Audiophile Szalon nyílt Budapesten

Megnyílt az ország legnagyobb hifi, audiofil és high-end kereskedése

2013. február 27., szerda, 08:40

audiophile audiofil audiophyl szalon bemutatóterem hifi házimozi high end audio hangfal hifi rendszer mikro hifi hifi bolt házimozi bolt audiophile szalon beszámoló

Bár nem szeretnénk kivételezni egy kereskedővel sem, hiszen nem is tudunk olyat, akinek a munkája iránt ne éreznénk tiszteletet, az Audiophyl kapcsán azonban leszögezhetjük, hogy az más mint a többi. Nem pusztán arról van szó, hogy valamiben több vagy jobb. Az Audiophyl a szaküzletek működésének egy rendkívül fontos alapkérdésére ad a megszokottól eltérő választ.

Ma a kereskedők más közegben kénytelenek élni, mint 10-15 évvel ezelőtt. A kilencvenes évekre jellemző, egyre nagyobb és szebb boltokat nyitó vállalkozások kifulladtak, a Murányi és a Herta lehúzták a rolót. Jöttek náluk nagyobbak, akik 2-4000 négyzetméteres alapterületű csarnokokban dolgoztak, majd ezek is visszaestek. A piacot egykor uraló 5 nemzetközi hálózathoz köthető márkából mára kettő maradt. Az igazi kiskereskedések és árutól roskadó polcaik, amik egykor a forgalom gerincét adták, mára eltűntek. A kínálat helyét átvette a virtuális termékpaletta, a választék megcsappant. A legtöbben ma online boltot működtetnek, üzlethelyiségük inkább csak átvételi pont, nem raktároznak semmit és eszük ágában sincs kicsomagolni a terméket egy próba céljából.

Az a kevés kereskedő, aki az audiofil és high-end termékekkel is foglalkozik, persze továbbra is fog készleteket tartani, hiszen be akarja mutatni az általa forgalmazott és képviselt termékeket. Ezek a cégek azonban talán soha nem tartottak ahhoz hasonló választékot, ami egykor a nagyok jellemzője volt.

Audiophile Szalon moziszobaAudiophile Szalon moziszobaAudiophile Szalon előtérAudiophile Szalon előtérAudiophile Szalon FS 507 hangfalAudiophile Szalon FS 507 hangfalAudiophile Szalon hifiboltAudiophile Szalon hifiboltAudiophile Szalon hifiboltAudiophile Szalon hifiboltAudiophile Szalon sztereó szobaAudiophile Szalon sztereó szobaAudiophile SzalonAudiophile SzalonAudiophile SzalonAudiophile SzalonAudiophile Szalon

Ma egy hifiket is áruló vállalkozás lehet hatalmas multi, vagy interneten kínálkozó picike cég, vagy esetleg egy pár márkára specializálódott szaküzlet. Olyan kereskedő, aki valóban ért is ahhoz, amivel foglalkozik és felvállalja a sok márkával és nagy készlettel járó terheket és kockázatot, sajnos nem igazán akad. Ezen kevesek egyike az Audiophyl Kft.

Az Audiophyl új központja az elmúlt évek legmerészebb vállalkozása. Ha a számokat nézzük, akkor a kilenc bemutató szobával rendelkező háromszintes épületével is figyelemreméltó. Az itt forgalmazott márkák sora pedig egyike a leghosszabbaknak. Ám ez a nagyság nem célja, csupán eszköze egy olyan vállalkozásnak, aminek a gerincét az elhivatottság és kitartás adják.

Aki dolgozott kereskedelemben az tudja jól, hogy a sikerhez több út is vezet. Legkönnyebb út a rábeszélés, amihez kinek több, kinek kevesebb tehetsége van. Ilyenkor elsősorban nem a vásárlók érdekei érvényesülnek és ez az a logika, ami a multikat olyan jól működteti. Ennek egyik kísérő jelensége, hogy a kínálat csak látszólagos. Valójában raktáron csak egy-egy típusból van.

A másik lehetőség, hogy az ember elkötelezi magát valami mellett, ami szerinte jó és kizár minden mást a világképéből. Ilyenkor az eladó büszkén kínálja a remek terméket, de kerüli az összehasonlítást. Ez jellemzően a márkaboltok sajátossága.

Végül ott van a vásárló és a szakma iránti elkötelezettség útja, ahol a kereskedő lelkesen keresi a vásárló számára ideális terméket. Ez az a modell, aminek mára nagyon kevés híve maradt, hiszen üzletileg ez a legkockázatosabb. Bár az is igaz, hogy hosszú távon ez is remekül működhet. Ma azonban mindenki igyekszik elkerülni mindenféle kockázatot. Pontosabban: szinte mindenki...

