Monitor Audio SoundFrame falra szerelhető és falba süllyeszthető hangsugárzók

2019. november 21., csütörtök, 09:50

Monitor Audio audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal házimozi hangfalszett hangfal teszt in-wall hangfal on-wall hangfal falra szerelhető hangfal falba süllyeszthető hangfal Monitor Audio hangfal Monitor Audio hangfal teszt

A Monitor Audio, mint márkanév talán kevésbé ismert szélesebb körben, ugyanakkor az elkötelezett hifi és high end rajongók körében méltán vívott ki magának nagy elismerést kiváló minőségű és ár/érték arányban is kiemelkedő termékeivel. A piac igényeire figyelemmel a vállalat kifejlesztette elsősorban házimozi rendszerekhez szánt, falba építhető és falra szerelhető modelljeit - ez a SoundFrame széria.

Bevezetés

A Monitor Audio SoundFrame hangsugárzókat az Extreme Audio bemutatótermében nyílt alkalmunk meghallgatni. Előzetesen azonban megvizsgáltuk mindegyiket és áttekintettük specifikációikat is 5.1 rendszerbe voltak kötve, ennélfogva térhatású effektekkel is gazdagon spékelt filmeket választottunk jelen tesztünk alapjainak. A széria 3 elemből áll, melyeket ennek megfelelő számozással látott el a gyártó.

Monitor Audio SoundFrame 2 hangfal

A SoundFrame 1 és SoundFrame 3 modellek front illetve háttérsugárzók, míg a SoundFrame 2 centersugárzó feladatokat lát el - természetesen mindegyik modell falra szerelhető vagy falba építhető kivitelben készül.

A SoundFrame fekete vagy fehér lakkozású, előlapját finom szövésű szövet fedi. A SoundFrame 3 28,9 cm-es oldalhosszúságú négyzet, mindössze 7,75 cm mélységű, így falra szerelve is esztétikus, beépítve pedig kifejezetten kis helyigényű.

Monitor Audio SoundFrame 3 hangfal hangszóró

A kétutas hangsugárzó megkapta a Monitor Audio nagyobb modelljeiben is felhasznált C-CAM hangszórókat, egy 10 cm-es mélyközép- és egy 2,5 cm-es magassugárzó formájában. Terhelhetősége legfeljebb 50 W, viszonylag alacsony, 86 dB-es érzékenység mellett. Meghajtásuk nem gigászi feladat, de szerencsés, ha dinamikus, vérbő erősítőt kötünk eléjük.

Monitor Audio SoundFrame 3 hangfal hangszóró

A SoundFrame 1 100 W terhelhetőségű, viszont már háromutas kialakítású: 165 mm-es mélyközép-, 102 mm-es közép- és 25 mm átmérőjű magassugárzót rejt doboza. A SoundFrame 2 ugyanezeket az egységeket kapta meg, szintén háromutas kialakításban, méretei viszont eltérnek a SoundFrame 1-től, hogy centersugárzó funkcióját betölthesse. Az Extreme Audio-nál - ahogy már említettük - házimozi rendszerbe kötve tapasztalhattuk meg a SoundFrame hangját, amit kifejezetten meggyőzőnek találtunk a meghallgatás során.

Monitor Audio SoundFrame 2 hangfal

Meghallgatás

Megveszekedett hifi és high end rajongóként - elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy a kis beépítési mélység, illetve maga a beépítés vagy falra szerelés ténye mennyiben befolyásolja - ne kerteljünk: rontja - a hangzást. A SoundFrame-ek megszólalása kifejezetten kellemes volt, nem éles és nem bántó, viszont dinamikus és jó értelemben véve "száraz", ami sok hifi rajongó szívét megdobogtathatja. A mélyhangok pregnánsan, erőteljesen törtek elő, illetve a dinamika is szépen, hangsúlyosan jelent meg, gondolunk itt olyan jelenetekre, amikor egy beszélgetést például elrobogó motor vagy robbanás, lövések hangja szakítja meg. A SoundFrame-ek minden további nélkül szállították a hangerő változásokat, erőlködés és bizonytalanság nélkül. A hangok térbeli elhelyezése meglepően pontos volt, a képet nézve gyakorlatilag pontosan ott hallottuk a hangokat, ahol látszódtak a kiváltó események. Azaz ha a háttérben, jobb oldalt valaki elsütött egy fegyvert, akkor az bizony pontosan onnan szólt a SoundFrame-eken keresztül is, szinte csukott szemmel is meg tudtuk volna mondani, hogy honnan érkezett a lövés.

Monitor Audio SoundFrame 1 hangfal

Néhány zeneművet is meghallgatva arra jutottunk, hogy kategóriájában a Monitor Audio SoundFrame erős versenyző: amellett, hogy esztétikusan, akár belsőépítészeti tervbe integráltan is elhelyezhető, hangja kifejezetten meggyőző zenehallgatás esetében is. Meglepetésünkre a basszusok hiányát sem érzékeltük túl intenzíven; méreteikhez és beépíthető kialakításukhoz viszonyítva igen meggyőzően szólaltak meg a mélyhangok is. Gyorsan megjegyezzük, hogy a teljes basszustartomány megjelenítéséhez mindenképpen szükséges egy mélysugárzó is rendszerünkbe, azonban enélkül is kifejezetten hallgatható élményt nyújtottak a SoundFrame hangsugárzók.

Monitor Audio SoundFrame 3 hangfal

Összegzés

Bár sajnálatosan kevés időt tölthettünk a SoundFrame-ek társaságában, mégis meggyőződésünk, hogy remek hangjukkal és esztétikus megjelenésükkel minden igényes film és zenerajongó elismerését kivívják saját árkategóriájukban. Külön felhívjuk a figyelmet a magas FKF (Feleség Kompatibilitási Faktor) meglétére, hiszen ezek a hangsugárzók szinte teljesen eltüntethetők, vagy annyira jelentéktelen befolyással bírnak környezetükre, hogy a legkényesebb lakberendezési igényekkel szemben is megállják a helyüket. Ennélfogva kifejezetten ajánlható olyan házimozi rendszerekbe, ahol nem szükséges kiemelten nagy teljesítmény, viszont fontos a kellemes, hallgatható és igényes megszólalás, valamint nem szeretnénk, hogy a helyiség belső dizájnja, kialakítása tekintetében kompromisszumokat kelljen vállalnunk. Ellenkezőleg: a Monitor Audio SoundFrame-ek inkább emelik bármilyen helyiség belső kialakításának fényét és jó hatással lehetnek a dizájnra is, hiszen megmutatják, hogy tulajdonosuk nem csupán hangzás, hanem lakberendezés terén is kifinomult ízléssel rendelkezik.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.