FiiO Q1 Mark II mobil DAC teszt

Keleti Hi-Resség

2017. december 30., szombat, 23:50

FiiO Q1 audio hifi DAC erősítő DA konverter FiiO DAC mobil DAC fejhallgató erősítő DAC teszt FiiO teszt FiiO DAC teszt fejhallgató erősítő teszt FiiO fejhallgató erősítő

A FiiO Q1 Mark II egyike azoknak a hordozható, belső akkumulátorral rendelkező DAC-oknak, amiket használhatunk telefonra és számítógépre csatlakoztatva is. A kimondottan iPhone mellé szánt eszköz különleges szolgáltatás csokrot nyújt, de hogy kinek válhat előnyére, azt mai cikkünkben fejtjük ki bővebben.

FiiO Q1 Mark II DACFiiO Q1 Mark II DACFiiO Q1 Mark II DACFiiO Q1 Mark II DACFiiO Q1 Mark II DACFiiO Q1 Mark II DACFiiO Q1 Mark II DACFiiO Q1 Mark II DACFiiO Q1 Mark II DACFiiO Q1 Mark II DAC zokFiiO Q1 Mark II DAC tartozékokFiiO Q1 Mark II DAC belsőFiiO LC-Q1 tokFiiO LC-Q1 tok

Mitől lesz mobil?

A FiiO Q1 Mark II elméleti előnye, hogy képes megtámogatni a hozzá digitálisan csatlakoztatott forráseszközöket. Ezek közé sorolható a Lightning csatlakozós iPhone, a Sony Walkman lejátszói (hozzájuk egy közeljövőben érkező adaptert is kell vásárolni) vagy a számítógépünk. Ugyanakkor analóg bemenettel is rendelkezik a Q1 Mark II, tehát párosíthatjuk vele a gyártó mobil hifi lejátszóit is, amennyiben egyszerűen csak extra erősítésre vágyunk.

FiiO Q1 Mark II DAC belső

A jelátalakítást AK4452 chip végzi, amely legfeljebb 384 kHz/32 bites mintavételezéssel ketyeg. Utóbbi szemgyönyörködtetően magas szám, sőt, még natív DSD támogatást is kapunk, ami az eszköz kb. 40 000 Ft-os árát figyelembe véve meghökkentő, de ahogy korábbi tesztjeinkben tapasztaltuk, a meggyőző  műszaki adatok nem mindig függenek össze a zenei élmény finomságaival. Akárhogy is, a Q1 Mark II mobil eszközökkel képes kamatoztatni képességeit, ehhez csupán annyit kell tennünk, hogy utunk előtt feltöltjük. Beépített, 1800 mAh kapacitású akkumulátora egy töltéssel kb. 20 órányi üzemidőt ígér. Ez a legtöbb esetben bőven elég lehet, más kérdés, hogy picivel nagyobb készülékház esetén nagyobb telepet és esetleg akkubank funkciót is belecsempészhetett volna a FiiO. Jóllehet, akkor az árcédula is magasabb lenne.

FiiO Q1 Mark II DAC

Küllem, extrák

Tesztalanyunk az iPod Classic lejátszóhoz hasonló mérettel rendelkezik, tömege alig több, mint 100 gramm. Ahogy a gyártótól megszoktuk, ezúttal is igényes fekete készülékházat kapunk, praktikusságot sugalló kezelőszervekkel és csatlakozókkal. A padlólemezen két kapcsoló látható, melyekkel a jelszint (alacsony vagy magas érték közt) és az extra basszus állítható. Ezek közt helyezkedik el a töltésre és digitális jelátalakításra szolgáló micro USB.

FiiO Q1 Mark II DAC

Tetejét két, aranyozott karikával díszített fejhallgató kimenet díszíti. Az egyik hagyományos 3,5 mm-es, a másik pedig 2,5 mm-es szimmetrikus Jack, ami érthető, hiszen a FiiO is e felületet népszerűsítette pl. hibrid rendszerű F9 fülhallgatójával.

FiiO Q1 Mark II DAC

A fejhallgató kimenetek mellett található egy fix, vonalszintű jelet küldeni és fogadni is képes csatlakozó és egy hangerőszabályzó. A csomagolt tartozékok közt a standard védőtokon és töltésre szolgáló kábelen kívül találunk kb. 10 cm hosszú Jack-Jack vezetéket és egy Lightning-Micro USB adaptert. Utóbbi arra szolgál, hogy Apple mobileszközzel (ami lehet iPhone vagy iPad) párosítsuk a Q1 Mark II-t. Két gumipántot is rejt a csomag, melyekkel forráseszközünkhöz rögzíthető a kis DAC. Fontos tudni azonban, hogy Jack kimenete nem támogatja a mikrofonos headset modullal ellátott füleseket, vagyis telefonhívásokhoz kénytelenek vagyunk az iPhone saját kimenetét használni (vagy egy FiiO i1 konvertert).

FiiO Q1 Mark II DAC tartozékok

Használat közben

A potméter egyben ki- és bekapcsolásra is szolgál, az aktív állapotról a tárcsa mellett lévő LED tájékoztat minket (ez töltés és DAC mód közben is különböző színre vált), DSD lejátszáskor egy másik dedikált LED jelez, ami talán nem kulcsfontosságú extra, de sokan bizonyára tudni szeretnék, hogy tényleg a lehető legtöbbet hozzák ki zenei gyűjteményükből. A Q1 Mark II használata egyáltalán nem bonyolult, csupán apró logikai bökkenőket tudnánk említeni.

