Hangfal > sztereó hangfal teszt

Álló hangfal és állványos hangfal tesztek

Kereskedelmi forgalomban kapható sztereó, házimozi és egyéb multimédiás hangrendszer építésre alkalmas hangdobozokat tesztelünk, a belépőtől a high end kategóriáig. A kipróbálás során szerzett tapasztalatokat, szubjektív véleményekkel kiegészítve, részletes cikkek formájában osztjuk meg itt, az AV-Online tesztrovatában. Célunk, hogy közérthetően és hatékonyan tájékoztassuk kedves olvasóinkat annak érdekében, hogy az általuk kiszemelt hangfal fő tulajdonságairól hiteles első benyomásokat, vásárlást segítő támpontokat és további hasznos tippeket kapjanak. Írásainkkal azoknak kívánunk segíteni, akik hangdoboz választása előtt állnak, de bizonytalanok azt illetően, hogy melyik gyártótól származó, milyen értékű és kivitelű típust érdemes kipróbálniuk. Kezdők számára javasoljuk hangsugárzó választási tanácsokat összefoglaló videónk megtekintését.

Sztereó hangfal minőségi kategóriák

Kivitel, anyaghasználat, fizikai méret és alkalmazott technológiák szerint rengeteg különféle hangsugárzó kategória létezik. A legegyszerűbb és legolcsóbb típusok általában háttérzenei használatra, internetes műsorfogyasztásra és egyéb multimédiás feladatok (pl. számítógépes alkalmazások, videójáték hangosítása) ellátására készülnek. Egy hangdoboz különféle komponensekből épül fel. A belépő kategória esetében egyszerűbb alkatrészeket alkalmaznak, a jobb ár érdekében. Minél magasabb kategóriájú egy hangfal, annál jobb anyagokból készül és szigorúbb gyártási, valamint akusztikai követelményeknek felel meg. Egyre gyakrabban számítógépes analízist alkalmaznak a hangszórók és a doboz belső hanghullámainak optimalizálásához. A legfelső (high end) kategória is szerteágazó világ, mivel a hanghullámok keltésére különböző technológiákat alkalmaznak. A gyártók eltérő koncepciókat népszerűsítenek. Legtöbbször dinamikus hangszórók szólaltatják meg a hangokat, de a különböző frekvenciasávok reprodukciójához eltérő rendszerek ideálisak. Például léteznek tölcséres, kompressziós, szalagos és elektrosztatikus magassugárzók is. A hangfal minőségét nemcsak az határozza meg, hogy mennyire szól tisztán. Szituációtól függően fontos szerepet kap a terhelhetőség, érzékenység, szórástartomány, fázishelyesség is, csak hogy néhányat említsünk. Nagyon fontos, ezért itt is felhívjuk a figyelmet arra, hogy a polcsugárzó megnevezést téves, hibás, félrevezető. A kisméretű hangdobozok számára ugyanannyira elengedhetetlen a stabil alátámasztás, mint a padlón állóknak. Ezt a hozzájuk tervezett állványtól kapják meg és a lehető legrosszabb megoldás a polcra helyezés. Köztes lépcsőfok a számtalan egyéb állvány valamelyike, de azt, hogy melyik milyen irányban befolyásolja a hangzást - mert bizony azt teszi - nem lehet megjósolni, ki kell próbálni!

Hogyan tesztelünk sztereó hangfalakat?

A hangfalakat bejáratást követően saját környezetben, referencia eszközökkel, vagy a hivatalos forgalmazó bemutatótermében próbáljuk ki. A teszteléshez használt műsor saját számlistánkból és sztereó vagy házimozi rendszertől függően térhatású/filmes jelenetekből áll. Figyelembe vesszük a hangsugárzó karakterét kis/közepes/magas terhelésen, szükség esetén különböző elektronikákkal társítjuk, hogy kiderítsük, mennyire érzékeny a mögötte lévő erősítő és/vagy lejátszó tulajdonságaira. Elemezzük a tesztkörnyezetben kapott szórást, színpad ábrázolást, térmélységet, felbontást és esetleges hiányosságokat vagy színeződéseket is. Cikkeink végén minden esetben indikatív céllal szubjektíven és adott árkategórián belül értékeljük a kivitelt, formatervet, zenei/filmes hangminőséget, valamint az ár/érték arányt.

