Élménytúra a Házimozi Stúdióban - 1. rész

2016. március 4., péntek, 20:30

Házimozi Stúdió audio házimozi moziszoba házimoziszoba high end high end házimozi

Luxusszintű belsőépítészet, falrengető mélyhangok, 126 dB, hangáteresztő vetítővásznak, ahova csak nézünk, háromchipes projektorok, mindez egy intelligens, okostelefonról vezérelhető fellegvárban. Szerencse, hogy ebbe az AV-szentélybe immár bárki beléphet, aki egy kicsit is érdeklődik az otthoni szórakoztató elektronika iránt. A Házimozi Stúdió valódi 21. századi hi-tech bemutatóterme megnyitotta kapuit és a technológiai nirvána minket is beszippantott. Erről szól mai beszámolónk.

Házimozi StúdióHázimozi Stúdió házimozi bemutatóteremHázimozi Stúdió JBL Synthesis moziszobaHázimozi Stúdió JBL Synthesis moziszobaHázimozi Stúdió JBL Synthesis moziszobaHázimozi Stúdió Dolby Atmos moziszobaHázimozi Stúdió SIM2 projektorHázimozi Stúdió JBL Synthesis moziszobaHázimozi Stúdió JBL Synthesis moziszoba

Amikor a koncepció minden, a termék csak eszköz

Mielőtt kitérnénk a bemutatóteremben szerzett tapasztalatokra, elárulunk néhány információt a ház mögött álló, illetve a koncepcióért felelős személyzetről. A Házimozi Stúdió bizonyos tekintetben kilóg az itthoni hifi szaküzletek közül. Különcségüket nem csak az általuk kínált, high end márkanevek általi exkluzivitás határozza meg, hanem a részletekre való megszállott odafigyelés is, amikor bármiféle projektbe kezdenek. Legyen az akár egy ügyfél által megrendelt moziszoba építése, akár kész rendszerek továbbfejlesztése, vagy pusztán önmaguk képviselete. Példának okáért, fórumokon is sokáig téma tárgyát képezte az a produkció, amit a 2013-ban megrendezett Audio & Vision SHOW-n mutattak be. Már látatlanban is el lehet képzelni, hogy mit tesz egy ilyen cég akkor, ha saját, ügyfeleinek és látogatóinak szánt demonstrációs teret, bázist hoz létre. Viszont a koncepcióhoz az is hozzátartozik, hogy a laikusok által elképzelt színvonalat, elvárást, gondolatokat felülmúlják - messzemenőleg. Az ugyanis csak az egész egy része, amit mi elvárunk egy eszköztől. Ettől még kideríthetjük, amire az eszköz, vagy rendszer valójában képes. Olyan ez, mint egy utcáról versenypályára áttervezett sportkocsi elkészítése. A keret ugyanaz, a teljesítményt szolgáló, fokozó részletek viszont hangsúlyosabbá válnak.

Bemutatótermek bemutatóterme?

Mivel az elmúlt évek során több, általuk tervezett és felépített szobát, rendszert kipróbálhattunk, szép lassan sikerült megértenünk a Házimozi Stúdiót átitató filozófiát. Bármire is vágyik a felhasználó, a koncepció mindennél fontosabb, a szobába végül bekerülő termék "csak" a megoldás eszköze, egy láncszem a sok közül. Ennél fogva nem komponensekről, hanem rendszerekről, és nem alkatrészekről, hanem szabványokról értekezünk velük, mintegy közösen "átlátva" a mai összképen és kínálaton. No de a lényeg most jön: a ház, ahol jártunk, kimondottan e filozófia jegyében született. A cég korábban is rendelkezett bemutatóteremmel, azonban azt több tekintetben is kinőtték, így lett indokolt az új, nagyobb helyre költözés. Csak viszonyításképpen: a korábbi ház egyetlen olyan vetítővászonnal felszerelt helyiséget tartalmazott, amelyik házimozi rendszer demonstrálására alkalmas volt, a mostani pedig négyet (melyekhez hozzáadódik az ötödik: egy emeleti, sztereó rendszereknek szánt nagyszoba is). E különböző méretű, különféle értékrendű és hangulatú szobák kipróbálásával hatásos és átlátható képet kaphatnak a látogatók. A belépő árszinttől a hifi és audiofil kategórián keresztül az ultra high end-ig, egymáshoz viszonyíthatják a kisebb/nagyobb vagy drágább/olcsóbb megoldásokat.