FiiO Q1 Mark II DAC zok

Elméletileg kifejezetten iPhone-okhoz készült, ugyanakkor formáját tekintve nem teljesen igazodik azokhoz. Persze így is egymás alá vagy fölé helyezhetjük a két eszközt, a gumipántok alkalmazásával viszont kitakarnánk mobilunk kijelzőjét. Utóbbi a FiiO tervezőinek is szemet szúrt, ezért nemrégiben LC-Q1 néven egy dedikált tokot is készítettek, amely iPhone 5/5S/5C/SE és iPod touch eszközökkel kompatibilis.

FiiO LC-Q1 tok

A potméter felületét szépen kidolgozták, ráadásul a rajta lévő, 45 fokos barázdáknak köszönhetően forgatni is könnyebb. Ha viszont telefonunk hátuljára erősítjük a Q1-et, akkor kissé nehézkes lehet a tárcsához hozzáférni. Az utolsó megalkuvást igénylő tény, hogy ha telefonunkat és a kis FiiO-t egymáshoz csatlakoztattuk, attól kezdve nem tölthető a forrás és a Q1 sem. Ezek nem vészesen zavaró hiányosságok, de néha gondot jelenthetnek.

Elődjével ellentétben a Q1 Mark II igényli kiegészítő PC-s szoftver telepítését ami a DSD támogatás és a korábbi verzióhoz képest nagyobb mintavételezés miatt érthető is. Cserébe amikor iPhone-ra dugjuk, nem kell semmilyen applikációt letöltenünk, a hang onnan kezdve automatikusan a Q1-en szólal meg. Ráadásul utóbbi esetén a küldő fél szoftveres jelszint (hangerő) csúszkája automatikusan rögzül és a kis potméternek adja át a terepet. Mindent összevetve, nem volt gondunk a használattal, leszámítva annak tényét, hogy telefonunkkal összedugva már nem vágtuk volna zsebre a két eszközt.

FiiO Q1 Mark II DAC

Hangminőség

A FiiO Q1 Mark II hangját iPhone mobilunkhoz csatlakoztatva teszteltük, Focal Listen és Sennheiser HD 600 fejhallgatók közreműködésével. Szándékosan olyan mobilt (5S) választottunk, amelyen még található Jack kimenet, hogy valamihez mégis csak viszonyítani lehessen a FiiO karakterét. Hosszas vizsgálódás után arra jutottunk, hogy a Q1 Mark II nem szárnyalta túl drámaian a telefon saját hangkártyáját, de rosszabbá sem tette a hangot. Alig hallhatóan tisztábbá tett bizonyos magas frekvenciás, térbeli részleteket, de a dinamikához és sztereó színpadhoz szinte egyáltalán nem nyúlt hozzá. Mindazonáltal ahogy a telefonunk karaktere, épp úgy a Q1-é is meggyőzőnek bizonyult. Ráadásul utóbbi jóval hangosabban volt képes meghajtani 300 ohmos fülesünket. Élénk, dinamikus, testes, ugyanakkor jól tagolt hangot kaptunk. Helyenként az összetett részletek ábrázolása picit mesterkéltnek tűnt, de a kedvező árért cserébe nem is vártunk el úgymond anti-digitális hangot.

Számítógépre csatlakoztatva szépen megdolgoztatta HD 600 fejhallgatónkat. Ügyesen kirajzolta a dobok és elektromos gitárok hangját, elegendő basszust és melegséget nyújtva olyan zenékkel, mint az AC/DC - Rock or Bust. Peggy Lee - Fever c. számában az éneken éreztünk némi digitális lerakódást, ugyanakkor a hangszerek elhelyezése lényegesen jobb volt, mint amire számítottunk. Az összetettebb hangszeres daraboknál nem annyira tudta elkülöníteni egymástól a zenészeket a Q1 Mark II, ettől függetlenül a határozott dinamika és tisztaság, közvetlenség megalapozták elismerésünket. Mindent összevetve az élvezhetőségben nem volt hiány, kaptunk érzelmeket és hangulatokat is. Értelemszerűen, ha ott akartuk volna érezni magunkat a hangszerek és zenészek közvetlen közelében, a színpadon vagy a stúdióban, akkor (legalább) ötször ekkora összeget kellett volna elektronikára (és fejhallgatóra) áldoznunk.

FiiO Q1 Mark II DAC

Végszó

Összességében szépen szerepelt a FiiO Q1 Mark II és az árához mérten olyan extrákat nyújtott, amiket sokan örömmel alkalmaznának. A kedvező ár és a parányi méret már nem tett lehetővé bizonyos szolgáltatásokat (pl. akkubank funkció), amelyek hiányában a FiiO DA konvertere bizonyos esetekben kompromisszumot is jelenthet használójának. Így a Q1 Mark II vásárlása abszolút személyes igényektől függ, mindenesetre a sokat utazó zenekedvelőknek, akik költséghatékonyan szeretnék kiszolgálni mobil hifi fülesüket, hasznos kiegészítő lehet.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.