Perlisten R 5.1 házimozi hangfalszett erőpróba

2023. május 5., péntek, 11:35

Perlisten PerlistenAudio audio hifi házimozi hangfal szubláda mélyláda high end Perlisten hangfal hangfal teszt házimozi teszt házimozi hangfalszett high end hangfal Perlisten hangfal teszt házimozi hangfalszett teszt

Korábbi hírünkben esett szó róla, hogy a Perlisten Audio hangsugárzói már Magyarországon is kaphatók. Ellátogattunk az Extreme Audio budapesti szaküzletébe, hogy kipróbálhassunk egy R szériából álló házimozi hangfalszettet. Erősen átformálta bennünk a házimozi lehetőségeiről alkotott képet.

Perlisten Audio R7t házimozi hangfalszettPerlisten Audio házimozi hangfalszett tesztPerlisten Audio házimozi hangfalszett tesztPerlisten Audio R5t hangfal hangszórókPerlisten Audio R5t hangfal hangszórókPerlisten Audio R5t hangfal hangszórókPerlisten Audio házimozi hangfalszett háttérsugárzóPerlisten Audio R5c centersugárzóPerlisten Audio D12s aktív mélyládaPerlisten Audio D12s aktív mélyláda

High end vagy luxus?

A Perlisten Audio alapítóit a friss látásmód és haladó szellem vezérelte. A hangfalgyártó cégeknek évtizedes tapasztalat, fejlett környezet, alapos kutatás és fejlesztés kell ahhoz, hogy innovációra tegyenek szert. Hogyan lehet, hogy egy korábban nem hallott vállalkozás látszólag a semmiből rukkol elő számos új szabadalommal? Alapítói nem ma kezdték az ipart, Daniel Roemer munkásságáról is ejtettünk néhány szót a Perlisten beharangozó hírben. A háttértudás megvan, de a tervezőpapír hófehér. Nem mások ötleteire, hanem a felhalmozott tudásra kell építeni. Bevált módja a modern látásmód kibontakozásának.

Perlisten Audio házimozi hangfalszett teszt

Ha olvasónk rákeres a szóban forgó házimozi hangfalszettre, akkor láthatja, hogy az R széria, noha olcsóbbnak számít a zászlóshajó S sorozathoz képest, valójában nem kevés pénzbe kerül. Ha a hangfalak megszólaltatásához szükséges körítést (elektronika, kábelezés stb.) is hozzá kell adni, akkor ez a kategória kiesik sok átlagfelhasználó számára. A Perlisten nem költséghatékonysági, hanem újítási céllal jött létre. A hangok magasabb szintű érzékelését akarják nyújtani a hallgatónak, amibe munkaórákat és nyersanyagot egyaránt be kellett fektetni.

Sok gyártó a fenti filozófia jegyében egyetlen darab hangfalat kínál annyiért, amennyibe egy komplett R sorozatú házimozi szett kerül. Ezért relatív, hogy kinek mi képez luxusszintet. Fotókon is jól látható, hogy a Perlisten hangfalak igényesek, de nem különösebben díszesek, külső megjelenésük inkább diszkrét. Dekorációjuk szinte kimerül annyiban, hogy az előlapon kívüli oldalak zongoralakk feketék. Ez a fekete minimalizmus nem ok nélküli, a Perlisten-nek fontos célcsoportját jelentik a házimozi rajongók. Filmnézésre szánt helyiségben előnyös a fekete színhasználat. Hozzátesszük, hogy a gyártó honlapja szerint hamarosan fehér kiadás is várható. Mindegyik hangfal megfelel a THX Ultra követelményeknek, a nagyobb méretűek még THX Dominus tanúsítvánnyal is büszkélkedhetnek. A legtágasabb házimozi szobákat, otthoni élettereket is képesek erőlködés nélkül betölteni (a légköbméter és hangnyomás követelmények megtalálhatók a THX honlapján).

Perlisten Audio R5t hangfal hangszórók

Közvetlen hangminta kontrol

A Perlisten egyik kulcseleme a szabadalommal védett Directivity Pattern Control (DPC), ami a három darab, függőleges oszlopba rendezett magassugárzóra utal. Előzménye, hogy a Perlisten amerikai és svéd cégekkel együttműködve, a Comsol akusztikai modellezővel másfél éven át kísérletezett a legkülönbözőbb anyagokkal. A zászlóshajó S széria egy berillium és két szén tartalmú dómsugárzót tartalmaz.

