Hangfal > 5.1 hangfalszett teszt

5.1 hangfalszett és komplett házimozi szettek

A házimozi hangfalszettek sokféle kiosztásban konfigurálhatók (pl. 5.1, 7.2, 7.2.4 stb.) de mind közül az úgynevezett 5.1 rendszerek a legelterjedtebbek. Ez a szám az öt passzív hangfal, illetve egy darab aktív mélyláda mennyiségére utal. Az öt hangsugárzó közül, egy az úgynevezett centersugárzó, amely a televízió/vetítővászon középvonalában, a kép alatt, kivételes esetben fölötte szokott elhelyezkedni. A center hangdobozhoz társul egy jobb- és bal oldali elülső (front) hangfalpár, valamint a térhatásért, atmoszférikus zörejekért általában két kisebb méretű hátsó (surround) hangsugárzó felel. Magazinunk hasábjain többnyire 5.1 csatornás hangfalszett tesztek olvashatók. A szett akár összeállhat a felhasználó ízlése szerint, egyedileg válogatott hangdobozokból, de lehet egy egybecsomagolt, egydobozos ajánlat is.

Házimozi hangrendszer minőségi kategóriák

A komplett hangfalszettek árát rengeteg tényező befolyásolja, elsősorban a hangminőség, azután a méret, a kidolgozás és részben a terhelhetőség. A jobb hangminőséghez kifinomultabb anyagokra és technológiákra van szükség, ami vonatkozik a doboztest anyagára, merevségére, a hangszórók összes alkotóelemére a kosártól a membránon át a pólusvasig bezárólag. Sőt a belső kábelezés, a keresztváltók alkatrészei és a csatlakozók is meghatározzák a végeredményt: a hangminőséget. Az általunk már tesztelt és itt felsorolt belépőszintű, hagyományos „dobozos” hangfalszettek árazása többnyire 100-150 000 Ft között indul, ezesetben viszont még a rendszer nem tartalmaz aktív mélysugárzót (jellemző módon egy belépőszintű szubláda önmagában is ekkora összegbe, tehát nagyjából 70-100 ezer forintba kerül). Az olcsóbb rendszereket is jellemezheti jó terhelhetőség, de gyengébb a zenei hangminőségük. A drágább rendszerek sztereóban is több részletet képesek megjeleníteni, ugyanakkor filmnézés során is természetesebb, magasabb felbontású hangélményt nyújtanak.

Hogyan tesztelünk 5.1 hangfalszetteket?

A hangfalszetteket vagy az adott gyártó hivatalos forgalmazójának bemutatótermében próbáljuk ki saját referencia forrásanyaggal, vagy pedig, ha lehetséges, saját környezetben, több héten keresztül is történhet a tesztelés. Ennek során általunk jól ismert zenéket hallgatunk, számtalanszor lejátszott filmeket nézünk és felmérjük a házimozi hangfalszett kvalitásait. Utóbbiak közé tartozik többek között az egységesség, utána a sztereó/többcsatornás tér nyitottsága és mélysége, a basszus erőssége és felbontása, a beszédhangok természetessége és a függőleges/vízszintes térábrázolás hatékonysága. A hangfalszettek hangminőségét nagy mértékben befolyásolja a hozzájuk illesztett házimozi erősítő és a forráskészülékek tudása is, ezért minden házimozi hangsugárzó szett tesztben megemlítjük, hogy milyen elektronikával (és mekkora helyiségben) volt kipróbálva a rendszer.

Klipsch Reference Cinema System 5.1.4 Dolby Atmos hangfalszett bemutató

5.1 hangfalszett teszt / középkategória

2023. november 30., 08:25

Klipsch Reference Cinema System Dolby Atmos hangfalszettA Klipsch gondolt egy merészet, és összeállított egy olyan többcsatornás szettet, ami kis helyigényű, a mai kor vívmányait teljesen használja, ráadásul egy átlagos nappalit gond nélkül meg tud tölteni a hangjával, elsősorban a házimozi kedvelők igényeit kielégítve. A Reference Cinema System ugyanis egy 5.1.4 csatornás rendszert alkot, amit az Extreme Audio bemutatótermében sikerült lencse, majd fülvégre kapnunk!

