DALI EPICON 8 hangfal bemutató

2016. augusztus 30., kedd, 08:25

DALI audio hifi hangfal hifi hangfal DALI hangfal high end hangfal teszt high end hangfal

Megérkezett Magyarországra és mindjárt egyfajta roadshow részese lett a DALI csúcsmodellje, az EPICON 8. A dán hangfalgyártó jelenlegi legnagyobb típusa augusztusban érkezett meg az Octogon Audióhoz, ahol néhány hétig meg is hallgatható.

Testközelből

Az EPICON 8 a DALI jelenlegi legnagyobb hangfala, kétségtelenül méretes darab a maga 126 cm magasságával és közel 50 kilós tömegével, de ennek ellenére sem tűnik monumentálisnak. Vagyis az Octogon Audio demószobájában nem éreztük aránytalanul nagynak. Mi bátran bevállalnánk ezt akár egy átlagos, 25-30 négyzetméteres nappaliban is, pedig tudjuk, hogy nagyobb szobákban érzi igazán jól magát.

DALI EPICON 8 hangfal

A dobozok lakkozása közelről is gyönyörű, illetve egyenletes, ami a tükröződéseken is látszik. Előlap nélkül a szürke hangszóró kosarak és keretek, sötétebb szürke gumiperemek - amik igazából szilikonból készülnek - és persze a bordó hangszórók messziről elárulják, hogy egy DALI-val van dolgunk. Persze ez kiderül a kettős magassugárzóból is. Tipikus DALI?

DALI EPICON 8 hangfal

A lakkozásra visszatérve, érdemes megnézni a hangfalak oldalát is, mert a minta csodaszép.

DALI EPICON 8 dizájn

Persze a jellegzetes DALI karakter nem csak a hangfal előlapján, a színekben és elrendezésben jelenik meg, hanem a felhasznált alkatrészkészletben és technológiákban is. Vagyis ebben a modellben is ott találjuk a hibrid magassugárzó egységet, ami egy selyem dómra és egy ribbon hangszóróra épül.

DALI EPICON tweeter

A mély és középtartományról farost erősítésű membránok gondoskodnak. Ráadásul a mélyekért mindjárt két darab 20 centis hangszóró felel, ami a műszaki adatlapról leolvasható, 35 hertzes alsó frekvenciahatárral együtt már ígéretes.

DALI EPICON 8 belső

Annyira jó, hogy háromszor is meghallgattuk

Jó az EPICON 8, ez nem kérdéses, de igazából nem ezért hallgattuk meg háromszor is, hanem azért mert a jónál is jobbat akartunk, ehhez pedig újabb és újabb erősítőt állítottunk hadrendbe.

DALI EPICON 8 hangfal csatlakozó

Első körben a QUAD Artera rendszere hajtotta a hangfalakat. Vagyis az Artera Play volt a lejátszónk, az Artera Stereo pedig az erősítőnk. Utóbbi elektronika 2x140 watt teljesítmény leadására képes, miközben akár 750 wattot is felvehet a hálózatról. Tehát benne van az erő, ami az EPICON 8 meghajtásához szükséges. Szólt is vele a rendszer, komolyan. Erőben nem volt hiány, sem dinamikában, gyorsaságban és ütőképességben.

DALI EPICON 8 hangfal az Octogon Audio-ban

Sokan döbbenettel ültek volna le a műsor hallatán, de mi éreztük, sejtettük, hogy mást is tud még ez a DALI. Igen, az AV-Online csapata rengetegszer hallgatott már DALI hangfalakat, élen a tesztekben is rengeteget használt, de az EPICON 8-nál nagyságrendekkel kisebb kaliberű IKON 2 MK2-vel. Szóval valljuk be, nekünk az első összeállítás egy kicsit száraz, nyers volt. Jól esett volna egy kicsit simulékonyabb, játékosabb előadásmód, ezért pár nappal később visszatértünk, hogy egy NAD C 356BEE társaságában is meghallgassuk a hangfalat. Persze tudjuk, hogy a 356-os nem ideális (kevés) az EPICON 8-hoz, de egy próbát így is megért a dolog. Előmelegített rendszerrel, egy OPPO BDP-103D analóg kimenetét használva láttunk neki az újabb, ezúttal gyors meghallgatásnak. Jól szólt, annak ellenére is, hogy tudjuk, egy nagyobb erősítővel és külön DAC-ot használva, még több élményt, még több zeneiséget kaphattunk volna. Félreértés ne essék! Semmi bajunk a NAD C 356BEE erősítővel vagy az OPPO "kisebbik" lejátszójával. Remek kis elektronikák ezek, de nem az EPICON súlycsoportjába tartoznak. Na de mindez csak elmélet. A gyakorlat, vagyis tapasztalat azonban kellemes, lendületes és magával ragadó hang volt. Mintha kicsit jobban éreztük volna a DALI jellegzetes magastartományát. Tény, hogy ezúttal nem volt olyan magabiztos és erős a rendszer, de mi még így is jobban élveztük ezt az összeállítást.

DALI EPICON woofer

Ezek után törvényszerű volt, hogy folytatnunk kell a meghallgatásokat. Szerencsére a Denon Márkaboltban voltak olyan kedvesek és a teszthez kölcsön adták Marantz PM-11 S3 integrált sztereó erősítőjüket. Nos, ezzel el is értünk arra a pontra, ahol a szokásos bemelegítés után a tesztszerű meghallgatás színtiszta zeneélvezetbe torkollt. Sorra hallgattuk a jazz felvételeket, megdöbbentünk, hogy egy-egy dal két különböző kiadása között mekkora különbség van (válogatás és eredeti album) illetve úgy általában elmerültünk a zenében. Órákra... Persze, nagy nehezen elővettük a tesztfelvételeket is, de a hangfal ezúttal már nem vizsgázott, inkább csak vizsgáztatott. Az egyszerre kellemes és részletező magasak, a finoman nyitott középtartomány, a remek dinamika és a mélyek példás pontossága... Nem is részletezzük tovább. Inkább maradjunk annyiban, hogy az EPICON 8 zászlóshajóhoz méltó teljesítményt nyújt. Tudja mindazt, amiért a DALI hangfalait szeretni lehet, csak épp nagyobb és jobb formában.

QUAD Artera az Octogon Audio-ban

Mivel eredetileg nem hagyományos értelemben vett tesztre indultunk, ezért nem is pontozzuk a meghallgatás eredményét. Inkább csak buzdítunk mindenkit, aki elgondolkodott egy hasonló hangfalon, hogy hallgassa meg a DALI legjobbját. És ha teheti, vigye magával a kedvenc erősítőjét, mert érdemes az EPICON 8-at több elektronikával is meghallgatni.

DALI EPICON keresztváltó

Iránytű

Ár: 4 199 990 Ft/pár
Forgalmazó:

Horn Distribution (HU) Kft.

+36-1-3470020

1191 Budapest, Ady Endre út 28.

hu.horn.eu

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.