FiiO X7 mobil hifi lejátszó teszt

2016. február 13., szombat, 17:45

FiiO X7 audio hifi lejátszó zenelejátszó audio lejátszó hifi lejátszó mobil lejátszó FiiO lejátszó fejhallgató erősítő lejátszó teszt zenelejátszó teszt mobil audio lejátszó audio lejátszó teszt hifi lejátszó teszt FiiO lejátszó teszt

A FiiO minden eddiginél merészebb lépést tett annak érdekében, hogy a minőség mellé szolgáltatást is párosíthasson. Így egy új hordozható lejátszó látott napvilágot, mely - ismerve a cég remek ár/érték arányú készülékeit - ígéretesnek tűnik. Viszont az X7-nek bizonyítania kell, mivel igencsak megkérik az árát. Láttuk, hallottuk, teszteltük!

FiiO X7 audio lejátszóFiiO X7 audio lejátszóFiiO X7 audio lejátszóFiiO X7 audio lejátszóFiiO X7 audio lejátszóFiiO X7 audio lejátszóFiiO X7 audio lejátszóFiiO X7 audio lejátszóFiiO X7 audio lejátszóFiiO X7 audio lejátszóFiiO X7 audio lejátszóFiiO X7 audio lejátszóFiiO X7 audio lejátszóFiiO X7 audio lejátszóFiiO X7 audio lejátszó méretekFiiO X7 audio lejátszó

A lényegi eltérés

A FiiO X7 Android 4.4 operációs rendszert futtat, melyen belül található egy, kimondottan a gyártó által preferált és kialakított, dedikált zene lejátszó szoftver. Utóbbi, ahogy a cégtől eddig is megszokhattuk, igen jó támogatottsággal kezeli a különféle hangformátumokat. A natív DSD64 és DSD128 dekódolás mellett a DAC chip paraméterei is ígéretesek. Utóbbi egy ES9018S típus, mely akár 384 kHz/64 bites mintavételezéssel is képes ketyegni. Lenyűgöző teljesítményadat, kár, hogy a ma elérhető zenei áruházak és szolgáltatók még nem kötelezték el magukat teljesen, vagy csak jelentős felár ellenében tesznek elérhetővé legalább 192 kHz vagy afölötti rátájú, stúdió minőségű anyagokat. Viszont ami késik, nem múlik, és remélhetőleg nem kell 1-2 év múlva csalódnunk, amikor minden második online zeneáruház kiteljesedik veszteségmentes fronton. Ettől függetlenül, aki zenerajongó, annak az X7 hatásos belépés lehet a veszteségmentes hifi világába, ugyanakkor ahhoz, hogy megértsük a kistestvérekhez képest vaskosabb árcédula okát, nem árt tudni, hogy egy szimpla mobil lejátszónál többet nyújt.

FiiO X7 audio lejátszó

A szolgáltatások felsorolásával és magyarázatával hosszú oldalakat meg tudnánk tölteni, most csak kiemelünk pár ínyencséget. Az eszköz beépített WiFi és Bluetooth kapcsolattal rendelkezik. Előbbivel DLNA kliens-alapú, helyi hálózati lejátszóként is alkalmazható. A Bluetooth segítségével épp úgy, mint bármilyen okostelefonnal, közvetíthetjük a zenét vezeték nélküli hangszóróink felé. A tetőlapon található, vonalszintű kimenet egyben digitális koaxiális jelet is képes küldeni, tehát az X7 többfajta hagyományos hifi vagy házimozi rendszerbe is beékelhető.

FiiO X7 audio lejátszó

Mintára épülve

A korábban általunk is bemutatott X1, X3 és X5 mobil hifi lejátszók, módosított részletek mellett, de alapvetően a klasszikus iPod vizuális mintájára épültek. A FiiO által alkalmazott "módosítások", mint a mechanikus előlapi forgótárcsa, vagy a szálcsiszolt alumínium készülékház, megalapozták a jó és felhasználóbarát küllemet. Az X7 szakított a már-már megszokottá vált stílussal, és gyökeresen új külsőt kapott. Első (és második) ránézésre is úgy néz ki, mint egy modern okostelefon. Persze elég csak kézbe venni és bekapcsolni ahhoz, hogy rájöjjünk: nem az.