Perlisten R 5.1 házimozi hangfalszett erőpróba

5.1 hangfalszett teszt

2023. május 5., 11:35

Perlisten Audio házimozi hangfalszettKorábbi hírünkben esett szó róla, hogy a Perlisten Audio hangsugárzói már Magyarországon is kaphatók. Ellátogattunk az Extreme Audio budapesti szaküzletébe, hogy kipróbálhassunk egy R szériából álló házimozi hangfalszettet. Erősen átformálta bennünk a házimozi lehetőségeiről alkotott képet.

Monitor Audio Gold (5G) házimozi hangfalszett teszt

5.1 hangfalszett teszt / felsőkategória

2021. február 27., 06:05

Monitor Audio Gold 5G hangfalakA Monitor Audio megújult Gold szériáját 5.1 házimozi szettben teszteltük az Extreme Audio-nál. Nehéz objektívnek maradnunk, hiszen az élmény minden várakozásunkat felülmúlta zenehallgatás és filmek esetében is, gyakorlatilag minden tekintetben. Nem véletlenül, tudása (és ára) alapján a széria már a high end kapudrogjának tekinthető.

Klipsch RP-6000F Dolby Atmos házimozi hangfalszett teszt

5.1 hangfalszett teszt / felső középkategória

2021. február 13., 05:10

Klipsch RP-6000F Dolby Atmos házimozi hangfalszettA Klipsch komoly múlttal rendelkezik, mi több, az egyik legelső hifi célra szánt hangfalak gyártása is e névhez fűződik. A tölcséres kialakítású magassugárzók kifejezetten védjegyükké váltak és biztosítják, hogy a hangsugárzók igen magas érzékenységgel bírjanak, így garantálva a dinamikus megszólalást. A legújabb házimozi trendeknek megfelelően a Klipsch is megjelentette Dolby Atmos térhangzást is támogató szettjeit, ezek közül próbáltuk ki az RP-6000F szériát.

Monitor Audio MASS 5.1 házimozi hangfalszett teszt

5.1 hangfalszett teszt / középkategória

2021. február 11., 19:30

Monitor Audio MASS 5.1 házimozi hangfalszettKorábbi kompakt hangrendszer tesztünkben megemlítettük azt a létező, valós igényt, ami az ilyen szettek felé viszi a házimozisok egy részét. A kis méret nem feltétlenül követeli meg, hogy lemondjunk a jó minőségről, erre remek példa a Monitor Audio MASS 5.1, ami cikkünk főszereplője.

Miller & Kreisel Movie 5.1 házimozi hangfalszett teszt

5.1 hangfalszett teszt / felső középkategória

2020. augusztus 5., 11:35

MK Sound Movie 5.1 házimozi hangfalszettSzaküzletekben, fórumokon gyakran felbukkanó kívánság, hogy az otthonukban mozihangra vágyó filmrajongók kisméretű és falra szerelhető hangdobozokból kívánják kialakítani rendszerüket. Ennek okai között legtöbbször a helyhiány, a kisgyermekektől való biztonságos távolság és a feleség elfogadó (WAF) faktor szerepelnek. Mi tagadás, ésszerű és elfogadható érvek. Ezeket elégíti ki, méghozzá felettébb magas szinten a Miller & Kreisel Movie 5.1.

