Hangfal > mélyláda teszt

Mélyláda tesztek belépőszinttől a high end-ig

A mélyládák feladata összetett, házimozi rendszerek nélkülözhetetlen alkotóelemei. Izgalmasabbá teszik a filmekben, zenékben és videójátékokban lévő dinamikus, erőteljes mélyhangokat, alsó frekvenciás részleteket. Előnye, hogy stabil alapot nyújt a hangmezőnek és ideális esetben segít növelni a műsor térérzetét. Fő feladata tehát, hogy a legmélyebb basszusokat megszólaltassa, kiegészítve a rendszerben lévő többi hangsugárzót. Az aktív mélyláda azt jelenti, hogy beépített erősítő hajtja a hangszórót, így a házimozi erősítőnek több energiája marad a felsőbb frekvenciatartomány megszólaltatására. A jó eredményhez feltétel a csillapított akusztikájú doboz, a vibrációcsökkentett talpak és persze a könnyű, de merev membrán.

Mélyláda minőségi kategóriák

A hangfalakhoz hasonlóan mélysugárzókból is különböző kategóriák léteznek. A belépő modellek (kb. 50-150 ezer forint) főleg arra jók, hogy kiegészítsenek kisebb, olcsóbb hangsugárzókat. Átlagos otthonokban általában már egy belépőszintű mélyláda is nagy hangnyomásra képes. A drágább aktív mélyláda típusok általában azért kerülnek többe, mert a bennük lévő, jobb alkatrészeknek köszönhetően minőségibb, magasabb felbontású, torzítástól mentes, a legalsó oktávban is nagy hangnyomású basszusra képesek. Nyitott és zárt mélysugárzók is léteznek, ezek kivitelükből eredően más hangkaraktert nyújtanak.

A basszus részletei jobban hallhatók, ha a mélyláda alkatrészeit (tápegység, erősítő, DSP, mágnes, pille, kosár, membrán, talpak stb.) tudatosan optimalizálják. A középkategória (kb. 150-300 000 Ft) jobban „összeolvad” nagyobb/minőségibb hangsugárzókkal és zenehallgatás közben is javíthatja az élményt. A high end kategória (kb. 500 000 Ft-tól felfelé) audiofil hangzású modelleket tartalmaz, amelyek sokszor segítenek a színpadkép tágításában. A legmélyebb basszusokhoz (20 és 30 Hz között) a nagy erősítő teljesítmény mellett nagy membránfelület is szükséges.

Hogyan tesztelünk mélyládákat?

Az aktív mélysugárzókat erre specializálódott, több évtizedes tapasztalattal rendelkező szerkesztő munkatársunk teszteli. A kipróbálásra szánt környezet egy erre alkalmas, otthoni installáció, vagy az adott termék forgalmazójának bemutatóterme. Tesztelés során arra is figyelünk, hogy a mélyláda mennyire képes saját hangját összefésülni a többi hangsugárzóéval. Továbbá (a terhelhetőség mellett) elemezzük a basszus felbontását, intenzitását, a gyorsaságot és hangmező kiterjedést. A teszthez saját, jól ismert referencia műsorainkat, filmjeleneteket és szubbasszusban gazdag zeneszámokat alkalmazunk. A cikkben leírjuk, hogy milyen tesztkörülmények (szobaméret, hangfalak stb.) között történt a kipróbálás. A mélyláda tulajdonságairól kialakult szubjektív véleményt az írásaink végén, pontozással illusztráljuk.

M&K Sound X12+ aktív mélyláda teszt

mélyláda teszt

2023. november 22., 23:25

MK Sound X12+ aktív mélyládaA Miller & Kreisel V15+ szubláda mélyen belopta magát a szívünkbe, amikor teszteltük. Számos kellemes órát szerzett csapatunk tagjainak, ezért repesve vártuk a találkozást a gyártó magasabbik kategóriájának valamelyik tagjával. Annak is eljött az ideje, vendégül láttuk a középsőt, a THX Ultra minősítésű X12+ aktív szubbasszus sugárzót.

Indiana Line Basso 840 aktív mélyláda teszt

mélyláda teszt

2023. október 21., 19:30

Indiana Line Basso 840 aktív mélyládaHétköznapi otthonban, kis költséggel is lehetséges, hogy a felhasználónak kellemes hangú, sokoldalú multimédiás hangrendszere legyen. Legyen szó zenéről, filmről vagy videójátékról, egy kis aktív mélyláda jelentősen feldobhatja a hangélményt, közelebb hozva a drámai effektusokat, akciójeleneteket és ütemeket. Az Indiana Line hangfalairól már több dicsérő cikket írtunk, de mi a helyzet mélynyomó fronton?