Belépés, szembesülés

A Kastély utcai ház Törökbálint csendes részén, Tükörhegyen található, Budapest belvárosától kocsival kb. 15 percre. Ha az utcába bekanyarodtunk, onnan kezdve már felesleges a navigáció képernyőjét lesni: néhány méter után felbukkan egy motoros kapu, a mellette lévő kőfalon masszív, fekete Házimozi Stúdió-logós vastáblával egyértelműen jelezve, hogy megérkeztünk. Egészen addig, míg nem nyílik ki előttünk a bejárati ajtó, az épület csupán egy nagyobb fajta családi ház illúzióját kelti. Aztán ahogy belépünk, és a nap rásüt a velünk szemben lévő, bronz fényű előtéri tapétára... onnan már nincs visszaút.

A ház belseje kimondottan elegáns, olyan falakkal és ajtókkal, amilyeneket bemutatóteremben eddig nem láttunk. Akárhova téved a tekintetünk, a lámpáktól a kilincsekig minden motívum a prémium otthonok és klubhelyiségek igényességét szónokolja, de nem agresszív, csak érzékletes módon. Az egész ház padlóját, az alagsortól az emeleti szobákig, nagyon puha és vastag szőnyeg borítja, ami minden lépésnél valósággal masszírozza az ember talpát. Külön mosdó áll rendelkezésre a munkatársak, és külön az ügyfelek számára. A helyiségekben mozgásérzékelők kapcsolják fel automatikusan a villanyt, az emeleteket összekötő lépcsőház (ugyancsak szőnyeggel borított) fokait falba süllyesztett LED fények világítják meg, hasonlóan a konvencionális mozikhoz. Mindent összegezve, ilyen mennyiségű ingerhalmazzal szembesülve jó érzés volt a házban lenni, és eddig még nem is ismerkedtünk meg a falak mögött rejlő technológiával.

Multiroom a la Espresso

Mielőtt megrohantuk volna a csinos kép és hangtechnikával csurig töltött bemutatószobák bármelyikét, a Házimozi Stúdió munkatársa mosolyogva kávéra invitált minket - utólag rá kellett jönnünk, hogy valójában a kapucsínó elfogyasztásának helyszínéül szolgáló konyha is egy bemutató szoba szerepét töltötte be. Ez a helyiség (is) aktív multiroom, azaz többszobás hangrendszer részeként üzemelő zóna volt. Mennyezeti hangszóró szólaltatta meg az internetrádiót, a vezérlést pedig tetszés szerint a falba épített, érintőpanel vagy tablet segítségével végezhettük. Az egész épületet ellátták intelligens, mobileszközről elérhető házvezérléssel, így az öntöző berendezéstől kezdve a bejárati kapun át egészen a garázs világításáig, szinte bármit irányíthatunk néhány érintéssel. Mindehhez olyan szoftverfelület társul, amit egy normál háztartásban valamennyi családtag könnyedén tud kezelni - legalábbis miközben a Házimozi Stúdió munkatársa egyik kezében a kávéscsészével magyarázott, lelkesen mutogatott mindenféle lehetőséget és menüt az applikációban, nem úgy nézett ki, mint akinek a művelet fejfájást okozna.

Házimozi Stúdió házimozi bemutatóterem

Íme az egyik szoba

A ház egyik már késznek mondható, bárki által látogatható bemutató helyisége a "Nappali szoba". A vizuális elemek által keltett, különleges hangulat ecsetelésével külön cikket lehetne megtölteni, de ha olvasónk rápillant a mellékelt képek bármelyikére, a fotók is sokat magyaráznak. Persze élőben ott lenni, magunkba szívni az atmoszféra vibrálását és látni a szofisztikált tapétát és érezni a mennyezetbe süllyesztett spotlámpák fényét, egészen más élmény. A kellemes színtónusokra alapozott dekoráció hangsúlyos része volt a szoba elejét díszítő, precízen megmunkált, otthonos hangulatot keltő faborítású fal. Utóbbi nem csak vizuális, hanem akusztikai módon is támogatta a szobát.

Házimozi Stúdió JBL Synthesis moziszoba

Az oldalsó és hátsó falakon elhelyezett látványos, ugyanakkor futurisztikus diffúzorok, és a mennyezet fölé rejtett hangelnyelő panel mind korrigált, finomított a szoba saját hangján. A minimalista összkép ellenére sok apró részlet magával ragadta a tekintetünket. A rejtett hangulatvilágítás, a Dolby Atmos és DTS:X hangsávokhoz szánt mennyezeti hangszórók és persze az üveg bevonatú házimozi projektor is hozzáadott egy kicsit a szobához. Ettől persze az igazán hangsúlyos szereplők a hangfalak voltak: az amerikai JBL Synthesis cég Project Array házimozi rendszerét mintha csak ide tervezték volna. A meghajtásért felelős eszközök: szobaakusztika korrektor, házimozi processzor és erősítő, Arcam UDP411 univerzális médialejátszó, illetve a mindezt teljesen új elektromossággal tápláló, PurePower+ áram generátor.

