Szobaakusztika 2. rész

Avagy: hogyan javítsd a hifid vagy a házimozid hangját anélkül, hogy drágább komponenseket vásárolná

2012. január 17., kedd, 07:25

akusztika hangfal hifi házimozi állóhullám szoba diffúz diffúzor akusztikai panel

Az akusztika hatásaival foglalkozó elmélkedőnk első részéből megtudhattad, hogyan ronthatja el a szoba, illetve annak berendezése a hifi vagy házimozi által nyújtott hangélményt. A második részből megismerheted, hogyan tehetsz ez ellen, vagyis  miként javíthatod kisebb-nagyobb munkával és költségráfordítással rendszered hangzását.

A helyiségek akusztikai tulajdonságai

Háromféle hangvisszaverő felület fordulhat elő:

1. Tükröző felületek - sima csempe, üveg, márvány, gránit - kis veszteséggel verik vissza a hangenergia nagy részét. Ha a szobában ezek dominálnak pl. fürdőszoba, csupa ablakos, gránitpadlós nappali, akkor a hangzás erősen visszhangos, csillapítatlan lesz.

2. Szétszóró hatású, úgynevezett diffúz felületek. Ilyenkor a felület maga nem hangelnyelő tulajdonságú, de nem sík, hanem szabálytalan felület. Ennek előnye, hogy a beeső hangnyalábot a tér nagyobb részében szórja szét. Diffúzor felülettel nem kell egész falakat beburkolni, elég, ha a  stratégiai pontokra  kerülnek. Ezek helyét  akusztikai szakemberek tudják meghatározni.

3. Elnyelő felületek. Az ilyen kialakítású fal, illetve tárgy nem veri vissza a hangot, hanem elnyeli azt. Ezekre lesz a leginkább szükséged.

Akusztika 2dekor csillapítólapbasszus csapdaházilagos diffúzorakusztikai panelekAkusztika 2Helmholtz rezonátor elven működő csillapító elemekklasszikus diffúzorlapakusztikai panel gyártáspanelkőzetgyapotkőzetgyapotAkusztika 2

Házilagos módszerek

Kezdjük azokkal a módszerekkel, amiket minimális költséggel Te is alkalmazhatsz.

Az egyik szélsőségként, akusztikailag legkedvezőtlenebb tulajdonságai miatt említettük már a fürdőszobát. Nézzük meg mennyiben különbözik ettől egy ma divatos nappali: három fala franciaablak, márvány a padlója, és egyetlen berendezését egy üveglapos dohányzóasztal körül álló bőr ülőgarnitúra jelenti. Egy ilyen szobából csak a jacuzzi hiányzik, akusztikai szempontból minden másban megegyezik egy visszhangos fürdőszobával. Az üveg, a márvány és a fémfelületek mind-mind hangvisszaverő tulajdonságúak. A bőr akusztikailag erősen visszaverő felület, főként a hagyományos kárpitozású bútorokhoz képest. Egy kristályvázákkal és kínai porcelánokkal teli üvegvitrin sem javít sokat a helyiség hangzásán.

Hogyan javíthatod egy ilyen helyiségben a hangzást?

Vastag szőnyegekkel, gyapjú falikárpittal, az ablakok elé lógatott nehéz bársony függönyökkel. Sokat segít, ha a bőr ülőgarnitúra helyett egy bársonyszövet bevonatút használsz. Próbálj meg szétszórni minél több díszpárnát, helyezz el aszimmetrikusan magas könyvespolcokat. Ezek a "hangzásjavító" berendezési tárgyak a legtöbb háztartásban amúgy is megtalálhatók, de ha nem, hát a hifi vagy házimozi szobákban mindenképpen a "legjobb vétel" minősítést érdemlik. Tovább hangolhatod a szobád egy megfelelően kivitelezett álmennyezettel, szobanövényekkel, lambériával, amelyek a hangra diffúzorként hatnak.