A Pestszenterzsébeti Zobor utca és Mártírok útja sarkán álló épület szerényen illeszkedik a környező családi házak közé. Nem hivalkodik és nem látszik rajta, hogy itt nem szülők és gyerekek laknak, hanem hangfalak, erősítők, CD-lejátszók és azok elődei, mint a lemezjátszók, vagy épp utódai mint a médialejátszók és dokkolók. Egy, az utca sarkára nyíló kétszárnyas üvegajtó, no meg a nélkülözhetetlen cégtáblák jelzik, hogy itt egy üzlet van. Tulajdonképpen, ha kitennénk egy nagy Coca-Cola táblát, talán azt hinnék a szomszédok, hogy kis közértet nyitott a szomszéd. A szerény portál mögött azonban a zene birodalma vár ránk!

Audiophile Szalon előtér

Belépve egy szépen berendezett fogadó helyiségbe érkezünk. Egyik oldalunkon a Mission szép hangdobozai állnak, a másik oldalon az Dynaudio gyönyörű fehér oszlopai, persze sok más márkával körülvéve. Így már itt is láthatunk Norma, Pro-Ject és Cambridge Audio termékeket, de igazából úgysem ezeken fog megakadni a látogató szeme, hanem az ELAC hatalmas kibontott oldalú hangfalán. Nem vitás, a cégvezetés tudja, mitől döglik a légy, vagy áll meg az ember, földbe gyökerezett lábakkal. Ha ez a látvány mégsem kötne le eléggé, akkor néhány lépcsőfokon túl már látszik is a következő szoba.

Audiophile Szalon hifibolt

A második helyiségben klasszikus bolti környezet fogad. Vagyis polcok és dobogók, amiken elektronikák és hangfalak sorakoznak. Természetesen itt van számos erősítő, CD-, médialejátszó, DA konverter és klasszikus lemezjátszó is, ahogyan álló és állványos hangfalak is. Az egyetlen dolog, ami itt igazán szokatlannak tűnhet az a kínálat bősége, amitől sajnos az elmúlt pár évben kénytelenek voltunk elszokni. Itt aztán kedvünkre válogathatunk. Azt, hogy miből is, a cikk végén olvashatják el, mert a lista olyan hosszú, hogy egyszerűen nem lehet itt felsorolni.

Audiophile Szalon házimozi

A következő helyiség egy házimozi bemutató szoba, amit csak egy kanapé választ el a közlekedőtől. Ez az elrendezés elsőre talán szokatlan, hiszen a legtöbb szalonban a moziszoba akusztikailag finoman kidolgozott, a külvilágtól elszigetelt, sötét kis terecske. Bár az akusztikai tulajdonságok egy kicsit itt is ki lettek igazítva, de csak olyan mértékben, hogy a szoba hasonlítson egy tipikus nappalira. Ezen a ponton pedig már felsejlik a magyarázat, hogy miért nincs ajtó a szoba és a folyosó között! Ma már nagyon kevés olyan ház épül, ahol a nappalit egy ajtó zárja el a lakás többi részétől. Amerikai konyhák és más ide nyíló terek tarkítják a ház legtöbbet használt helyiségét. Ez a bemutató szoba csupán ehhez a szokáshoz igazodik. így egy olyan térben választhatunk házimozi rendszert, ami nem akar szakemberek által megalkotott, tökéletesnek szánt akusztikájával megtéveszteni minket. Nagy plusz pont jár érte! Persze azt nem feledhetjük, hogy továbbra is egy üzletben vagyunk, tehát könyvespolcok helyett hangfalak sorakoznak a falak mellett. Olyanok is, amik be vannak kötve és olyanok is, amik csak ide vannak készítve egy esetleges meghallgatásra. Látogatásunkkor éppen egy Cambridge Audio 752 BD-játszó és 551R erősítő voltak a középpontban, ELAC hangfalakkal, egy akciós szettben csábítva a vásárlókat. Részletekbe itt nem bonyolódnánk, mert az akciók jönnek és mennek, de azt megjegyeznénk, hogy a rendszer ár/érték arányát a hallottak alapján bombasztikusnak minősítjük.

