Monitor Audio MASS 5.1 házimozi hangfalszett teszt

2021. január 11., hétfő, 19:30

Monitor Audio audio házimozi hangfal hangszóró hangfalszett házimozi hangfalszett hangfal teszt házimozi teszt házimozi hangfalszett teszt Monitor Audio hangfal Monitor Audio hangfal teszt

Korábbi kompakt hangrendszer tesztünkben megemlítettük azt a létező, valós igényt, ami az ilyen szettek felé viszi a házimozisok egy részét. A kis méret nem feltétlenül követeli meg, hogy lemondjunk a jó minőségről, erre remek példa a Monitor Audio MASS 5.1, ami cikkünk főszereplője.

Monitor Audio MASS 5.1 házimozi hangfalszettMonitor Audio MASS 5.1 házimozi hangfalszettMonitor Audio MASS 5.1 házimozi hangfalszettMonitor Audio MASS 5.1 házimozi hangfalszettMonitor Audio MASS 5.1 Satellite hangfalMonitor Audio MASS 5.1 Satellite hangfalMonitor Audio MASS 5.1 Satellite hangfalMonitor Audio MASS 5.1 Satellite hangfalMonitor Audio MASS 5.1 Satellite hangfalMonitor Audio MASS 5.1 Satellite hangfalMonitor Audio MASS 5.1 Satellite hangfalMonitor Audio MASS 5.1 Satellite hangfalMonitor Audio MASS 5.1 Satellite hangfalMonitor Audio MASS 5.1 Satellite hangfal keresztváltóMonitor Audio MASS 5.1 Satellite hangfal keresztváltóMonitor Audio MASS 5.1 Satellite hangfal keresztváltóMonitor Audio MASS 5.1 Satellite hangfal hátlapMonitor Audio MASS 5.1 Satellite hangfal hátlapMonitor Audio MASM Mount falikonzolMonitor Audio MASM Stand állványMonitor Audio MASS 5.1 Subwoofer mélyládaMonitor Audio MASS 5.1 Subwoofer mélyládaMonitor Audio MASS 5.1 Subwoofer mélyláda hátlapMonitor Audio MASS 5.1 Subwoofer mélyláda hátlapMonitor Audio MASS 5.1 Subwoofer mélyláda hátlapMonitor Audio MASS 5.1 Subwoofer mélysugárzóMonitor Audio MASS 5.1 Subwoofer mélysugárzóMonitor Audio MASS 5.1 Subwoofer mélyládaMonitor Audio MASS 5.1 Subwoofer mélyládaMonitor Audio MASS 5.1 Subwoofer mélyláda

A bevezetőben említett igény nem új keletű, a házimozizás hajnalán is sokan kerestek olyan, kisméretű alkotóelemekből álló rendszereket, amiket könnyű hazavinni, egyszerű elhelyezni és végül, de nem utolsósorban kedvező áron kaphatóak. Ennek az igénynek a kielégítésére születtek az úgynevezett egydobozos bögreszettek, amiket erős túlzással neveznek házimozinak. Egyik jellemzőjük a valóságtól teljesen elrugaszkodott teljesítmény adat, olyan számokkal dobálóznak, amiknek legtöbbször az ötöde sem igaz. Másik tulajdonságuk a rendkívül szerény hangminőség és itt megállunk, több szót effélékre vesztegetni balgaság lenne.

Szerencsére a patinás, nagynevű gyártók is belátták, hogy a jelentős vásárlói igényt érdemes figyelembe venni és kiszolgálni. Megjelentek a 2000-es évek elején olyan 5.1 szettek, mint például a KEF KHT, a Bose Acoustimass és a Sony Pascal. Sajnos a középső kivételével a másik kettő már nincs a porondon ilyesmikkel. Van viszont Focal Dome, DALI FAZON, Harman Kardon HKTS és még néhány másik, de ennek a gondolatnak is pontot teszünk a végére és rátérünk tesztünk főszereplőjének bemutatására.

Monitor Audio MASS 5.1 házimozi hangfalszett 

A Monitor Audio szintén belépett erre a piacra, mostani szettjük elődje sikeresnek volt mondható, szerintünk vihették volna tovább, ám a nálunk hozzáértőbbek, mérnökök és marketingesek másként gondolták. Teljesen új rendszert alkottak, azon kívül, hogy 5.1, semmiben nem hasonlítanak egymásra. Erre később röviden visszatérünk.

Tesztalanyainkat mindig nagyon alaposan bejáratjuk és hosszasan, amennyiben lehetőségünk van rá, hetekig nyúzzuk, nyüstöljük, vallatjuk. Együtt élünk velük, ahogy a jövendőbeli vásárlók, nem ítélkezünk első benyomások alapján. Így kapunk teljes képet a tudásukról, képességeikről. Ezt előre kellett bocsájtanunk a következő bekezdés egyes részleteinek megértéséhez.

