Hangfal > sztereó hangfal teszt

Álló hangfal és állványos hangfal tesztek

Kereskedelmi forgalomban kapható sztereó, házimozi és egyéb multimédiás hangrendszer építésre alkalmas hangdobozokat tesztelünk, a belépőtől a high end kategóriáig. A kipróbálás során szerzett tapasztalatokat, szubjektív véleményekkel kiegészítve, részletes cikkek formájában osztjuk meg itt, az AV-Online tesztrovatában. Célunk, hogy közérthetően és hatékonyan tájékoztassuk kedves olvasóinkat annak érdekében, hogy az általuk kiszemelt hangfal fő tulajdonságairól hiteles első benyomásokat, vásárlást segítő támpontokat és további hasznos tippeket kapjanak. Írásainkkal azoknak kívánunk segíteni, akik hangdoboz választása előtt állnak, de bizonytalanok azt illetően, hogy melyik gyártótól származó, milyen értékű és kivitelű típust érdemes kipróbálniuk. Kezdők számára javasoljuk hangsugárzó választási tanácsokat összefoglaló videónk megtekintését.

Sztereó hangfal minőségi kategóriák

Kivitel, anyaghasználat, fizikai méret és alkalmazott technológiák szerint rengeteg különféle hangsugárzó kategória létezik. A legegyszerűbb és legolcsóbb típusok általában háttérzenei használatra, internetes műsorfogyasztásra és egyéb multimédiás feladatok (pl. számítógépes alkalmazások, videójáték hangosítása) ellátására készülnek. Egy hangdoboz különféle komponensekből épül fel. A belépő kategória esetében egyszerűbb alkatrészeket alkalmaznak, a jobb ár érdekében. Minél magasabb kategóriájú egy hangfal, annál jobb anyagokból készül és szigorúbb gyártási, valamint akusztikai követelményeknek felel meg. Egyre gyakrabban számítógépes analízist alkalmaznak a hangszórók és a doboz belső hanghullámainak optimalizálásához. A legfelső (high end) kategória is szerteágazó világ, mivel a hanghullámok keltésére különböző technológiákat alkalmaznak. A gyártók eltérő koncepciókat népszerűsítenek. Legtöbbször dinamikus hangszórók szólaltatják meg a hangokat, de a különböző frekvenciasávok reprodukciójához eltérő rendszerek ideálisak. Például léteznek tölcséres, kompressziós, szalagos és elektrosztatikus magassugárzók is. A hangfal minőségét nemcsak az határozza meg, hogy mennyire szól tisztán. Szituációtól függően fontos szerepet kap a terhelhetőség, érzékenység, szórástartomány, fázishelyesség is, csak hogy néhányat említsünk. Nagyon fontos, ezért itt is felhívjuk a figyelmet arra, hogy a polcsugárzó megnevezést téves, hibás, félrevezető. A kisméretű hangdobozok számára ugyanannyira elengedhetetlen a stabil alátámasztás, mint a padlón állóknak. Ezt a hozzájuk tervezett állványtól kapják meg és a lehető legrosszabb megoldás a polcra helyezés. Köztes lépcsőfok a számtalan egyéb állvány valamelyike, de azt, hogy melyik milyen irányban befolyásolja a hangzást - mert bizony azt teszi - nem lehet megjósolni, ki kell próbálni!

Hogyan tesztelünk sztereó hangfalakat?

A hangfalakat bejáratást követően saját környezetben, referencia eszközökkel, vagy a hivatalos forgalmazó bemutatótermében próbáljuk ki. A teszteléshez használt műsor saját számlistánkból és sztereó vagy házimozi rendszertől függően térhatású/filmes jelenetekből áll. Figyelembe vesszük a hangsugárzó karakterét kis/közepes/magas terhelésen, szükség esetén különböző elektronikákkal társítjuk, hogy kiderítsük, mennyire érzékeny a mögötte lévő erősítő és/vagy lejátszó tulajdonságaira. Elemezzük a tesztkörnyezetben kapott szórást, színpad ábrázolást, térmélységet, felbontást és esetleges hiányosságokat vagy színeződéseket is. Cikkeink végén minden esetben indikatív céllal szubjektíven és adott árkategórián belül értékeljük a kivitelt, formatervet, zenei/filmes hangminőséget, valamint az ár/érték arányt.

