Hifi > DA konverter teszt

D/A konverter tesztek

Audiofil rendszereknél hasznos lehet egy D/A konverter, azaz DAC. Utóbbi a digital to analogue converter rövidítése: e készülék feladata a digitális jel analóggá alakítása. DAC chipek dolgoznak szinte minden forráskészülékben, a laptopoktól a hordozható zenelejátszókon át az okostelefonig. De mi célt szolgálnak az általunk tesztelt D/A konverterek?

Ha hallható zaj érkezik a digitális forrástól (pl. számítógép) zenehallgatás közben, vagy a használt készülék nem dekódolja jól a lejátszott fájlt, akkor megoldás lehet egy új DAC beszerzése. Itt a belépőszinttől a high end minőségig rengeteg D/A konverter teszt olvasható!

DAC minőségi kategóriák

Egy DAC fő feladata mindig ugyanaz, de néha más feladatok is ráhárulnak. A belépő kategóriától a milliós szintig sok opció közül lehet válogatni, amelyek nemcsak hangminőségükben, hanem felhasználási módjukban is eltérnek egymástól. Léteznek például hordozható, USB portot használó D/A konverterek, amelyeket akár okostelefonhoz is lehet csatlakoztatni, hogy külső hangkártyaként végezzék el a jelátalakítást. Az optikai bemenettel rendelkező, nem feltétlenül drága kiegészítők praktikusak azoknak, akik a tv digitális hangját szeretnék valamilyen klasszikus hifi berendezés felé továbbítani.

Az otthoni/asztali felhasználásra szánt DAC-okat általában USB kábellel csatlakozatják számítógéphez. Extrák terén ezek is különbözőek, sokszor egy árkategórián belül is. Előfordul, hogy a felhasználók nemcsak egy, hanem több forrást is szeretnének a D/A konverterükre bízni, ezért a bemenetek és kimenetek (beépített fejhallgató erősítő, sztereó XLR hangkimenet stb.) is befolyásolják az eszköz kihasználhatóságát.

Hogyan tesztelünk DAC készülékeket?

A D/A konverter tesztelést az erre specializálódott szerkesztő kollégánk végzi. A tesztkészüléket többnyire saját környezetben próbáljuk ki. Ritka esetben, ha nincs rá más lehetőség, akkor bemutatótermi körülmények között tesztelünk. A funkciók és hangzással kapcsolatos adottságok felmérése hosszadalmas folyamat is lehet attól függően, hogy az eszköz milyen szolgáltatásokkal rendelkezik. Ha szükséges, akkor figyelmet fordítunk a minőségi kábelezésre is, amit a tesztkonfiguráció részleteivel együtt igyekszünk megemlíteni a cikkben.

Néhány napig tartó rendszeres használat után a kritikus meghallgatáshoz referencia számlistát veszünk alapul, amit minden tesztelt készüléken meghallgatunk. A DAC tesztelést követően úgy értékeljük a készüléket, hogy képességeit a hozzá legjobban hasonlító, általunk már kipróbált termékekkel vetjük össze. A cikkek végén felsoroljuk a pro és kontra érveket, a főbb adottságokat pedig szubjektíven, nem abszolút értékben, hanem árkategórián belül pontozzuk.

FiiO K11 DAC és fejhallgató erősítő teszt

DA konverter teszt / középkategória

2024. február 7., 22:35

FiiO K11 DAC fejhallgató erősítőA kisméretű hifi eszközeiről közismert FiiO legújabb terméke azoknak készült, akik számítógéphez és akár további két forráshoz (játékkonzol, televízió stb.) szeretnének fejhallgató erősítővel egybeépített D/A konvertert. Láttunk ilyet korábban, de a K11 azért érdemel külön említést, mert egész kellemes áron kapható és formaterve új fejezetet nyit a gyártó történetében.