Monitor Audio MASS 5.1 Satellite hangfal

A Monitor Audio feliratú kartondoboz láttán kérdezgettük egymást: nem adtak hozzá mélyládát? De adtak, benne volt. Amikor felbontottuk és megláttuk magát az 5 db, kétökölnyi méretű MASS Satellite-et, nem sok jóra számítottunk. Megfordult a fejünkben a mazochizmus gondolata, miszerint azzal felérő lesz a következő néhány hét. 28 kilós, bő egy méter magas álló frontsugárzóinkat akkora hangdobozkákra cserélni, amikből az 5 db együtt nincs akkora térfogatú, mint a saját centersugárzónk? A homlokráncolás és szemöldök összehúzás jelentősen finomodott, amikor kézbe vettük a Satellite nevű részegységeket. Egyrészt bizalomgerjesztő tömegük miatt, másrészt a tömör kősziklára emlékeztető masszívságot érezve. Az jutott eszünkbe, hogy a tizedik emeletről leejtve sem törne el, inkább a harmadikig visszapattanna. Azért csak addig, mert nem gumiból van, az ugyebár alkalmatlan hangdoboz alapanyagnak. A Satellite-ek műanyagból készültek, merevségüket fröccsöntés előtt hozzáadagolt rostokkal fokozták. Sikeresen, mert annyira masszív szerkezetek sikeredtek belőlük, hogy veszélyes fegyverként is használhatóak lennének, pláne a Stands-re (arról később bővebben ejtünk szót) felerősítve. Hosszú ideig nem lenne őszinte a mosolyunk, ha kupán vágnának vele.

Monitor Audio MASS 5.1 Satellite hangfal

Alaphelyzetben a hangdobozkák elejét és hátulját műanyag rácsra feszített, kiváló minőségű és ízléses kinézetű szövetborítás - Midnight és Mist elnevezésű színek képezik a választékot - fedi, mindkettő "sapka" eltávolítható. A hátulsó viszonylag könnyen, mert ujjunkat be tudtuk akasztani a kivágásba, ám az elülsővel megszenvedtünk, már arra gondoltunk, rá van ragasztva.

Monitor Audio MASS 5.1 Satellite hangfal

De nem, óvatos mozgatással sikerrel jártunk. A kábelek rögzítése után a hátulsó bátran visszatehető, nem befolyásol semmit, azonban az elülső egyértelműen gátolja a magassugárzó által megmozgatott levegő áramlását. Kisebb részben a szövet sűrűsége, nagyobb részben a pont előtte lévő Monitor Audio embléma miatt. Burkolattal kétségtelenül szebb a látvány, ám a hangélményt csökkenti. Mindenki maga döntse el, melyik a fontosabb!

Monitor Audio MASS 5.1 Satellite hangfal

Monitor Audio MASS 5.1 Satellite hangfal

Kétutas és zárt a felépítés, a felülre pozícionált mélyközépsugárzó 89 mm-es, MMP II (Metal Matrix Polymer) membrános, mágnese nagyobb, mint sok 13 centis hangszóróé. A 19 mm-es, hővédelemmel ellátott szövetdóm alatta, a középvonaltól kissé balra helyezkedik el. Érdekes elrendezés, minden bizonnyal a hangzás optimalizálása miatt alakították ilyenre, nem más okból!

Monitor Audio MASS 5.1 Satellite hangfal keresztváltó

Csatlakozói jó minőségűek, banándugót is fogadnak, viszont villából csak az átlagosnál szélesebbek illeszthetőek rájuk, ez okozott nekünk némi galibát. A keresztváltók - a fényképeken jól láthatóan - minőségi alkatrészekből épülnek fel, mindegyiken Monitor Audio felirattal. A Satellite-ek önmagukban is megállnak polcon, tévéállványon, de érdemes a tartozékként mellékelt szilikon félgömböket öntapadós sík lapjukkal felragasztani az aljukra. Ezzel csúszásgátlást, elcsatolást és felületvédelmet is nyerünk.

Monitor Audio MASS 5.1 Satellite hangfal hátlap

Fontos információ, hogy darabonként is lehet kapni a MASS Satellite hangsugárzókat, Brit honlapon 75 fontért kínálják, az itthoni forgalmazó oldalán hiába kerestük, nem találtuk. Amennyiben valaki kibővítené 7.1-re, netán Atmosra meglévő vagy éppen megvásárolandó MASS 5.1 (2G) rendszerét, mielőtt külföldről rendelne, érdeklődjön az Extreme Audiónál. Tapasztalatunk szerint szinte mindent be tudnak szerezni.

Monitor Audio MASS 5.1 Subwoofer mélyláda

A mélyláda nem éppen pöttöm méretű, majdnem akkora, mint a nemrég tesztelt Bronze W10-é, simán elférne benne eggyel nagyobb, 25 centis hangszóró is. Emiatt kis ideig ráncoltuk a homlokunkat, aztán rájöttünk, hogy a szatellitekben lévő 89 mm-es hangszórókhoz jobban illeszthető a 8 colos mélynyomó, fekszik neki a 100 Hz feletti vágási frekvencia.

Monitor Audio MASS 5.1 Subwoofer mélyláda hátlap

Felépítése zárt, előlapja 18, a többi oldala 15 mm-es MDF-ből készült.