Kanto YU2 aktív hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / belépő kategória

2022. június 8., 09:20

Kanto YU2 aktív hangfalHangfal teszt rovatunk több aktív hangsugárzót is tartalmaz, amelyek audiofil hangzást és izgalmas funkciókat kínálnak. Viszont zömük meglehetősen drága, ami elriasztja a zenehallgatás iránt érdeklődő újoncokat. Időnként találkozunk kisebb és megfizethetőbb alternatívákkal, amelyek könnyebben elférnek az íróasztal sarkán és kevésbé terhelik a pénztárcát. Közéjük tartozik a Kanto YU2. Ideális átmenet a kommersz számítógépes hangfalak és profibb stúdió monitorok világa között.

Monitor Audio Platinum PL 200 II high end hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / high end

2022. június 3., 23:55

Monitor Audio Platinum PL200 II high end hangfalA Monitor Audio Bronze, Silver és Gold sorozata már a sokadik generációjához érkezett, közülük az AV-Online is többet tesztelt. A legfelső kategóriát képviselő Platinum a negyedik generációnál jár ahonnan a PL100 II és a PL300 II után, most a PL200 II volt a harmadik vendégünk.

Audio Solutions Overture O322B állványos hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / felsőkategória

2022. május 28., 16:55

Audio Solutions Overture O322B hangfalEl sem hisszük, de egy éve járt nálunk az Audio Solutions Overture O302B állványos hangfal, ami minden téren képes volt meglepetést okozni nekünk a félmilló forint alatti kategóriában. Egyéni külső, stílusos hang, egyszóval magával ragadó, pedig a cég beugró szériájának legkisebb dobozáról volt szó. Most maradjunk ezen a téren, az ár sem lesz jelentősen több, viszont mindenből többet kapunk!

Magnat Signature 505 álló hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / középkategória

2022. május 11., 20:55

Magnat Signature 505 hangfalKét éve történt, hogy a Magnat bemutatta Signature hangfal családjait, amelyek közül sikerült megkaparintanunk az 500-as és 700-as sorozatok egy-egy állványos és álló típusát. Ezeknél persze sokkal több van ezekből a német hangfalakból, így hiánypótlásként most következzen a Signature 505, ami a sorozat kisebb álló modellje.

Monitor Audio Silver 500 7G álló hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / felsőkategória

2022. május 6., 10:30

Monitor Audio Silver 500 7G hangfalA Monitor Audio Silver hetedik generációs sorozatának bemutatását ugyan mivel is fejezhetnénk be, mint a legnagyobbal, a Silver 500 7G-vel, ami nem mellékesen EISA-díjat is nyert, mint az év legjobb sztereó álló hangfala. Gyártója állítása szerint ötvöződik benne az erő és a finomság, amennyiben egy közepes, vagy annál nagyobb szobában vetjük be. Lássuk, mi igazolódik ebből vissza, illetve jogosnak találjuk-e az említett kitüntetést!

Definitive Technology BP9020 álló hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / felső középkategória

2022. május 3., 21:40

Definitive Technology BP9020 hangfalA Definitive Technology egy nagyon izgalmas gyártó. Legutóbb a Demand sorozat állványos hangdobozait ismertük meg, amelyek egyedi technológiájukkal, kompakt méretükkel, és meglepő előadásukkal nyerték el a tetszésünket. Annyit elöljáróban elárulunk, hogy a most bemutatásra kerülő BP széria legkisebb, BP9020-as hangfala sem ment át a szomszédba ötletekért.

Audiovector QR1 állványos hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / felsőkategória

2022. április 20., 20:20

Audiovector QR1 hangfalRejtély övezi, hogy miért kerül a szerkesztőségünkbe ilyen ritkán Audiovector hangfal, ugyanakkor ennek köszönhetően mindig egy kicsit hevesebben kezd verni a szívünk, mert a dán cég teljesen külön utakon jár. A QR1 állványos hangfaluk egy gyöngyszem, amely jelzőt a mérete, külseje és hangja alapján is megérdemli.

Acoustic Energy AE109 2 álló hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / középkategória

2022. április 10., 21:10

Acoustic Energy AE109 2 hangfalAz Acoustic Energy legújabb 100-as sorozatának legkisebb, állványos doboza, az AE100 2 tulajdonképpen nem okozott igazi meglepetést, hiszen a gyártó mindig is nagyon jó volt ebben a kategóriában. Most maradunk ezen a harctéren, csak lépünk egyet a szériában felfelé az AE109 2 álló hangfal által, aminek szintén nagy feladat jut, mivel a húsz évvel korábbi, nagy sikerű, ős 109 nyomdokaiba kell lépnie!

