FiiO Q5s DAC és Bluetooth fejhallgató erősítő teszt

2020. február 28., péntek, 06:15

FiiO audio hifi DAC erősítő DA konverter FiiO DAC mobil DAC USB DAC DSD DAC fejhallgató erősítő DAC teszt FiiO teszt FiiO DAC teszt fejhallgató erősítő teszt USB DAC teszt DSD DAC teszt FiiO fejhallgató erősítő

2018 márciusában átfogó tesztet készítettünk a FiiO Q5 DAC/fejhallgató erősítőről, az akkori benyomásaink ugyan jók voltak, de támadt némi hiányérzetünk, pont annyi, hogy éppen lecsússzon az ajánlott vétel kategóriáról. A FiiO kísérleti eszköznek szánta a Q5-öt, de a piaci eredmények után tovább finomították ezt az elsőre nehezen értelmezhető készüléket.

FiiO Q5s DACFiiO Q5s DACFiiO Q5s DACFiiO Q5s DACFiiO Q5s DAC hátlapFiiO Q5s DACFiiO Q5s DACFiiO Q5s DACFiiO Q5s DACFiiO Q5s DAC AmpFiiO Q5s DACFiiO Q5s DACFiiO Q5s DACFiiO Q5s DACFiiO Q5s DAC AKM AK4493EQFiiO Q5s DACFiiO Q5s DACFiiO Q5s DACFiiO Q5s DACFiiO Q5s DACFiiO Q5s DACFiiO Q5s AppFiiO Q5s AudirvanaFiiO Q5s AudirvanaFiiO Q5s Audirvana TIDAL

Küllem

A FiiO Q5s első ránézésre megegyezik az elődmodell Q5 kialakításával. Csak aprólékos szemrevételezés után fedezhetők fel a külső változások. Maga az alumínium váz szinte teljesen megegyezik a Q5-ével. Egyes vélemények szerint az első generációs X7 lejátszó adta az alapját. A felületes szemlélő első ránézésre nem igazán tudja megkülönböztetni a két modellt. Az új az alábbi módosításokban tér el: hiányzik az oldalsó tápellátást szolgáló USB aljzat, a felső élére a bekapcsoló gomb helyére különválasztott Line és optikai/koaxiális aljzatok kerültek.

FiiO Q5s DAC hátlap

A Q5 oldalt található bekapcsoló gombja helyett a Q5s-re egy funkcióválasztó került. Változott a színe is, egy kicsivel világosabb alumínium színt kapott, és ehhez igazították az új feliratozást is, de a lényegi változás a cserélhető erősítő modulban és a belső elektronikában keresendő.

FiiO Q5s DAC

A Q5s súlya nem változott a Q5-höz képest, az alumínium váznak köszönhetően könnyű, kézreálló eszköz maradt.

FiiO Q5s DAC Amp

A tartozékok kielégítőek, kapunk a kézikönyveken kívül egy textil tokot, egy USB töltőkábelt, egy 3,5 mm-es AUX Jack csatlakozót, egy 3,5 mm-es Jack/RCA koaxiális adaptert, valamint egy 3,5 mm-es optikai adaptert. Az USB csatlakozók terén kicsit szegényes a kínálat, csak egy USB-Lightning kábelt kapunk, nincs Type-C vagy micro USB-micro USB variáció. A csomag tartalmaz még az erősítő modul cseréjéhez egy csavarhúzót és tartalék csavarokat, telefon vagy mobil lejátszó rögzítéséhez egy karcolást megakadályozó szilikon lapot és kétféle méretű szilikon gyűrűt.

FiiO Q5s DAC AKM AK4493EQ

Technológia

A lényegi változások az elektronikát érintik, például a DAC területén, az előző, két darab AK4490EN chipet váltotta a korszerű, szintén két darab AK4493EQ. A Bluetooth chipet is lecserélték, az elődben v4.2; CSR8670 volt, az újban v5.0 és CSR8675, ami már aptX HD és LDAC képes. Megújult az USB vezérlő XMOS XU208 chip is. Mivel a Q5s örökölte az elődje moduláris, cserélhető fejhallgató erősítőjét, így az is a kor követelményeihez lett igazítva. Az AM3E erősítő személyében már az M11 és M11 Pro erősítővel megegyező elektronikát kapott, 3,5 mm-es hagyományos, és 2,5 mm-es szimmetrikus valamint 4,4 mm-es szimmetrikus Pentaconn aljzattal. Igaz, a 4,4 mm-es még kevésbé elterjedt, de mivel a 3,5 mm-es hagyományos aljzat szimmetrikus verziója a 2,5 mm-es, így a 6,3 mm-es hagyományos párja a 4,4-es szimmetrikus. Előnye a magas kategóriájú otthoni fejhallgatók csatlakoztatásában jelentkezik.

