Új okosotthon-eszközök a Hamától

2019. április 5., péntek, 09:20

Hama okoseszköz okosizzó okoskonnektor mozgásérzékelő nyitás érzékelő Smart Solution Smart Home Hama Smart Solution

A Hama kínálatában nemrég jelentek meg különféle okoseszközök, melyek alapfunkcióikon túlmenően belépőt jelenthetnek az IoT alapú okosotthonok világába. Ahogy e technológia fejlődik, úgy válnak egyre elérhetőbbé és gazdagabb funkcionalitásúvá ezek az eszközök is. A Hama kínálatából okosizzókat, lámpát, nyitás és mozgásérzékelőt valamint konnektort próbáltunk ki.

Mi az IoT illetve az okosotthon koncepció?

Az IoT mint fogalom csupán néhány éve került be a köztudatba, leginkább az új technológiák iránt fogékony fogyasztók körében. Az IoT az Internet of Things, azaz a "dolgok internete" kifejezés rövidítése és olyan eszközök gyűjtőneve, amelyek alapfunkciójukon túl további szolgáltatásokat is kínálnak - méghozzá online. Minden háztartási eszközre és berendezésre gondolhatunk: a hűtőgépre, légkondicionálóra vagy éppen a világítás elemeire is, sőt, további opciók is bőséggel állnak rendelkezésre; a kínálat szinte végtelen. Az okoshűtő vizsgálhatja például adott élelmiszerek fogyását és ennek megfelelően állíthat össze számunkra bevásárlólistát, amit online ki is küld telefonunkra. Vagy éppen a légkondicionáló a külső hőmérsékletet is figyelve úgy lép működésbe, hogy mikorra hazaérünk éppen megfelelő legyen a hőmérséklet - ehhez nem is feltétlen szükséges beállítanunk érkezési időt, hanem a klíma, telefonunk GPS egysége segítségével érzékelheti, amikor már otthonunk közelében járunk és automatikusan elindul. A lehetőségek tárháza végtelen, ahogy az árcédulákon szereplő összegek is azok lehetnek. Cikkünkben néhány elérhető, de nem csak alapszintű szolgáltatást kínáló Hama okoseszközt mutatunk be.

Hama Smart Solution App

Vezérlési módok

Hama okoseszközeinket Androidra és iOS-re elérhető applikációkkal vezérelhetjük alapkiépítésben. Ehhez a Hama Smart Solutions applikációt szükséges telepítenünk, a szoftverigény eltérő lehet. Éppen ezért mindig érdemes ellenőrizni a használati leírásban, hogy a választott okoseszköz melyik szoftvert támogatja. A szoftver regisztrációt igényel, ami nem feltétlenül szimpatikus, hiszen így okoseszközeink használatát követve akár napi rutinunkra, szokásainkra is következtetni lehet. Illetéktelen kezekben ez az információ akár veszélyt is jelenthet, de szerencsére a Hama mérnökei megfelelően erős biztonsági protokollokat biztosítanak ahhoz, hogy ez ne következhessen be.

Összetettebb vezérlési igények illetve komplexebb láncok kialakítására használhatjuk az IFTTT (If This Then That) platformot is, melyet a Hama okoseszközök támogatnak. Így akár több eszköz együttes működtetésével kreálhatunk igazán jelenkori technológiai élményeket otthonunkba is.

Hama Smart Solution okoskonnektor

Az említett termékek vezérelhetők Amazon Alexa segítségével is, ennek megfelelően lehetővé válik otthonunk egy részének hanggal történő irányítása. Emlékezetes filmjelenet a tapsra kapcsolódó világítás, mostantól ez is rendelkezésünkre áll otthonunkban, kifejezetten kedvező áron. Lássuk a Hama eszközeit kategóriánként!

Hama Smart Solution okosizzó App

Okosizzók, okoslámpa

Mitől lehet okos egy izzó? Merülhet fel a kérdés, alapvetően jogosan. Először is például a Hama modelljei 16 millió színből álló skálán változtathatják világításunk színét, amit okostelefonunkról vezérelhetünk a Hama Smart Solutions applikáció segítségével.

Hama Smart Solution okosizzó

Az izzók otthonunk WiFi hálózatára csatlakoznak, ezután elérhetők telefonos App-on keresztül is. Megadhatjuk melyik fényforrás melyik helyiségben található és akár egyszerre szabályozhatjuk fényüket. Látványos, amikor az egész lakás világítása varázsütésre normál lámpafényből pirosra, zöldre vagy lilára vált. Ugyanakkor van tovább is, hiszen a legtöbb izzó és lámpa kompatibilis az IFTTT (If This Then Than) interfész és automatizációs platformmal is. Ennek köszönhetően olyan automatizált működési láncokat alakíthatunk ki kedvünk szerint és igen egyszerűen, ami messze túlmutat egy egyszerű színváltoztatáson.

