Klipsch Heresy a kézzel fogható hifi történelem

2017. január 27., péntek, 07:50

Klipsch Heresy audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal Klipsch hangfal hangfal teszt

Kipróbálható és megvásárolható az Extreme Audio bemutatótermében a Klipsch több mint fél évszázada gyártott hangfala, a Heresy. A modell, ami nélkül az amerikai gyártó ma biztosan nem lenne az, ami.

Kell valami szenvedély

Ha a Hard Rock Cafe-ból távozva hajlamos a vacsorája árának megfelelő összeget otthagyni az ajándékboltban, akkor Ön talán egy kicsit fanatikus. Nem baj, kell valami szenvedély. Mi is irigykedve nézzük az olyan gyűjteményeket, amikben a megjelenés évéből származó Deep Purple, Led Zeppelin és Kiss lemezek sorakoznak. Bár egy új kiadású korong hangja talán jobb, hiszen annak barázdáit még nem szántotta fel száz és száz alkalommal a hangszedő hegye. Nos, hasonló a helyzet a hangfalakkal is. Jó dolog egy klasszikust birtokolni, de az újnak, ha más nem is, de az állapota garantáltan jobb. Sőt, az is megeshet, hogy ma egy picivel jobb minőséget gyártanak ugyanabban az üzemben, mint 50 éve. Elvégre az alkatrészek, a gyártástechnológia sokat fejlődtek.

Heresy a gyárban

Heresy avagy eretnekség

A Heresy III története több mint ötven éve kezdődött, amikor a Paul W. Klipsch egy centersugárzót szeretett volna kifejleszteni a Klipschorn hangfalak közé, sztereó célokra. No igen, akkoriban még kicsit másképp tekintettek a sztereó rendszerekre. Az egyik legenda szerint egy ismerőse figyelmeztette, hogy ez a termék eladhatatlan lesz, mert egyfajta akusztikai eretnekség. Erre válaszul Klipsch úr kijelentette, hogy márpedig megcsinálja és eretnekségnek, vagyis Heresy-nek fogja nevezni. Meg is tette és a hangdoboz sikeres lett. Hogy a történetnek igazi csattanója is legyen, a Heresy, vagyis Eretnekség később a templomok legnépszerűbb hangfala lett.

Klipsch Legacy

Az első "H" modell az ötvenes években került gyártásba, majd a már Heresy nevet viselő típus javarészt dokumentálatlan, apró fejlesztésekkel készült 1967 és '85 között. Az első két évtizedben szinte csak a név változott, H-700-ra. Talán mert egy idő után kényelmetlenné vált, hogy épp az egyház volt az "eleretnekség" egyik leghűségesebb vásárlója? Az elérhető nyersanyagok minősége persze javult az évek során, ezzel együtt változtak a mérési módszerek is, így a kezdeti 25 wattos ajánlott teljesítmény helyett, később már 105 watt került a katalógusokba. A típus főbb jellemzői ugyanakkor megmaradtak, vagyis az alumínium öntvény tölcsér, a háromutas, 8 ohmos kialakítás és a 96 dB-es érzékenység mindvégig jellemzője volt.

Klipsch Heresy

A Heresy gyártásában az első átfogó korszerűsítésre 1985-ben került sor, de ekkor is hűek maradtak az eredeti koncepcióhoz. Egyes alkatrészeket finomítottak, másokat újra terveztek, és persze ezzel együtt új keresztváltót is kapott a doboz, de az alapok és főleg a hangkarakter megmaradt.

70th Anniversary Heresy

A Heresy ma

A típus hivatalosan is harmadik generációként megnevezett változata a Heresy III ránézésre egy igazi időutazó. A klasszikus arányú, vagyis széles dobozban harminc centis mélysugárzó dolgozik. A magas- és középtartományt egy-egy titán membrános, nyomókamrás, tölcséres hangszóró ontja magából. Érzékenysége kiemelkedően magas, 99 dB, terhelhetősége pedig 100/400 watt.

Klipsch Heresy III hangfal az Extreme Audioban

Maga a doboz dió, cseresznye és fekete furnérral rendelhető. Az előlapi rostély az oldallapok közé illeszkedik, a ráfeszített szövet pedig a régi hangfalakat idézi. A leginkább mainak tűnő alkatrésze a csatlakozó panel a hátlapon. Ez sem a legújabb dizájn. Hasonlókkal már bő húsz éve is találkozhattunk.

Klipsch Heresy III hangfal hátlap

Az igazat megvallva, a Heresy azon kevés hifis termék egyike, ami nem megjátssza, hogy régi, hanem egy kicsit tényleg az. Nincsen teli tömködve modern rafinériával, nem egy európai high end gyárban készül és nem is kínai gigaüzemben, hanem Hope városában, Arkansasban, ahol mindig is készítették.

Klipsch Heresy - Made in USA

Jó volna, ha limitált darabszámban még ma is készülne a 65-ös Mustang, vagy 73-as Carrera 2.7 RS? Csak kicsi módosításokkal. Ha ezeket nem is, a Klipsch Heresy-t még ma is megvehetjük.

A hangja

Igen, belehallgattunk a Heresy-be, de mint már annyiszor, most is le kell szögeznünk, hogy aki érdeklődik iránta, az ne bízza magát vakon a mi véleményünkre. Menjen oda, hallgassa meg! Miért? Azért mert a Klipsch Heresy erős karakterű, ami kicsit sem akar a mai modellekre hasonlítani. Kemény, sietős, néha koppanós hangú. A vokálok hangsúlyosak, a zenekar pedig egyértelműen háttérben sorakozik ott is, ahol máskor szinte körülöleli az énekest. A Heresy megragadja a zenét és újradefiniálja azt. Ennek pedig talán azok fognak leginkább örülni, akik a hangfalhoz hasonlóan, régi fogantatású felvételeket, a '60-as és '70-es évek rock és jazz lemezeit szeretnék autentikusan hallgatni.

Klipsch Heresy III hangfal az Extreme Audioban

Ha úgy érzi, a fent leírtak vonzóak, induljon útnak és menjen, hallgassa meg a Klipsch jó öreg hangdobozát. Vigyen magával pár hanglemezt, és akár azt a csöves erősítőt is, amivel majd hallgatni szeretné!

www.extremeaudio.hu

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.