LG IFA 2012

Van amit érdemes megismételni

2012. szeptember 9., vasárnap, 10:35

IFA IFA 2012 LG IFA kiállítás LG LG TV 3D TV 3D 4K 4K TV Ulra HD UHD okostévé okos TV Smart TV OLED OLED TV soundbar hangprojektor házimozi Blu-ray

Az LG a 2012-es IFA-ra is szinte pontosan ugyanazt a standot építette meg, amit egy éve. Így idén is hegyekben álltak a passzív 3D szemüvegek amiből mindenki kapott belépéskor, hogy aztán a kiállítóteremben működő megszámlálhatatlan sokaságú tévék mindegyikén élvezhesse a 3D-t. Ráadásul aki az északi, avagy városi bejárat felől érkezett - az egyszerű látogatók többsége ilyen - az mindjárt bele is botlott az LG hatalmas, fogadócsarnoki 3D videofalába. A kolosszális látvány persze csak csalogató volt, a lényeg beljebb volt egy kicsivel.

Tényleg csak keveset kellett sétálni, hogy meglássuk az LG standjának talán legérdekesebb termékeit, az 55 colos OLED tévéket. Tény, hogy még nincs kiszámítva az ára forintban, és az is igaz, hogy a hazai megjelenés időpontja is a ködbe vész, de ez akkor is valódi, otthonra szánt modell már, nem csak holmi vásári vakítás.

A látvány nagyon meggyőző, legalábbis ami a feketéket és a vöröseket vagy zöldeket illeti. Persze az egész bemutató ezekre lett kihegyezve, hiszen ez az amiben az OLED az LCD-t magasan felülmúlja. No meg persze a vastagság, ami alig 4 mm! Sajnos ebbe azonban az elektronika egy jelentős része nem fért bele, ahogyan a csatlakozók sem. Ezek egy külső egységben kaptak helyet, ami vagy talpnak van álcázva, vagy fali konzolnak. Ezzel pedig pont ott vagyunk ahol másfél évtizede az első plazmák megjelenésekor. Van a képernyő és a hozzá szükséges külső egység. Képminőségben azonban teljesen más a helyzet. Aki emlékszik még az első plazmákra és LCD tévékre, az tisztában van vele hogy azoknak a képminősége köszönőviszonyban sem volt az akkori legjobb CRT tévékkel. Nos, az OLED már most jobb a legtöbb csúcskategóriás LCD vagy plazma készüléknél. Milyen lesz a folytatás?

Gyönyörködhetnénk egész nap az OLED készülékekben, és a kiállítás nyitvatartása alatt még vissza is térünk, de most tovább haladunk a hagyományos termékek felé.

A házimozikban kisebb változások, főleg külső dizájn finomítások és apróbb belső fejlesztések történtek. Itt marad nekünk a Soundzooming, a 9.1 és társaik. Megjelennek az alumínium burkolatos termékek amik illeszkednek a hasonló előlapos tévék formatervéhez. Nagyon sok mélysugárzó továbbra is megmaradt passzívnak, amit talán még ma is sokan negatívumként élnek meg, holott a dolognak semmiféle jelentősége nincsen az egydobozos rendszerek esetében. A hangminőség szempontjából teljesen mellékes, hogy az erősítő hol van elhelyezve, a lejátszó dobozában, a mélyládában vagy épp a szomszédos vázában. Ettől a teljesítményük sem nagyobb, sem kisebb nem lesz. A vezeték nélküli mélysugárzók persze aktívak. Rádióhullámokkal a hangot leíró jelet eljuttatni nem nehéz, de a meghajtáshoz szükséges wattokat keresztülpréselni ma még bajos lenne.

Ilyen aktív mélyet kapott a tavalyi EISA díjas soundbar utódja is, ami egyúttal külsőleg is alaposan felfrissült. Alumínium előlapot kapott ami élőben nagyon jól néz ki. Az idei év legfőbb trendje itt is szépen megfigyelhető. Szinte minden új hangprojektor és audio rendszer Bluetoothos lett.

