Élménytúra az Octogon Audio moziszobájában

2019. június 5., szerda, 10:55

Octogon Audio audio mozi házimozi moziszoba házimoziszoba házimozi szoba Octogon Audio házimozi Octogon Audio moziszoba

Az Octogon Audio üzlete nemrég kiegészült egy dedikált moziszobával. Nem bírtuk ki, hogy ne látogassuk meg a zuglói férfibarlangot, amely rengeteg inspirációt nyújthat a téma érdeklődőinek!

Octogon Audio moziszobaOctogon Audio moziszobaOctogon Audio moziszobaOctogon Audio moziszobaOctogon Audio moziszobaOctogon Audio moziszobaOctogon Audio moziszobaOctogon Audio moziszobaOctogon Audio moziszoba

Szigorúan betartott szabályok

Sokan álmodoznak arról, hogy saját otthonukba privát moziszobát építtessenek, de amikor megvalósításra kerül sor, könnyű eltévedni a szabványok és terméktípusok útvesztőiben. Az Octogon Audio bemutatótermének újabb mérföldkövét képező moziszoba rengeteg kérdést képes szavak nélkül megválaszolni. De hogyan lehetséges ez?

A válasz a szakértelemben rejlik. Nem bizonytalan kísérletezgetés, hanem előzetes utánajárás, felmérés, tesztelés eredménye mindaz, amit teljesen saját erőből, kb. másfél hónapnyi munkával testesítettek meg a bolt munkatársai. Mindez persze nemcsak saját bázisuk erősítését szolgálja, hanem az értékesített szolgáltatás bemutatását is. Az említett moziszobát (vagy ahhoz nagyon hasonlót) ugyanis megrendelésre bárkinek felépítik saját otthonában. Így a felhasználó megkímélheti magát a rengeteg kutatástól, kérdezgetéstől és kudarcélménytől, helyette megkapja kulcsrakész ún. játszószobáját.

A szigorúan betartott szabályok közé tartozik a szoba világítása, vagy éppen sötétítése. Csak oda építettek fényforrást, ahova feltétlenül szükség volt rá. Emellett egy kellően hangulatos és elegáns moziszobának (bár a médiaszoba elnevezés találóbb, hiszen egy ilyen helyiségben nemcsak filmnézésre, hanem zenehallgatásra, videojátékra, vagy bizonyos esetekben akár kártyajátékra is lenne lehetőség) otthonosnak is kell lennie. Jelen esetben ez is kipipálható.

Octogon Audio moziszoba

A komfort szolgálatában

Hangszigetelt kialakítása lévén a szoba nem zavarja a szomszéd lakókat. Ha valami mégis áthallatszik, az már a bent tartózkodók számára nem kimondottan egészséges hangerőnek számít. Másfelől a hangszigetelés nem elhanyagolandó másodlagos előnye, hogy a zajt befelé sem engedi. Így a néző átadhatja magát a műsornak, egyszóval szórakozhat, zavartalanul.

Ha valaki nagyobb összeget áldoz ilyen jellegű projektre, akkor joggal várhatja el, hogy az audiovizuális élményt kényelmesen kapja meg. Ebben nemcsak a korszerű vezérlés (amely jelen esetben a Control4 rendszerével valósul meg, a komplett rendszer, világítás és szellőzés róla irányítható) hanem a kényelmes ülőgarnitúra is kulcsfontosságú. Összesen hét CinePro Lounge mozifotelt helyeztek el a szobában, kétsoros, lépcsőzetes elrendezésben. Mi az első és második sorból is tettünk egy próbát és hátul ülve sem éreztük kompromisszumosnak az élményt. Az előttünk ülő feje egyáltalán nem lógott a képbe, a hanghatások pedig szinte teljesen változatlanok maradtak.

Octogon Audio moziszoba

A fotelek extrái közé tartozik, hogy elektronikusan mozgatható fej, ill. háttámlával rendelkeznek, a vezérlőgombok világítanak, így nem kell kitapogatni őket a sötétben. A pohártartó és a beépített USB csatlakozó mobileszközök töltéséhez csak hab a tortán.

De hol a cucc?

A jól felépített házimozi szobák másik gyakori pozitívuma az ügyesen elbújtatott technika, azaz a zavartalan diszkréció. A belépő személy nem botlik meg a kábelekben és hangfalakban, filmnézés közben nem az erősítők kék/piros/zöld stb. fényeivel néz farkasszemet, hiszen minden igényesen be lett építve a falak, akusztikai felületek, vagy éppen a vetítővászon mögé. Utóbbiból ebbe a helyiségbe 330x140 cm hasznos felületű, Screen Excellence TAM2 AT került. Akusztikailag áttetsző, így a hangsugárzók ideális magasságban, a kép mögül szólalhatnak meg.

Octogon Audio moziszoba

Amitől a szoba még rendkívülinek számít (és most nem csak a Marshall gitárerősítőt imitáló hűtőszekrényre gondolunk, amely kétségtelenül hatalmas pluszt ad hozzá a mókához), hogy Klipsch KL-650-THX hangsugárzóknak nyújt otthont. Tudomásunk szerint jelenleg ez az egyetlen olyan bemutatóterem Magyarországon, ahol kipróbálható a Klipsch THX tanúsítvánnyal ellátott hangrendszere. A vászon mögé beépített LCR szekciót két passzív KW-120-THX mélyláda egészíti ki, KA-1000-THX erősítővel meghajtva. A mennyezeti (tehát Dolby Atmos és DTS:X formátumokat megszólaltatni képes) és oldalsó háttérsugárzók Definitive Technology gyártmányok.