Ha nem egyedül élsz, amúgy is érdemes hangszigetelni a hifi vagy házimozizásra szánt helyiséget. Ezzel megkíméled a szomszédokat vagy a családtagokat attól, hogy kedvenc filmjeid térhangzását újra meg újra át kelljen élniük Veled, akkor is ha nem is nézik azt.

Ha a szobád belső felében alakítod ki a hangszigetelést, erre a célra falemez vagy gipszkarton mögé felfogatott kőzetgyapot a legmegfelelőbb (erról lésőbb még lesz szó).

Az akusztikailag semleges szövetekkel borított csillapítólapok egyben díszítő elemként is szolgálhatnak a szobában.

Hangfalak elhelyezése

A hangfalak elhelyezése a lakószobádban szintén lényeges hatással van a hangélményre. A leglényegesebb a hangdobozok falaktól, illetve a padlótól való távolsága. Ha a hangfal közvetlen a padlón áll, kb. másfélszeres (pontosan: 3 decibeles - 1,41-szeres) kiemelés jön létre a mélyhangok tartományában. Ha még egy fal mellé is tolod, akkor a mélykiemelés kétszeresére (6 decibellel) nő. Végül, ha a hangdobozt a sarokba állítod, ahol 3 oldal fogja körül - két fal, padló -, úgy a mélyhangok ereje négyszeresére (12 decibellel) emelkedik.

Felmerülhet benned a kérdés: miért kell megakadályozni a mélyhangok erősödését, ha közben szubbasszus sugárzót veszel a rendszeredhez. A cikk első részében erre már válaszoltam, de most ismét térjünk vissza erre. A mélyek csillapítása két dolog miatt fontos.

1. A szobában fellépő mélyhang-rezonanciák a rövid, de erős hangimpulzusokat - ágyúlövés, lábdob, meteorit becsapódás, karambolok hangja stb. - elmossák. Hosszan lecsengő zaj lép fel, ami a hang tisztaságát rontja. Nem érzékeled a tárgyak térbeli helyzetét, az apró részleteket kevésbé tudod megkülönböztetni egymástól.

2. A mélyek csillapítása azért is fontos, mert a rendszered a mély- és magashangokat önmagában viszonylag egyenletesen adja vissza. Ha szubládád is van, jó az esélye, hogy a rendszered hangja 20-30 Hz-től 20 kHz-ig egyenletes. Ha a hangfalat a sarokba állítod, ugyan létrejön egy kiemelés 100 Hz környékén, és ettől a mélyeket erősebbnek érzed, de csak becsapod magad, és nem azokat a 20-50 Hz-es mélyeket hallod, amit egy jó szubbasszus sugárzó ad vissza. Az egyenletes hangvisszaadás tehát  leromlik, nem azt adja vissza, amit a rendező és a hangmérnök megálmodott.

Összefoglalva: kerüld a hangdobozok szobasarokban való elhelyezését! Ha építészeti, vagy más okokból nem tudod a hangdobozokat elhúzni a falaktól, tegyél a falakra valamilyen hangelnyelő anyagot, például faliszőnyeget. Ügyelj, hogy a hangdobozok közelében ne legyenek ablakok, bútorok, vázák stb. sem. Ezek nem csak visszaverik a hangot, de berezeghetnek, vagy csörgő visszhangot eredményezhetnek.

Ügyelj arra, hogy a gipszkartonból készült falak eleve hangelnyelő lapként viselkednek, és jelentősen képesek csökkenteni a mélyebb frekvenciákat. Így az ilyen helyiségekben kimondottan előnyös a szubbasszus láda használata. (Legalábbis a helyiségben lévőknek. A szomszédoknak már kevésbé).

házilagos diffúzor

A házilagos tákolmánynak, vagy egy őrült építész városrendezési tervének látszó lap a valóságban igen hatásos diffúzorként működik.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.