Házimozi Stúdió Dolby Atmos moziszoba

Vétek lett volna kihagyni egy rövid demonstrációt. Nem is próbáltunk ellenállni a hívogató, vastag bőrrel kárpitozott foteleknek, azonnal lehuppantunk a háromszemélyes garnitúrára, és gyermeteg izgatottsággal vártuk a folytatást. Mivel a szobában lévő elemeket a mobileszközökre telepített, házvezérlő szoftverből is el lehetett érni, az egész rendszerindítási procedúra gyorsabban történt, mint gondoltuk: a Házimozi Stúdió munkatársa mögöttünk állt, és néma csendben lenyomott néhány virtuális gombot az iPad kijelzőjén. Ezt követően velünk szemben, a televízió fölötti mennyezeten lenyílt egy hosszú, vékony csapóajtó és légies könnyedséggel elénk ereszkedett egy hatalmas házimozi vetítővászon. Ez név szerint a Stewart Filmscreen amerikai cég csúcskategóriás, FireHawk Trapdoor típusa volt. Különlegessége, hogy speciális fényhullám elnyelő, szürke felületének köszönhetően, hétköznapi nappali szobákban használva, kedvezőtlen fényviszonyok mellett is képes optimális kontrasztot nyújtani. Mire kettőt pislogtunk, a FireHawk megállt a centersugárzó fölött 2 centivel (precízen maga mögé tessékelve a hozzá képest nevetségesen kicsi, 50 colos televíziót), és a fejünk fölött díszelgő SIM2 3D LED projektor is tüstént fényt lőtt ki masszív lencséjéből.

Házimozi Stúdió SIM2 projektor

Mire az ülőhelyünk karfájába épített, acél háttámlát és lábtámaszt mozgató gombokkal kényelmes pozícióba tessékeltük az alattunk csendesen mozgó mozifotelt, máris elkezdődött a demó. Ettől kezdve már nem gondoltunk sem a konyhában felejtett kávéscsészére, sem a szoba falain/falaiban megbúvó, seregnyi technikára. A nagybetűs élmény, amiért mindeddig sok ember sokat dolgozott, egy pillanat alatt a hatalma alá kerített mindannyiunkat. Monumentális, elsöprő dinamika, rendkívüli stabilitás, tiszta és jól kivehető részletek, mindehhez kellemes színvilággal és remek élességgel reprodukált, jól beállított képpel.

Házimozi Stúdió JBL Synthesis moziszoba

A frontsugárzók (1400 Array álló hangfal és 880 Array centersugárzó) betonstabil kapcsot létesítettek egymással, míg a mögöttünk/mellettünk tevékenykedő S4Ai dipól háttérsugárzók mélységérzetet, nyíltságot adtak rengeteg atmoszférikus részletnek. Belekukkantottunk néhány filmjelenetbe és koncertfelvételbe egyaránt. A legmaradandóbb élmények egyike a referencia THX hangnyomásszinttel lejátszott 2 Guns c. film végső csatajelenete előtti robbantás volt: amikor a negyven millió dollárral megpakolt Impala az alatta felrobbanó bombá(k)tól szó szerint az égbe repült. Ekkor nem csak a gyomrunk, hanem a hajszálaink és a nadrágszárunk is szabályosan vibrált. A szoba tervezőinek becsületére legyen mondva, hogy az iszonyatos impulzusok hatására a falak, panelek és ablakok nem produkáltak semmilyen zavaró mellékzörejt.

Házimozi Stúdió JBL Synthesis moziszoba

És ez még semmi

Miután sikerült túllépni a Nappaliban kamatostul bezsebelt ámulathullámon, a szobából kitámolyogva kíváncsian vártuk a "vidámpark" következő állomását. "Ez itt a csendszoba" - mondta házigazdánk, majd áttessékelt minket a folyosó túlsó végében lévő, másik ajtóhoz. Ez a helyiség (talán vicces, de pont nem emiatt kapta végső elnevezését) tényleg csendes volt, ugyanis egyelőre üresen, kivitelezés alatt állt. Természetesen rákérdeztünk a fantázianév miértjére, ekkor derült ki, hogy a "Csend szoba" lesz a ház egyik mechanikailag legmasszívabb, rezonancia elnyelés szempontjából igazán "halott" pontja. Ezt a helyiséget ugyanis egy profi, hangszigetelésre szakosodott cég kezeire bízta a Házimozi Stúdió. Az eredmény? Különféle merevítések és elnyelő anyagok, valamint Bavaria Wolf csendlap rétegek segítségével több, mint 50 dB-re nőtt a szoba zajcsillapítása. Gyakorlatilag, ha itt a referencia THX hangnyomásszintnek megfelelően, egy térhatású házimozi rendszer 100-110 dB-t produkál, abból a folyosón csak egy kellemes, lágy morajlás lesz hallható. Az emeleti irodában illetve a házon kívül pedig gyakorlatilag semmit nem fogunk érzékelni a vadászgépek, tankok, űrhajók és egyéb intenzív robbanásszerű effektusok impulzusaiból. Így lett a helyiség neve "Csend" szoba. Itt, mivel még csak a frissen burkolt hangszigetelés fogadott minket, egyelőre nem készítettünk fotókat, viszont a dizájn tervezése már cikkünk írásakor is folyamatban volt, így remélhetőleg hamarosan visszalátogatunk a továbbfejlesztett bemutatóterembe. Már csak azért is, ami az alagsorban készült.

