Élménytúra a DALI gyárban

2019. július 16., kedd, 11:40

DALI audio hifi házimozi hangfal hangfalszett hangfalgyár gyárlátogatás DALI hangfal

A skandináv hangfalgyártókat különös bűbáj övezi. Közülük itthon is sokszor említjük a DALI nevet, hiszen a dán specialisták közül az ő kínálatuk leginkább szétágazó. De minek köszönheti sikerét egy ilyen látszólag csendes, északi firma? A választ sehol sem kaptuk volna meg jobban, mint a DALI megállás nélkül fejlődő üzemében.

DALI hangfalgyárDALI hangfalgyár DALI hangfal fóliázásDALI hangfalgyár DALI hangfalakDALI hangfalgyár DALI OPTICON 2 hangfalakDALI hangfalgyár DALI OPTICON 2 hangfalakDALI hangfalgyár DALI EPICON hangfalDALI hangfalgyár DALI hangfal polírozásDALI hangfalgyár DALI EPICON hangfalakDALI hangfalgyár DALI hangfal keresztváltóDALI hangfalgyárDALI hangfalgyárDALI hangfalgyár DALI hangszórókDALI hangfalgyár DALI hangszórókDALI hangfalgyár DALI hangszórókDALI hangfalgyár DALI hangszóró ragasztásDALI hangfalgyár DALI hangszóró ragasztásDALI hangfalgyár DALI hangszóró ragasztásDALI hangfalgyár DALI OPTICON LCR hangfal összeszerelésDALI hangfalgyár DALI OPTICON LCR hangfal hangszóróDALI hangfalgyár DALI OPTICON LCR hangfal hangszóróDALI hangfalgyár DALI OPTICON LCR hangfal hangszóróDALI hangfalgyár DALI OPTICON LCR hangfal keresztváltó

Prezentálni bullshit nélkül

Az audiofil hangsugárzó gyártó cégek kívülről furcsának tűnhetnek. Némelyikük olyan hatást kelt, mintha nem is technológiát, hanem valamilyen misztikus erőt, mágiát használnának termékeik fejlesztésekor. Úgy tűnhet, hogy az alapító leveszi a polcról kedvenc lemezeit, bezárkózik szent műhelyébe, majd hosszú évek múlva megannyi megerőltető utánajárást és tesztelést követően elkészül a csoda. A Föld legnemesebb fémjeinek valamelyikéből, űrtechnológiával és ősi szenvedéllyel ötvözve megszületik a zene visszaadásának hű tolmácsa, egy újabb egyedülálló hangfal. És már meg is rendeltük. Igaz, majdnem annyiba került, mint az új autó, de legalább lesz min zenét hallgatni, nemde?

A DALI kerüli az ilyesfajta misztikumokat. Ők amúgy is dánok, távol áll tőlük az ilyesfajta zenei sámánizmus (vagy csak nagyon jól titkolják). Nem egy megfoghatatlan ködből merítik az ihletet, hanem annak a gyárnak a falai közt ülve, amelyet ők maguk építettek fel 1983-ban, egy fákkal övezett terület közepén. Azt azért kár lenne tagadni, hogy szeretnek zenét hallgatni. Különben, hogy a csudába terveznének ennyire jó többmilliós hangsugárzókat (is)?

DALI hangfalgyár DALI hangszórók

De nem ezért vált be a DALI stratégiája, hiszen a luxusszínvonalú high end hangrendszer építése többnyire kevés embernek, vagy magas kompromisszumokkal válik csak lehetségessé. Sőt, koncepciójának pillére, hogy ártól függetlenül csak olyan hangfalakat készítenek, amelyek szinte bármilyen szobában magával ragadó hangot produkálnak. És mindehhez csak a saját dán üzemük falai közt fejlesztett hangszórókat hajlandóak felhasználni.

DALI hangfalgyár DALI hangszóró ragasztás

Tegyük fel, hogy elfogy a ragasztóanyag. Minden egyes visszatöltéskor újra kalibrálják az adagoló gépet, hogy mindig ugyanannyi ragasztó kerüljön a membránra. Ezek a számok azért fontosak, mert példának okáért, ha egy felhasználó leégeti az ötéves DALI hangfalának mélyközép hangszóróját, akkor a sérült egység helyére is pontosan ugyanolyat kell, hogy kapjon. Másfelől nem csupán a hangszórókat, hanem az azokhoz szükséges technikai eszközöket, gépeket, munkafolyamatokat is a DALI munkatársai tervezték meg. Mivel koncepciójukból a kezdetektől nem engedtek, gondolkodásmódjuk minden terméken érzékelhető, még akkor is, ha mondjuk a sokak számára megfizethető SPEKTOR családot nézzük.

DALI hangfalgyár DALI hangszóró ragasztás

Rendben van, tehát adott a jó hang és szükség esetén a jó ár is. De mégis hogyan sikerül nekik? A receptre túránk során kaptunk egyértelmű választ. A DALI ugyanis nem rejtegeti szakértelmét. Ahogy haladtunk át egyik szobáról, demonstrációról, állomásról a másikra, megérthettük, hogy minden alkotóelemmel eltöltöttek nem kis időt, hogy rájöjjenek, hogyan teszi majd "ez" jobbá a hangot? Persze kellett néhány jó ötlet és okos mérnöki döntés is, de a működő technológiák lényegét, a jó hang alapvető okozóit nem féltek megosztani velünk.