Furutech ADL GT40a USB DAC és ADC teszt

DA konverter teszt / középkategória

2023. december 30., 23:45

Furutech ADL GT40a DAC ADCA Furutech leányvállalataként tevékeny ADL több, mint tíz éve mutatta be nemzetközileg elsöprő sikerű eszközét, a GT40-et. Egyedülálló termék volt, mert a fejhallgató erősítő és USB DAC funkció mellett egy phono előerősítővel és A/D konverterrel is kiegészítették. Általa bárkinek lehetősége nyílt arra, hogy audiofil minőségben digitalizálja vinyl gyűjteményét. Így a Furutech képes áthidalni egy szakadékot az analóg és számítógép preferenciájú hifi barátok között. Most kipróbáltuk, mire képes a kis hifi svájcibicska ráncfelvarrott utódja!

SPL Marc One monitor vezérlő meghallgatás

DA konverter teszt / középkategória

2023. december 1., 11:10

SPL Marc One DAC fejhallgató erősítőElsősorban otthoni szórakozásra tervezett eszközökkel foglalkozunk, de néha kitekintünk a professzionális világ felé is. Tanulságos élmény, amikor nem kizárólag zenehallgatásra, hanem zenekészítésre is alkalmas eszköz vendégeskedik a szerkesztőségben. Ilyen a német SPL cég Marc One nevű monitor vezérlője is. Leginkább hangmérnököknek, profi stúdióknak készült, mi a hifis oldalát vizsgáltuk. A beépített USB DAC és fejhallgató erősítő kombinációjára térünk ki, de előtte áttekintjük fontosabb funkcióit, mivel meglehetősen összetett feladatra készült.

FiiO K9 DAC és fejhallgató erősítő teszt

DA konverter teszt / középkategória

2023. november 24., 18:35

FiiO K9 DACNincsen egyetértés a gyártók között arról, hogy milyen csatlakozókat, ki- és bemeneteket kellene egy adott kategóriában alkalmazni. Ezért mindenki olyan szolgáltatásokat próbál adni a termékéhez, amit ideálisnak vél. Nem könnyű ebben a kuszaságban jövőbiztos, univerzálisnak nevezhető alapot találni a kezdő hifi rendszert építőknek. A FiiO cégnek évek óta tudatos célja, hogy az otthoni asztali hifi felhasználók táborából minél nagyobb közönséget meghódítson. Ehhez saját fórumán kapott visszajelzéseket is megfogadott. Az eredmény olyan eszköz, mely a maga kategóriájában meglehetősen univerzális!

FiiO K9 Pro ESS DAC és fejhallgató erősítő teszt

DA konverter teszt / felső középkategória

2023. november 6., 10:20

FiiO K9 Pro ESS DACFolyamatosan hozzák az új audiofil hordozható zenelejátszókat (DAP) és füleseket, de a FiiO fejlesztői más téren is prémium irányba törtek. Asztali felhasználásra szánt, D/A konverterrel egybeépített fejhallgató erősítőjük, a K9 Pro ESS analóg és digitális téren egyaránt izgalmas lehetőségeket ígér.

iFi GO bar USB DAC teszt

DA konverter teszt / felső középkategória

2023. október 12., 07:10

iFi GO bar USB DACAz iFi bárhol elférő, öngyújtónál is kisebb USB DAC készüléke nemzetközi vásárlói beszámolók, szakvélemények alapján egyaránt tarol. Kíváncsiak voltunk, minek köszönheti sikerét a kis eszköz. Kipróbáltuk, öt perc után beálltunk a hívők közé. Aki telefonból akar digitális futóművet létrehozni, nehezen talál kompetensebb opciót ezen az áron.