PSB Alpha házimozi hangfalszett teszt

5.1 hangfalszett teszt / középkategória

2020. február 7., 12:40

PSB Alpha házimozi hangfalszettA kanadai PSB Speakers már 1991 óta van jelen a minőségi hangsugárzók piacán, ugyanakkor Magyarországon a név még talán nem cseng eléggé ismerősen. Első, gyakorlatilag induló szériájuk az Alpha sorozat volt, ami ár/érték arányával és természetes, zenei megszólalásával is kiemelkedett az akkori versenytársak közül, épp emiatt e modellek "karrierje" gyorsan és meredeken ívelt felfelé piaci és szakmai értelemben is. A gyártó a széria elnevezését megtartotta, de azóta természetesen több iteráción keresztül megújította. Az Alpha sorozat legújabb inkarnációját volt szerencsénk meghallgatni a forgalmazó, Octogon Audio bemutatótermében, méghozzá mindjárt házimozihoz szánt, 5.1 felállásban.

Monitor Audio SoundFrame falra szerelhető és falba süllyeszthető hangsugárzók

5.1 hangfalszett teszt / középkategória

2020. január 3., 09:50

Monitor Audio SoundFrame 1 hangfalA Monitor Audio, mint márkanév talán kevésbé ismert szélesebb körben, ugyanakkor az elkötelezett hifi és high end rajongók körében méltán vívott ki magának nagy elismerést kiváló minőségű és ár/érték arányban is kiemelkedő termékeivel. A piac igényeire figyelemmel a vállalat kifejlesztette elsősorban házimozi rendszerekhez szánt, falba építhető és falra szerelhető modelljeit - ez a SoundFrame széria.

Focal Sib Evo Dolby Atmos 5.1.2 házimozi hangfalszett teszt

5.1 hangfalszett teszt / középkategória

2019. január 7., 22:40

Focal Sib Evo Dolby Atmos házimozi hangfalszettSzinte nincs is olyan piaci rés, amelyiket valamelyik gyártó előbb-utóbb ki ne töltene egy célirányosan tervezett készülékkel. Sokan kedvelik a dizájnos, kisméretű lifestyle termékeket, amelyek inkább eleganciájukkal, mint domináns jelenlétükkel akarják észrevetetni magukat a nappaliban. Mások pedig szeretnének Dolby Atmos rendszert kiépíteni, de nem tudnak, vagy nem akarnak hangsugárzókat építeni a plafonba. A két igényt egyszerre elégíti ki a francia Focal viszonylag új terméke, az 5.1.2 csatornás Sib Evo Dolby Atmos hangfalszett.

Monitor Audio Bronze 6 házimozi hangfalszett teszt

5.1 hangfalszett teszt / középkategória

2018. december 3., 13:20

Monitor Audio Bronze 6 házimozi hangfalszettAz előre összeállított házimozi hangfal szettek hangminősége kategóriájuktól függően nagyon eltérő lehet, de egy jellemzőjük azonban közös. Beszerzésükkor anyagilag jóval kedvezőbben jövünk ki, mintha elemenként vásárolnánk meg ugyanazokat a hangdobozokat. Igaz, így elveszítjük annak a lehetőségét, hogy tetszés szerint válogassuk össze a komponenseket, de az esetek többségében bízhatunk benne, hogy értő módon lettek egy csoportba gyűjtve. A hat (5.1) tagból álló Monitor Audio Bronze 6 szett ugyancsak érezhető árelőnnyel rendelkezik, így már csak azt kellett megfülelnünk, hogy együtt milyen minőséget nyújtanak.

Focal Aria házimozi hangfalszett teszt

5.1 hangfalszett teszt / felső középkategória

2018. szeptember 7., 06:05

Focal Aria házimozi hangfalszettA Focal Aria hangfal család tagjaival már több, konkrétan három cikk keretén belül foglalkoztunk, de ennek ellenére érdemes mai írásunkra figyelmet fordítani, mert ilyen felállásban még nem szerepeltek nálunk.