FiiO Q5s DAC

Jelentős változáson ment keresztül az áramellátás, sajnos megszűnt a külön tápellátásra alkalmas második micro USB aljzat. A folyamatos tápellátás mellett jó hatással volt a zavaró elektromos interferenciák minimalizálásában is, mivel azok  hatással lehetnek az audio jelek minőségére. A gyártó azt ígérte, hogy az új, kombinált táp és adatátvitelre alkalmas aljzat már megoldotta ezt a problémát, hála az új XMOS chipnek. A Q5s már nem tartalmazza az előd digitális optikai/koax kimenetét, így a digitális jelet már nem tudjuk tovább küldeni egy másik, nagyobb teljesítményű DAC felé.

FiiO Q5s DAC

A Bluetooth 5 technológia és a szinte összes kodek - úgymint SBC, AAC, aptX, aptX HD, aptX LL és LDAC támogatása igazán csúcskategóriás vezeték nélküli vevővé teszi a Q5s-t. A nagyteljesítményű, 3800 mAh-s akkumulátornak köszönhetően akár 9 órát is képes üzemelni, amit a teszteken tapasztaltunk.

FiiO Q5s DAC

Beüzemelés

Előszöra Bluetooth kapcsolatot próbáltuk ki.

A beüzemelés egyszerű, a bekapcsolás után a multifunkciós gomb segítségével indítjuk a párosítási módot. Tapasztalatunk szerint a Bluetooth kapcsolat stabil, szakadozástól mentes. A hatótáv max. 10 méter, de ez az akadályok számának növekedésével drasztikusan képes lecsökkenni. A fent említett 9,5 óra üzemidő valós.

A vezetékes DAC mód asztali és mobil környezetben tökéletesen működik, Android és iOS eszközöknél a kapcsolat azonnali, nem igényel külső szoftver telepítését. Asztali környezetben telepíteni kell a FiiO USB kontroll panel programot, azután a csatlakozás sikeres.

FiiO Q5s DAC

Használat közben

Alapos tesztnek vetettük alá a FiiO Q5s-t.

Kipróbáltuk Bluetooth kapcsolattal Samsung Galaxy Note mobiltelefonnal Android 10 rendszerrel és LDAC kodekkel.

Kipróbáltuk ugyancsak Samsung Galaxy Note telefonnal USB DAC módban, telepített USB Audio Player Pro lejátszóval.

Legvégül kipróbáltuk USB DAC módban asztali Windows-os gépen Audirvana médialejátszóval.

FiiO Q5s Audirvana TIDAL

A fülhallgató kiválasztásánál végül a még nálunk vendégeskedő FiiO FA7 4 rezgőnyelves meghajtóval szerelt fülhallgatója mellett döntöttünk, azon egyszerű oknál fogva, mivel itt adott volt a 2,5 mm-es szimmetrikus és a hagyományos 3,5 mm-es csatlakozós kábel lehetősége. Asztali környezetben pedig meghallgattuk a kedvenc Audio-Technica ATH-MSR7b fejhallgatónkkal is.

FiiO Q5s DAC

A vezetékes vagy vezeték nélküli kapcsolódás minden esetben problémamentes volt, az eszközök azonnal felismerték a Q5s-t. Windows programnál külön telepítettük a FiiO USB DAC univerzális illesztőprogramot (v4.47.0).

FiiO Q5s DAC

Hangminőség

Kíváncsian fogtunk bele a meghallgatásba, vajon a FiiO zászlóshajója nevéhez híven többet tud nyújtani, mint a konkurens mobil vagy asztali eszközök?

A teszt két részből állt, először a Bluetooth kapcsolattal elérhető hangminőséget teszteltük, aztán kipróbáltuk mobiltelefonnal USB DAC módban, majd asztali számítógéppel is.