A Blu-ray lejátszók között is akad pár meglepetés. Így például megjelent egy olyan csúcsmodell ami a 3D lejátszáson felül rendelkezik DVB-T és DVB-C tunerrel, CI+ foglalattal, 1 TB-os merevlemezzel, smart funkciókkal és beépített n-es WiFi-vel. Ha pedig már szó esik a WiFi-ről, végre búcsút inthetünk az USB-s adaptereknek.

Kiegészítők terén végre eldicsekedhetünk azzal is, hogy a Bluetooth billentyűzet minden modellel kompatibilis illetve minden tévé képes bármely USB-s billentyűzet fogadására. Megjelenik az új Skype kamera is, ami aktuális, mert a szolgáltatás már elérhető a smart tévéken. Ennek felbontása 720p lesz, ami beszélgetéshez elég.

Az LG belecsapott az ultrabook kategóriába. Szálcsiszolt alumínium, szögletes, lekerekített sarkokkal, 9 másodperces bootidővel. Tejesen mindegy, hogy miként néz ki, ha nem átlátszó, fekete vagy neonzöld, akkor úgyis MacBook utánérzésnek fogja mindenki titulálni.

Az igazán érdekes dolgok a monitorok között vannak. A kiállított darabok többsége 3D-s. Ami nem 3D, az viszont IPS paneles, vagy 21:9-es képarányú, esetleg mindkettő. Sajnos olyan nem bukkant fel közöttük, ami 3D és IPS lenne egyszerre, pedig ennek igazán örülnénk. Végezetül elénk került még egy új termék, a Personal Smart TV, TM2792 név alatt. Ez lényegében mindazt tudja amit a nagyobb okostévék is, csak kicsiben. Vannak benne appok, a csomag része egy Magic Remote és persze a kép 3D-s.

Az új hifi rendszerek között láttunk egy Bluetooth nélküli modellt, ami lassan kezd különlegességnek tűnni. A nagyobbak persze már mind képesek vezeték nélkül hangot adni Androidos és iOS alapú készülékeinknek. Kötelező, mert ez a divat. A mikró audio rendszerek között továbbra is lesz sok iPhone dokkolós illetve lesz egy típus ami Android dokkolóval lesz ellátva. Az efféle készülékek kínálata amúgy egészen vonzó. A legapróbb lényegében egy ébresztőóra, remek formatervvel, tetején a telefonnal. A legnagyobb típus pedig olyan, mint egy kicsit szétcsúszott, teljesen fekete Rubik kocka. Ez utóbbi sajnos a hírek szerint nem lesz nálunk kapható.

Visszatérve a tévékhez, az első ígéretes szolgáltatás a HbbTV, avagy Hybrid Broadcast Broadband TV. Ez az éppen nézett műsorhoz kínál fel kapcsolódó tartalmakat. A dolog hasonló lehetne, mint az internetes tag-elés. Sajnos ehhez nélkülözhetetlen a műsorszolgáltatók és műsorközvetítők együttműködése, így ez még csak a távoli jövőről szól.

A következő érdekesség a Google Android rendszerére épülő tévé, ami még csak kísérleti darab. Ez teljesértékű böngészővel és a Google Play rendszeréből letölthető alkalmazások tömegével csábít. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy Google felhasználói fiókunkkal bejelentkezve a tévén pillanatok alatt elérhetnénk szinte mindent ami fontos számunkra. Automatikusan  be lennénk jelentkezve saját Youtube fiókunkba, láthatnánk kapcsolatainkat, beszélgethetnénk Google talkban, olvashatnánk a leveleinket és még sok mást is csinálhatnánk a tévénkkel.

Ezután láthattuk az LG Cloud szolgáltatást, ami 25 GB online tárhelyet ad. Erre feltölthetünk számítógépről, mobil eszközről fotókat, videókat és zenéket is. Egyszerű megosztás, pendrive hurcolása nélkül. Nem is kell hozzá más, mint egy LG tévé amivel jogosultságot szerezhetünk az ingyenes 25 GB használatára. Illetve egy valami kell még, hogy Magyarországon is aktív legyen a rendszer.

