Digitális átállás a Balaton körül 2. rész

2013. július 23., kedd, 09:40

digitális átállás digitális átállás 2013 digitális műsorszórás DVB DVB-T digitális adás

Miután gondolatban körbejártuk a digitális átállás várható nehézségeit, ideje volt, hogy ténylegesen, a szó szoros értelmében is körbejárjunk valamit. Mivel minket most különösképpen az izgat, hogy a Balatonon pihenő emberek sokasága, akik eddig beérték egy hagyományos tévével és tetőantennával, vajon mire is számíthatnak az átállás után, logikusnak tűnt, hogy a nagy tó legyen körutazásunk célpontja. Cikkünk második részében elmeséljük, hogy belefutottnk a legremekebb és legpocsékabb vételbe is, majd végül megállapítjuk, mi is kell a Balaton körül a digitális átálláshoz.

Természetesen minket is érdekelt, hogy augusztusban hogyan nézhetjük majd a meccseket, sorozatokat és Formula1-et, ezért körbejártuk Közép-Európa legnagyobb tavát és megnéztük, hol milyen a vétel.

Digitális átállás a Balaton körülDigitális átállás a Balaton körülDigitális átállás a Balaton körülDigitális átállás a Balaton körülDigitális átállás a Balaton körülDigitális átállás a Balaton körülDigitális átállás a Balaton körülThomson ANT299 tetőantennaHama 44304 szobaantennaThomson ANT1410 szobaantennaThomson ANT1410 szobaantennaHama 53176 DVB-T USB 2.0 tuner

Tetőantennaként a Thomson ANT299-es típust használtuk. (A tesztet követően is egy ilyet szereltünk fel egy balatonföldvári nyaralóra, aminek tapasztalatira még külön kitérünk.) A beltéri antennákat két típus képviselte, a Thomson ANT1410 és a Hama 44304. Hordozható DVB-T vevőként a Hama DVB-T USB 2.0 típust használtuk, illetve a Samsung T24B750 tévéjét.

Az első tesztállomás

Még mielőtt a Balatont elértük volna, megálltunk egy kicsit Székesfehérvár belvárosában, ahol mindjárt neki is láttunk a tesztelésnek, városi körülmények között. Mivel nagyvárosról van szó, arra számítottunk, hogy a vétel kiváló lesz. Sajnos a tapasztalataink nem ezt igazolták. A gyors teszt alatt az USB-s tuner saját apró antennáját használva csak gyenge, illetve közepes jelerősséget mértünk. A szobaantennákkal közepes vételünk volt.

Összehasonlításképpen bekötöttük egy régi, analóg tévé kétágú teleszkópos antennáját is, ami teljesen kihúzva is csak gyenge, ingadozó jelet adott.

Első igazi balatoni állomásunkon, Siófok-Sóstó közelében, lent a parton fantasztikus volt a vétel. Mind a Hama, mind a Thomson szobaantenna maximális jelerősséget hozott passzív módban is! Az USB tunerhez mellékelt kis pálcika antenna is erős jelet fogott, a Thomson tetőantenna pedig természetesen a maximumot nyújtotta. Itt a régi teleszkópos antennával is jó volt a vétel.

Zamárdi felé haladva a Hama USB tuneréhez mellékelt kis antennáját próbálgattuk az autó tetejére kihelyezve. Mivel az apró szerkezetnek mágneses a talpa, ezért nem volt nehéz dolgunk. Sajnos a jelerősség olyannyira változó volt, hogy az még rádióvételre sem volt igazán alkalmas.

A következő állomásunk Balatonföldvár volt, ahol minden várakozásunkat alulmúló vételt tapasztaltunk. Ez azért nagyon érdekes, mert ide évek óta rendszeresen visszatérünk és ez az a hely, ahol egy átlagos tetőantennával az analóg adás rendszeresen a digitálist megszégyenítő minőséget produkált. Vagyis itt az analóg vétel egyszerűen briliáns volt.

Digitális átállás a Balaton körül

Az első teszteket ismét az USB tuner segítségével végeztük. A szobaantennák közül a Thomson ANT1410 közepes vételt biztosított, míg a Hama szobaantenna gyengét. Ugyanezek a tévére kötve már egy fokkal jobban teljesítettek. A Thomson jó vételt és tökéletes képet adott, a Hama pedig közepes jelerősséget és alkalmanként megakadó képet. Vagyis ezt a kört a Thomson szobaantenna nyerte. A folytatásban több helyen is felállítottuk a Thomson tetőantennát, ami ezúttal erős és stabil vételt biztosított. Az USB tuner saját apró antennájával nagyon nehéz volt használható jelszintet elérni.

