illeszthető Ethernet vagy WiFi alapon. Utóbbi esetén többek közt TIDAL streaming és Roon integráció egyaránt lehetséges. Az eszköz navigálható számítógépes böngészőből, okostelefonról, tabletről vagy hagyományosan, távvezérlővel. Készülékháza autentikus Mark Levinson részletek montázsa, repülőgép-ipari alumíniumból, masszív fém gombokkal és lábakkal.

Mark Levinson No-519 hálózati zenelejátszó

Színes előlapi kijelzője nemcsak esztétikus, hanem praktikus is. A gyártó egyedi fejlesztésű Pure Path elvét hasznosítja, aminek köszönhetően drámai növekedést értek el sávszélesség és linearitás terén. Mindez csak a jéghegy csúcsa, funkcióinak aprólékosabb megismeréséhez érdemes meglátogatni a gyártó vagy a Házimozi Stúdió honlapját. A Mark Levinson rövid videót is készített róla, ami itt látható: 

A két izom

Mi lehet jobb egy Mark Levinson végerősítőnél? Ha kettő van belőle! A rendszer szívének tekinthető No. 536 monoblokk páros különállóan hajtja a jobb és bal oldali hangsugárzókat. A teljesítmény (csak egy oldalon) 400 W 8 ohmon, ami bőségesen elég tágas lakóterekben is. AB osztályú erősítő topológia található a masszív bordákkal hűtött házakban, a kivitel minősége a prémium árnak megfelelően elsőosztályú. A beüzemeléshez kettő ember kell, tekintettel arra, hogy a két erősítő becsomagolva több, mint egy mázsa tömegű. Szerencsére a leendő vásárló ingyenes házhozszállítást és professzionális beállítást igényelhet egész Magyarország területén. E Mark Levinson készülékek a gyártó új sheltoni gyárából származnak, tervezésük, fejlesztésük és gyártásuk is teljes egészében az USA-ban történik. A No. 536 tudásának mélyebb megismeréséhez szintén érdemes meglátogatni a Házimozi Stúdió weboldalát.

Mark Levinson Revel Performa BE high end hifi

Hangfalak

A Revel Performa F228Be nevének utolsó két betűje a berillium magassugárzóra utal. Korábban csak a gyártó zászlóshajó modelljeiben alkalmazták e ritka fémet. Létrejöttének oka, hogy jelentős rés keletkezett a Performa3 és Ultima2 hangsugárzók között. Így logikus lépés volt a hézagot kitöltő Performa Be széria megalkotása. Korábban írtam a Performa3 F208 álló, illetve munkatársam a Performa M126Be állványos hangsugárzóiról. Mindkettő hangminősége hibátlan pontozást kapott az adott kategóriában. Ezeknél még komolyabb szintet képvisel az F228Be, melynek dobozteste és hangszórófelülete ugyanakkora, mint a korábban bemutatott F208-é.

Mark Levinson Revel Performa BE high end hifi

A membránokat és a keresztváltót is teljesen átalakították, ami jelentős hangminőség változást eredményez. Magasságuk miatt elsőre monumentálisnak tűnhetnek a dobozok, de a méretes hangszórókhoz viszonylag keskeny előlap és íves oldallemez társul. Ezek optikai értelemben egész kecses megjelenést adnak az F228Be számára. Korábbi tapasztalataim alapján meghálálja a gondos elhelyezést. Nagy terekben érvényesül leginkább, de kis szobában is szép teret képes megjeleníteni. A zongoralakk fekete kiadást sikerült lencsevégre kapnom, de jó tudni, hogy létezik még elegáns fehér, lakkozott dió, továbbá ezüst opció is. Ez a hangulatos kisfilm segít jobban megérteni, hogy miért rangsorolják sokan a Revel céget a legjobb hangfalkészítők közé:

Meghallgatás

Hatalmas amerikai végerősítők láttán laikusként masszív, domináns hangzást lehetett volna sejteni, de a valóság teljesen eltérő élményt tartogatott. A Mark Levinson és Revel páros integrált, koherens karaktert nyújtott, érzékelni lehetett a szinergiát és finom egyensúlyt. A hatalmas tartalékokkal dolgozó végerősítők és az Revel F228Be kombinálása nagy, széles térérzetet teremtett. Aprólékosan kidolgozott dinamikai árnyalatok jelentek meg a mélyhangokban, középső és magas frekvenciákban, miközben az összes hangsáv holografikus színpadon rajzolódott ki. Könnyen befogadható karakterrel jelent meg bármilyen zene, amit elindítottam a rendszeren. Meghallgattam az összes töviről hegyire ismert referencia darabot, amiket hifi teszteléshez is használni szoktam. A szett tudása többek között abban nyilvánult meg, hogy önkéntelen módon végig akartam hallgatni e számokat, mert a megunt dallamok ismét újszerűvé váltak.