Hama Smart Solution okosizzó

Mozgásérzékelővel vagy nyitásérzékelővel összekötve például beállíthatjuk, hogy amikor az ajtó kinyílik, kapcsolódjanak fel a lámpák, hogy ne kelljen sötétben keresnünk a villanykapcsolót. De tovább is mehetünk: beállíthatjuk, hogy amikor a mozgásérzékelő észlel valamilyen mozgást, akkor kapcsolódjanak fel a lámpák mondjuk piros színben, kapjunk egy értesítést telefonunkra, valamint akár a rendőrség számára is küldhetünk egy azonnali emailt a betörés pontos idejének megállapításához. Vagy egyszerűen beállíthatjuk, hogy lámpáink helyiségenként váltakozva, meghatározott ideig legyenek felkapcsolva, így szimulálva otthonlétet miközben távol vagyunk. Ugyanakkor a működést időzíthetjük és az IFTTT segítségével komplex világítási sémákat alakíthatunk ki.

Hama Smart Solution menyezeti lámpa

Beállíthatjuk például, hogy napközben normál fénnyel világító izzóink közül például este 8 után a hálószobaiak kéken, a gyermekszobában lévők lilán, míg a nappaliban lévők normál fénnyel, de 50 % erősséggel világítsanak, egészen reggel 6-ig. Ez persze nem azt jelenti, hogy reggelig minden világítani fog, hanem azt, hogy az eddig az időpontig felkapcsolt lámpák így fognak világítani. De meghatározható akár a lámpaoltás ideje vagy éjszakai fények kialakítása is.

Hama Smart Solution mozgásérzékelő

Nyitás és mozgásérzékelők

Ezen eszközök szintén WiFi hálózatunkra csatlakoznak és egy sor szolgáltatást kínálnak, elsősorban otthonunk védelmére. Ugyanakkor központi egység nélkül is működhetnek megfelelő beállítások esetében. A mozgásérzékelő értelemszerűen egyes zónák megfigyelésére szolgál és ennél is beállítható, mi történjen, ha mozgást érzékel: kapcsolja fel a lámpákat, küldjön riasztást számunkra, vagy hálózati webkamera összekötésével készítsen egy fotót, videót az eseményről, amelyet aztán felhő alapú tárhelyünkbe feltölt.

Hama Smart Solution mozgásérzékelő szenzor

A nyitásérzékelő szerepe hasonló, mindezeket a funkciókat tudja, viszont csak az egyes nyílászárók nyitását érzékeli, így praktikus lehet pl. automatikus villanykapcsoláshoz, mikor nyitjuk a bejárati ajtót vagy akár a szobaajtó nyitására is felkapcsolhatja a lámpát a folyosón, hogy ne kelljen sötétben botorkánunk a kapcsolóig vagy a mosdóig. Az IFTTT beiktatásával ismét kiszélesednek lehetőségeink, és akár komplex eseményláncokat definiálhatunk - egy esemény bekövetkeztére - lehetőségeinknek valóban csak fantáziánk szab határt. Vicces használati mód lehet a hűtő ajtajára rögzíteni a nyitásérzékelőt, így értesülhetünk, ha valaki éjszaka megdézsmálja a sütemény, csokoládé vagy egyéb készleteket…

Hama Smart Solution mozgásérzékelő

Okoskonnektorok

A Hama okoskonnektorok arra az esetre nyújthatnak kényelmes megoldást, ha nehezen elérhető helyen lévőt szeretnénk áramtalanítani. Ezen túlmenően olyan eszközök ki- és bekapcsolására is használhatjuk, amiknek nincs kapcsolója, csakis a tápfeszültség megszüntetésével kapcsolhatók ki és be, mint például bizonyos lámpák vagy szellőző ventilátorok.

Hama Smart Solution okoskonnektor

Az okoskonnektorok vezérelhetők applikációból vagy Amazon Alexa segítségével, az IFTTT ezen eszközök esetében jelenleg nem támogatott. Konnektorainkat egyszerre vagy külön-külön is kapcsolgathatjuk, illetve egységesen vagy egyesével időzítve. Legfeljebb 3500 W összteljesítményű elektromos eszközt köthetünk az egyes konnektorokra, amelyek IP20 szabványnak megfelelő érintésvédelemmel rendelkeznek, így kültéri használatra nem alkalmasak.

Hama Smart Solution okoskonnektor

Összegzés

A Hama okoseszközei egyszerű és költséghatékony megoldást kínálnak otthonunk alapszintű, vagy eggyel bonyolultabb automatizálására. Az IFTTT-vel való kompatibilitás értelemszerűen új szintre emeli az eszközök képességeit és a létrehozható automatizmusok összetettségét, ezért mindenképpen érdemes kipróbálni ezt a funkciót is. Fontos, hogy minden eszköz csak 2,4 GHz-es WiFi hálózatot támogat, 5 GHz-es és kevert módú hálózatokhoz nem csatlakoznak. Az ingyenes applikációk bár intuitívan, egyszerűen használhatók, regisztráció mindenképpen szükséges, ami ezesetben nem feltétlenül a felhasználó érdekeit szolgálja és addicionális biztonsági kockázatot is jelenthet. Mindemellett érdekes, szórakoztató és adott esetben hasznos kiegészítői lehetnek otthonunknak a Hama új okoseszközei, melyek nem csak képességeikkel, hanem árukkal is felhasználóik kedvébe járnak.

Iránytű

Forgalmazó:

Hama Kereskedelmi Kft.

+36-1-2971040

1181 Budapest, Zádor u. 18.

hama.hu

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.