Zidoo Eversolo DAC-Z8 DAC teszt

DA konverter teszt / felső középkategória

2023. augusztus 28., 12:10

Zidoo Eversolo DAC-Z8 DACA Ziddo az Eversolo DAC-Z6-tal rárúgta az ajtót józan és elérhető árazásával a hifi társadalomra (igaz ez nem olyan meglepő a kínai gyártóktól) ami a barátságos árcédula mellett, első osztályú, bár kissé karakteres hangot kínál-kínált. Természetesen egy ekkora ország nem engedheti meg magának a spórolós jelzőt, ezért rögön ki is adott még egy verziót, nagyjából ugyanabból az árkategóriából, Eversolo DAC-Z8 néven. Ahol az alapok nagyjából ugyanazok, a DAC chip változott, mégpedig az ES9038Pro 32 bites konverter került, a másik változatban lévő ES9068 helyére. A jókora színes kijelző itt is tiszteletét tette a maga látványos és választható hátterével (Deprez műszer) ami szemet gyönyörködtető látvány. DSD 512 és PCM 768 kHz felbontás, teljes MQA kibontás, szimmetrikus kimenetek azok, amikkel még büszkélkedhet a kis masina.

Gustard A26 DAC teszt

DA konverter teszt / felső középkategória

2023. július 12., 21:00

Gustard A26 DACA Muzix Audio kínálatát böngészve rátaláltunk a Gustard A26 DAC-ra, ami követve a hagyományokat, egy tökéletesen felépített (ebben a kategóriában, de még felette is megállja a helyét) és gondosan elkészített variáció a választékban. Kínában nincs megállás, megkapjuk a legújabb AKM 4499EX chipet, mindjárt két darabot(!) belőle, két különálló toroid trafót a belsejében, LAN csatlakozási lehetőséget, Roon Ready, NAAA (Network Audio Adapter), UpNP hálózati protokollokkal. A DSD 512, a PCM 768 valamint az MQA felismerés és lejátszás természetesen alap a Gustard ezen gyártmányánál.

FiiO R7 hálózati DAC és fejhallgató erősítő teszt

DA konverter teszt / felső középkategória

2023. június 22., 21:10

FiiO R7 hálózati DACA FiiO R7 temérdek funkciót tartalmaz egyetlen kisméretű eszközben. De pontosan micsoda? Miért írtuk róla korábban, hogy felkavarja a hifi világot? Szolgáltatásai nem rontanak a hangzáson? Áráért mennyire számít jónak? Sok jogos kérdés bukkan fel a különc készülék láttán, most írásos formában indulunk a válaszok keresésére.

Merason frerot DAC teszt

DA konverter teszt / felső középkategória

2023. május 9., 12:15

Merason frerot DACMindig hálás feladat európai gyártó készülékét tesztelni, konstatálni, hogy itt is tudnak elfogadható áron remek gyártmányokat készíteni. Jelen tesztünk alanya a svájci illetőségű Merason frerot névvel illetett DAC, ami több szempontból is különleges. Dacolva a mostani trendekkel, mindössze 192 kHz/24 bit felbontást kínál, se MQA, se natív DSD nem szerepel az étlapon - természetesen DSD-t is le lehet vele játszani, csak konvertálni kell a lejátszó szoftverrel/digitális futóművel PCM formátumba. Kínál viszont kettős monó felépítést, szimmetrikus kimenetet, kettős koaxiális és Toslink bemenetet az USB mellett. Egy (a digitális érában ősréginek számító) TI Burr-Brown 1794A felelős a D/A átalakításért.

FiiO Q7 DAC és fejhallgató erősítő teszt

DA konverter teszt / felső középkategória

2023. április 29., 21:15

FiiO Q7 DACA FiiO tervezői fogták a zászlóshajó M17 hordozható zenelejátszót, és a DAP részt eltávolították belőle. A megmaradt funkciók is sok módon kihasználhatók, írásunk bemutatja, hogyan. Zsebméretű DAC hallatán öngyújtó nagyságú eszköz jut eszünkbe, de a FiiO Q7 finoman szólva nagyobb. A kategória maximumát akarja megtestesíteni. Tesztje után kijelenthető, hogy van rá esélye.