DALI hangfalgyár DALI hangszórók

Érdekességek a DALI gyárból

Az üzemben Lars Møller, a DALI A/S területi értékesítési igazgatója vezetett körbe minket. Saját szemünkkel láthattuk, hogy miként épül fel teljesen különálló darabokból egy működő hangfal, sőt! Az egyes gyártási fázisokon elidőztünk, míg Lars megosztotta velünk az adott résszel kapcsolatos érdekességeket. Például már robotkar is dolgozik az összeszerelő üzemben, jóllehet, feladata nem komplex: az MDF lapokat helyezi megfelelő pozícióba, hogy pontosan azon a helyen legyenek kivágva, ami a tervrajzon szerepel. Megtudtuk azt is, hogy az OBERON dobozát egyetlen darab MDF-ből hajtogatják úgy, hogy a rajta lévő (meglepően élethű) famintás fólia nem törik, nem fehéredik (nem utólag fóliázzák a hangsugárzót).

DALI hangfalgyár DALI hangfal fóliázás

Vannak, akik szó szerint az utolsó csavarba is belekötnek. Itt lehet, hogy ők is csendben maradtak volna. A DALI ugyanis még a csavarokat is saját maga dolgozza ki, kimondottan hangfal összeszereléshez. Így a vaskos menettel rendelkező, fekete csavarok tetejébe a szerszám hamarabb beletalál, a csavarás pedig stabilabban végezhető, még véletlenül sem roncsolódik közben a fej. Látszólag jelentéktelen részlet, de ezek a praktikus és átgondolt apró lépések képezik a márka imázsához és a zökkenőmentesebb termeléshez vezető utat.

DALI hangfalgyár DALI OPTICON 2 hangfalak

"A legtöbb skandináv hifi gyártóról ki szokott derülni, hogy fegyvergyártáshoz is van köze. Ez a DALI esetében is igaz, mi torpedót készítettünk!" - magyarázza viccesen Lars, majd kiemel egy hosszúkás, B&K emblémával ellátott fekete tárgyat az egyik vitrinből. Az eszközről aztán kiderült, hogy valójában a ma létező legérzékenyebb mérőmikrofonok kalibrálására használják.

DALI hangfalgyár DALI hangfal polírozás

A gyártás során minden hangfal minőségellenőrzésen megy keresztül. A legkisebb esztétikai hiba esetén is kiveszik az adott terméket a folyamatból. Nem visszaküldik javításra, egyszerűen félreteszik. Hasonlóan komoly módon közelítik meg a tesztelési metódusokat is. Például van olyan eszköz is, amellyel a már becsomagolt hangsugárzókat borítják fel, hogy azt szimulálják, amikor például leesik egy teherautóról. Ún. kínzókamra is található az üzem egyik szegletében, ahol a hangfalakat járatják (vagy fejlesztés közben, ha néha úgy alakul, széthajtják/felrobbantják).

DALI hangfalgyár DALI EPICON hangfal

Ha hivatalos tesztelésre (szakújság részére) kérnek hangfalat, akkor ugyanebben a kamrában 300 órányi (zenével történő) bejáratást követően küldik el kipróbálásra. Ez nem csak ész nélküli, egyetlen hangerővel folytatott terhelést jelent. A beégetést félóránként ellenőrzik és módosítják, hogy különböző erősségen és frekvencián történjen. Ha végig maximális hajtást kapnak a dobozok, úgy hamar tönkremennének - egy EPICON dobozokkal telepakolt kamra például a nagy mágnesek miatt akár 80 fokosra is felmelegedhet.

DALI hangfalgyár

Ún. klímatesztelő kamrát is tart a DALI, hiszen Las Vegastól kezdve Grönlandon át Ázsiáig használják termékeit. Utóbbi földrészen akár rendszeres 90 %-os páratartalom is bekövetkezhet, így ellenálló, nedvességtűrő alkatrészekre van szükség.

DALI hangfalgyár DALI OPTICON LCR hangfal összeszerelés

Próbaidő!

Az összeszerelési fázisoknál javarészt hölgy személyzettel találkoztunk. Voltak köztük fiatalabbak és idősebbek is, ami közös volt bennük, hogy általános derűvel és lelkesedéssel végezték munkájukat. A jókedvből mi is kaptunk nem keveset, főleg akkor, amikor ránk bízták a gyártási folyamatot. Igen, mindannyian kaptunk egy összeszerelendő hangfalat, amit nekünk kellett (persze egy kis segítséggel a DALI munkatársaitól) működőképes OPTICON LCR hangsugárzóvá varázsolni. A munkában való részvétel segített a DALI eddig rejtve maradt arcát megismerni és jobban megérteni az összeszerelés lépései mögött álló döntéseket. Mikor az utolsó csavar is a helyére került, a tesztméréseket is lefuttattuk, melyek láttán kicsit nyugodtabbak lettünk - igen, sikerült működő hangdobozt építenünk!

DALI hangfalgyár DALI OPTICON LCR hangfal keresztváltó

Kevesebb kérdés, több tudás

A DALI példaértékű vendégszeretete mellett sok kérdésünkre is válaszolt, ami mindenkinek jó. A DALI-nak, nekünk, és olvasóinknak is. A ködösség és misztikum helyett szembesítettek minket a tényekkel, melyek nem csupán büszke sikersztorikból álltak. Nem féltek megosztani egyes ballépéseiket sem, hiszen azokból is végül előnyösen lábaltak ki. Az őszinte magyarázatok segítettek elmélyedni a részletekben, így összességében jobban megismerhettük a vállalatot. Tisztább képet kaptunk arról, hogy miért végez jó munkát a DALI és miért lehet büszke, aki valamelyik - szinte bármelyik - terméküket használja.

DALI hangfalgyár DALI hangszóró ragasztás

 

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.