FiiO X7 audio lejátszó

A gyors processzornak és a szép színspektrumot megjelenítő kijelzőnek köszönhetően csinos, logikus és letisztult menürendszert kapunk, ami ráadásul gyors is. Az érintésérzékeny kijelző jól reagált utasításainkra, jóllehet, a dedikált zenejátszó alkalmazás struktúrája még hangyányi javításokra szorul. A FiiO hivatalos fórumán lévő, szoftverfrissítésekhez fűzött megjegyzések alapján tisztán látszódott, hogy tudnak a korrigálandó bakikról, és a problémák túlnyomó részét már sikerült orvosolniuk. Mi két anomáliával találkoztunk: ha lejátszás közben a vonalszintű aljzatról átkötöttük fülesünket az erősítő modulra, az applikáció szinte kötelességtudóan omlott össze. A gyakori nyomkodást, menüben ide-oda lépkedést ugyancsak nehezen "viselte" a szoftver, esetenként ilyenkor is felugrott a hibaüzenet. Utóbbi teljesen megszűnt a szoftver frissítését követően.

Jókor kaptuk kézhez az X7-et, mert a tesztidőszak alatt került nyilvánosságra az 1.8 verziószámú firmware, amely elérhetővé tette az USB DAC funkciót és néhány szoftveres furcsaságot is korrigált. Amennyiben Windows-t futtató számítógépre, külső hangkártyaként szeretnénk használni az eszközt, meghajtó program letöltése szükséges. Az új firmware-t egyébként automatikusan, önmaga által is képes letölteni és installálni az X7, amennyiben WiFi hálózathoz csatlakoztatjuk. Érdemes ezt választanunk, mivel a manuálisan hozzáférhető, számítógéppel letölthető telepítőfájl kicsit eldugott helyre került a FiiO fórumon, egyébként itt érhető el.

Kézbevétel, használat

Az X7 külseje összességében egységes és érezhető rajta a letisztultságra való törekvés. A fekete keretbe foglalt kijelző kb. 1 millimétert kiemelkedik az előlapból, ennek aljától kezdődik a moduláris fejhallgató erősítő. Utóbbit két torxfejes csavarral rögzítették, a nálunk lévő lejátszóra az AM 1 típus (OPA1612 + AD8397) került. Ha később ki szeretnénk cserélni a modult (különböző teljesítményű, utólagosan beszerezhető verziók fognak gyártásba kerülni), akkor hasznát vehetjük a gyártó által mellékelt, T5 szabványú csavarhúzónak. A CNC géppel megmunkált, szálcsiszolt alumínium készülékház éleit polírozták, hogy éppen olyan krómos tisztasággal csillogjon, mint az elit okostelefonok. A hátsó oldalon egy kb. 2 mm vastag, hozzáadott lemez képez némi vizuális hízlalást. Eleinte zavarónak találtuk, hogy a lemez nem ér fel teljesen az előlapig, később viszont előnyösnek bizonyult, hogy a szabadon hagyott szakaszon megtámaszthattuk mutatóujjunkat.

FiiO X7 audio lejátszó

A mai divatot követve, az előlapot egyetlen fizikai nyomógomb sem tarkítja. A jobb- és baloldali szélen viszont 2-2 kezelőszerv is található. A hosszabbak jelszint szabályzásra és fájlok közti léptetésre, míg a kisebb gombok ki/bekapcsolásra valamint lejátszás/szünet parancsok adására szolgálnak.

A kétoldalra osztott klaviatúra elméletben az egyetlen kézzel való használat érdekében lett kialakítva. A gombok tényleg nagyon jól kézre álltak, érzékenységük által viszont sokszor véletlenül nyomódtak be. Bosszantó tud lenni, amikor a kabátzsebben, séta közben mozgó lejátszón szinte bármilyen hirtelen mozdulattól megáll a zenelejátszás, vagy váratlanul továbbugrunk a következő zeneszámra. Ezt bizonyára csillapítja majd a FiiO kínálatában jelenleg is kapható, opcionálisan megvásárolható műbőr védőtok. Reméljük, hogy a következő szoftverfrissítésben lehetővé tesz effektív billentyűzár funkciót is a FiiO (erre emlékeink szerint a kisebb testvérekben volt lehetőség, sőt, magunk állíthattuk be, hogy mely gombok lenyomása esetén kapcsoljon csak be a kijelző).

A dedikált FiiO Music alkalmazás gombkiosztása ergonomikus, a virtuális gombokat akár egyetlen kézzel, hüvelykujjal is el lehetett érni. Néhány gomb, illetve az azokhoz rendelt funkció még váratlan menüpontokba vezényelt minket. Ennek fő oka a gesztikulációkra, ujjmozdulatokra orientált felhasználói felület, mely a szükségesnél, ill. vártnál több funkciót tett elérhetővé. Talán egy-két logikai elemet, könyvtárnézetet érdemes átszabni a jövőben, de összességében már most is használható, és esztétikus szoftvert épített fel a FiiO. A felhasználó eldöntheti, hogy klasszikus Androidos felülettel (így pl. internetböngészés és Google Play is szóba jöhet), vagy a kimondottan zenehallgatásra szolgáló programmal használja az X7-et. Utóbbi esetén, ha a szoftvert megnyitjuk, az eszköz újraindul, és szándékosan nem "engedi" látni a hagyományos operációs rendszert.