Topping G5 DAC és fejhallgató erősítő teszt

DA konverter teszt / középkategória

2023. április 4., 21:10

Topping G5 USB DACA Topping főleg asztali, illetve otthoni hifi készülékekre fókuszál. De mi a helyzet a rendszeres utazókkal, akik útközben szeretnének zenét hallgatni? A kimondottan hordozható eszközökre optimalizált NFCA fejhallgató erősítővel új kategóriába sikerült betörni. A koncepció ismerős: sokféle fejhallgatót kiszolgálni képes elektronika, amely USB D/A konvertert és Bluetooth vevőt is magába foglal. Viszont a Topping mindig tartogat valamilyen váratlan meglepetést a tarsolyában. Vajon ezúttal mi lesz az?

Zidoo Eversolo DAC-Z6 DAC teszt

DA konverter teszt / felső középkategória

2023. március 5., 16:10

Zidoo Eversolo DAC-Z6 DACA Zidoo név ismerősen csenghet a multimédiás lejátszók terén, ahol már régebben megvetették a lábukat a megfizethető és nem mellesleg színvonalasan gyártott készülékeikkel. Egy kis történelem óra azoknak, akik nincsnek teljesen tisztában a Zidoo mibenlétével - természetesen tudjuk, hogy mindenki fejből vágja ezeket a dolgokat, ez csak emlékeztető.

FiiO K7 DAC és fejhallgató erősítő teszt

DA konverter teszt / középkategória

2023. február 9., 22:10

FiiO K7 DACFejhallgató erősítővel egybeépített D/A konverterekből léteznek kimondottan számítógéphez készült darabok, de azok csak egy USB csatlakozót tartalmaznak. Aki koaxiális és optikai bemenetet is szeretne, választhat a gazdagabb felszereltségű alternatívák közül, de azok többsége viszonylag drága. A FiiO K7 azok számára töltheti be az űrt, akik megelégednének a megfizethetőbb középkategóriával, ha cserébe jó hangot és rugalmas funkcionalitást kapnak.

Musical Fidelity M6x DAC D/A konverter teszt

DA konverter teszt / felsőkategória

2023. január 10., 18:05

Musical Fidelity M6x DAC DA konverterA Brit-szigetekről származó készülékek a legtöbb esetben a jó hang szinonimái, nagyon kevés olyan eset fordult elő, ahol azt kellett mondanunk, ez bizony nem üti meg a mércét. A Musical Fidelity sem kivétel ez alól, régóta prominens gyártó a piacon, széles termékválasztékkal és jó hanggal. Az egyik legújabb termékük, az M6x DAC valahol a felső kategóriában, a high end alatt, a tudásához képest (relatíve) elviselhető árazással.

EarMen Colibri USB DAC teszt

DA konverter teszt / felső középkategória

2023. január 4., 10:40

EarMen Colibri USB DACAz EarMen Colibri elsődlegesen hordozhatóságra szomjazó felhasználókra fókuszál. Funkcionálisan letisztult, egyúttal trendkövető. Emellett az ESS zászlóshajó ES9281 PRO DAC chipjét tartalmazza, aminek köszönhetően a megfelelő műsorral és fülessel, vagy hangrendszerrel a zenék mélyebb részeit is megmutatja. Gyártója szerint magasabb szintre akarja emelni az elvárások kiszolgálását, de mit értenek ezalatt?

