FiiO Q5 USB DAC teszt

Egy mindenkiért

2018. március 20., kedd, 11:15

FiiO audio hifi DAC erősítő DA konverter FiiO DAC mobil DAC USB DAC DSD DAC fejhallgató erősítő DAC teszt FiiO teszt FiiO DAC teszt fejhallgató erősítő teszt USB DAC teszt DSD DAC teszt FiiO fejhallgató erősítő

A FiiO szinte magát licitálja túl, hiszen napjaink technológiai fejlettségét szemérmetlenül kihasználva, egyre érdekesebb és összetettebb készülékeket mutat be a mobil hifi iránt érdeklődőknek. A Q5 is egy ilyen kísérlet, részben USB DAC, részben fejhallgató erősítő, nem utolsósorban pedig Bluetooth vevő is.

FiiO Q5 USB DACFiiO Q5 USB DACFiiO Q5 USB DACFiiO Q5 USB DACFiiO Q5 USB DACFiiO Q5 USB DACFiiO Q5 USB DACFiiO Q5 USB DACFiiO Q5 USB DACFiiO Q5 USB DACFiiO Q5 USB DACFiiO Q5 USB DACFiiO Q5 USB DACFiiO Q5 USB DACFiiO Q5 USB DACFiiO Q5 USB DACFiiO Q5 USB DAC tartozékokFiiO Q5 USB DAC amp modulokFiiO Q5 USB DACFiiO Q5 USB DACFiiO Q5 USB DACFiiO Q5 USB DAC

Új szokások, új irányok

Nem kérdés, hogy a CD-játszóknak végleg leáldozott, hiszen a mozgó alkatrész nélküli lejátszók, profi laptopok valamint okostelefonok térhódításával számos módon megvalósíthatjuk, élvezhetjük a nagyfelbontású zenei élményt. A FiiO szinte az első perctől e hullámot lovagolja meg és a Q5 sem kivétel, minden porcikáját áthatja a bizonyítási kényszer - meg akarja mutatni, hogy milyen sokféleképpen kiaknázható egy jó DAC és néhány hozzá társított funkció.

FiiO Q5 USB DAC

A Q5 tehát köznyelven fogalmazva külső hangkártya, de nem csak számítógéppel alkalmazható, hiszen többfajta bemeneti lehetőséget is kínál (koax/optikai kimenettel ellátott eszközökhöz is csatlakoztatható). Emellett hordozható is, ellátták beépített, 3800 mAh kapacitású akkumulátorral. Tehát ha épp nem otthonunkban használjuk, akkor utazásaink közben, vagy bárhol másutt is kamatoztatható a tudása, a hozzá csatlakoztatott (vagy Bluetooth-on párosított) forráseszközzel. Még hozzáfűzzük, hogy WM-port adapter beiktatásával Sony Walkman lejátszókhoz is dokkolható a Q5. Mindez kb. 120 000 Ft-ért vásárolható meg.

FiiO Q5 USB DAC tartozékok

Kicsomagolás

A FiiO ezúttal is ügyelt a praktikus kiegészítőkre. A Q5-ön kívül számos apróságot rejt csomagolása, beleértve egy összehúzható szájú védőzsákot valamint egy pár gumipántot, melyekkel mobileszközünkhöz rögzíthető a DAC. Kapunk továbbá kábeleket, külön iOS mobileszközökhöz (micro USB és Lightning végződéssel) és számítógéphez. Egy koaxiális RCA-3,5 mm-es Jack valamint optikai-3,5 mm-es Jack adapter is része a csomagnak, így nem csak okostelefon vagy PC, hanem pl. médiajátszó is csatlakoztatható a Q5-höz.

FiiO Q5 USB DAC amp modulok

Külön dobozkában csavarhúzót is találunk, mellyel a DAC alján lévő fejhallgató erősítő modult szerelhetjük le. A Q5 alapértelmezetten AM3A modullal érkezik, amit eredetileg az X7 Mark II lejátszóhoz fejlesztett ki a FiiO. A mellékelt batyuba gond nélkül behelyezhettük a készüléket, igaz, így a rajta lévő gombokat már nem lehetett többé kitapintani (talán opcionális védőtokot is kínálni fog hozzá a gyártó?).