Mark Levinson Revel Performa BE high end hifi

Más rendszereken már több, mint százszor hallottam Dave Brubeck - Take Five c. klasszikusát, vagy Marcus Miller - Papa Was A Rolling Stone c. feldolgozását és Cassandra Wilson - Red Guitar c. dalát is. A lejátszott művek kereken, teljesség érzettel és kitárulkozó sztereó középponttal szólaltak meg, ami nyugalmat és elégedettség érzetet váltott ki belőlem. Ügyes egyensúlyt vettem észre az energikusság és gyengédség, pontosság és lágyság között. A rendszer hagyott teret az érzelmességnek, de nem vált önfejűen játékossá.

Mark Levinson No-519 hálózati zenelejátszó

A tisztességesen megtervezett, korszerű hifi elektronikák és high end hangsugárzók elképesztő felbontással képesek kirajzolni a legmélyebbre elásott részleteket is. De mit sem ér ez a képesség, ha az eredmény nem élvezhető. Ezúttal a Take Five cintányérjainak mikrodinamikai részleteit, két ütés közti lecsengést is érzékeltem, miközben az összkép mégis simogató és neutrális maradt. Utóbbi mondatból az összkép szót emelem ki még egyszer, mert szubjektív véleményem szerint az sem szolgálja a hosszútávú hallgathatóságot, ha egy rendszer túlságosan a részletekre fókuszál.

Mark Levinson Revel Performa BE high end hifi

A szóban forgó készüléklánc lehetőséget adott arra, hogy hátra dőljek és a nagy képpel foglalkozzak és arra is, hogy csak bizonyos zenészekre irányítsam figyelmemet. Ez bármilyen zenei műfajnál előnyt jelentett, ahogy a fényességet nélkülöző magashangok is. Órákig tartó zenehallgatás után is fejzúgás és frusztráció nélkül álltam fel a kanapéról. Pedig nem kizárólag halkan és nemcsak audiofil darabokat hallgattam. Utóbbiak közé tartozott Post Malone - When I’m Alone c. száma, amely különös keveréke hip hop, rap, R&B és trap stílusoknak. Húsos, nehéz ütemeket tartalmaz, erősen digitalizált éneksávval és nagy térrel. Nem azért indítottam el, hogy valósághűséget kutassak, hanem hogy a mélyhang kapacitást fel tudjam mérni. A Revel hangfalak szellős, nagy lélegzetvételű és gazdag dinamikájú basszust nyújtottak, miközben az effektektől hemzsegő, mély atmoszférát is ügyesen kicsomagolták. Mellőzték a túlzó nehézséget és oda nem illő pumpálást, mégis dús, eleven érzettel tudták visszaadni a basszust.

Pozitív élmény volt meggyőződni a rendszer könnyűzenével szembeni rugalmasságról, de hozzá kell tennem, hogy komolyzenei művekkel aratta le a legtöbb babért. Számomra a csúcspontot Yuja Wang - Ravel Piano Concertos c. albuma jelentette, melyben a zongora tonalitása és érzelmi töltete is gazdagon megjelent. Még a leghalkabb billentyűleütéseknél is teljesen lehorgonyozta figyelmemet a sztereó szett. Próbáltam olyan zenét keresni, amivel ügyetlenül bánik majd a Revel és Mark Levinson kombináció. Néhány órával később be kellett látnom, hogy semmi esélyem nem volt rá.

Mark Levinson Revel Performa BE high end hifi

Záró gondolatok

A Házimozi Stúdió több ízben bizonyította rátermettségét egyedi installációs téren, amit a korábbi Grand Theatre szobájukról, a TRON fantázianevű moziszobáról, továbbá a bemutatóteremről és skandináv nappaliszobájáról szóló cikk is illusztrált. Az emeleti zenehallgató szobában jelenleg összeállított Revel és Mark Levinson szett azok szívét is megdobogtatja, akiket a filmek világa kevésbé érdekel. Így kijelenthető, hogy aki ide jön, sztereó és többcsatornás kategória esetén is a legkiválóbb opciók közül válogathat. A fentebb taglalt összeállítás maradéktalan elégedettséget okozhat azoknak, akik a hosszú távú hallgathatóságot, térmélységet, szórást, dinamikát és terhelhetőséget kombinálnák. Mindez funkcionálisan gazdag és sokrétű csomag formájában vihetik haza. Olcsóbb és drágább csomagösszeállítások is lehetségesek, a kiszemelt darabok pedig (amennyiben vannak készleten), előzetes egyeztetést követően, nyugodt körülmények között kipróbálhatók, meghallgathatók a Házimozi Stúdióban. Érdemes élni a lehetőséggel, számomra rendkívül tanulságos és gazdag élmény volt!

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.