Audiophile Szalon hifi bemutatóterem

Tovább haladva, egy újabb szobában találhatjuk magunkat, ám ezúttal már egy olyanban, aminek ajtaja is van. Belépve mindjárt le is venné az ember a cipőjét, mert a szőnyeg nagyon szép, vastag és puha. Olyan, amin nem szoktunk utcai lábbelivel sétikálni. Csak levennénk a cipőinket, de nem tesszük. Nem kell, mert a helyiek szorgos takarítással kitisztítják az esetleg behordott koszt. Itt szemet gyönyörködtető sztereó rendszerek állnak körülöttünk, többek között Audio Block, Primare és Cambridge Audio elektronikák vannak kipróbálásra előkészítve, ottjártunkkor éppen ELAC hangdobozokkal. Persze nem csak ebben az összeállításban lehet meghallgatni a rendszereket. A hátsó traktusban további hangfalak sorakoznak, a választás a miénk! Ebben a szobában nem csak az egyik oldalon van rendszer összeállítva, ezért a fotel is kisebb, igény esetén áthelyezhető, valamint rendelkezésre állnak összecsukható székek is.

Audiophile Szalon

Az imént említett szobák mögött van még egy, ahol három szép demófal van felállítva, kisebb, sőt apró rendszerekkel. Miközben az előző két szoba inkább audiofil szalonokra jellemző kialakítású, addig ez kicsit olyan, mint egy nagyon elegáns bolt a boltban. Itt egyebek között Denon, Q-Acoustics, Yamaha, Canton, és Boston szub/szat szettek sorakoznak. Természetesen ezek is kipróbálhatóak.

Audiophile Szalon

Ezzel másfél szintet nagyjából be is jártuk, de a házat még nem. Miközben a földszinten már tényleg az utolsó simítások zajlanak, védőfóliák eltávolítása, projektor beépítése és kisebb pakolgatás, addig az emeleten gőzerővel zajlik a munka. Ott stílszerűen egy magasabb szint, a high-end fog megjelenni. Nem meglepő módon, a fenti helyiségek kialakításánál is figyelembe vette az Audiophile Szalon csapata, hogy az ott meghallgatható készülékek tipikusan milyen akusztikai környezetbe kerülnek majd tulajdonosuk otthonában. No de nem fecsegünk ki titkokat, inkább visszatérünk, ha ezek a szobák is elkészültek és alaposan körbefotózzuk azokat is.

Ha az Audiophile Szalon nem lenne több annál amit a földszinten találunk, már akkor is az egyik legnagyobb hazai kereskedés volna a három demószobával, fogadó illetve bemutató helységével. Az építkezés azonban folytatódik.

A kisebb hifiktől a valóban különleges minőségű high-end termékekig, mindent megtalálunk. Aki dolgozott kereskedelemben, biztosan érzi, hogy ez egy megvalósult álom. Aki pedig nem, annak talán segít megérteni a dolog hátterét, hogy az épületet eredetileg is jelenlegi funkciójára tervezték. Ennek köszönhető, az elrendezés és a szokatlanul hasonló méretű helyiségek sokasága. Ebben bizony évek munkája van. Aki pedig ennyi időn át kitart célja mellett és küzd a megvalósításáért, annak talán érdemes bizalmat szavaznunk, hogy minket is közelebb vigyen céljainkhoz, közelebb vigyen a szeretett zenéhez és filmekhez.

Ami most itt létrejön, az nem csak Budapesten, de bárhol Európában megállná a helyét, sőt elismerést vívna ki.

Végezetül egy kis lista arról, miből válogathat, aki ide betér.

Az Audiophyl Kft. márkaképviseletként foglalkozik a következőkkel: ELAC, Primare, Cambridge Audio, Norma Audio, Acoustic Solid, Gamut, Genesis, MasterSound, Vertere Acoustics, EAT, Opalum, Block Audio, Absoluta, New Audio Frontiers, Burmester, Raysonic.

Az ezek mellett forgalmazott márkákat is felsoroljuk, ám a teljesség igénye nélkül, mivel tudjuk és látjuk, hogy a lista folyamatosan bővül.

SIM2, Mark Levinson, Arcam, Plinius, Syrus, Rogue Audio, OPPO, DALI, Denon, Mission, NAD, Polk Audio, Olive Media, Yamaha, Ortofon, Onkyo, Marantz, KEF, Audiolab, Wharfedale HECO, Boston Acoustics, HDI Dune, AKG, JBL, Q-Acoustics, Audio-Technica, Exposure, JVC, Pro-Ject, Harman/Kardon, Magnat, Castle Audio, Tangent, Hegel, Dynaudio, Nordost, Supra, Phonar, Isotek, Acoustic Energy, Mcintosh, System Audio, Goldring, Pioneer, Meliconi, Music Hall, Hegel, Grado, Supra Cables, Mordaunt-Short, Myryad

www.audiophile-szalon.hu

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.