SVS Prime Wireless Pro aktív hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / felső középkategória

2023. január 30., 08:30

SVS Prime Wireless Pro aktív hangfalAz SVS Prime Wireless Pro a korábban általunk is tesztelt SVS Prime Wireless komolyabb kiadása. Kijelenthető, hogy egyike a félmilliós összeg alatt ma kapható legjobb mindenes sztereó szetteknek. Mindenessége úgy értendő, hogy az összes szolgáltatással rendelkezik, amire egy hangminőséget és komfortot egyaránt igénylő otthoni felhasználó vágyhat. Az SVS már jól bevált technológiáit kombinálja, így elsőre nem tűnik úttörőnek, használni mégis kifejezetten üdítő.

Indiana Line Tesi 261 állványos hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / középkategória

2023. január 26., 19:20

Indiana Line Tesi 261 hangfalAz olasz Indiana Line Tesi sorozatának kisebb álló hangfala remek perceket szerzett számunkra, ezért annyira egyértelmű volt, hogy a gyártó és a széria következő bemutatásra kerülő darabja a nagyobb állványos hangdoboz, a Tesi 261 legyen. Elöljáróban annyit elárulunk, hogy előadásával meglepett és ki is elégített minket, a részletek jöjjenek most!

Meghallgattuk a Bowers & Wilkins 703 S3 hangfalat

sztereó hangfal teszt / felsőkategória

2023. január 17., 15:05

Bowers Wilkins 703 S3 hangfalÉs rajta kívül az összes testvérét is meghallgattuk volna, mert az Aymara Kft. bemutatótermében a széria valamennyi tagja kacsingatott felénk. De már az állódobozzal is sikerült annyi tapasztalatot szerezni, ami bőven elég egy kedvcsináló élménybeszámolóhoz. Miben lett jobb, mint az elődje? Túlzásnak tűnhet, de mindenben.

Jamo S7-17B állványos hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / középkategória

2023. január 9., 20:30

Jamo S7-17B hangfalAz S7-17B skandináv dizájn, kedvező ár és új hangszórók kombinációjával emlékeztet arra, amiért sokáig Magyarországon is közkedvelt névnek számított a Jamo. Évekig tartó csend után porolta le önmagát a gyártó, de vajon a látványos arculatváltáson kívül mennyire állja meg helyét alsó-középkategóriás termékük?

Indiana Line Tesi 561 álló hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / középkategória

2022. december 31., 00:55

Indiana Line Tesi 561 hangfalAz Indiana Line hangfal specialista cég termékei ismerősek lehetnek az olvasóink számára, hiszen korábban már sikerült tesztelnünk néhányat közülük. A mindenki számára megfizethető kategóriában jeleskednek, jelen írásunk alanya a Tesi 561 álló hangfal szintén ebben a sávban kínál vonzó alternatívát.

Kanto YU4 aktív hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / középkategória

2022. december 26., 12:50

Kanto YU4 aktív hangfalKorábban bemutattuk a Kanto YU6 aktív hangfalat, majd a gyártó legkisebbjeként ismert YU2-t is. Átlagos íróasztalon a YU6 sok esetben dominánssá válhat, a YU2-nek pedig önmagában nincsen elegendő basszusa. Arany középút kettejük között a sokak által dicsért YU4. Vajon minek köszönheti népszerűségét ez a kis aktív hangsugárzó?

Fyne Audio F302i álló hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / középkategória

2022. december 17., 00:45

Fyne Audio F302i hangfalA Fyne Audio-nak az F301i által - tapasztalataink alapján - sikerült stabilizálni a pozícióját a megfizethető, belépő szintű, állványos hangdobozok között. A megújított szériából jöjjön most ennek a modellnek az álló változata az F302i, aminek elődje szintén egy sikertermék volt az elmúlt négy évben! Ezért mindenképpen érdemesnek találtuk megismerni, hiszen biztosan sokan kíváncsiak rá azok közül, akik kompakt, álló hangfalat keresnek.

Canton Townus 30 állványos hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / felső középkategória

2022. december 15., 00:40

Canton Townus 30 hangfalA német illetőségű és hazánkban is jól ismert Canton hangfalspecialista Townus néven hozta létre a legújabb családját, ami a népszerű GLE sorozatuk felett helyezkedik el, tehát annál magasabb minőségi szintet képvisel. Mivel már az új GLE általunk tesztelt modelljei is szépen szerepeltek, főleg a GLE 30, egyértelmű volt, hogy a vele méretében azonos, viszont felsőbb ligában játszó Townus 30 bemutatásával kezdjük a sort.