Polk Audio Reserve R600 álló hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / felső középkategória

2022. március 23., 11:10

Polk Audio Reserve R600 hangfalA Polk Audio Reserve sorozata eddig nagyon szépen szerepelt a szerkesztőségünkben, akár a két állványos, akár a kompaktabb álló hangdobozukra gondolunk vissza. Most a Reserve R600-on a sor, ami a középső álló hangfal a szériában, és az eddig már megismert megoldások mellett a termetén kívül más újdonságot is tartogat számunkra.

KEF LS50 Wireless II aktív hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / felsőkategória

2022. március 12., 21:10

KEF LS50 Wireless II aktív hangfalA KEF LS50 Wireless első verziója már több mint 4 éve járt nálunk, így érthető a kíváncsiságunk az új generáció iránt. Sajnos az emlékeink már haloványak, főleg ami a hangot illeti, de az kristálytisztán megmaradt, hogy nem váltunk el csalódottan azoktól a szépségektől, sőt!

Monitor Audio Silver 300 7G álló hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / felső középkategória

2022. március 8., 18:00

Monitor Audio Silver 300 7G hangfalA Monitor Audio hetedik generációs Silver sorozatában szépen haladunk növekvő sorrendben. A Silver 100 7G nagyon szép sikereket könyvelt el, a Silver 200 7G-ben sem csalódtunk, így elég nagy elvárások előzték meg a most bemutatásra kerülő 300 7G-t, főleg annak a tudatában, hogy az elődje Ajánlott Vétel címkét kapott tőlünk!

System Audio SA legend 5.2 silverback aktív hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / felsőkategória

2022. március 1., 23:40

System Audio SA legend 5.2 silverback aktív hangfalA System Audio teljesen vezeték nélküli, állványra helyezhető aktív hangsugárzója egyáltalán nem a sokak által megszokott felhasználói élményt nyújtja. Nincs szükség hangfalkábelre. Elég megérinteni a távvezérlőt vagy elővenni a telefont, és rengeteg lehetőség adódik. Működési elve bizonyára megosztja a vájtfülűek táborát, de a trendi arculat komoly hangot rejt.

Bowers & Wilkins 804 D4 high end álló hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / high end

2022. február 21., 21:35

Bowers Wilkins 804 D4 high end hangfalA Bowers & Wilkins 800 Series Diamond családjának már a korábbi D3 verziója is számos díjat bezsebelt és komoly high end rajongótábort tudhat magáénak. A fejlesztések azonban nem álltak meg, az angolok nem ültek a babérjaikon és nemrégiben bemutatták a széria legújabb immár D4-nek keresztelt hangsugárzóit, amelyből a 805 D4 állványos után most az eggyel nagyobb, tehát a legkisebb álló modellt, a 804 D4-et teszteltük.

Polk Audio Reserve R500 álló hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / felső középkategória

2022. február 7., 12:30

Polk Audio Reserve R500 hangfalA Polk Audio új, Reserve szériájának kettő állványos hangdoboza már a terítékünkre került, amelyek közül most az R100-hoz kanyarodunk vissza, pontosabban annak az álló változatát ismerjük meg az R500 által ismét a Home Movie segítségével, ahol az egész termékpaletta megtalálható. Karcsú, de erőteljes kisugárzású hangfal, ami a hozzá illő környezetben nagyon szépen teljesít. Elöljáróban ennyit árulunk el a Polk Audio Reserve R500-ról, és megpróbáltunk kerülni a túlzásokat...pedig kaptunk rá okot!

Monitor Audio Platinum PL100 II high end állványos hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / high end

2022. február 2., 00:55

Monitor Audio Platinum PL100 II high end hangfalMár két év is eltelt azóta, hogy bemutattuk a Monitor Audio Platinum PL300 II high end álló hangfalat, ami a negyedik generációs Platinum sorozat középső álló modellje. Most pedig lehetőségünk volt rá, hogy a cég legnagyobb szériájának állványos, Platinum PL100 II tagját is górcső alá vegyük. Mindjárt kiderítjük, hogy mennyire volt érdemes várnunk erre a hangdobozra. Reményeink szerint nagyon!