Octogon Audio moziszoba

Az átlátszó ablak mögé süllyesztett rack szekrény a szobába belépve és az ülőhelyre lehuppanva sem tolakodik a néző látóterébe, csak ha a jobb hátsó sarok felé tekint. A rendszer agya Yamaha házimozi processzor, amelyre egyedileg mért szobaakusztikai beállításokat töltöttek fel. Az izomzata, pontosabban a végerősítői komoly látványt nyújtanak, hiszen összesen 7 db Parasound végfok szolgáltatja a meghajtást. A komplett rendszer AudioQuest kábelezést és tápellátást (Niagara 5000) kapott. A kép 4K felbontású Sony projektorból érkezik, amely elé ISCO anamorf lencsét építettek arra az esetre, ha a műsor nem 16:9, hanem 21:9 képarányú. A vetítővászon aktív maszkolással, vagyis elektronikusan mozgatott fekete oldalsávokkal kompenzálja az ilyen jellegű képváltozást. Aki konkrét terméknevekre kíváncsi, a komponensek listáját e cikk végén megtalálja.

Octogon Audio moziszoba

Meghallgatás

Ha csak egyetlen szóval lehetne jellemezni a hangrendszer képességeit: elsöprő. A Klipsch nem hazudtolta meg önmagát. Mind a basszusban, mint az LCR szekcióban megkaptuk azt az élénkséget, izgalmat, dinamikát és rendkívül nagy szórást, amely miatt a házimozi fanatikusok e gyártót választják. A hangélmény nagyjából annyira volt magával ragadó, mintha egy amerikai izomautóban ültünk volna. Az akciódús filmjelenetekben (pl. üldözés az Oblivion drónjaival) kellően kemény módon lépett fel a két passzív mélyláda. A dialógus mindig tiszta maradt, a szereplők beszédét robbanások sem nyomták el. A térbeli részletek, hátulról érkező effektek érzékletesen, de nem tolakodó módon jutottak el hozzánk. Egy pillanatig sem zavart minket, hogy a hátsó hangfalak másik gyártó termékei.

Octogon Audio moziszoba

Egy Grover Washington, majd David Gilmour (koncertfelvétel) többcsatornás műsor meghallgatásával az is kiderült, hogy a Klipsch nem utasította vissza a lüktetésre épülő  funky zenét és a rockos hangszerelést sem. Mindehhez extrém terhelhetőség társult, hiszen a THX referencia hangnyomásszintet (mellkas mozgató hangerőre gondolunk) szemrebbenés nélkül képes volt biztosítani a rendszer. Más kérdés, hogy ilyen nagy terhelést az emberi dobhártya hosszú távon nem tolerál - ettől függetlenül sokaknak biztonságot jelenthet a tudat, hogy rendszerük szinte mindent kibír. A demonstráció csúcspontját (számunkra legalábbis) Lady Gaga és Bradly Cooper - Shallow éneke jelentette a Star is born c. filmből. Itt remekül eggyévállt a rendszer, a mélyládák nem produkáltak zavaró brummogást. A koncertjelenet hiteles volt annak ellenére, hogy a filmbeli színpadot tűzforró színek árasztották el. Még a kavalkád mellett is megmaradt a térbeliség, továbbá a szereplők arcának színárnyalatai, szemmozdulatai. Ez a fajta felbontás stabil kapcsolatot volt képes teremteni köztünk és a vetítővászon között.

Octogon Audio moziszoba

Végszó

Ahogy fentebb is említettük, az Octogon Audio moziszobája a témában érdeklődők számára remek ihletforrásként szolgálhat és külön értéke, hogy jelenleg csak itt lehet kipróbálni a KL-650-THX hangsugárzókat. Nem vagyunk persze egyformák és lehet, hogy egyesek a Klipsch-től eltérő hangkaraktert preferálnak. Nekik talán felesleges említeni, hogy az Octogon Audio üzletében számos más hangfalgyártó cég terméke is meghallgatható, kipróbálható. Újabb példa arra, hogy az alapszabályok betartásával szinte képtelenség hibázni, valamint a megfelelő szakértőkkel sokkal gördülékenyebben megvalósítható egy ehhez hasonló, privát moziszoba!

Rendszereszközök

Házimozi processzor: Yamaha CX-A5200
Végerősítők: Parasound A31 (THX), 2 db Parasound A21 (THX), 2 db Parasound A23, 2 db Parasound ZM650
Mélysugárzó erősítő: Klipsch KA-1000-THX
LCR hangfalak: 3 db Klipsch KL-650-THX
Mélyládák: 2 db Klipsch KW-120-THX
Mennyezeti sugárzók: 4 db Definitive Technology UIW RSS iii
Oldalsó/hátsó háttérsugárzók: 4 db Definitive Technology DI 6.5S
Projektor: Sony VPL-VW570ES + ISCO IIIL anamorph lencse
Vetítővászon: Screen Excellence TAM2 AT 330x140
Hangfalkábelek: AudioQuest Type 4
Összekötő kábelek: AudioQuest Mackenzie
HDMI kábelek: AudioQuest Cinnamon
Tápkábelek: AudioQuest NRG-4
Tápszűrő: AudioQuest Niagara 5000
Ülőgarnitúra: CinePro Lounge mozifotel (7 db)
Forráseszközök: Egreat, XBox One
Vezérlő rendszer: Control4

Iránytű

Bemutatóterem:

Octogon Audio

+36-70-978-5075

+36-20-356-1567

1147 Budapest, Öv utca 129-131.

octogonaudio.hu

 

Octogon Audio moziszoba

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.