Digitális átállás a Balaton körül

A szobaantennákat kipróbáltuk a nyaraló emeletén is, ahol jó vételt csak az ablakba helyezve biztosítottak. Az, hogy az emeleten miért volt sokkal rosszabb a vétel, mint a földszinti teraszon és a kertben, csak másnap derült ki, amikor megtudtuk, hogy a ház felújításakor a tetőre cserép helyett egy annak a formáját utánzó lemezek kerültek fel. Vagyis a tetőtér nagy része fémlemezzel van leárnyékolva!

A történet érdekessége abban áll, hogy mint kiderült, a Balatonon sokan használták ezt a megoldást, mivel így olcsóbb és gyorsabb a felújítás. Az olcsóságot nyilván nem kell magyarázni, azonban a Balatonon a gyorsaság is nagyon fontos, mivel a legtöbb üdülőövezetben helyi rendelet korlátozza nyáron a zajos munkavégzést. Tehát a leárnyékolt tetőtér ezen a  környéken alighanem gyakoribb probléma mint az ország más részeiben.

Mivel ebben a házban az analóg vétellel korábban már remek tapasztalataink voltak, mind az USB tunert, mind a Samsung T24B750 tévét bekötöttük az évekkel korábban kiépített antenna rendszerre és legnagyobb megdöbbenésünkre semmilyen képet nem kaptunk! A jelszint minimális volt. Ennek okára azonban később még visszatérünk.

A teszt következő célállomása Keszthely volt, ám az odavezető úton is mértünk több ponton. A tapasztalat sajnos azt mutatta, hogy a vétel a remek és a gyenge között váltakozik, akár ötven-száz méterenként is. Vagyis a szobaantennák itt távolról sem ideálisak.

Keszthelyre érkezve az Entz Géza utcai kis partszakaszt vettük célba. Itt mind a Hama, mind a Thomson terméke jó vételt adott. Az öreg teleszkópos antennát itt is kipróbáltuk, de azzal szinte semmit nem fogtunk. Összességében, a beltéri antennáknak rendes, szobai használata kétesélyes. A tetőantennát itt nem állítottuk fel, mivel korábbi tapasztalataink azt mutatták, hogy ahol a beltéri antennák jól vagy közepesen szerepelnek, ott a kültérinek könnyű dolga lesz.

Digitális átállás a Balaton körül

Következő célunk Badacsonytomaj volt, ahol a Bogyay Lajos úton próbálkoztunk. Ezúttal is a Hama USB tunerrel kezdtük, majd a Samsung kistévéjével folytattuk a próbákat. Elsőként az öreg teleszkópos antennát próbáltuk ki, ami egy-egy szerencsés pillanatig közepes jelszintet és alkalmanként mozgóképet is produkált, de alapvetően használhatatlan volt. A következett a Hama szobaantenna, közepes jelszinttel. Ezek után a Thomson szobaantennát vettük elő, ami közepes és jó teljesítményt hozott, egy-egy pillanatra a maximális jelszintet is elérve a kijelzőn. A képminőség ezzel a termékkel bizonyult a legstabilabbnak. Ugyanakkor, figyelembe véve, hogy a szobaantennákat ezúttal is kültérben használtuk, egyértelmű, hogy ezen a környéken is egy tetőantenna az igazi megoldás. Hiszen egy szobában mindenképpen gyengébb a térerő.

Digitális átállás a Balaton körül

Egy rövid parkolás erejéig Révfülöpön is megálltunk, itt azonban még a badacsonyinál is gyengébb vétellel találkoztunk a nyugati strand parkolójában.

Ezek után Balatonfüred felé folytattuk utunkat, ahol ismét menthetetlenül gyenge vétellel volt dolgunk. A városban, ahonnan a Kék Szalag versenyek rajtolnak, a kikötőtől alig 150 méterre, egy üres parkoló közepén megállva, egyetlen szobaantennánkból sem sikerült elegendő jelszintet kicsikarnunk. Ez volt az a pont, ahol kénytelenek voltunk belátni, hogy a MinDig TV honlapján látható térkép igazat mond. Az északi parton mindenképpen tetőantenna kell a jó vételhez!

Milyen a vétel a Balatonon?