KEF Q750 házimozi hangfalszett teszt

5.1 hangfalszett teszt / középkategória

2018. május 16., 14:15

KEF Q750 házimozi hangfalszettA KEF 1991-ben indította útjára a Q sorozatot, és tavaly már a nyolcadik generációja jelent meg a piacon. Az eltelt évtizedek alatt számos díjat nyert, és korrekt ár/érték arányának köszönhetően tartós népszerűséget is szerzett. Ez mind jó alapot biztosít az új generáció számára, de ugyanakkor a mércét is magasra teszi.

Jamo S 809 HCS 5.1.2 Dolby Atmos házimozi hangfalszett teszt

5.1 hangfalszett teszt / középkategória

2018. április 4., 18:05

Jamo S 809 HCS házimozi hangfalszettAz amerikai Klipsch csoporthoz tartozó dán Jamo igyekszik hű maradni gyökereihez, és egy visszafogott, minimalista megjelenésű, európai ízléshez hangolt hangfal sorozatot jelentetett meg. A Studio 8 család elemeiből egyaránt építhetők változatos teljesítményű sztereó, vagy Dolby Atmos hangzású házimozi rendszerek, és mindez rendkívül pénztárcabarát áron.

Tannoy Eclipse Three házimozi hangfalszett teszt

5.1 hangfalszett teszt / belépő kategória

2017. december 20., 18:35

Tannoy Eclipse házimozi hangfalszettA patinás Tannoy név kapcsán a hifisták többségének valószínűleg a minőségi asztalos munkával készülő, exkluzív bútordarabnak is beillő (és ennek megfelelően magas árfekvésű), arisztokratikus megjelenésű hangdobozok ugranak be. Az angol gyártó kínálatában azonban találhatók jóval barátságosabb árcédulát viselő példányok is, mint például az elmúlt hetekben meghallgatott, belépő kategóriás Eclipse család.

Emotiva Airmotiv T1 házimozi hangfalszett teszt

5.1 hangfalszett teszt / középkategória

2017. november 29., 12:50

Emotiva Airmotiv T1 házimozi hangfalszettA szinte futószalagon érkező Emotiva termékek bemutatása során már teszteltük sztereó konfigurációban a T2 álló és a B1 állványos hangdobozokat. Emelve a tétet, két csatorna után most már ötre váltva, egy kedvező árfekvésű házimozi szettet hallgattunk meg a gyártó kínálatából.

Wilson Raptor 7 házimozi hangfalszett teszt

5.1 hangfalszett teszt / középkategória

2017. november 17., 15:35

Wilson Raptor 7 házimozi hangfalszettMiként vihetnénk haza jó hangot bankrablás nélkül? A Wilson Raptor (neve ellenére) többcsatornás összeállítása ártatlan külsővel, ám annál lendületesebb hanggal igyekszik megválaszolni e kérdést.

DALI OPTICON 6 házimozi hangfalszett teszt

5.1 hangfalszett teszt / felső középkategória

2017. május 19., 12:10

DALI OPTICON 6 házimozi hangfalszettA középkategóriás, nemrég debütált OPTICON összefoglalja mindazt, amit a DALI-ban kedvelni lehet. Meghallgattunk egy komplett házimozi rendszert, amely ilyen hangfalakból állt. A kezdeti kétely után beismerjük, az IKON dobozok helyére méltó utódok kerültek.

DALI SPEKTOR házimozi hangfalszett teszt

5.1 hangfalszett teszt / középkategória

2017. április 18., 20:30

DALI SPEKTOR házimozi hangfalszettA dán audiofil hangfal specialista, a DALI az alsóbb árkategóriában bővítette kínálatát, amikor piacra dobta a SPEKTOR sorozatot. A hangdobozok megjelenése (főleg a vöröses mélyközép sugárzóknak köszönhetően) hasonló a drágább márkatársakéhoz, ami bizalommal töltött el bennünket, így kíváncsiak voltunk, hogy a pénztárcabarát ár milyen hangminőséggel párosul.

