QUAD Artera Play és Artera Stereo

2017. február 28., kedd, 23:15

QUAD audio hifi erősítő lejátszó előfok végfok végerősítő CD lejátszó hifi erősítő hifi rendszer QUAD hifi

Pár hónappal ezelőtt, a DALI EPICON 8 meghallgatása alkalmával találkoztunk első alkalommal az Octogon Audio-ban a QUAD Artera Play és Artera Stereo elektronikákkal. Ám nem tagadhatjuk - akkor sem tagadtuk -, hogy az első találkozás, minden pozitív tapasztalatunk ellenére, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeinket. A DALI nem sokkal később megkapta a második esélyt és most eljött az idő, hogy a QUAD is megkapja ugyanezt. Meghallgattuk több hangfallal is, hogy jobban megismerjük az igazi arcát.

QUAD Artera Stereo és Artera PlayQUAD Artera Stereo és Artera PlayQUAD Artera Stereo és Artera PlayQUAD Artera Stereo és Artera PlayQUAD Artera Stereo és Artera PlayQUAD Artera Stereo és Artera PlayQUAD Artera Stereo és Artera PlayQUAD Artera Stereo és Artera PlayQUAD Artera Stereo és Artera PlayQUAD Artera Stereo és Artera PlayQUAD Artera Stereo és Artera PlayQUAD Artera Stereo sztereó végerősítőQUAD Artera Stereo sztereó végerősítő hátlapQUAD Artera Stereo sztereó végerősítő belsőQUAD Artera Stereo sztereó végerősítő belsőQUAD Artera Play CD-lejátszó és előfokQUAD Artera Play CD-lejátszó és QUAD S-2 hangfalQUAD Artera Play CD-lejátszó és előfokQUAD Artera Play CD-lejátszó és előfokQUAD Artera Play CD-lejátszó és előfokQUAD Artera Play CD-lejátszó és előfok hátlapQUAD Artera Play CD-lejátszó és előfok hátlapQUAD Artera Play CD-lejátszó és előfok hátlapQUAD Artera Play CD-lejátszó és előfok belsőQUAD Artera Play CD-lejátszó és előfok távirányítóQUAD Artera Stereo és Artera Play az Octogon AudiobanQUAD Artera Stereo és Artera Play az Octogon AudiobanQUAD Artera Stereo és Artera Play valamint QUAD Z-3 hangfalQUAD Artera Stereo és Artera Play valamint QUAD Z-2 hangfal

A QUAD nem szorul bemutatásra

Ennek ellenére, le kell írnunk, hogy az iparág egyik legrégebbi cégének mi is nagy tisztelői vagyunk. Egyebek között azért, mert a QUAD ma is nagyjából azt csinálja, amit fél évszázaddal ezelőtt. Vagyis a saját fejlesztéseire koncentrál, nem a versenytársakat lesi. A ma oly népszerű, rövid termékciklusok helyett pedig csak akkor mutatnak be újdonságot, ha abban tényleg komoly tartalmi fejlesztés is lakozik. Ráadásul - bár ennek a hangra semmilyen hatása nincs - mi őszintén tiszteljük a céget azért, hogy miközben szinte minden konkurens átállt az elmúlt évtizedek során a 43,5 cm körüli szélességű készülékek gyártására, az öreg angol műhely ma is kitart a 33 cm mellett.

QUAD Artera Stereo és Artera Play

Az Artera család

Az Artera egy négy típusból álló termékcsalád, ami forráselektronikák és erősítők nem éppen szokványos, de mégis praktikus kombinációira épül. A sorozat legkisebb tagja, az Artera One egyszerre integrált erősítő, előfok, CD-lejátszó, DAC és hálózatos lejátszó. Vagyis, ha úgy vesszük, egy komplett hifi elektronika. Ám azzal, hogy előfokként is használható, utat nyit a későbbi, végerősítővel való fejlesztésre. Az Artera Stereo egy 2 x 140 wattos végerősítő, ami a család bármely más tagjával kombinálható. Tesztünkben is ez volt az erő forrása. Az Artera Link egy hálózatos szolgáltatásokkal, DAC-kal és előfokkal is felvértezett CD-lejátszó. Tulajdonképpen a One modell kistestvére, integrált erősítő helyett, csak előfokkal ellátva. Az Artera Play, ami tesztünk során a forrás szerepét betöltötte, "csupán" CD-játszó, előfok és DAC. Bár itt megjegyezzük, hogy a DAC USB bemenettel is rendelkezik, ami ma még nem nevezhető általánosan elterjedtnek.

QUAD Artera Play CD-lejátszó és előfok hátlap

QUAD Artera Play

A Play a sorozat "legkisebb" tagja, ami annyit jelent, hogy a One és Link modellekhez képest, ebből kimaradt a hálózatos lejátszás lehetősége. Bár a CD-lejátszó/DAC/előfok funkciókkal ez sem nevezhető éppen minimalistának. Ráadásul a beépített ESS ES9018 32 bit DAC megbirkózik akár 32 bit/384 kHz-es PCM adatfolyammal, és 256-os DSD-vel is. Vagyis Hi-Res kompatibilis, nem is akárhogyan. Ehhez még hozzátehetjük, hogy a DAC négy választható szűrési módot kínál, amivel még inkább saját ízlésünkhöz igazíthatjuk a rendszer hangját.