Acoustic Energy AE120 2 álló hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / középkategória

2022. december 10., 20:10

Acoustic Energy AE120 2 hangfalAz Acoustic Energy legújabb 100-as sorozatából az állványos AE100 2 egyszerűen kitolta kategóriának határait, ettől pedig a kisebb álló, AE109 2 csupán egy picivel maradt el. Ugyan a brit cég beugró szériája természetesen képes arra, hogy egy komplett házimozit is építhessünk belőle, mi mégis megmaradtunk a sztereó zenehallgatásnál, amit most a sorozat legnagyobb, AE120 2 álló hangfalával varázsoltunk a szerkesztőségünkbe, az eddigi tapasztalataink alapján pedig voltak elvárásaink.

PSB Synchrony B600 állványos hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / high end

2022. december 1., 21:40

PSB Synchrony B600 hangfalAz idén 50 éves kanadai PSB Synchrony szériájáról már beszámoltunk egy hír formájában, hiszen hazája legnépszerűbb hangfalgyártójáról van szó és ez a legújabb, és náluk jelenleg legnagyobb szintet képviselő sorozatuk. Akkor összesen kettő tagot tartalmazott, jelenleg három modell van ebben a repertoárban, amelyek közül a legkisebb és egyetlen állványos hangfal a Synchrony B600, amit tapasztalataink alapján egyáltalán nem kell félteni a szép számmal akadó vetélytársaitól.

System Audio SA air 9 aktív hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / felső középkategória

2022. november 28., 11:45

System Audio SA air 9 aktív hangfalDigitális technológiával ígér jobb hangzást a skandináv cég teljesen aktív hangrendszere, mely valódi fa külsővel is kapható. Az SA air elegáns átmenetet képez a fapados passzív és milliós hatást nyaldosó vezeték nélküli opciók között. Átlagos közép-európai méretű lakásokban kényelmesebb és naprakészebb opció a hagyományos hifi rendszerekkel szemben. Hogy ez minek köszönhető, a cikkből kiderül!

Gold Note A3 EVO II állványos hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / high end

2022. november 17., 00:20

Gold Note A3 EVO II hangfalMindenki más preferenciával indul, amikor high end hangrendszer építésére vállalkozik. A streaming technológiáknak köszönhetően sokan nyitnak korábban ismeretlen műfajok felé, vagy eleve mindenevő hangfalat keresnek, amelyik bármilyen zenével szépen szól. A Gold Note legkisebb hangsugárzói ezt a rugalmasságot veszik célba semleges karakterükkel.

Polk Audio Legend L800 álló hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / high end

2022. november 11., 13:05

Polk Audio Legend L800 hangfalA Polk Audio az egyik legérdekesebb gyártó, amivel eddig dolgunk volt. Egészen kedvező áron is kínál hangsugárzókat vagy soundbar-okat, szinte a belépő kategóriától, de ha a főnök odacsap az asztalra, akkor előkerülnek a mérnökök, és ha ők odateszik magukat, akár olyan zászlóshajók is megszülethetnek, mint a Legend L800, ami jelenleg a Polk Audio hangsugárzók csúcsát képviseli. Minden téren.

Fyne Audio F301i állványos hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / középkategória

2022. november 3., 17:50

Fyne Audio F301i hangfalAz angol Fyne Audio szerencsére nem ül a babérjain, hiszen a felturbózott, abszolút audiofil kategóriás 500-as sorozat után most bejelentette a belépő, mindenki számára elérhető 300-as széria új változatát is, ami hasonló célokat tűzött ki, mint a négy évvel korábbi család, lépve viszont egy minőségi szintet.

KLH Kendall álló hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / felsőkategória

2022. október 21., 21:05

KLH Kendall hangfalA KLH egy tartalmas történelmet maga mögött tudó gyártó, akinek termékei sajnálatos módon hazánkban ismeretlenek voltak, eddig! A szerkesztőségünkben járt Model Three példátlan sikereket ért el, a Model Five pedig mindenkit levett a lábáról, és a magával ragadó hang mellett igazán egyedi megoldásokat és külsőt nyújtott. Kendall elnevezésű álló hangfaluk a klasszikusabb megoldások híve, legalábbis látszatra, az előadásával pedig reményeink szerint a KLH méltón folytatja az AV-online oldalán kitaposott utat!