REL HT/1205 MKII aktív mélyláda teszt

mélyláda teszt

2023. augusztus 26., 14:10

REL HT/1205 MKII mélyládaEgyre többen szeretnének filmre, zenére (és alkalmanként játékra) egyaránt alkalmas kvalitásokat felmutató hangrendszert. A REL megújult HT sorozata házimozisok és zenekedvelők kegyeibe egyaránt igyekszik beférkőzni. Minek köszönheti töretlen népszerűségét a gyártó? A cikk végére garantáltan kiderül!

System Audio saxo sub 10 aktív mélyláda teszt

mélyláda teszt

2023. július 4., 12:05

System Audio saxo sub 10 aktív mélyládaA System Audio hangfal kínálata sokféle igényt kielégítően széles, közülük jó néhányat már megismertünk és megismertettünk a Kedves Olvasókkal, ám szubládából mindössze kettő szerepelt a palettán, a saxo sub 10, és a legend sub 12, melyekhez a nemrégiben bejelentett Silverback Sub Solo és Silverback Sub Duo csatlakozott. Az idei évet a korábban forgalomba kerültek közül a kisebbik, saxo sub 10 társaságában töltöttük, alaposan megismertük, erről szólnak a következő sorok.

Perlisten D12s aktív mélyláda teszt

mélyláda teszt

2023. április 7., 20:35

Perlisten D12s aktív mélyládaA Perlisten Audio nagyon fiatal cég, alapítása óta még 7 év sem telt el, ám a termékeik 2020-óta, tehát három év alatt annyi díjat és elismerést zsebeltek be, ami sokaknak 30 év alatt sem jött össze. High end kategóriás álló, állványos és falba építhető hangdobozokat és aktív mélyládákat készítenek a sztereó zenehallgatás és a házimozi szerelmeseinek kedvére. Hogy, hogy nem, tőlük elsőként egy szubládával ismerkedtünk meg közelebbről, a hat közül a D12s típussal.

Episode ES SUB MEGA D12 aktív mélyláda teszt

mélyláda teszt

2023. január 28., 21:45

Episode ES SUB MEGA D12 aktív mélyládaSzerkesztőségünkben izgatottan vártuk egy szubláda érkezését, olyasmit ígért az egyik hazai forgalmazó, ami itthon különlegességnek, újdonságnak számít. Két név és gyártó került szóba, nem tudtuk, melyiket kapjuk elsőként; csengettek, az Episode ES SUB MEGA D12 hatalmas és súlyos kartondoboza kért bebocsájtást. Tárt karokkal fogadtuk!

Monitor Audio Gold W12 aktív mélyláda teszt

mélyláda teszt

2023. január 14., 11:55

Monitor Audio Gold W12 mélyládaIsmét egy olyan lépcsőfokhoz értünk, amire már régóta szerettünk volna fellépni. Ez konkrétan a Monitor Audio Gold W12 szubládát jelenti, amelynek kipróbálására és tesztelésére évek óta vágytunk. Ezzel azt is elárultuk, hogy nem friss modell, de kit érdekel, amikor olyasmit tud és nyújt, ami minden házimozi és hifi rajongó szívét megdobogtatja. A szó szoros értelmében is.

M&K Sound V15+ aktív mélyláda teszt

mélyláda teszt

2022. november 20., 23:55

M&K Sound V15+ aktív mélyládaLassan többféle mélyládát lehet kapni, mint házimozi erősítőt. A választék hatalmas, amiből nagyon nehéz kitűnni. A Miller & Kreisel cég gyártmányainak ez sikerülni szokott, amire nagyszerű példa két új sorozatuk az X+ és a V+, melyek közül az utóbbi legnagyobbjával, a 38 centis hangszóróval rendelkező V15+ típusúval ismerkedtünk meg közelről.

Audioengine S8 aktív mélyláda teszt

mélyláda teszt

2022. november 2., 19:05

Audioengine S8 aktív mélyládaAz Audioengine hangfalak közül több is bemutatásra került korábban. A fizika miatt egyikkel sem sikerült mozis hatású, dübörgő basszusokat elérni, de ez a hiány bepótolható. Kipróbáltuk a cég S8 nevű aktív mélysugárzóját, amely az A5+ aktív hangfalakkal együtt bizonyíthatta be tudását.

JL Audio Fathom f112v2 aktív mélyláda teszt

mélyláda teszt

2022. szeptember 25., 19:25

JL Audio Fathom f112v2 aktív mélyládaSok éve vártunk rá, végre megérkezett! Alighanem a világ legjobb szubládája, két ellenfele versenyezhet ezért a címért, nagyobb testvér f113 vagy a dupla hangszórós Gotham. Talán majd azok bemutatására is sort kerítünk valamikor, de most foglalkozzunk aktuális tesztalanyunkkal, a JL Audio Fathom f112v2-vel!

