Miért kell a jó LAN kábel?

2016. január 20., szerda, 19:10

LAN CAT5 CAT6 WiFi rooter kábel LAN kábel Cat6 kábel WiFi rooter

Bár ez egy olyan téma, amiről oldalakat lehetne írni, pro és kontra, most csak egy rövid áttekintést szeretnénk adni, hogy miért is fontos a jó LAN kábel.

LAN kábelLAN kábelCAT6 kábelFurutech ADL LAN kábelNordost Heimdal 2 Ethernet kábelLAN szűrő - LAN izolátorrooterLAN kábelLAN kábel

Az olcsó, vacak kábelekkel csak a baj van

Ez elsőre talán nem egyértelmű, főleg ha még csak egy számítógép és egy TV, esetleg médialejátszó csatlakozik az otthoni hálózatra, de az egyre több és hosszabb kábel megjelenésével egyre egyértelműbbé válik, hogy miről is beszélünk, amikor rossz minőségű kábeleket emlegetünk.

Igen, mi is kételkedtünk eleinte. Majd teltek az évek, és ahogyan az otthoni hálózatok egyre nagyobbra nőttek, úgy lett egyre fontosabb a minőség. Úgy 15 éve még az is nagy dolog volt, ha két számítógép csatlakozott a routerre, ma pedig ezen sorok írója már megrendelte az első 16 portos, gigabites otthoni switch-et magának. Kell az IPTV, a konzol, a lejátszók a számítógépek és úgy általában a 4 fős család igényei miatt.

Csak az elmúlt két hónap eseményeit nézve, egy esetben az új NAS beszerelése után kezdődtek a gondok, amit az öreg, vékonyka és olcsó LAN kábelek kicserélésével sikerült orvosolni. Nem tudom, hogy honnan sikerült a barátunknak ennyi pocsék kábelt összeguberálnia. Csak azt tudjuk, hogy a márkás CAT6 kábelek bekötése után minden ránc kisimult a homlokán.

Egy másik esetben a NAS került az irodából a router mellé, mert az olyan profi megoldás, ráadásul így a kábel is rövidebb. Mégis, a filmek többsége 50-60 perc után megállt, a rendszer pedig összeomlott. Az ok? Egy tápkábel, ami az ethernet kábel mellett futott, nagyjából egy méter hosszan. Amint ezt megszüntettük, a filmek nem akadtak el.

LAN kábel

Ha a falban van 20 m kábel, akkor ér bármit is a lejátszó és a konnektor közötti 2 méteres cseréje?

Jó lenne, ha minden kábel jó minőségű, nagy áteresztőképességű volna! Vagyis a legjobb az, ha a falakban is jó kábelek futnak. Az AV-Online főhadiszállásán mi is komoly Furutech kábelekkel kötöttük be a legfontosabb helyeket, sőt, hamarosan az iroda távolabbi pontjain is kicseréljük az olcsó kábeleket.

Furutech ADL LAN kábel

Persze a falban futó kábelek cseréje macerás és drága dolog. Ráadásul a router és a lejátszó/NAS/számítógép közötti kábelezés hiába is áll esetleg három szakaszból (készülék - fal - készülék) azokat egy egységnek kell tekintenünk. A különböző szakaszokon elveszett jelerősség és beszűrődött zaj összeadódik. Ha csak egy szakaszon cseréljük a kábelt jobbra, már kevesebb zajt és kisebb veszteséget kell elviseljen a rendszer, ráadásul a fal és a készülék között olcsón és egyszerűen cserélhetünk vezetéket, még villanyszerelőt és kőművest sem kell hívnunk. No és tegyük hozzá azt is, hogy jó esetben a falban húzódó kábel saját csatornában fut, aránylag védetten, míg a fal és a készülék között sokszor egy kisebb kábel dzsungel várja a madzagot. Senkit nem szólunk meg azért, ha a hifiállványa mögött egy kis káosz uralkodik. No de azzal nem árt tisztában lenni, hogy ilyenkor felértékelődik a kábelek árnyékolásának jelentősége. Minden kábelé.

CAT6 kábel

Ráadásul ott van a WiFi

Nézzünk csak rá egy tipikus WiFi routerre! Sok esetben a LAN kábelek 2-3 antenna közé futnak be. Ha itt árnyékolatlan kábelt és csatlakozót használunk, akkor máris biztosak lehetünk benne, hogy a rézkábelek egy kicsit antennaként fognak viselkedni és felvesznek egy kis nemkívánatos zajt.

rooter

Majd megoldom az egészet WiFi-vel

Persze tudjuk, hogy a WiFi routerek is egyre gyorsabbak. Épp csak az a baj, hogy a névleges sebességüket csak nagyon kis távolságon belül tudják megtartani, azt is csak akkor, ha semmi más nem zavarja a működésüket. Így gyakran megesik, hogy az "n"-es (300 MBit/s) router és eszköz közötti kapcsolat, a szomszédos szobában már csak 27 megabites sebességet tud.

Ha a vezetékes hálózatunkból kizártuk a hibákat, akkor aránylag olcsón lehet egy stabil, 1000 MBit/s vagy akár 10000 MBit/s sebességű kapcsolatunk, ami már vidáman kiszolgálja az otthoni filmezés és zenehallgatás igényeit.

Mi zavarná a WiFi működését?

A többi WiFi, ami ott működik a közelben. Elég a telefonunkkal rákeresni a WiFi hálózatokra és máris látjuk, hogy akad néhány. Egyes helyeken akár tucatnyinál is több hálózat működik, sok közülük ugyanazon a csatornán, így garantáltan rontva a másik hatékonyságát.

LAN kábel

Nem mindegy, hiszen digitális?

Valójában a digitális is analóg. Vagyis, amikor az 1-est vagy 0-át, mint digitális adatot szeretnénk átjuttatni az egyik pontból a másikba, akkor valójában egy analóg jelet, feszültséget engedünk a kábelbe. A kábel, vagy összeköttetés két végén található két eszköz pedig érti egymás nyelvét, így képes felismerni, hogy adott feszültség minek is felel meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a rendszernek fél voltos különbségeket kell értelmeznie, 40 GBit/s esetében, másodpercenként akár egy milliárd alkalommal. Mi pedig ezt a jelet, szobáról szobára vezetjük keresztül, akár több tíz méter kábelen és hat, vagy több csatlakozón is. Kis feszültséget, vékony kábelen, kis felületű csatlakozókon át szeretnénk nagyon pontosan átvinni. Összehasonlításképpen, aki használt már digitális multimétert, az tudja, hogy pusztán az érintkezőre kifejtett erő mennyire befolyásolja a vezetőképességet és ezzel az átjutó feszültséget.

Ugye, így már érthetőbb, hogy miért olyan nagy dolog a nagysebességű, digitális adatátvitel?

LAN szűrő - LAN izolátor

Bónusz

A hang és képminőségre is lehet hatása a LAN minőségének?

Ez bizony sokszor vita tárgya, pedig annyira egyértelmű, hogy szót sem kellene vesztegetni rá! Mi már több esetben megbizonyosodtunk róla így a válasz egyértelműen: IGEN. No de ennek bővebb kifejtését és magyarázatát meghagyjuk egy későbbi alkalomra.

Nordost Heimdal 2 Ethernet kábel

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.