A tó déli partján változó, de többnyire jó vagy legalábbis megfelelő a vétel. Egy-egy helyen, mint például Sóstó, olyan érzésünk volt, hogy egy darab rozsdás szög is elég volna, legalábbis a part közelében. Az északi part azonban, mintha nem is számítana. Hol éppen csak megfelelő, hol gyenge a vétel. Úgy tűnik, hogy mindenképpen kültéri antennára van szükség, bizonyos esetekben azok közül is a nagyobb nyereségűekre. Emellett itt kiemelten fontos a jó minőségű kábelek és csatlakozók használata. Ha több tévét szolgál ki egy antenna, akkor még az elosztás előtti szakaszra, jelerősítő beiktatása ajánlott.

Digitális átállás a Balaton körül

A feketeleves

Amint azt már korábban is jeleztük, a tesztben használt Thomson kültéri antenna mostanra fixen fel lett szerelve az általunk is látogatott balatonföldvári nyaralóban. Alig egy héttel ottjártunk után a tulajdonos felrakatott egy új antennát és egy új tévét is betett az egyik szobába. Az antenna, ami a tesztjeink alatt itt és a környéken is remekül szerepelt, most éppen csak közepes jelerősséget biztosít, aminek az egyik eredménye az akadozó és kockásodó kép. Ennek oka ezúttal már a kábelezés, ami maradt a régi, és aminek a cseréje, illetve kijavítása még nem kis feladat lesz. Egyelőre felderíteni sem sikerült, hogy hol veszít a rendszer a legtöbbet a jelből, mert a kábelezés egyik fele a tető hőszigetelése között fut, másik fele pedig a falban, de már senki sem emlékszik pontosan, hogy hol. Ez a keserű tapasztalat pedig azt mondatja velünk, hogy az antennát is érdemes csőben vezeti, hogy szükség esetén könnyebb legyen cserélni vagy javítani!

Ha arra gondolunk, hogy ez a ház alig 10 éve lett felújítva és végigpillantunk az elhanyagolt balatoni nyaralók ezrein, akkor érezzük, hogy ez a digitális átállás bizony sokaknak fájni fog.

A tesztre használt antennák:

Thomson ANT1410 szobaantenna

Lapos kivitelű, akár polcra vagy falra is helyezhető. A talp és fali konzol alaptartozék. A tápegység egy külső egységbe csatlakozik, ami miatt ez a termék egy kicsit bonyolultabb kábelezésű. Az erősítés kapcsolója is ezen a külső dobozkán van. Hátránya, hogy a teljesítménye nem szabályozható. A Balatonon ez modell kicsivel jobban szerepelt, mint a Hama Flat43, később a budapesti és szentendrei próba alkalmával ez a sorrend megfordult és a Hama hozott jobb jelszintet.

Thomson ANT1410 szobaantenna

Hama Flat43 (44304)

Lapos kivitelű, polcra helyezhető típus, szabályozható erősítéssel. Előnye, hogy saját, külső tápegysége helyett, akár a tévé vagy MinDig TV Set Top Box által kiadott 5 V-ot is tudja használni az erősítő működtetéséhez. A készülék hátulján az antenna csatlakozó anya típusú, így a boltokban kapható antennakábelek többségével közvetlenül nem használható. Vagy a saját kebelét, vagy egy adapterdugót mindenképpen közbe kell iktatni. A vétel a Balaton körül valamivel lemaradt a Thomsonétől, miközben a pesti és szentendrei próbák alatt annál egy picivel jobban teljesített.

Hama 44304 szobaantenna

Thomson ANT299 kültéri antenna

Alumínium szerkezetű kültéri antenna. Előnye a beltéri változatoknál nagyságrendekkel jobb vétel, ami persze nem meglepő. Szétszerelve, lapos dobozban érkezik, de akár szerszámok nélkül is összeállítható. Mindenképpen érdemes a használati útmutatót átnézni, mert ilyesmit nem minden nap állít össze az ember. (kicsit komplikáltabb mint amit 15-20 éve kültéri antennaként árultak)

Thomson ANT299 tetőantenna

Hama DVB-T USB 2.0 tuner (53176)

Apró, USB aljzatba illeszthető MinDig TV vételére is alkalmas tuner. A használata és a menürendszere egyszerű és átlátható. Felvételre és késleltetett lejátszásra is alkalmas, illetve a felvett anyag szerkeszthető vele. A készletnek része egy mágneses talpú antenna és egy távirányító is. Hátránya, hogy a mellékelt szoftver csak CD-n van a csomagban.

A teszthez nyújtott segítségért köszönetet mondunk a Hama Magyarország Kft.-nek és a Samsung Magyaroszág-nak, amiért a teszthez szükséges készülékeket rendelkezésünkre bocsájtották!

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.