Gustard X26 Pro DAC teszt

DA konverter teszt / felsőkategória

2022. december 8., 18:35

Gustard X26 Pro DACA Gustard egyre csak ontja az újabbnál újabb készülékeket, megalakulásuk óta számos fejhallgató erősítő, DAC, előfok, D2D konverter és master clock, sőt újabban hifi biztosíték és I2S kábel hagyta már el a sencseni gyárat. D/A konvertereik is számos evolúciós fázison estek át, jelenleg az X26 Pro a kínai gyártó legnagyobb modellje, amelyet minden elképzelhető digitális bemenettel elláttak. A gyártó az X26 Pro-t egy kompromisszum-mentes konverterként mutatja be, amelynek megépítése során nemhogy nem fukarkodtak a high end kategóriára jellemző alkatrészekkel, hanem mindent beleadtak, amit csak tudtak. Hogy ez mire volt elég? Ennek jártunk utána.

iFi Audio ZEN One Signature DAC teszt

DA konverter teszt / középkategória

2022. szeptember 3., 19:15

iFi ZEN One Signature DACAz iFi Audio lassan teljes mértékben lefedi a digitális világ csodáira áhítozó zenehallgatók igényeit, széles és remekül megépített készülékei választékával. A ZEN One Signature egy öszvér megoldás azoknak, akik minőségi zenehallgatást szeretnének az otthonukban megfejelve egy olyan Bluetooth egységgel, ami minden igényt kielégít. Ugyanis itt nem csak egy DAC-ot kapunk a pénzünkért, hanem egy olyan vezeték nélküli átvitelt, ami párját ritkítja ebben a szegmensben.

iBasso DC06 USB DAC teszt

DA konverter teszt / középkategória

2022. augusztus 21., 19:50

iBasso DC06 USB DACKisebb, mint egy öngyújtó, mégis javít a filmek, zenék és videójátékok hangminőségén. Az iBasso DC06 segítségével szinte bármilyen okostelefon vagy számítógép hifi forráseszközzé alakítható. Szimmetrikus Pentaconn hangkimenet, natív DSD és MQA támogatás meglétével hívja fel azok figyelmét, akik megfizethető, középkategóriás DAC-ot keresnek.

FiiO BTA30 Pro Bluetooth DAC teszt

DA konverter teszt

2022. július 25., 15:35

FiiO BTA30 Pro Bluetooth DACHogy funkciója érthető legyen, Bluetooth DAC-ként hivatkozunk rá, de gyártója inkább nevezi Bluetooth adó-vevőnek. Utóbbi azonban nem érzékelteti eléggé a FiiO BTA30 Pro tudását. Talán egyszerűbb "hifi okosítónak" hívni. Többfunkciós eszközként számos helyzetben segítség lehet. De elsősorban azoknak segít, akik régi hangrendszerüket szeretnék átemelni a 21. századba, százezrek elköltése nélkül.

iFi Audio GO blu Bluetooth DAC teszt

DA konverter teszt / középkategória

2022. július 12., 13:55

iFi GO blu Bluetooth DACAz iFi GO blu mögötti elgondolás okos. Gyártója Bluetooth DAC-ként kínálja, de jobban illene rá a füles okosító elnevezés. Fejhallgató erősítő, mikrofonos Bluetooth vevő és USB DAC, mindezek egybeépítve és gyufásdoboznál is kisebb méretben. Az iFi hiányzó láncszemekre specializálódott, amit a GO blu minden eddig kipróbált terméküknél jobban próbál bizonyítani.

SMSL SU-6 DAC és SMSL SH-6 fejhallgató erősítő teszt

DA konverter teszt / középkategória

2022. július 1., 19:15

SMSL SU-6 DAC és SH-6 fejhallgató erősítőAz S.M.S.L duettje egy fejhallgató erősítőből és egy D/A konverterből áll. Funkcióikat tekintve jól felszereltek ahhoz képest, hogy még egy CD-toknál is kevesebb alapterületet követelnek. Külön-külön is kaphatók, de együtt sem kerülnek többe 150 000 forintnál. Új belépőkategóriás etalon, vagy túl szép, hogy igaz legyen?

Cayin RU6 R2R DAC teszt

DA konverter teszt / felső középkategória

2022. június 21., 10:00

Cayin RU6 R2R USB DACA Cayin RU6 nem nagyobb egy öngyújtónál, ezért rengeteg helyzetben segítheti a rendszeresen utazó vájtfülűeket. Funkcióit és hangját tekintve jobb az átlagnál, cserébe az ára is a középkategória felsőbb részéhez araszol.