Hallottuk a System Audio legend 60.2 silverback aktív hangfalat

sztereó hangfal teszt / felsőkategória

2022. október 9., 15:30

System Audio legend 60.2 silverback hangfalRitka alkalom, hogy a System Audio legnagyobb vezeték nélküli hangsugárzója nyilvánosan kipróbálható Magyarországon. Ellátogattunk az Aymara Kft. bemutatótermébe, hogy közelebbről is megismerkedhessünk a dán cég silverback családjának csúcsával!

KLH Model Five hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / high end

2022. szeptember 30., 22:20

KLH Model Five hangfalA KLH Model Three hangdobozt nemrég mutattuk be, ismerkedésként a neves gyártóval, azon belül is a Model Collection sorozat legkisebb típusával. Ahogyan azt írtuk, a Model Five sikerén felbuzdulva hozta létre a gyártó ezt a Model Three hangfalat, ezért okkal voltunk kíváncsiak arra, hogy maga a Model Five miért is olyan népszerű több mint 50 éve!

Triangle AIO TWIN aktív hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / középkategória

2022. szeptember 29., 18:05

Triangle AIO TWIN aktív hangfalA francia cég vegyes felhasználásra kifejlesztett aktív hangsugárzó párja rámutat, hogy milyen irányba tartanak az átlagembereknek szánt hangrendszerek. Mindenből próbál egy kicsit adni a Triangle AIO TWIN. Éppen ezért kisebb szobákban komoly alternatíva soundbar vagy hagyományos hifi készüléklánc helyett. Feltéve, hogy kihasználják szolgáltatásait.

Magnat Monitor Reference 2A aktív hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / középkategória

2022. szeptember 19., 18:55

Magnat Monitor Reference 2A aktív hangfalSok hangsugárzó gyártó kacsingat az aktív kategória felé, amit remekül példáz a Magnat háromtagú Monitor Reference termékcsaládja. A legkisebbnek számító Monitor Reference 2A multimédiás mindenessé tehető, ha elfogadják, hogy nem kimondottan intenzív házibulikra készült.

Gato Audio FM-15 állványos hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / felsőkategória

2022. szeptember 13., 13:15

Gato Audio FM-15 hangfalAhogyan arról egy híranyagunkban is beszámoltunk már, a dán illetőségű Gato Audio termékpalettája már megtalálható az Extreme Audio üzleteiben. A Gato Audio a legmagasabb szintű esztétikai, műszaki és hangminőségű elektronikákat és hangfalakat kínálja, melyek közül nekünk először az utóbbiak egyikére esett a választásunk, konkrétan az FM-15 állványos hangsugárzóra.

Canton GLE 20 állványos hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / középkategória

2022. szeptember 7., 20:25

Canton GLE 20 hangfalAhogy elnézzük a Canton tavaly bemutatott legújabb GLE sorozatát, akkor azt láthatjuk, hogy elég rendes a felhozatal. A négy álló hangfal közül az egyik gyárilag Dolby Atmos kompatibilis, találunk falra akasztható típusokat, centersugárzókat, és persze állványos dobozokat is. Adott egy dögös és minden irányban kiterjedő házimozi megépítése, amit az olvasókra bízunk, akik viszont engedjék meg, hogy mi most a sztereó zenehallgatásra koncentráljunk a GLE 20 segítségével.

Audioengine A5+ aktív hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / középkategória

2022. szeptember 5., 09:20

Audioengine A5+ aktív hangfalA hangrendszer szó hallatán sokan terebélyes, csillogó készüléktornyokra és ruhásszekrény méretű hangsugárzókra gondolnak. Amivel nincs gond. Viszont egy átlagos otthonban nem igazán jut hely (és pénz) tucatnyi, zenehallgatásra szánt eszköznek. Az Audioengine A5+ arany középutat próbál építeni a letisztult funkcionalitás és élvezhető hang közé. Vajon sikerül?

Musician Knight 1 állványos hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / felsőkategória

2022. augusztus 26., 19:05

Musician Knight 1 hangfalA Musician Audio már bizonyított az R2R elven működő D/A átalakítóival és A osztályú fejhallgató erősítőivel, ám most nagyobb fába vágták a fejszéjüket, ugyanis beléptek a hangfal tervezés és gyártás birodalmába Knight 1 névre keresztelt állványos hangsugárzójukkal.