System Audio SA saxo 60 álló hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / felső középkategória

2022. január 26., 23:00

System Audio SA saxo 60 hangfalA System Audio SA saxo 5 formájában egy olyan könnyen elhelyezhető, állványos hangsugárzót ismertünk meg, ami parányi méretének ellenére remek, testes hangot produkált, aminek eléréséhez bizonyos esetekben szükség volt a falak támaszára. Az SA saxo 60 nála már jóval termetesebb, álló hangdoboz, így érthető, hogy egy teljesen más célközönséget próbál rabul ejteni. Nézzük, hogy sikerül-e neki!

Polk Audio Reserve R200 állványos hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / középkategória

2022. január 18., 18:05

Polk Audio Reserve R200 hangfalAz amerikai Polk Audio legújabb, Reserve sorozatának legkisebb, R100 állványos hangfala olyan sikereket könyvelt el a szerkesztőségünkben, amit az igazat megvallva, nem is igazán vártunk. Nem volt hibátlan, de nagyon megszerettük, így nem volt kérdés, hogy a nagyobb tüdővel és fizikummal felvértezett R200-zal is megismerkedjünk közelebbről.

Bowers & Wilkins 805 D4 high end állványos hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / high end

2022. január 12., 22:25

Bowers & Wilkins 805 D4 high end hangfalA Bowers & Wilkins mérnökei képtelenek nyugton maradni, ismét magasabb szintre emelték referencia termékcsaládjuk tagjait. A 805 D4 az eddigi legjobb szériájuk legkisebb tagja, ezért árával és méretével is esélyes arra, hogy a kisebb zenehallgató szobával rendelkezők bakancslistájára kerüljön.

JBL L82 Classic állványos hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / felső középkategória

2022. január 9., 22:20

JBL L82 Classic hangfalA JBL L82 Classic hangjában egyszerre lappang zenetörténelem, amerikai lelkesedés és modernkori kifinomultság. Lényegesen kisebb és olcsóbb, mint a korábban általunk is tesztelt JBL L100 Classic, ezért sokkal több zenerajongó otthonában elférhet. De ne tévesszen meg senkit a kocka forma: ezekben a rockerpalánta külsejű dobozokban gondosan kiméricskélt, modern technológia rejtőzik!

Monitor Audio Silver 200 7G álló hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / felső középkategória

2022. január 4., 00:25

Monitor Audio Silver 200 7G hangfalA Monitor Audio Silver 7G sorozatából először a Silver 100 7G-vel ismerkedtünk meg, ami roppant stabilan vetette meg újra a lábát a felső-középkategóriás állványos hangdobozok között. A sorban a következő a Silver 200 7G, ami egy filigrán álló modell, és mivel az elődje sajnálatos módon nem jutott el hozzánk, a vele eltöltött napokat még nagyobb kíváncsiság előzte meg, hiszen nem tudtuk, mire számíthatunk.

System Audio SA saxo 5 állványos hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / középkategória

2021. december 30., 21:20

System Audio SA saxo 5 hangfalDánia: Andersen, Legoland, tengerpart, a világ legboldogabb emberei, és nem utolsósorban System Audio. Az 1984-ben alapított hangsugárzó specialista cég termékei az elmúlt 11 év alatt méltatlanul ritkán szerepeltek az oldalukon, pedig nagyon is egyéni színt képviselnek a hifi világában. Az ART OF SOUND Hungary-nek hála a System Audio termékei újra kaphatók hazánkban, a bemutatásukat egy aprósággal kezdjük, aminek a neve SA saxo 5, de már ez is képviseli a dán cég egyéni megközelítését.

Acoustic Energy AE509 álló hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / felső középkategória

2021. december 26., 09:10

Acoustic Energy AE509 hangfalA brit Acoustic Energy legnagyobb, 500-as sorozatának, egyszerűen AE500-nak elkeresztelt állványos hangdobozáával már sikerült megismerkednünk, ráadásul annyira jó benyomást tett ránk, hogy kiérdemelte Ajánlott Vétel címkénket. Most tovább lépünk egyet az AE509 társaságában, ami a következő a sorban, és bízunk benne, hogy hasonlóan ki fogja tudni elégíteni a vágyainkat, mint a kistestvére.