Musician Aquarius R2R DAC teszt

DA konverter teszt / felsőkategória

2022. június 9., 17:30

Musician Aquarius R2R DACMára megszoktuk, hogy a távol-keleti gyártók minden tekintetben felzárkóztak nyugati vetélytársaikhoz: hangminőség, kidolgozottság, sőt, sokszor még a szoftveres környezet is bőven megfelel elvárásainknak, bármilyen összehasonlításban, adott kategórián belül. Nincs ez másképp a Musician zászlóshajója az Aquarius esetében sem: a felsőkategóriás DAC nem okoz csalódást, bármivel is hasonlítjuk össze.

iFi Audio ZEN DAC V2 DAC teszt

DA konverter teszt / középkategória

2022. április 1., 16:40

iFi ZEN DAC V2 DACKínán kívül is van élet a hifiben, most egy, a ködös Albionban készült készüléket veszünk fülügyre, mégpedig az iFi Audio ZEN DAC V2 típusát, ami nem csak sima DAC, hanem fejhallgató erősítő és akár előerősítőként is használható.

Musician Draco R2R DAC teszt

DA konverter teszt / felső középkategória

2022. március 7., 22:25

Musician Draco R2R DACA Musician Audio elkötelezte magát az R2R (létra) D/A átalakítás mellett, ékes példája volt ennek a szintén tesztelt Musician Pegasus DAC, ami egyből belopta magát a szerkesztőség szívébe. Most itt a valamivel egyszerűbb (és olcsóbb) változat, a Musician Draco személyében. A felszereltség ugyanolyan bőséges, a gépház ugyanolyan masszív és időtálló, változás csak a belsejében történt. A Draco is lejátszik szinte minden elképzelhető felbontást, ami akár PCM 32 bites 1536 kHz és a DSD 1024 is lehet.

HiBy FC3 és FC5 USB DAC teszt

DA konverter teszt / középkategória

2022. február 25., 07:55

HiBy FC5 USB DACA HiBy kisméretű, fejhallgató erősítővel egybeépített D/A konverterei nemcsak számítógéppel, hanem Android/iOS mobileszközökkel is használhatók. Láttunk már ilyet, ám a HiBy néhány aprósággal mégis képes picit kitűnni az átlagból.

SMSL M200 Bluetooth DAC és SP200 fejhallgató erősítő teszt

DA konverter teszt / középkategória

2022. február 10., 23:50

SMSL SP200 fejhalgató erősítő és M200 USB DACKét új gyártmányt dobott piacra az S.M.S.L, egy DAC és egy fejhallgató erősítő képében a mindenki számára elérhető kategóriában, egyik az M200 DAC, a másik az SP200 füles erősítő. Mindkét készülék jellemzője az elérhető ár és a példás kivitelezés (igaz ezt talán már nem is kellene kihangsúlyozni).

iBasso DC05 USB DAC teszt

DA konverter teszt / középkategória

2022. február 4., 10:55

iBasso DC05 USB DACAz USB-C csatlakozóval szerelt iBasso DC05 bizonyítja, hogy kedvező áron is lehet kellemes minőségű D/A konvertert találni. Ideális kiegészítő kezdőknek, akik tiszta és határozott hangzást szeretnének telefonjukból, vagy számítógépükből kihozni.

FiiO KA3 USB DAC teszt

DA konverter teszt / középkategória

2022. január 23., 20:45

FiiO KA3 USB DACA FiiO KA3 abban segít, hogy használója visszanyerje az okostelefonokról mostanában egyre gyakrabban száműzött analóg hangkimenetet. Ráadásul a benne lévő, minőségi D/A konverternek köszönhetően sok integrált hangkártyát képes maga mögé utasítani, miközben nem túl drága.

következő oldal >

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.