QUAD Artera Play CD-lejátszó és előfok

A hátlapra pillantva láthatjuk, hogy digitális fronton 2-2 optikai és koaxiális, no és az előbb emlegetett USB vár ránk, illetve 1-1 kimenet. Analóg oldalon természetesen ott van az előfok RCA és XLR kimenete, valamint 2 sztereó bemenet. No és ezek mellett még ott van a földeletlen (C18) táp aljzat, amit használhatunk a gyárilag mellékelt "madzaggal", vagy annál szebben, jobban kivitelezett és jobb hangot ígérő kábellel, ahogy éppen kedvünk tartja. Végül pedig ne feledkezzünk meg arról, hogy itt van egy trigger kimenet is, a végfok egyszerűbb bekapcsolására.

QUAD Artera Play CD-lejátszó és előfok hátlap

QUAD Artera Stereo

Az Artera Stereo funkcióját tekintve egyszerű végerősítő, 2 x 140 wattal, amit a gyártó 8 Ohm terhelés mellett ígér. Ide kívánkozik az akár 750 wattos teljesítményfelvétel, aminek ismeretében máris egy jó adag optimizmussal tekintünk a gépre. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a szerkezet 20 Hz és 20 kHz között 0,5 dB-en belüli stabilitást ígér, 115 dB-es jel/zaj viszony társaságában, akkor már alighanem sokan el is kezdenek számolgatni, hogy milyen lemondások árán tehetne szert egy ilyen erősítőre.

QUAD Artera Stereo és Artera Play

Az Artera Stereo hátlapja nem tartogat sok meglepetést. Megtaláljuk rajta az XLR és RCA bemeneteket, illetve a lényeget, a hangfalak szorítós csatlakozóit. Ezen a ponton egy apró panasszal azért mégis csak élnünk kell. Minket cseppet sem zavar, hogy a gép nem kapott kettős kábelezéshez előkészítést, és még az aranyozást sem hiányoljuk igazán. No de egy neves angol gyártó termékén ilyen klasszikus, vagyis egyszerű csatlakozókra nem számítottunk. Nem, nem a hangminőség miatt, csupán azért, hogy érezzük a törődést. Annyi szebb és akár picit masszívabb csatlakozó létezik ma már a piacon.

QUAD Artera Stereo sztereó végerősítő hátlap

A formaterv

Mint azt már említettük, az Artera sorozat 33 cm széles, tehát kisebb, mint a legtöbb, hagyományos szélességű hifi berendezés, de cseppet sem érződik mini hifinek. Egyrészt azért, mert a masszív alumínium előlapok és esztergált, oldalsó hűtőbordák már messziről elárulják a gépek komolyságát. Másrészt, aki egyszer megemeli valamelyiket, mindjárt rájön, hogy még a CD-lejásztó/előfok is majdnem háromszor olyan nehéz, mint egy átlag mini elektronika. A végerősítő 15 kg-os tömege pedig azonnal döbbenetet csal mindenkinek az arcára, aki azt megpróbálja felkapni. A készülékek megvásárolhatóak szürke vagy fekete alumínium előlappal. Tesztalanyaink szürke színe mutatós, így meg is adjuk neki a maximális pontszámot, de igazából a fekete az, amitől a szívünk hevesebben ver.

QUAD Artera Stereo és Artera Play

A meghallgatás

Nem véletlen, hogy ezúttal nem tesztről, hanem meghallgatásról beszélünk. Számunkra csak az a teszt "igazi", amikor legalább egy hetet el tudunk tölteni a készülék társaságában, annak legalább 10 órán át tartó elmélyült hallgatásával. Jelen esetben egy rövid, mindössze 4 órás fülelés tapasztalatait tudjuk összefoglalni. Igaz, az Octogon Audio segítőkészségének hála, ez 7 különböző hangfalpárral zajlott.

QUAD Artera Stereo és Artera Play az Octogon Audioban

Az első menetet, a már bemelegített rendszerrel, Focal Sopra 2 hangfalak társaságában ejtettük meg. Az élmény fantasztikus volt, a sztereó színpad mélysége, tere lenyűgözött. A rendszer végtelennek tűnő könnyedséggel adta át a dobokat és sziporkázó zsenialitással szólaltatta meg a fúvósokat. Hallgattuk, szerettük, és csak egyetlen kételyünk maradt: mintha kicsit szertelen lett volna a játék, mintha hiányzott volna egy csipetnyi fegyelem. Szinte mindent megkaptunk, amit vártunk, de ennek az ára igen húzós volt. A Sopra 2 egy magasabb kategóriából való, ezért kértük a Focal Aria 926 páros bekötését.

