FiiO FA7 IEM fülhallgató teszt

Négy nyelven zenél

2019. május 6., hétfő, 17:15

FiiO audio hifi fülhallgató FiiO fülhallgató hifi fülhallgató fülhallgató teszt FiiO teszt FiiO hifi fülhallgató FiiO fülhallgató teszt hifi fülhallgató teszt

A hibrid rendszerű FiiO FH5 érdekes színfoltként jelent meg a hallójárati fülmonitorok világában. Ígéretesnek tűnt annak ellenére, hogy hangja és külseje is bizonyára megosztotta az érdeklődőket. A gyártó most tovább emelte a lécet, és nagyon úgy tűnik, hogy nem vicceltek - az FA7 ránézésre harcedzett versenyző és kész ringbe szállni az igazi high end fülesekkel!

Nem vicceltek

Jó ideje előszeretettel alkalmaz a FiiO Knowles által gyártott ún. BA (Balanced Armature - lengőnyelves) hangszórókat. E parányi elektromágneses hangkeltők hátránya, hogy egyetlen hangszóróból csak korlátozott frekvencia-átvitel valósítható meg. Vagyis egyetlen darab önmagában nem képes a fül által hallható frekvenciákat a basszustól a magashangokig lineárisan lefedni. Ezért láthatunk a high end fülmonitorokban kettő vagy több BA hangszórót. Ez az oka tehát annak, hogy az FA7 oldalanként négyet tartalmaz.

FiiO FA7 fülhallgató

A hosszúkás BA hangszórók elhelyezését egy aránylag kompakt kamrában kellett megoldani annak érdekében, hogy az eredmény ne egy fülből kiálló, dió nagyságú test legyen. A jellegzetes "házként" szolgáló HeyGears kapszula Németországból származó műgyanta, melynek formáját DLP 3D nyomtatással alakították ki. Ez a különleges, átlátszó test nem csak akusztikai szempontból előnyös, egyedi alakja némileg a fülkagyló belső részéhez idomul, ugyanakkor bőrbarát, nem színeződik és bírja a strapát.

FiiO FA7 fülhallgató

Az FA7 basszusait CI-22955, középső frekvenciáit ED-29689, magashangjait pedig kettős SWFK-31736 hangszórók szólaltatják meg. Mindezt óvatosan finomhangolt keresztváltó egészíti ki, de a tudomány a kapszulákon kívül is folytatódik. Az MMCX kábelben ezüstözött bevonatú, monokristályos réz vezetők továbbítják a jelet, úgy tűnik, egyre több fülesgyártó ráébredt a vezetőanyagok akusztikai szerepére.

FiiO FA7 fülhallgató

Kicsomagolás

A FiiO név sok laikusnak még ma sem mond sokat, de a gyártó szemlátomást mindent megtesz azért, hogy népszerűsége megállás nélkül nőjön. Gondolunk itt az igényes csomagolásra és a gazdag kiegészítő felhozatalra.

FiiO FA7 fülhallgató tartozékok

A fülhallgatóhoz kétféle (!) védőtok és 13 pár különféle illeszték jár. Utóbbiak nem csak méretben, hanem anyagban is eltérnek egymástól, ezáltal mindegyikkel picit máshogy szól a füles. Része a doboznak egy mágneses kábelrögzítő és egy apró ecset, amellyel a hangszórójáratba ragadt szennyeződések távolíthatók el.

FiiO FA7 fülhallgató fülilleszték

Használat közben

Minél több hangszórót építenek egy fülhallgatóba, annál nagyobb lesz a mérete. A hibrid rendszerű FH5 például alaposan kitöltötte a fület és alumínium kapszulái igencsak érzékeltették jelenlétüket. Az FA7 esetében kicsit más a helyzet. Átlátszó háza ugyanis nem olyan kemény és hideg, mint a fém. Továbbá nincsen benne dinamikus hangszóró, így valójában picit keskenyebb is a háza, mint az FH5-nek. Nem áll ki annyira a fülből, ezáltal kevésbé feltűnő.

FiiO FA7 fülhallgató

Persze a vízfodrokra emlékeztető, csillogó mintázat a külső oldalon aligha nevezhető diszkrétnek. A mi tetszésünket elnyerte, elegáns hatást kölcsönöz, ránézésre krómszerű fémhatást kelt. A mellékelt rövid videóban is látszik, hogy az FA7 nem áll ki túlságosan a fülből, akár sapkát is lehet rá húzni. Egyedi alakja elméletileg bármilyen fülformába beilleszkedik. Olyan ez, mint a robotborotvás poén, a gyakorlatban nem biztos, hogy mindenki a gyártó jóslatát éli majd át, azaz olyan kényelmet, mintha semmi se lenne a fülben.