Kanto SUB8 aktív mélyláda teszt

mélyláda teszt

2022. július 31., 19:45

Kanto SUB8 aktív mélyládaEgy kisméretű aktív hangfalpár vagy kompakt házimozi sok esetben basszushiánnyal küzd. Az izgalmas mélyhangokért nem kell feltétlenül nagyobb hangfalakra váltani. Elég lehet egy aktív mélyláda hozzáadása. A Kanto SUB8 azoknak készült, akik megfizethető, de azért jó minőségű mélysugárzót szeretnének. Neve nem cseng úgy, mint a nemzetközi hangfalgyártó óriásoké. Éppen ebből kovácsolhat előnyt, ha a kedvező áráért igényes basszusokat képes felmutatni.

Definitive Technology Descend DN8 aktív mélyláda teszt

mélyláda teszt

2022. május 31., 22:40

Definitive Technology Descend DN8 aktív mélyládaA Definitive Technology középkategóriás mélyládája, a Descend DN8 egy aktív és két passzívsugárzó segítségével tud a vártnál erősebb basszusokat kelteni. Diszkrét, elegáns és szinte bárhol elfér, kifejezetten otthonbarát megoldásnak tűnik.

Magnat Omega CS 12 aktív mélyláda teszt

mélyláda teszt

2022. április 25., 18:15

Magnat Omega CS 12 aktív mélyládaAz átlagos magyar zeneszeretőnek az Omega hallatán elsőre a legendás zenekar jut eszébe, azután a görög ABC utolsó betűje, utána hosszú szünet. Ám a házimozi rajongók közül sokunkban a német Magnat is felbukkan, ugyanis jó néhány éve így nevezték el egyik sikert sikerre halmozó aktív szubláda szériájukat. Ezek közül egyet már volt szerencsénk kipróbálni, kellemes rá visszagondolni, emiatt örömmel vegyes izgatottsággal fogadtuk a legifjabb családtagot, a Magnat Omega CS 12 típusú mélyládát.

Definitive Technology Descend DN12 aktív mélyláda teszt

mélyláda teszt

2022. április 5., 12:25

Definitive Technology Descend DN12 aktív mélyládaDefinitive Technology szubládával már találkozhattak rendszeres olvasóink, két évvel ezelőtt egy soundbar társaként szerepelt oldalainkon. Most egy nagyobb és erőteljesebb példányt a Descend család DN12 elnevezésű tagját kaptunk kölcsön és egy hónapig faggattuk, vallattuk, kínoztuk.

SVS PB-1000 Pro aktív mélyláda teszt

mélyláda teszt

2022. január 4., 21:15

SVS PB-1000 Pro aktív mélyládaFél évvel az SB-1000 Pro tesztelése után a hazai SVS importőrtől kvázi karácsonyi ajándékként kölcsönkaptuk a basszreflex felépítésű testvért, a PB-1000 Pro mélyládát. Ezzel saját kíváncsiságunk - vajon melyik a jobb - kielégítése mellett egyúttal sok filmnézéssel töltött óra szubbasszussal fűszerezése vált lehetségessé. Bizony furdalta az oldalunkat, hogy mennyiben és miben különböznek egymástól a teljesen egyforma alapokra épült basszusgenerátorok. Megkaptuk a választ, amit megosztunk Önökkel.

Dynavoice Magic MW-12 aktív mélyláda teszt

mélyláda teszt

2021. december 19., 19:15

Dynavoice Magic MW-12 aktív mélyládaA Dynavoice belépő sorozatának neve Magic, ennek tagja az MW-12 típusú basszreflex szubláda, ami eme cikknek a címszereplője. Kedvező ára miatt bizonyára sokak látókörében felbukkant, mi alaposan megvizsgáltuk, hogy segítséget tudjunk nyújtani a döntéshez, esetleg pont kedvet a megvásárlásához.

Acoustic Energy AE108 2nd Gen aktív mélyláda teszt

mélyláda teszt

2021. december 2., 23:40

Acoustic Energy AE108 aktív mélyládaAz Acoustic Energy AE108 képes feltámasztani olyan hanghullámokat, amelyeket hagyományos kisméretű állványos hangfalakkal, vagy ún. szatellit sugárzókkal képtelenség visszaadni. Elsősorban a cég legkedvezőbb ár/érték arányú 100 Series termékcsaládjához készült, de mi azt próbáltuk meg kideríteni, hogy önmagában, más gyártmányú hangsugárzók mellé letéve, mint belépőszintű aktív mélysugárzó, hogyan teljesít?