ELAC Uni-Fi Slim házimozi hangfalszett teszt

5.1 hangfalszett teszt / felső középkategória

2017. január 24., 12:05

ELAC Uni-Fi Slim házimozi hangfalszettAz utóbbi években az ELAC nagy lendülettel újítja meg kedvező árú hangfal családjait. A Debut szériát követte az Uni-Fi, majd megjelent ennek módosított változata, az Uni-Fi Slim. Tesztünkben az ebből a sorozatból kialakított házimozi szettel szerzett élményeinket osztjuk meg. Az elérhető vételár tehát adott, a kérdés, hogy milyen minőséget kapunk ezért cserébe?

KEF Q700 házimozi hangfalszett teszt

5.1 hangfalszett teszt / középkategória

2016. december 20., 05:25

KEF Q700 házimozi hangfalszettA hangfalgyártók (szerencsére) nincsenek rákényszerítve arra, hogy a folyamatosan bővülő szolgáltatások, és az újonnan megjelenő kép- illetve hangformátumok kiszolgálása érdekében évente új modellsorozatokat dobjanak piacra. Egy jól bevált termékcsalád - mint a KEF Q szériája is - ha nem is időtlen időkig, de hosszú évekig reális alternatívát kínál az elfogadható árú hangsugárzókat keresők számára.

Sonus faber Principia házimozi hangfalszett teszt

5.1 hangfalszett teszt / felső középkategória

2016. november 15., 09:25

Sonus faber Principia házimozi hangfalszettA Sonus faber név hallatán az emberek többségének nagy valószínűséggel a több millió forintos, luxus minőségű, szoborszerű szépségű high end hangsugárzók ugranak be. Pedig ez nem teljes mértékben közelíti a valóságot, a Sonus faber már korábban is kínált kedvező árú hangdoboz családot, most pedig a Principia sorozat piacra dobásával még tovább bővítette lefelé termékválasztékát.

Triangle Elara házimozi hangfalszett teszt

5.1 hangfalszett teszt / felső középkategória

2016. október 31., 12:35

Triangle Elara házimozi hangfalszettSorban, egymás után érkeznek szerkesztőségünkbe a Triangle hangfalak, már a harmadik típusnál tartunk. Igazából nem teljesen pontos meghatározás, mert ezúttal egy komplett 5.1 Elara szett került elő a dobozokból.

Revel Concerta2 házimozi hangfalszett teszt

5.1 hangfalszett teszt / felső középkategória

2016. október 14., 16:40

Revel Concerta2 házimozi hangfalszettGyökeresen megújultak a Revel megfizethető szériájaként ismert Concerta hangfalak, és azok a tulajdonságok, melyek az elődnél még kompromisszumként voltak jelen, megszűntek. Most, hogy kipróbáltuk az újoncokat házimozi felállásban, belátjuk, hogy az amerikaiak semmit sem bíztak a véletlenre!

Harman Kardon HKTS 65BQ házimozi hangfalszett teszt

5.1 hangfalszett teszt / középkategória

2016. augusztus 3., 10:25

Harman Kardon HKTS 65BQ házimozi hangfalszettA házimozi rendszerek egyik legkényelmetlenebb része a kábelezés, hiszen legalább hat hangfalat kell a megfelelő módon erősítővel összekötnünk. Így nem csoda hogy egyre-másra tűnnek fel az olyan megoldások, amik vezeték nélküli szolgáltatásokat kínálnak, legalább a mélyláda számára. A Harman Kardon HKTS 65BQ a sorozat csúcsmodellje, ami azonban nem tegnap került a piacra, hiszen már legalább két éve megvásárolható. Egyben a HKTS sorozatba tartozó 60-as modell továbbfejlesztett változata, annyival mindenképpen többet tud az elődjénél, hogy a mélyládának vezeték nélküli összekötetést, illetve 7.1-es bővíthetőséget kínál a leendő tulajdonosának: mindezt zongoralakk külsővel.

