Audio formátumokról tömören, avagy hány bit kell a boldogsághoz? 6. rész WAV

2020. február 22., szombat, 07:10

WAV WAVE PCM audio hifi audio formátum

A Szent Grál az alfa és az ómega, a kezdet és a vég, a végső megoldás a WAV formátum az audio formátumok közül. Legalábbis sokak szerint, de biztosan igaz ez az állítás? Színpadra lép a WAV, megnézzük mit is tud ez a formátum.

WAV logoRIFF WAVE File FormatFree WAV ConvereterMP3 vs WAVaudio formátumok méreteiaudio formátumok

A Microsoft és az IBM 1991-ben jelentette be a végleges verziót, azóta van használatban, ami a szokásos sokbites PCM formátum.

A WAV vagy WAVE tömörítetlen, de ez csak egy "csomagolás" a PCM kódoláshoz, azaz többféle mintavételezés és felbontás, sőt tömörítés is lehetséges, bár utóbbit ritkán használják.

Free WAV Convereter

A WAV a RIFF (Resource Interchange File Format) egy változata, ami mind Windows, mind Mac alatt gond nélkül olvasható és szerkeszthető.

RIFF WAVE File Format

A mintavételi frekvencia gyakorlatilag végtelen lehet, 1 Hz-től 4,3 GHz-ig változhat, a csatornák száma elérheti a 65 535-öt, és nem csak audio formátumokat tárolhat a WAV, pontosabban a WAV32 korlátja a max. 4-gigabájt fájlméret, ami a WAV64-gyel és a Sound Forge hangszerkesztővel kiküszöbölhető.

Előnye a könnyű szerkeszthetőség, a kompatibilitás, sokan ezt használják "közös nevezőként", azaz alap fájlformátumnak, ha valami mást akarnak belőle készíteni/tömöríteni, más formátumba kódolni, és archiválásra is tökéletes.

MP3 vs WAV

Streamelésre nem igazán alkalmas a mérete miatt, ennek ellenére főleg angolszász területen mégis alkalmazza néhány rádióadó például a BBC, a Global Radio, és az ausztrál ABC.

A CD-lejátszók nem az alap számítógépes WAV formátumot, hanem annak egy speciális változatát használják "Red Book" és ugye ott fixált a mintavétel és felbontás 16 bit/44,1 kHz.

audio formátumok méretei

Különböző fórumokon többen esküsznek erre a formátumra mondván, ez szól a legjobban az összes közül ellentétben bármi mással, nos, ebben nem akarunk állást foglalni, ahogy a bölcs tibeti tanítás mondja: hallgass a füledre!

audio formátumok

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.