KEF KC62 aktív mélyláda teszt

mélyláda teszt

2021. november 19., 14:05

KEF KC62 aktív mélyládaA KEF KF92 tesztelése után örömmel és lelkesen fogadtuk a kistestvér szerkesztőségünkbe érkezésének hírét. Gyártója szerint a KC62 a legnagyobb kis szubláda, amiről az 1970-ben bemutatott Little Big Man című remek western jutott eszünkbe. Izgalmas, érdekes film, kellemes emlék, reméljük a KC62-ről is ezt fogjuk mondani pár év, vagy évtized múlva!

Canton Power Sub 12 aktív mélyláda teszt

mélyláda teszt

2021. november 10., 11:40

Canton Power Sub 12 aktív mélyládaA kötelező termékfrissítési hullám elérte a Canton szubládáit is, az általunk idén év elején tesztelt és bemutatott SUB 12.4 típusnak megérkezett az utódja a Power Sub 12. Elsőre, majd másodikra sem tűnt fel változás, mintha egypetéjű ikrek lennének, tehát pontosabb meghatározás ráncfelvarrásnak tekinteni. Ez nem feltétlenül negatívum, hiszen remekül sikeredett az előd, melynek az összes jó tulajdonságát tovább vitték. Mégis milyen újdonságokkal csábít a Power Sub 12? Kiderítettük!

Wilson SUB-12 aktív mélyláda teszt

mélyláda teszt

2021. október 7., 00:40

Wilson SUB-12 aktív mélyládaWilson hangfalakból 2017 tavasza óta már néhányat bemutattunk Kedves Olvasóinknak, szubjektív tesztjeinkben egytől egyig megállták a helyüket. Mélyládát viszont csak nemrégiben kaptunk kölcsön, ezzel nagyjából teljessé vált a rálátásunk a kínálatra. Íme, a Wilson SUB-12!

Acoustics Energy AE308 aktív mélyláda teszt

mélyláda teszt

2021. szeptember 10., 08:05

Acoustics Energy AE308 aktív mélyládaA brit sajtóban csak szépet és jót írtak az Acoustics Energy hangkeltőkről, ami egy hazai gyártó termékeivel szemben megszokott, és néha kissé elfogultnak is nevezhető. Szerencsére többségben vannak az őszinte jellemzések és vélemények, erről már meggyőződött szerkesztőségünk gárdájának többsége. Aki nem, az csak a véletlen műve, kimaradt a jó buliból, éppen nem ért rá, szabadságát töltötte stb. Ezek után magától értetődő, hogy az AE308 elnevezésű mélyláda meghallgatását semmi szín alatt nem hagytuk volna ki, érkezését izgatottan vártuk, nem csalódtunk benne.

Velodyne Deep Blue DB12 aktív mélyláda teszt

mélyláda teszt

2021. szeptember 2., 23:05

Velodyne DB12 aktív mélyládaAz egykor szebb napokat látott amerikai mélyláda gyártó, a Velodyne Acoustics, egy hosszú tárgyalási folyamat eredményeként 2019-ben a korábbi németországi disztribútor, az Audio Reference tulajdonába került. Az újjáéledt vállalat a belépő kategóriát a Deep Blue szériával szeretné meghódítani, amelynek második legnagyobb, DB12 modellszámot viselő darabját teszteltük. Nem csalódtunk!

SVS 3000 Micro aktív mélyláda teszt

mélyláda teszt

2021. július 30., 18:15

SVS 3000 MicroAz SVS eddig inkább bölcsen elkerülte a kompakt szubbasszus sugárzók kategóriáját. Viszont sokat tanultak a bivalyerős, trezor nagyságú 16-Ultra modellektől. Akkor hogyan tovább? Most arra törekedtek, hogy a felhalmozott tudást a lehető legkisebb formába öntsék. Az eredmény egy meglepően okos és jól terhelhető mélyláda lett!

SVS SB-1000 Pro aktív mélyláda teszt

mélyláda teszt

2021. július 14., 08:15

SVS SB-1000 Pro aktív mélyládaTeljesült a kívánságunk, az SVS cégre a saját belépő kategóriájában is csak 30 centis hangszórót alkalmaz. Igaz, vannak akkora helyiségek, ahová a kisebb membránátmérő is elegendő, arra is kínálnak megoldást, de a közkedvelt 1000-es széria új tagjai azok számára ideálisak, akik már elindultak a lejtőn, de még nem áll rendelkezésükre a világ összes pénze. Megvizsgáltuk, mit nyújt az SVS SB-1000 Pro általánosságban, valamint az elődjéhez és a 2000-es sorozathoz képest?