FiiO Q5 USB DAC

Küllem

A Q5 szinte megszólalásig hasonlít a korábban általunk is tesztelt FiiO X7 Mark II-re, kisebb-nagyobb eltérésekkel persze, például nincs kijelzője. Másfelől a rajta lévő mechanikus potméter sem merőlegesen az élével néz ki a házból, hanem oldalával simul be. A teljesen alumínium, CNC géppel kidolgozott, homokfúvott külsejű ház éleit az X7-hez hasonlóan tükörsimára csiszolták, ergonómiája, fogása nagyon jó, igaz, egy okostelefonhoz képest kissé molettnek számít.

FiiO Q5 USB DAC

A Q5 tetején található két (jelszint és basszus kiemelő) kapcsoló, valamint két Jack aljzat. Az egyik vonalszintű/optikai/koaxiális bemenetként, a másik pedig vonalszintű kimenetként funkcionál. Jobboldalt a potméter alá került piros perembe ágyazva a ki/bekapcsoló gomb, aminek bekapcsolt üzemállapotban kék LED világít a közepén. Érdekesség, hogy a DSD mintavételezéshez külön állapotjelzőt helyeztek el (DSD dekódolás csak számítógépes USB kapcsolat esetén lehetséges).

FiiO Q5 USB DAC

Baloldalt találunk lejátszást navigáló gombokat arra az esetre, ha a Q5-öt szeretnénk Bluetooth interfészként használni. Lejjebb található egy micro USB aljzat, ami kizárólag töltésre szolgál. A lent lévő AM3A modulon lévő micro USB elsősorban hangjel fogadásra szolgál (de 5 V-os adapterről ezen keresztül is tölthető a Q5), ha pl. iOS mobileszközt csatlakoztatunk hozzá, akkor önmaga kikapcsolja a töltést, így nem szívja le a telefon/tablet akkumulátorát. Az AM3A modulon találhatók a fentebb említett 3,5/2,5 mm-es fejhallgató Jack kimenetek is. A Q5 egyik oldalát szinte teljesen befedi egy fekete műbőr réteg, ami némileg csúszásgátló hatású is. Szerintünk érdemes lett volna mindkét oldalra műbőrt helyezni, vagy eleve mellékelni szilikon védőtokot is, bár meglehet, ez már inkább szőrszálhasogatás.

FiiO Q5 USB DAC

Használat

Az eszköz használata nem különösebben bonyolult, semmivel sem összetettebb, mint bármely Bluetooth hangrendszeré, ill. DA konverteré. A tetején lévő embléma alatt hatféle színnel képes tájékoztatni az állapotjelző LED annak függvényében, hogy épp melyik bemenetet használjuk, valamint amikor töltésre szorul az akkumulátor, akkor pirossal figyelmeztet. Saját telepéről DAC vagy Bluetooth módban kb. 10, kizárólag vonalszintű erősítésnél pedig kb. 20 órányi üzemidőre képes és tesztünk mindezt meg is erősítette.

FiiO Q5 USB DAC

A Q5 akár komplett hifi előerősítőnek is elmehetne, ha távvezérelhetőséget vagy gombnyomásra változtatható bemeneteket kínálna. Utóbbit, amikor mi kipróbáltuk, csak manuális úton lehetett végrehajtani, vagyis ha pl. az USB bemenetről akartunk Bluetooth-ra váltani, akkor 1-2 másodpercig be kellett nyomni a BT-gombot. Visszafelé viszont csak úgy tudtuk szóra bírni a DAC-ot, hogy újraindítottuk a Q5-öt. Másfelől egyszerre csak egy hangkimenetet tudott megszólaltatni (tehát ha egy fülest csatlakoztatunk hozzá, akkor a Line Out elnémul), de ez bőven elnézhető, hiszen nem stúdiós interfésznek készült. Egyébiránt a Bluetooth hatókör nagyon jónak számít, beltéri környezetben nekünk kicsivel több, mint 10 métert sikerült megvalósítani. A vezeték nélküli szolgáltatásokatmegtoldhatjuk az opcionális FiiO RM1 Bluetooth távvezérlővel is, utóbbi hasonló hatókörrelrendelkezik és a FiiO veszteségmentes lejátszóit, valamint Android okostelefonokat képes navigálni.