QUAD Artera Stereo és Artera Play az Octogon Audioban

Az eredmény kellemes meglepetés volt. Bár a középtartomány kicsit veszített könnyű természetéből és a tér is egy kicsivel zártabbá vált. Erőben és élénkségben ezúttal sem volt hiány, a hang egésze egy kicsivel nyugodtabb, volt. A mélyek nem szárnyaltak úgy, de ebben tagadhatatlan szerepe van a hangfalak közötti méret és árkülönbségnek is. Ezt az összeállítást bátran ajánlanánk bárkinek. Érdemes meghallgatni. Ezután az iménti Focalok árának nagyjából a felébe kerülő Tannoy Revolution XT 6F hangfalakkal is meghallgattuk a QUAD Arterát, de csalódnunk kellett. Tény, hogy Artera lelkesen mozgatta a membránokat, de azok már nem mozgatták ilyen lelkesen a füleinket és szívünket. Még az AV-Online legnagyobb Tannoy rajongója is szomorúan kérte, hogy lépjünk tovább, hallgassunk valami mást. Jött hát a KEF Q700, és vele egy teltebb, de kevésbé fürge hangzás a Focalokhoz képest, és a tér ezúttal nem épült fel olyan tisztán. Hosszan kóstolgattuk Dire Straits és Kari Bremnes dalokkal is, és a hang összehatása meleg, nyugodt, stabil volt.

QUAD Artera Stereo sztereó végerősítő belső

Ezek után egy nagyobb váltás következett, amikor is a Polk Audio LSiM 707 hangfalakkal kötöttük össze a QUAD készletet. Az eredmény pedig teljesen letaglózott. Léptettünk a különböző zeneszámok között és ahelyett, hogy a rendszer erényeit vagy hiányosságait értékeltük volna, csak döbbenettel füleltünk. Végül, közös megegyezéssel a Futurama egyik mémmé vált pillanatát vettük elő, hogy leírjuk miként is éreztünk.

QUAD Artera Stereo sztereó végerősítő belső

Kellett egy kis idő, hogy magunkhoz térjünk. Majd végül csak sikerült megtalálnunk a rendszer gyenge pontját. A mélyekkel éppen hogy elbírt az erősítő, ami ereje, teljesítőképessége józan határán mozgott. Nem olyan értelemben, hogy zavaró torzításokkal színezte volna a hangot, egyszerűen csak nem tudott általa kiteljesedni a Polk Audio LSiM 707 basszusa. Ám a középtartománytól kezdve olyan sima, kiegyenlített hangot kapunk, amit álmainkban sem reméltünk. Igaz, nagyzenekari művekkel meggyengült és mind a közép- mind a mélytartomány határozottan veszített a felbontásából. Mosottabb és fakóbb lett. Na de ez a hangfal erején felüli préda volt a QUAD-nak. A Polk Audio tesztszakasz lezárásaként, a mélyeket külön megvizsgáltuk néhány dallal. Még ha erőben nem is kaptuk meg a maximumot, a különböző alacsony frekvenciákat még most is sikerült egyenletes erővel, és határozottsággal, keménységgel reprodukálni. A teszt legutolsó állomásaként még belehallgattunk egy pár Focal Electra 1028-ba is. Ezek az LSiM-hez képest nagyobb felbontással, de szerényebb dinamikával mutatták meg, mennyire sokat számít a hangfal megválasztása.

QUAD Artera Stereo és Artera Play

A tanulság

Mivel ez nem teszt, csupán meghallgatás volt, azért bizonyos tanulságokat ebből is leszűrhetünk. A QUAD az általa ígért 140 wattjával nem erőt képvisel, hanem inkább játékosságot. A Polk Audio LSiM sorozata és a Focal Aria illetve Electra hangfalak jó kiindulópontok lehetnek egy Artera rendszerhez, ahogyan természetesen a QUAD saját hangfalai is. Az Artera pedig egy érdekes alternatíva a hifi piacon. Olyasmi, amit érdemes meghallgatni, hogy jobb képet kapjunk arról, mennyi minden közül is válogathatunk ebben az ársávban.

QUAD Artera Stereo és Artera Play valamint QUAD Z-3 hangfal

Ez a teszt jól példázza a hifi egyik alapszabályát, miszerint nem szabad automatikusan összerakni tesztgyőztes elektronikákat tesztgyőztes hangfalakkal. Előfordulhat, hogy azok csak kevéssé illenek össze, nem úgy egészítik ki egymást, ahogyan szeretnénk. Pont ez történt a QUAD Artera szett és a DALI EPICON, a KEF és a Tannoy hangfalak esetében is. Nyilván ez a mi szubjektív véleményünk, ami nem azt jelenti, hogy ezek kevésbé jó hangfalak. Nekik is megvan az erősítő/CD-lejátszó párjuk, amivel szárnyalnak. Pont ez a hifi szépsége és a sokszínűsége is egyben. Ezért kötelező az, hogy mindig gondosan válogassuk össze és hallgassuk meg az adott összeállítást, mielőtt vásárlásra adjuk a fejünket.

Iránytű

Ár:

QUAD Artera Stereo: 549 990 Ft

QUAD Artera Play: 549 990 Ft

Forgalmazó:

Horn Distribution (HU) Kft.

+36-1-3470020

1191 Budapest, Ady Endre út 28.

hu.horn.eu

 

QUAD Artera Stereo és Artera Play valamint QUAD Z-2 hangfal

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.