Az R sorozat árának kedvezőbbé tétele érdekében a három magassugárzó 26 mm-es selyem dómmal egészül ki (a központban lévő dóm középső frekvenciák. Ezek nem a drágább sorozat butított kiadásai, hanem teljesen nulláról tervezett alternatívák. A gyártó közleménye alapján kimondottan egyenletes és erőlködés nélküli karakterük miatt esett rájuk a választás. Érdekesség, hogy a középen lévő dóm a középső frekvenciákat szólaltatja meg. Hogy pontosan milyen vágási frekvenciákkal dolgoznak a Perlisten hangfalak, arról egyelőre nincsenek nyilvános adatok.

Perlisten Audio D12s aktív mélyláda

A mélysugárzó 165 mm-es, membránja saját fejlesztésű anyagból (HPF pulp) készült. A Perlisten honlapjából kideríthető, hogy az alapja papír, de e sorok írásakor nem tudjuk, hogy milyen más összetevőket tartalmaz. Könnyen érthető a titkolózás, tudva, hogy csak az említett mélysugárzót két éven át fejlesztették.

Perlisten Audio D12s aktív mélyláda

Perlisten R széria tagjai

Az Extreme Audio bemutatótermébe érkező első Perlisten szállítmány olyan modelleket tartalmaz, melyekből a legelterjedtebb 5.1 vagy 2.1 összeállítások megvalósíthatók. Közéjük tartozik a két álló hangfal (R7t és R5t), melyek önmagukban hifire is megállják helyüket. Érdekesség, hogy lefelé néző reflexnyílásukhoz egy szivacsdugót is mellékeltek, amellyel lezárhatók a dobozok. Ízléstől és a szoba adottságaitól függ, hogy érdemes-e alkalmazni azokat.

Mielőtt rátérünk a meghallgatás során kialakult első benyomásokra, fussunk át a teljes Perlisten R sorozaton! E cikk írásakor 11 tagból áll. Két álló frontsugárzót tartalmaz (R7t és R5t), valamint egy monitorsugárzót (R5m) és egy centersugárzót (R5c). Kisebb szobákban házimozi front- vagy háttérsugárzónak bevethető az állványos méretű R4b. Aki kimondottan falra akasztható, kis helyigényű háttérsugárzót akar, annak az R4s ajánlott. A gyártó leírása szerint (megfelelő mélysugárzó támogatottsággal) annak sincs akadálya, hogy az első és hátsó csatornák is R4s-ekből álljanak.

Perlisten Audio házimozi hangfalszett háttérsugárzó

A gyártó nemrég egyedi installációs, falba beépíthető modellekkel bővítette ki a szériát. Köztük található egy frontnak (R5i-LR), egy centernek (R5i-C) és egy tetszőleges hangcsatornának használható (R4i-LCRS) opció is. Utóbbival akár Dolby Atmos rendszer is kivitelezhető. Az azonos hangszóróknak köszönhetően teljesen egységes hangmező valósítható meg. A Perlisten R széria két aktív mélysugárzót tartalmaz (R210s és R212s), de a választás ízlés szerint módosulhat. Az Extreme Audio bemutatótermében lévő rendszer a D sorozatba tartozó D12s mélysugárzóval volt megtámogatva, amelyről külön teszt is készült.

Meghallgatás, benyomások

Látogatásunk célja a házimozi hangfalszett kipróbálása volt, hamarosan külön visszatérünk az R7t és R5t hangsugárzók sztereós képességeire. A hangsugárzókat NAD processzor és végerősítő szolgálta ki, AudioQuest tápelosztóval és kábelezéssel kiegészítve.

Perlisten Audio házimozi hangfalszett teszt

Lenyűgöző kifinomultsággal és gazdag részletességgel jelent meg bármilyen filmrészlet, amibe belenéztük. A 2017-es Ghost In The Shell (Páncélba zárt szellem) akciójeleneteiben még az elektronikus zenei kíséret apró összetevőit is könnyedén ki lehetett hallani. Az ütésekhez és lövésekhez szilárd, precíz mélyhangok társultak. A kritikus fontosságú, beszédet tartalmazó center csatorna fedettségtől, doboz érzettől mentesen, teljes áttetszőséggel jelenítette meg a dialógust.