Audioengine HD6 aktív hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / középkategória

2021. december 23., 21:05

Audioengine HD6 aktív hangfalFeladat: olyan multimédiás hangfalpár létrehozása, ami a lehető legtöbb szituációban helytáll. Amennyire lehet, jövőbiztos, jól szól, de még nem megfizethetetlenül drága. Ilyen feltételek mellett, az Audioengine HD6 hamar látókörön belülre kerül.

Kanto YU Passive 5.25 állványos hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / belépő kategória

2021. december 16., 23:45

Kanto YU Passive 5.25 hangfalA kanadai Kanto termékpalettájából eddig csupán két modellt sikerült megismernünk, amelyek aktív hangfalak. A cég tovább növelte a felhozatalt, amiben most már kettő passzív hangsugárzó is helyet foglal, nevük YU Passive 5.25 és YU Passive 4, ahol a számok a felhasznált mélyközépsugárzó méretére utalnak. Hozzánk most a nagyobb típus került, aminek szereplésére nagyon kíváncsiak voltunk!

Magnat Multi Monitor 220 aktív hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / középkategória

2021. november 26., 00:20

Magnat Multi Monitor 220 aktív hangfalJelenlegi tesztalanyunkat felszereltsége és karaktere, továbbá viszonylag kedvező ára teszi vonzóvá azok számára, akik egyszerű, de nagyszerű módon szeretnének otthonukba egy kompakt hangrendszert. Nem minden tekintetben tökéletes, de kiegyensúlyozott szolgáltatás felhozatalával rávilágít az otthoni felhasználásra szánt aktív hangfalakban rejlő potenciálra.

Polk Audio Reserve R100 állványos hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / középkategória

2021. november 18., 20:15

Polk Audio Reserve R100 hangfalA Polk Audio mindig is híres volt arról, hogy igazán remek hangdobozokat épít, amiket abszolút baráti áron kínál. Nincs ez másként a Reserve családjuk esetében sem, pedig a termékpalettájukon felette már csak az igazi nagyágyú, Legend széria tagjai vertek sátrat. Ismerkedjünk meg a Polk Audio Reserve sorozattal, abból is a legkisebb, állványos R100 hangfallal!

Klipsch Forte IV hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / high end

2021. november 14., 19:20

Klipsch Forte IV hangfalA Klipsch Forte IV hangfal nem csupán első, hanem második ránézésre is úgy néz ki, mintha visszaröppentünk volna negyedszázadot az időben, és ezzel nem is állunk távol a valóságtól. Mindjárt kiderítjük azt, hogy a retró külső hangzásában marad-e a régi, vagy sikerült jelentős frissítéseket is tálalniuk mellé, pontosabban mögé!

Monitor Audio Silver 100 7G állványos hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / felső középkategória

2021. november 3., 20:45

Monitor Audio Silver 100 7G hangfalA Monitor Audio Bronze sorozatának legújabb generációját tavaly év végén és idén tavasszal elég jól sikerült kiveséznünk, ráadásul mindegyik megismert darab a kategóriájában kimagaslót, továbbá egyéni hangzást nyújtott. Sokat adtak kevés pénzért, az előadásuk pedig roppant impulzív volt. A most bemutatásra kerülő Monitor Audio Silver 7G a következő szint a gyártó palettáján, és a vehemens megszólalás mellett még több finomságot ígérnek. Persze nem csupán a Bronze-hoz, hanem a korábbi Silver sorozathoz képest is!

Fyne Audio F701 high end állványos hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / high end

2021. október 30., 19:15

Fyne Audio F701 high end hangfalA Fyne Audio repertoárjából eddig a 300-as és 500-as széria egy-egy állványos és álló típusát vettük alaposan szemügyre, most pedig sikerült a 700-as szériából az F701-et is testközelből megismernünk. Közel kétmillió forintos árcédula, fényűző kivitelezés, és vele egyenesen arányos hangzás - azt hisszük, ennyit elárulhatunk elöljáróban!

Klipsch The Fives aktív hangfal teszt

sztereó hangfal teszt / középkategória

2021. október 25., 12:50

Klipsch The Fives aktív hangfalA The Fives ügyesen kombinál történelmi Klipsch motívumokat (bútorszerű megjelenés, régies, szövetrácsos előlap) modern szolgáltatásokkal (többféle digitális bemenet, Tractrix tölcséres titán dóm stb.). Az eredmény egy olyan aktív hangfalpár, amely könnyedén maga mögé utasít bármilyen 300 000 Ft alatti soundbar hangrendszert!

következő oldal >

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.