FiiO Q5 USB DAC

Hangminőség

A FiiO mérnökei ezúttal is ügyeltek arra, hogy az eszközbe minőségi hardver kerüljön. Két AK4490 DAC dolgozik benne, XMOS XU208 processzorral. Az áramköri modulokat hét fő részre osztották és mindegyik elszigetelt tápcsatornán kapja az áramot, hasonlóan az okosan tervezett audiofil erősítőkhöz, csak kisebb méretben és egyenárammal. A teszteléshez Windows 10-et futtató számítógépet, Huawei P 10 Lite okostelefont valamint Focal Listen és RHA CL1 füleseket használtunk.

FiiO Q5 USB DAC

Számítógépről, USB kapcsolaton keresztül tiszta, nagyfelbontású hangot kaptunk jól irányított sztereó térrel és határozott dinamikával. A karakterén nagyon csekély mértékű mesterségességet lehetett érzékelni, de a dinamikai határok, a halk és hangos részletek közti eltérések markánsak voltak, ugyanakkor a basszus is árnyalt és gazdag volt. Az X5 és X7 lejátszók után nem is vártunk volna kevesebbet a Q5-től. Cassandra Wilson - Red Guitar c. számában az ének testesen és közvetlenül lövellt az agyunkba, a hangszerek könnyedén, ugyanakkor élesen rajzolódtak ki a háttérben. Valamennyi műfajnál érezhető volt ez a kihegyezett és pedáns jelleg, fel sorolhatnánk mindegyik meghallgatott számot, de a lényegen mindez nem változtat - a Q5 az árához mérten kifogástalanul szólt.

A második felvonás, vagyis a Bluetooth teszt is okozott meglepetést. Okostelefonunkra közvetlenül csatlakoztattuk unalomig ismert Focal Listen fejhallgatónkat, a hang jó felbontással, de savanyú középmagas frekvenciákkal, digitális érzettel jelent meg. Ezután a telefon analóg hangkimenetét megkerülve, a Bluetooth-on párosított Q5-re váltottunk. Külső, beavatatlan személy bevonása is megerősítette, hogy vezeték nélkül jólesőbb, kellemesebb lett a hang. Igen, a Bluetooth kicsit visszavett a részletekből és az árnyaltságból, de számos más mellékhatást orvosolt a Q5 jól megépített áramköre. Mindebből még korai azt az általánosítást levonni, hogy minden Bluetooth vevő jobb, mint egy Androidos telefon hangkimenete, hiszen ne feledjük, hogy a Q5 és a Focal Listen együtt a 150 000 Ft-ot is meghaladta, márpedig annyiért már joggal elvárható a kellemes mobil hifis hang.

FiiO Q5 USB DAC

Végszó

A FiiO Q5 többszörösen hibrid eszköz, hiszen több világot is összekapcsol, az otthoni, a számítógépes és a mobilos rétegekbe is igyekszik beférkőzni, ami azt illeti, egész jól. Szolgáltatásait tekintve sajátos koktélt kínál, és ha alkotóelemekként vesszük a benne lévő hardvereket, akkor ugyanezeket a funkciókat ugyanilyen jó hanggal, más eszközökből a mi ismereteink alapján biztos, hogy nem tudnánk 120 000 Ft-ból összeállítani (ha mégis, akkor várjuk az olvasói leveleket). Mindezt figyelembe véve tehát az olvasónak kell eldöntenie, hogy a Q5 tudását ki tudja-e használni, valamint hogy igényli-e az eszköz által nyújtott mobilitást.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.