A zenei anyag a következő volt:

Patricia Kaas - Piano Bar 2002 TIDAL

Gabin - Third And Double 2010 TIDAL Master

Bobo Stenson - Cantando 2008 DSD/TIDAL Master

Pink Martini - 1969 2011 FLAC

A Bluetooth-on keresztül hallgatott Patricia Kaas - Piano Bar lemez hagyományos, 3,5 mm-es aljzaton keresztül levegősen, kellő dinamikával szólalt meg, de végig egy halvány tompaságot hallottunk a magastartományban. 2,5 mm-es szimmetrikus aljzatra váltva a tompaság csökkent, a színpad szélesebb lett és nőtt a hangerő is. Az LDAC kodek és az aptX között a különbség elhanyagolható volt, jelentős változást nem tapasztaltunk. Az Android 10 újdonságai között szereplő Scalable kodek hozta talán a legjobb eredményt, mivel itt az eszköz igényeihez mérten történik a konverzió. Gabin albumán az elektronikus és akusztikus hangszerrel megszólaltatott sok apró részlet szintén kissé fátyolos volt mindkét kimeneten.

FiiO Q5s DAC

Miután a Q5s-t csatlakoztattuk a Samsung Galaxy Note USB-C kimenetéhez, az USB Audio Player Pro lejátszót elindítva egy egészen más világban éreztük magunkat. Pink Martini - 1969 lemezét FLAC formátumban hallgatva érezhetően szintet lépett a rendszer hangminősége. Az USB Audio Player Pro program erőssége az USB aljzathoz optimalizált hangzás és a Q5s elektronikájával igazán meggyőző párossá álltak össze. Elkülönülő hangszerek, levegős, széles színpadkép megfelelő mélységgel. Dinamikában nem találtunk hibát, pontos és energikus mélyek és arányos, már nem visszhangzó magasak jellemezték a hangzást. Az énekhang energikus, meglepően realisztikus, a középtartomány tiszta, túlzásoktól mentes volt. Már 3,5 mm-es kimeneten is sokkal élvezetesebb volt az előadás.

FiiO Q5s Audirvana

Asztali Windows gépen az Audirvana lejátszóval kipróbálva a Bobo Stenson - Cantando DSD albuma az MSR7b fejhallgatóval élvezetes előadást nyújtott. A DSD formátum előnye itt megmutatkozott, egy igazán felnőtt megszólalással mutatta meg a Q5s tudását. Összességében az előadása magasabb kategóriás eszközök hangját idézte, remek térábrázolás, széles színpadkép, levegős, elkülönülő hangszer ábrázolás jellemezték. Egyértelműen bebizonyosodott a szimmetrikus meghajtás létjogosultsága, igaz a 4,4 mm-es Pentaconn csatlakozó még döcögve terjed el az otthoni fejhallgatók körében.

FiiO Q5s App

A Bluetooth előadás hozta a technológia jellemzőit, igazi tudását vezetékes módban mutatta meg.

FiiO Q5s DAC

Végszó

A FiiO Q5 egy igen sokoldalú DAC/erősítő, de a műszaki tartalma a 2018-as szintet jellemzi. Jót tett a frissítés, a FiiO Q5s már minden paraméterében megfelel 2020 színvonalának. A zenehallgatási szokások változásával változtak az eszközök funkciói is. Már egy tenyérnyi helyen elférő DAC és erősítő is képes hozni egy hasonló kategóriájú asztali eszköz tudását és minőségét. Amit nyerünk, az a mobilitás és a hely. Egyre többen választanak kis lakásokat, ahol nincs sem tér, sem lehetőség hagyományos hifi rendszereket kiépíteni. A zenei forrás nagyon sok hallgatónál a mobiltelefon vagy a számítógép, így ezekhez az eszközökhöz, mind hangminőségben, mind funkcionalitásban tökéletesen illeszkedő elektronikát keresnek. Aki csak DAC/erősítőt vásárolna, annak jó választás a Q1 Mark II, aki csak Bluetooth lehetőségben gondolkodik, annak a BTR5 jó alternatíva. Ebben, az univerzális, minden az egyben kategóriában viszont verhetetlen a FiiO Q5s. Tökéletes vezetékes és vezeték nélküli funkcióival kiszolgálja mind az otthoni, mind a mobil felhasználók igényeit. Mobiltelefonnal és megfelelő lejátszó programmal párosítva majdnem hozza a FiiO M11 Pro szintjét. Nálunk így kiérdemelte az ajánlott vétel címet.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.