FiiO X7 audio lejátszó

Hangminőség

A FiiO X7 három hétig vendégeskedett nálunk, ez alatt főleg Sennheiser HD 600 és Sonus faber PRYMA fejhallgatókkal teszteltük. Próbaképpen rákötöttük egy kb. 400 000 Ft értékű sztereó hangrendszerre is, de képességei legjavát fülessel tapasztaltuk meg.

Tesztalanyunk elképesztően jó hangot produkált. Ez minket (mivel már találkoztunk pl. az X3 és X5 típusokkal) annyira nem lepett meg, de ettől még tény marad, hogy elképesztően sok részletet, apróságot, korábban fel nem fedezett zenei mozzanatot képes megszólaltatni.

FiiO X7 audio lejátszó

Az ESS DAC nem okozott csalódást, rengeteg pozitív jelzővel lehetne jellemezni. Az X7 a gyárilag mellékelt erősítő modullal is igen meggyőre sikerült, igazi audiofil előadást kaptunk élethű dinamikával és kiegyensúlyozott részletekkel. A tetőlapra integrált, fix jelű kimenet hajszálnyit sterilebb és kevésbé "elektronikus" ízű hangot nyújtott. Ez némiképpen alátámasztotta elképzelésünket, mi szerint valószínűleg az AM 1-hez képest jobb fejhallgató erősítő modulokat is fognak kínálni az X7-hez. Ettől még ne higgye olvasónk, hogy a FiiO X7 jelen állapotában nem elégíti ki az audiofilek igényeit. Most is harcra kész gépezetként funkcionál, mindössze a mellékelt modult 1-2 hajszál visszafogja a nyersességre kiélezett high end teljesítménytől. Mindenki ízlésétől és hallásától függ, hogy milyennek ítéli meg az X7 előadásmódját, mindazonáltal nekünk már 3-4 zeneszám után csak magán a zenén jártak a gondolataink, és nem a hertzeket generáló technikán.

FiiO X7 audio lejátszó

Az X7 stabil alapot képezhet rengeteg fajta hifi fejhallgatóhoz. Elméletileg az AM 1 modul is rengeteg fülest képes tisztességgel meghajtani, sőt, gyakorlatilag is. Az általunk évek óta használt Sennheiser például erősen, tisztán és dinamikusan szólt, ha arra volt szükség. Mi több, a tőle megszokott, légies, ügyesen irányított sztereó térábrázolást nem félt biztosítani, ha kellően komoly minőségű felvétel került az étlapra. Ahhoz, hogy mindent kihozzunk az X7-ből, érdemes beruházni egy audiofil fülhallgatóba és/vagy fejhallgatóba, csak úgy érthetjük meg a veszteségmentes formátumok lényegét. Mindezen túl az sem mindegy, hogy honnan szerezzük magát a zenét, és hogy maguk a felvételek milyen minőségűek. Tesztünk során mi "csak" 192 kHz/24 bites anyagokkal kísérleteztünk, melyek már eleve elképesztően realisztikus élményt tettek lehetővé. Nehéz elképzelni, hogy ehhez képest mivel lehet jobb (ha egyáltalán jobb) egy kétszeresen nagyobb mintavételen kódolt zene.

Konklúzió

A FiiO egy specifikus, szűk termékkör képviselője, ráadásul saját kategóriáján belül (mint felső kategóriás mobil audio lejátszó) is egyedi módon tálalja szolgáltatásait. A koncepció zenelejátás oldalon működik, nekünk bevált - igaz, az X7 különcségei türelmet, megszokást és áttanulmányozást igényeltek. Ettől eltekintve tényszerű pozitívum marad: a mobil hifi lejátszós viszonylatban szokatlanul szép kijelző, az esztétikus készülékház és a fejleszthetőség előnyei. Kíváncsian várjuk a jövőben érkező fejhallgatós modulokat és a már jelenleg is forgalomban lévő X7 bölcsőjeként szolgáló asztali erősítőt. A műbőr védőtoknak mindvégig égető szükségét éreztük, a jövendőbeli tulajdonosoknak érdemes az eszközzel együtt beszerezni.

A bővíthető memóriának, vezeték nélküli lehetőségeknek és a kiváló DAC-nak köszönhetően rengeteg nagy felbontású zene életre keltésére szolgálhat az X7, a zenehallgatás egyik legmodernebb arcát mutatta meg. Elsősorban azoknak tudjuk javasolni, akik a funkcionalitás alapján felosztott rendszerek hívei, és nincsenek megelégedve okostelefonjuk hangjával - vagy egyáltalán nem érdekli őket a mindentudó mobil közösségi világa, viszont egy korszerű zenelejátszót keresnek.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.