Teszteltünk már kicsit komfortosabb füleseket is, az FA7 itt-ott hangyányit nyomta a fülkagyló belső részét, de ezzel együtt kényelmi szintje jónak mondható, stabilitása pedig a fülhorgos megoldás által kifogástalan. Néhány nap után meg tudtuk szokni fülbe "támaszkodó" kialakítását, egyhuzamban 30-40 percet simán kibírtunk vele.

FiiO FA7 fülhallgató

DAP tulajdonosoknak nem árt tudni, hogy LC-2.5B néven e fülhallgatóval kompatibilis, szimmetrikus 2,5 mm-es Jack csatlakozós kábelt is készít a FiiO. Sajnos ez nem része a csomagnak, külön kell megrendelni, ha szükség lesz rá. Viszont igényes kialakítását és ezüstözött OCC vezetőjét figyelembe véve nem is olyan drága, 12 000 Ft, normál esetben minimum kétszer drágább, ún. tuning fülhallgató kábelekkel szoktunk találkozni.

FiiO FA7 fülhallgató

Hangminőség

A lengőnyelves hangszórókkal épített fülhallgatókat általában dicsérjük és bebizonyosodott, hogy a gyártók minél többet pakolnak a termékbe, annál árnyaltabb és dinamikusabb lesz végül a hang. Az FA7 viszont a legolcsóbb 4-hangszórós monitor, amellyel eddig találkoztunk. Mégis szinte képtelenség a hangjáról rosszat mondani. Természetesen nem létezik tökéletes fülhallgató, jelen esetben a basszusok megszállottjainak kompromisszumot jelenthet, hogy az FA7 mélyhangjai nem olyan testesek és erőteljesek, mint mondjuk az FH5-é. Cserébe sokkal-sokkal gyorsabb, pontosabb és élethűbb hangot nyújt.

FiiO FA7 fülhallgató

A Notre Dame mostanság felkapott téma lett, a tragédia kapcsán, mi is kedvet kaptunk, hogy elővegyük kedvenc orgona lemezünket (Olivier Latry - Midnight At Notre-Dame). Gyönyörű tonalitást, felesleges tompaság nélküli, friss és lecsengésekkel teli módon adta ezt vissza az FA7. Nem maradtak ki az érzelmek és még az in-ear kialakítással együtt is létrejött egy kis térérzet, tehát nem csak a fejünkben épült fel a színpad, hanem egyes részleteket mélyebbnek, távolabbinak érzékeltünk.

FiiO FA7 fülhallgató

Cassandra Wilson - Red Guitar c. számától is megkaptunk szinte mindent, amit high end fülhallgatóknál korábban tapasztaltunk. Mézédesen búgó, domináns, mégsem túlerőltetett jazzgitárt, közvetlen, élénk énekhangot és feszes, szinte steril pontosságú ütős kíséretet. Közepesnél nagyobb hangerőn leheletnyit technikaivá, analitikussá vált a karakter, de a Balanced Armature hangszóróknak ez visszatérő sajátossága, másfelől nem kellett hangosan járatnunk a fülest ahhoz, hogy minden részlet megjelenjen.

FiiO FA7 fülhallgató

Keményebb műfajokkal (pl. elektronikus, hard rock) is kamatoztatta extrém magas felbontását a fülhallgató. Őszinte döbbenetet válthat ki mindenkiből, akik korábban csak a telefonjukhoz mellékelt játékszert használták. Sokkal több részlet, minden élőbb, a tér tágasabb, a hallgató figyelmét jobban leköti a zene. Mindezzel együtt az FA7 klasszikus audiofil karaktert testesített meg. Utóbbi alatt azt értjük, hogy rendkívüli óvatossággal hozta elő még a legjobban elásott részleteket is. Cserébe elmaradt az agresszív, pumpáló basszus, amit pl. hip-hop rajongók megszoktak és igényelnek.

FiiO FA7 fülhallgató

Végszó

Jazz és szimfonikus zene rajongók hamar barátságot köthetnek majd a FiiO FA7 fülhallgatóval. Hangja őszinte, feltáró jellegű, a dinamikus rendszerekhez képest gyorsabb, tisztább. Akik a kemény ütemeket, testes basszust igénylik, nekik lehet, hogy picit száraz lesz az FA7 stúdiószerű karaktere. A valódi hangszeres zenék viszont pont ezért, a felesleges szépítések kihagyása által szólalnak meg rajta élethűen. Kötelező kiegészítő hozzá a szimmetrikus kábel. Azzal együtt, hogy az extra kiadást beleszámoltuk, ár/érték arány szempontjából mi nem tudunk belekötni, ezért megkapja az Ajánlott Vétel cédulát.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.