KEF KF92 aktív mélyláda teszt

mélyláda teszt

2021. május 13., 19:50

KEF KF92 aktív szubwooferSzerkesztőségünk munkatársai közül nem mindenki volt biztos abban, hogy a KEF nagyot tud alkotni a csúcskategóriás szubládák termékkategóriájában. Az egyértelmű, hogy állványos és álló hangdobozok terén képesek remekműveket alkotni és nem feltétlenül a Muon-ra vagy Blade-re, inkább az emberközeli Reference-ekre, R Series-re gondolunk. Korábban megismert mélyládáikkal jó barátságot kötöttünk, tesztjeinkben kitűnően szerepeltek, de nem csak emiatt voltunk kíváncsiak a KF92-re, hanem leginkább az egészen elképesztő frekvencia-átviteli adatai miatt. 11 Hz-nek írják az alsó határértékét, ilyen nincs, vagy mégis?

Audio Pro SW-10 aktív mélyláda teszt

mélyláda teszt

2021. április 16., 23:05

Audio Pro SW-10 aktív mélyládaA svéd Audio Pro mindeddig leginkább egydobozos, Addon Bluetooth hangszóróival vált ismertté hazánkban, pedig a kezdetek kezdetén, mintegy 40 évvel ezelőtt, az első termékük két mélysugárzó volt, nevezetesen az ACE-Bass technológiát használó B2.50 és B4.200. Az SW-10 életre hívásával - Jens Henriksen az Audio Pro kereskedelmi igazgatója elmondása szerint - elsősorban a maguk gyártotta és már 2020 eleje óta kapható A26 és A36 típusú aktív hangsugárzóik mellé igyekeztek egy tökéletes párosítási lehetőséget kínáló mélyládát alkotni, túlszárnyalva a már piacon lévő Addon SUB által kínált minőséget. Kis kockájuk, mellyel a gyártó tehát tulajdonképpen a gyökereihez tér vissza, természetesen más sztereó vagy házimozi rendszerhez is könnyen illeszthető.

Canton SUB 12.4 aktív mélyláda teszt

mélyláda teszt

2021. április 6., 14:35

Canton SUB 12.4 aktív mélyládaCsaknem három és fél év telt el azóta, hogy Canton mélyládáról írtunk, pedig van a gyártó kínálatában néhány figyelemreméltó darab, amire nem csak tesztelőként, hanem egyszerű házimozi rajongóként is kíváncsiak vagyunk. Kérésünkre megkaptuk a forgalmazótól az egyik népszerű, középkategóriás versenyzőjüket, a SUB 12.4 típust.

Monitor Audio Silver W12 aktív mélyláda teszt

mélyláda teszt

2021. április 1., 20:30

Monitor Audio Silver W12 aktív mélyládaKét Monitor Audio mélyláda - Bronze W10 5G és Bronze W10 6G - megismerése és bemutatása után a magyarországi forgalmazó Extreme Audiótól elkértük és megkaptuk a Silver W12 típusút. Azért óhajtottuk kipróbálni, mert tetszettek a kisebb testvérek, valamint sok szépet és jót olvastunk az "ezüst" családba tartozó mélyládáról. Igazak voltak a hírek, jogosak a dicséretek? Erre adunk választ az alábbiakban.

Klipsch SPL-120 aktív mélyláda teszt

mélyláda teszt

2021. január 13., 11:05

Klipsch SPL-120 aktív mélyládaA Klipsch rajongóinak - rengetegen vannak - jó hír az új SPL nevezetű mélyláda sorozat megjelenése, amely három tagot számlál, számozásuk 100; 120; 150, ezek nem meglepő módon a hangszórók méretét jelzik. Jelen tesztünkben a középső modellel eltöltött két hónap tapasztalatairól számolunk be.

Monitor Audio Bronze W10 6G aktív mélyláda teszt

mélyláda teszt

2021. január 7., 12:45

Monitor Audio Bronze W10 6G aktív mélyládaA Monitor Audio Bronze sorozat frissítéséből a mélyláda sem maradhatott ki, aminek velünk együtt bizonyára sokan örülnek. Elsősorban a korábbi változat rendhagyó viselkedése, konkrétan táncolása miatt, amiről tesztünkben beszámoltunk. Emiatt fokozott várakozással kezdtünk hozzá a vizsgálathoz, melynek eredményével elégedettek voltunk. Miért? Olvassák el az alábbi sorokat!

következő oldal >

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.