Audio formátumokról tömören, avagy hány bit kell a boldogsághoz? 5. rész MP3

MP3 - áldás vagy átok?

2020. január 25., szombat, 20:05

MP3 audio hifi audio formátum

Az MP3-at alighanem mindenki ismeri, használja, több-kevesebb megelégedéssel és mindenki tisztában van az előnyeivel/hátrányaival egyaránt. Legalábbis elvileg. De biztosan tisztában van mindenki az MP3 mibenlétével?

MP3 logoMP3 audio logoMP3MP3MP3 player

Tegyük tisztába és vesézzük ki ezt a formátumot, ugyanis annak ellenére, hogy meg sem közelíti az audiofil mércét, ez (ma még) megkerülhetetlen a számtalan másik mellett.

A digitális zenehallgatás eljövetelekor és a bárki számára elérhető internetes letöltések korszakában szembesültek először a zenehallgatók, az akkoriban hozzáférhető háttértárak szűkös kapacitásával, ami erősen korlátozta a letöltött zenék tárolását.

MP3 player

A Fraunhofer Intézet talált erre megoldást, többféle variáció után 1995-ben megjelent a végleges MPEG-1 Audio Layer III azaz az MP3.

Létezik még a MPEG-2 és a MPEG-2.5 ami a jellemzően kisebb mintavételi bitrátában különbözik az alap verziótól.

Az MP3 pszicho-akusztikai modellek alapján működik, nagyon leegyszerűsítve, mivel a nagyobb hangerejű, hangosabb hang elnyomja a halkabbat, így azt elméletileg úgysem lehet hallani, tehát az kitörölhető a kódolás során, ezzel nagyságrendileg csökkentve az eredeti hanganyag méretét.

Az MP3 veszteséges tömörítés, azaz kódolás után már nem lehet a bithelyes értéket visszaállítani semmiféle megoldással, ellentétben például FLAC-kel.

MP3

A tömörítés során a CD 1411 kbit/s bitrátához képest, kezdve 32 kbit/s-tól egészen 320 kbit/s-ig állítható (a pontos értékek 32, 40, 48, 56, 64, 80, 96, 112, 128, 160, 192, 224, 256 és 320 kbit/s) a bitráta.

A mintavételi frekvencia 8000 Hz-től terjed 48 kHz-ig, ami a hallható tartományban 4000 Hz-et és 24 kHz-et jelent tehát ezen a téren bőven eléri a CD minőséget.

A tömörítés során akár 11:1 arány is elérhető, tehát egy 50 MB méretű fájlból kisebb, mint 5 MB lesz, ami igen jótékonyan hat a felhasznált tárhelyre.

MP3

Van még létjogosultsága az MP3-nak a mai világban, ahol a tárhely már nem igazán probléma? Elnézve a trendeket, hiába a jóval fejletteb FLAC/OGG formátum még mindig az MP3 az elsődleges a szélesebb nagyközönség terében és az internetes streaming során, bár vannak üdítő kivételek.

Utolsónak még egy gondolat, az igénytelen zenehallgatás nem a formátumon múlik, egy 320 kbit/s-os MP3 bizony nagyon szépen tud szólni a megfelelő hardveren, jóval több kárt okoz a pocsék keverés és az ész nélkül használt dinamika kompresszió, de ez már egy másik cikk témája lehetne.

MP3 audio logo

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.