Házigazdánk titokzatos mosolyából sejthető volt, hogy amit eddig láttunk és hallottunk, csak ízelítő. Hogy mi jött ezután? Bizonyára sokan emlékeznek a Batman Forever (Mindörökké Batman) c. film azon jelenetére, melyben Robin először téved be "véletlenül" Bruce Wayne földalatti barlangjába, tátott szájjal konstatálva az előtte kitáruló titkos bázist. Talán ügyetlen hasonlat, de a mi esetünkben tényleg ilyesmi történt.

A ház alatt egy ugyancsak készülőben lévő, kolosszális teljesítményű hangrendszert magába foglaló, kb. 50 négyzetméter alapterületű privát moziszoba fogadott minket olyan körítéssel, ami nem csak országos, hanem kontinentális szinten élvonalbeli. A mennyezetbe süllyesztett, futurisztikus diffúzorok és az asztalosok által kidolgozott, több ponton merevített fa díszlemezek 6 db JBL Synthesis mennyezeti hangszórót fogtak közre. Az oldalfalakon ugyanebből a típusból plusz 4 db kacsingatott felénk, a többi hangsugárzót pedig maga mögé rejtette a szoba egyetlen világos elemeként domináló vetítővászon, nem is akármilyen. A filmes ipar és a házimozi megszállottak köreiben egyaránt referenciának számító, Stewart Filmscreen Studiotek 130 felülettel néztünk farkasszemet, mely egy enyhén ívelt (Cinecurve) és két oldalról elektronikusan mozgatható, távvezérelt maszkréteggel felvértezett keretben pompázott. A vászon hangáteresztő felülete mögé nagy teljesítményű, hangszórók szerint szeparált, frontoldali JBL LCR rendszer került, melynek mindegyik útja diszkrét végfokra lesz bízva. És még nem is említettük a trezor nagyságú mélyládákat, vagy a külön gépházba bújtatott, háromchipes SIM2 Superlumis projektort. Ebben a szobában puhább volt a szőnyeg, drámaibb volt a csend, és nagyobb volt a tér, mint a ház bármely pontján. Látogatásunkkor még befejezés előtt, célegyenesben tartott a szoba kialakítása. Nyitva húzódott végig fejünk fölött a mennyezet, így láthattuk a faerezetes lemezek mögé rejtett, több mázsányi vezetéket. Nem kérdés, ezzel a szobával a ma elérhető, otthonokban megvalósítható audiovizuális szórakoztatás legfelsőbb szintjét fogja demonstrálni a Házimozi Stúdió. Ide mihamarabb vissza kell jönnünk, és legalább három filmet meg fogunk nézni egymás után!

Folytatjuk...

A Kastély utcai bemutatóteremről gyűjtött élmények ezzel még nem érnek véget, hiszen sok más visszatérő ügyféllel, vendéggel közösen szurkolva, tűkön ülve várjuk a "Csend" és az alagsorban lévő "SIM2 Grand Cinema" moziszobák elkészültét. Mindkét helyiség más dizájnt és más adottságokat fog nyújtani a látogatóknak/megrendelőknek, hatásos és emlékezetes módon tálalva az otthoni szórakozás, felhasználói élmény lehetséges variációit. Addig is, akik még nem tették, azoknak feltétlenül javasoljuk, hogy amint idejük engedi, látogassanak el ide - felér egy élménytúrával. Az épületben rejlő megoldások és vívmányok remek betekintést adnak az audiovizuális iparág ma elérhető legjobb opcióiba, és az összkép egyértelműen igazolja, hogy igenis, van igény a magas színvonalra. Végül, de nem utolsósorban, köszönetet mondunk mindazoknak, akik részt vettek a bemutatóterem megalkotásában, kialakításában, mert úgy gondoljuk, kis hazánkban olyasvalamit hoztak létre, amire nemzetközi szinten is büszkék lehetünk.

 

Bemutatóterem:

Házimozi Stúdió

+36-70-333-0099

2045 Törökbálint, Kastély u. 20.

www.hazimozistudio.hu

 

Házimozi Stúdió JBL Synthesis moziszoba

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.