Láthattuk az Intel WiDi rendszerét is,  ami Smart Share Plus szolgáltatásokkal felszerelt tévéken lesz elérhető. Ez egy vezeték nélküli csatlakozás számítógép és tévé között. Avagy a HDMI kábel WiFi-s kiváltása. Ennek használata leginkább a forráson, vagyis az általunk használt laptopon múlhat. A rendszerkövetelmények a következő linken olvashatóak:

http://www.intel.com/support/wireless/wtech/iwd/sb/CS-031059.htm

Ha használni szeretnénk, akkor a legegyszerűbb, ha olyan számítógépet veszünk, amin ott díszeleg az Intel WiDi logója is. Elvileg az új LG okostévék mindegyikét felvértezik ezzel a szolgáltatással. Persze ha akad majd olyan akciós modell, amiből ez kimarad, akkor sem leszünk meglepve.

A tévékínálat egésze is tovább formálódik, a plazmák még inkább háttérbe szorulnak, mindösszesen négy modell marad belőlük. Az LCD és ezeken belül is a LED tévéként emlegetett, LED megvilágítású LCD készülékek tovább erősödnek. A 3D pedig olyannyira általános, hogy 2D terméket kiállítva sem láttunk.

Persze az LG bemutatóján is főszerepet kapott a 4K felbontás, vagyis a 3840x2160 képpont. A kiállított 4K tévék többségén természetesen 3D demonstráció ment, így alkalmunk nyílt megnézni, hogy milyen is az LG passzív 3D rendszere ekkora felbontással. A válasz egyértelműen az, hogy a kép nagyszerű és részletgazdag. Sőt, még 84 colos képátlón sem igazán lehetett érezni azt a csíkosodást ami amúgy sok passzív 3D képnek sajátossága. Hiába csökkenti a passzív 3D a felbontást a felére, 4K képernyőn az is 1080 sorból áll (2160/2) miközben az oszlopok száma a hagyományos duplája.

A 84 colos készülék persze, az LG összes smart tudásával is fel lett ruházva és rendelkezik Magic Remote távvezérlővel. A megnövekedett képpontszámot a Triple XD Engine szolgálja ki képpel. A Resolution Upscaler Plus (Felbontás Felskálázó Plusz) pedig ügyesen felméretezi a HD tartalmakat, hogy azok jobban mutassanak a 4K képfelületen, mint holmi hagyományos Full HD megjelenítőn. Az ügyes szoftverek sorában pedig külön érdekesség, hogy a hagyományos 3D mélységszabályozást is továbbfejlesztették, hogy jobban illeszkedjen a nagy képátlóhoz és a megnövekedett pixelszámhoz.

A nagy tévéhez aránylag nagy hang is tartozik. A 2.2-es hangszóró rendszer 2 db 10 W-os fő hangszóróból és 2 db 15 W-os mélysugárzóból áll. Így talán nem lesz annyira nagy szükségünk hangprojektorra, de a képmérethez méltó hangzáshoz természetesen továbbra is valamilyen külső hangrendszerre lesz szükség.

A nagy 4K készülék az elkövetkezendő hónapokban a boltokba is eljut. Elsőként természetesen Koreában lehet majd megkapni, ezután következik az USA, ahol szerény 19.999$ lesz az árcédulán, ami alig több mint 4,5 millió forint. Az európai és magyarországi megjelenés időpontja és persze az itteni ár egyelőre még ismeretlen.

Az LG pavilonja kétségtelenül a kiállítás egyik leglátványosabbja volt. Ráadásul a rengeteg 3D szemüveggel sikerült a látogatókat is a szokásosnál nagyobb mértékben bevonni. Talán egy kicsivel kevesebb technológiai bemutató és egy kicsivel több szórakoztatás jót tett volna a helynek, ami így olyan volt, mint egy áruház gigászi műszaki osztálya karácsony előtt pár nappal. Mégis, ha esetleg kiderülne, hogy az LG jövőre is így építi fel a bemutatóját, azt sajnálni nem fogjuk!

www.lg.hu

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.