A jó hangrendszer tudása nem kizárólag magas terhelésen, hanem a csendesebb részeknél is megmutatkozik. Erre remek példa volt a Quiet Place (Hang nélkül, 2018) című posztapokaliptikus sci-fi horrorfilm egyik legdermesztőbb jelenete, melyben Emily Blunt megpróbálja kikerülni az idegent, de a szobában lévő óra kattogása váratlan drámát hoz. A ketyegő hang olyan kísértetiesen pontosan helyezkedett el mögöttünk, legalább egy percig tartott, felfogni, hogy a filmben lévő órát halljuk, és nem a bemutató szobában felejtett egyet valaki. A hangrendszer tökéletes pontossággal oda helyezte azt a hangeffektust.

Perlisten Audio R5t hangfal hangszórók

A mesteri szintű mikro-dinamika megjelenítő képesség minden jelenetnél fennált, de különösen az általunk is jól ismert Oblivion (Feledés, 2013) képsorainál vívta ki elismerésünket. Arra a részre gondolunk, amelyben Tom Cruise leereszkedik az elhagyatott épületbe, hogy megkeresse a lelőtt drónt. A karakter léptei közben vízcseppek hullottak körülöttünk minden irányból, tökéletes visszhangokkal és jelenlét érzettel. Tom Cruise arcát a falon lévő televízión láttuk, de a hangját agyunkkal, figyelmünkkel a szoba légterébe tudtuk pozícionálni. Még a koszos, poros padlón koppanó lépések is megdöbbentő realizmussal voltak hallhatók, a beérkező Drón vészjósló, dörrenő búgása pedig konkrétan hidegrázásra késztetett minket. A gépből kinyíló géppuskák, a szétrobbanó szekrények és a szakadékba lehulló papírlapok egyaránt holografikus módon helyezkedtek el a hangmezőben.

Perlisten Audio R5c centersugárzó

Koncertjelenetekbe is belepillantottunk, melyeknek kötelező részét képezte Marcus Miller - Panther c. száma, a Legends of Jazz sorozatban előadva. A dinamika természetes volt, ügyesen áramló energiaváltozásokkal. A cintányér magas felbontásban jelent meg, de nem túl hegyesen, fülbántó élességtől mentesen. A hangszerek erőelosztása józan, fegyelmezett mértékű volt, gondtalanul élvezhettük a profi zenészek munkáját. Ezután a 2010-es Crossroads koncertbe is beletekintettünk, amely sokkal hevesebb, fűtöttebb hangulatú műsornak számított. Az óriási közönség és rockos hangszerelés ellenére megmaradt a tiszta összkép. A dob színpadi elhelyezése megdöbbentő pontossággal történt. A torzítós gitár nem volt sértően harsány, de azért elrejteni sem próbálta karakterét, élét a rendszer.

Perlisten Audio R5t hangfal hangszórók

 

Záró gondolatok

Aki kompromisszumok nélkül akar házimozit építeni, annak kár kihagyni a Perlisten hangfalak kipróbálását. A hangok által gyakorolt összhatás meglepő és váratlan. A minőségnek továbbra is ára van, de az alapján, amit hallottunk, nincs miért szégyenkeznie a gyártónak. A fenti élménybeszámoló csak nyomokban adja vissza a tényleges hangélményt. A Perlisten R sorozat feladja a leckét riválisainak, rengeteg értékelhető aspektussal, de különösen a zseniális térhatással. Komolyabb érdeklődőknek jó tudni, hogy az 5.0 szett akciós áron, majdnem egymillió forint kedvezménnyel megvásárolható. A hangsugárzók termékadataival és pontos árakkal kapcsolatban az Extreme Audio honlapján lehet érdeklődni.

Iránytű

Forgalmazó:

Invitone Kft.

invitone.hu

Bemutatóterem:

Extreme Audio

+36-1-7867-422

+36-30-208-2206

1117 Budapest, Sopron út 22.

www.extremeaudio.hu

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.