Argon Audio Fenris A4 aktív hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / középkategória

2022. augusztus 18., 21:05

Argon Audio Fenris A4 aktív hangfalAz Argon Audio Fenris A4 ár/érték arányába nehéz belekötni azok szemszögéből, akik életük első sztereó hangrendszerét vásárolnák meg, vegyes felhasználásra (zene, film, játék stb.). Régi és új eszközökhöz egyaránt illeszthető, kicsi, mégis egész nagyot szól. További hab a tortán, hogy megjelenése is barátságos, ezért nevezhető ideális induló csomagnak.

Neat Acoustics Ministra állványos hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / felsőkategória

2022. augusztus 6., 17:55

Neat Acoustics Ministra hangfalAz elmúlt napokban tiszteletét tette nálunk a Neat Acoustics Ministra minimonitor. Egy olyan pöttöm versenyző a Brit-szigetekről a hangfalak Mekkájából az angliai Teesdale-ből, ahol a tradíció és a tudás kézen fogva vezetik egymást, létrehozva egy igazán különleges produktumot. Egyszerű hangdobozkának tűnik ránézésre, de rejt a belsejében egy különlegességet (dupla mélyhangszóró, Isobarik elv) és a ribbon magassugárzók alkalmazása sem igazán megszokott megoldás.

System Audio SA legend 5.2 állványos hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / felsőkategória

2022. augusztus 3., 16:55

System Audio SA legend 5_2 hangfalA System Audio SA legend 5.2 silverback aktív állványos hangdoboz nem is olyan rég járt a szerkesztőségünkben, így alkalmat adott nekünk arra, hogy megtudjuk, a skandináv cégnek mik is az elképzelései ezen a téren egy kisméretű modell formájában. Remek hír, hogy ez a típus passzív változatban is kapható, ami azoknak jöhet jól, akik eleve rendelkeznek már egy megbízható erősítővel, és már csak egy apró, de megbízható és minőségi hangdobozra van szükségük. Nekik remek alternatíva lehet az SA legend 5.2.

KLH Model Three állványos hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / felsőkategória

2022. július 30., 22:50

KLH Model Three hangfalÚj név jelent meg a hazai hifi piacon a KLH személyében. Ismerkedésünket a gyártóval az egyszerűen Model Three névre keresztelt hangfallal kezdjük, ami nem egy hétköznapi darab, előtte viszont engedjék meg a Kedves Olvasók, hogy pár szót ejtsünk magáról a gyártóról, amelynek jelentős történelme van már.

Bowers & Wilkins 607 S2 Anniversary Edition állványos hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / középkategória

2022. július 26., 09:20

Bowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfalA Bowers & Wilkins 600 Series családjának Anniversary Edition sorozatából szerencsénkre már eljutott hozzánk az egyetlen álló hangfal, a 603 S2, valamint az állványosok közül a nagyobb, 606 S2. Ezek a modellek általában közepes, vagy annál nagyobb nappalikba valók, most viszont ismerkedjünk meg a 607 S2-vel, amit a cég kisebb szobákba ajánl, minőségi zenehallgatásra.

Triangle Borea BR03 BT aktív hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / középkategória

2022. július 22., 23:40

Triangle Borea BR03 BT aktív hangfalEgyre több hifi cég lát fantáziát az aktív hangsugárzókban. Olyan gyártók kínálatába is bekerültek erősítővel egybeépített hangfalak, amelyek eddig főleg a passzív kategóriára fókuszáltak. Nem véletlen, hiszen a felhasználóbarát hangrendszerek jövőképe gombokkal teletömött fém készüléktornyokat nem tartalmaz. Jól átgondolt aktív hangfallal sok átlagember számára kifogástalan otthoni szórakoztató központ teremthető. Vajon a Triangle Borea BR03 BT alkalmas erre?

Fyne Audio F500SP állványos hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / felsőkategória

2022. július 14., 11:15

Fyne Audio F500SP hangfalKörülbelül másfél éve mutatta be a Fyne Audio az 500SP hangfalcsaládot, ami a szimpla 500 és a 700 közötti űrt hivatott kitölteni. Tulajdonképpen nevezhették volna 600-as sorozatnak is, de mivel nem kevés rokoni szálat mutat az 500-as szériával, és tulajdonképpen annak a gyárilag tuningolt változata, érthető a Special Production elnevezés, amiből szerencsére az F501SP már járt nálunk. Ideje volt, hogy folytassuk a sort az F500SP-vel, ami az egyetlen állványos modell a sorozatban.

következő oldal >

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.