Wharfedale Diamond 230 házimozi hangfalszett teszt

5.1 hangfalszett teszt / középkategória

2016. július 19., 11:50

Wharfedale Diamond 230 házimozi hangfalszettA Wharfedale termékválasztékában a Diamond sorozat nem egy friss jövevény, hiszen közel 32 éve szerepel a kínálatban. A változatlan név alatt természetesen rendszeresen cserélődtek az elemek, és többek között ennek a folyamatos fejlődésnek is köszönhető a széria tartós sikeressége, és elismertsége. A legutóbbi generációváltás 2015 elején történt, ekkor nyugdíjazták a korábbi 100-as típusokat, és indították útjára a felfrissített, megújult, 200-as sorozatszámú példányokat.

Wharfedale Obsidian 600 HCP házimozi hangfalszett teszt

5.1 hangfalszett teszt / belépő kategória

2016. június 4., 13:25

Wharfedale Obsidian 600 HCP házimozi hangfalszettNehéz manapság kitűnni az akciós házimozi hangfalszettek tömkelegéből. Egy kis ügyes formatervvel és a vásárlói igények ismeretével mégis érdemes próbát tenni.

Focal Chorus házimozi hangfalszett teszt

5.1 hangfalszett teszt / felső középkategória

2016. május 25., 13:15

Focal Chorus 726 házimozi hangfalszettFocal termékek közül legutóbb fejhallgató, azt megelőzően két PC-s szett járt szerkesztőségünkben, ám a házimozis kínálatuk is hatalmas. Köszönhetően az új importőrnek, nemrég hangfalakat kaptunk tesztelésre, méghozzá a Chorus 700 család tagjaiból válogatott komplett 5.1 összeállítást.

Tannoy Revolution XT 6F házimozi hangfalszett teszt

5.1 hangfalszett teszt / felső középkategória

2016. május 18., 13:15

Tannoy Revolution XT házimozi hangfalszettElérhető árú, ritka  konstrukciós megoldást felvonultató, igényesen kivitelezett, patinás nevet viselő hangfalcsalád, melynek gyártója több mint 80 éves szakmai múlttal és tapasztalattal rendelkezik. Szerencsés kombinációja az elvárható tulajdonságoknak, papírforma szerint tehát minden adott, hogy elégedetten álljunk fel a teszt végén. Hogy valóban így történt-e, az cikkünk végén kiderül.

Polk Audio T50 házimozi hangfalszett teszt

5.1 hangfalszett teszt / belépő kategória

2016. április 14., 18:55

Polk Audio T50 házimozi hangfalszettNagyon sok olcsó, és sok nagyon hasonló hangfalszett sorakozik ma a gyártók kínálatában, amik közül nem könnyű választani. Ha csak, nem találkozunk a Polk Audio T50 családdal, ami nem áll be a sorba, hanem merészen különbözik legtöbb kihívójától.

Klipsch Quintet házimozi hangfalszett teszt

5.1 hangfalszett teszt / belépő kategória

2016. március 29., 12:05

Klipsch Quintet házimozi hangfalszettHatalmas állódobozok, 7.1-es rendszer és óriási, méterszer méteres mélyláda: éppen ez az, amit a Klipsch Quintet 5.0 hangrendszere nem tud. Ezzel szemben sok mást nyújt a tulajdonosának, mint ami például a rendkívül igényes anyagválasztás, exkluzív, letisztult megjelenés, egy hangfal-specialista cég évtizedes hagyományát tükröző hangzás és méretét meghazudtoló hangvisszaadás. Mindez nagyszerű, mivel az egész szatellit és mélynyomó szett 209999 Ft-ért megkapható, sőt forgalmazói akcióban egy Yamaha "lifestyle" RX-S601 erősítővel 349999 Ft akciós áron juthatunk komplett, minőségi házimozi rendszerhez.

következő oldal >

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.