HIGH END 2012 Első rész

2012. május 6., vasárnap, 08:15

High End Show 2012 high end hifi sztereó kiállítás erősítő CD lejátszó hangfal DA konverter

Az idei, 31. High End show kínálata, felhozatala ? a korábbiakhoz hasonlóan ? annyira bőséges, hogy az ember csak kapkodja a fejét, közben azon gondolkozik, mit hallgasson meg és mit hagyjon ki. Ennek oka prózai, mindent ?végigtesztelni? még 4 nap alatt sem lehetséges. Az ismert, nagy neveket, valamint kedvenceinket tettük a lista elejére, de azok sokszor a lehető legtávolabb helyezkednek el egymástól, ráadásul számos meghívásnak is eleget kell tennünk, ezek az úgynevezett kötelező programok. Összességében rengeteg élménnyel lettünk gazdagabbak, melyek között akadtak ámulatbaejtők, vegyesek és gyorsan felejthetőek is. Ez utóbbiakat sem hagyjuk ki a következő tudósításokból, szubjektív véleményünk reméljük senkit nem sért vagy bánt.

Rögtön egyik kedvencünket említjük, ami a potom 180 000 eurós mbl 101 X-treme hangsugárzó rendszer. A Reference Line további tagjai: 1621 A CD futómű, 1611 F DA konverter, 6010 D előerősítő, 4 db 9011 végfok, nagyjából megduplázzák az említett összeget.

Olyan színvonalon szólaltatták meg Mozart zenéjét, ami elfeledtette, hogy nem százfős szimfonikus zenekar, hanem élettelen tárgyak állnak előttünk és azok muzsikálnak.

Talán senkinek nem kell bemutatnunk a Focal Stella Utopia EM hangdobozokat, ám az eléjük kötött Soulution elektronikák kevésbé ismertek, ami az általunk hallottak, tapasztaltak alapján bizonyára hamarosan változni fog és szóbeszéd tárgyai lesznek. Remek csapatot alkottak és mércét állítottak. A Kubala Sosna kábelekkel itt találkoztunk először, aztán még jónéhány szobában és összeállításban, bizonyára nem véletlenül.

Az YG név nem tartozik az Európában, különösen itt középtájon, az ismertek közé, ám ez olyan márka, aminek a mondás alapján nem kellene cégér, annyira jók azok a hangdobozok, amelyeken ez a két betű ? a cégtulajdonos és egyben tervező, fejlesztő, Yoav Geva monogramja ? díszeleg. Ezt igazolta a hatalmas tömeg, ami a szobájukban folyamatosan tolongott, csak nagy szerencsével lehetett ülőhelyet találni egy meghallgatás idejére.

Norma Audio CD játszó és erősítő járt már szerkesztőségünkben, utóbbit (REVO IPA - 140) megtartottuk és referenciakészüléknek neveztük ki, annyira elégedettek voltunk a hangjával és egyéb tulajdonságaival. Rövidesen egy cikk is megjelenik róluk. Azért meséljük ezt el, mert HIGH END 2012 alatt csak kiállítva, de megszólaltatva nem voltak a Norma nevet viselő remekmívű szerkezetek. Közülük külön említést érdemel digitális be- és kimenetekkel (optikai, AES EBU és USB) ellátott vadonatúj CD játszójuk, mely DA konverterként is használható.

Hasonlóan csak vizuális élvezetet nyújtottak a HARMAN Luxury Audio Group égisze alá tartozó márkák termékei: Revel, Lexicon, JBL Synthesis, Mark Levinson. Szerencsénkre ezek többségét személyesen ismerjük, de a felsorakoztatott vadonatúj Revel Performa, Project Everest DD66000 és S4700 hangdobozokat mi is szerettük volna meghallgatni, ahogy még rajtunk kívül rengetegen. Ezt az arrajárók percenként feltett kérdéseiből állapítottuk meg.

Pár lépéssel arrébb egy dobogón Thiel hangfalakat és alkatrészeket: hangszórókat, keresztváltót, szalámit és csontot őrzött egy nőstény oroszlán. Ez utóbbi három csak élethű utánzat volt, a többi teljes mértékben valódi.

Küldöttségünk tagjai egyhangúan a DALI Epicon hangdobozoknak adták a képzeletbeli szépségdíjat. Sikerült mindhárom modellt meghallgatni, leginkább az ?apró?, 2-es típusszámú modell lopta be magát a szívünkbe, aminek egyik oka a méretéhez képest megdöbbentő basszusa volt. Megremegtette demószoba levegőjét és a falait is. Nagyobb testvérei az Epicon 6 és 8 nagyobb légteret igényelnek, mint amekkora rendelkezésükre állt.

A Furutech standján a Flux széria kábelei kapták a főszerepet, de az új hangszórókábel-terminálok is megérnek egy misét. Meghallgattuk a sokszoros díjnyertes Alpha Design Labs GT40 fejhallgató erősítőt és továbbfejlesztett változatát az Esprit-et. Innen egyenesen az egyik emeleti szobába siettünk, ahol Furutech kiegészítőkkel felvértezett hangrendszer - Progressive Audio és AVID Audio - produkciójában gyönyörködtük. Ez is kiérdemelte elismerésünket.

Nem minden arany, ami fénylik ? mondhatnánk azokra az összeállításokra, amelyek csodálatosan néznek ki, iszonyúan drágák és nem utolsó sorban, bizonyítottan kiváló képességűek, de valami miatt itt mégsem tudtak olyan hangot elővarázsolni, amire számítottunk. A 90 000 eurós Sonus Faber Aida hangfalak, a cirka 50 000 euróba kerülő Dan D?Agostino Momentum monoblokk pár és a locsolócső vastagságú Van den Hul kábelek láttán elámultunk, más élményben nem részesültünk.

A legendás Sennheiser Orpheus fejhallgatót és a hozzá tartozó csöves erősítőt vitrinbe zárták, viszont a HD 700 és HD 800 meghallgatására bárkinek lehetősége volt, ezzel mi is éltünk és megállapítottuk, nem véletlenül nevezik perfektnek a hangzásukat.

Jól csengő név a Tannoy, bár nem kifejezetten high-end gyártók, csúcsmodelljeik megállják a helyüket ebben a kategóriában is. Úgy éreztük, nem mehetünk haza a meghallgatásuk nélkül. Kár lett volna kihagyni, a DC10A igazán kellemesen muzsikált.

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.