Erősítőjének teljesítménye 120 W, ennyi mozgatja az MMP II (Metal Matrix Polymer) membránt, pontosabban annak 2 colos lengőtekercsét.

Monitor Audio MASS 5.1 Subwoofer mélyláda

Hátlapja szinte teljesen megegyezik az említett testvérével: külön LFE és sztereó RCA aljzattal várja erősítőnk jeleit, plusz egy 12 V-os trigger bemenettel, amivel a be- és kikapcsolást lehet vezérelni. Az automatikus bekapcsolás alapfunkció, fázist 0 vagy 180 fok lehet, a mélyáteresztő szűrő frekvenciája 50-120 Hz között állítható. A beépített DSP extrával szolgál, a háromállású (Movie/Music/Impact) hangzásmód kapcsolóval aktiválhatjuk a számunkra legszimpatikusabbat. Ahogy a Bronze W10 tesztje során, ennél is a Music-ot választottuk. Tápkábele sajnos borotva csatlakozós.

Monitor Audio MASS 5.1 Subwoofer mélyláda hátlap

MASM Mount elnevezésű fali tartókat is kínál (8000 Ft/db) a szetthez a gyártó, amikkel például a képmegjelenítő két oldalára, fülmagasságba rögzíthetők a frontsugárzók, míg a háttérsugárzók szerepét ellátó Satellite-eket fülmagasság fölé 60-90 centiméterre, két oldalra szerelhetjük, ezzel biztosítva az optimális térhangzást. Ugyanezek alkalmazhatóak a Monitor Audio Bronze 1 és a Radius 45 hangdobozok falra erősítésére.

Monitor Audio MASM Mount falikonzol

Amennyiben nincsenek az említett tartók felfúrására alkalmas falfelületek, remek szolgálatot tesznek a MASS Stands nevű állványok (45000 Ft/pár), melyek akárcsak a Mount-ok, fekete és fehér színben kaphatóak. Magasságuk 905 cm és 20x20 cm-es talpon állnak, ezek gumi lábakkal kapcsolódnak a talajhoz. A négyszögletes szárba bevezethető, így elrejthető a hangszórókábel, tényleg pofás, hovatovább esztétikus szerkezetek.

Monitor Audio MASM Stand állvány

Szóba került a Monitor Audio korábbi MASS 5.1 rendszere, amit utóbb 1G (első generáció) toldalékkal láttak el. Annak szatellitjeiben 10 cm-es C-CAM membrános mélyközépsugárzók és 2,5 cm-es, szintén C-CAM dómok teljesítettek szolgálatot, ezekhez nagyobb, rombusz alakú, basszreflex rendszerű doboztestek társultak. A mélyláda ugyanilyen geometriai formát mutatott, 25 centis hangszórója mögött 220 wattos erősítő dolgozott. Legnagyobb sajnálatunkra ahhoz nem volt szerencsénk, így mások véleményére, megállapításaira kell hagyatkoznunk, elfogadjuk, hogy kategóriájában kiválónak számított.

Monitor Audio MASS 5.1 Subwoofer mélysugárzó

Meghallgatás

Aminek során szerencsénkre szó sem volt a fentebb említett, elképzelt szenvedésről, gyötrődésről, az a három hét, amit a MASS 5.1 hangfalszett társaságában töltöttünk el, határozottan kellemes volt. Természetesen az általa létrehozott hangnyomás messze volt az úgynevezett referencia szinttől, ami egyáltalán nem tragédia. Saját rendszerünkkel sem minden nap szoktuk azt előállítani, csak néha, amikor elgurul a gyógyszer. Marantz házimozi processzor/végerősítő pároshoz csatlakoztattuk, a jelforrás jól bevált, Egreat A13 lejátszónk volt. A processzoron 110 hertzes keresztváltási frekvenciát állítottunk be, ami a mélyközépsugárzók méretét ismerve alacsonynak tűnhet, de az bizonyult megfelelőnek.

Sztereó zenével a színpad szélessége picivel nyúlt túl a frontsugárzókon. Ezt lehet fokozni, ha egymástól még jobban eltávolítjuk őket, de csak egy határig, mert középen hamar lyuk keletkezik. Ugyanezt tapasztaltuk a háttérsugárzók hangjában, amikor egymástól 3,8 méterre helyeztük el a két kis MASS-t. Néha nem ért össze a két oldal által létrehozott surround tér. Hangsúlyozzuk: néha! A Dolby Atmos demólemezt hallgatva összefüggő hangmező alakult ki a kanapénk mögött is, hiányérzetről nem tudunk beszámolni.

Monitor Audio MASS 5.1 házimozi hangfalszett

Ebből következik, hogy a mi 22 négyzetméteres nappalink erősen a felső határa annak a térnek, amibe ajánlható a Monitor Audio MASS 5.1 (2G). Annál kisebb szobákban, ha a tulajdonos nem megszállott, hanem csak átlagos decibeligényű házimozis, remek szórakozást nyújthat.

A fentiektől eltekintve a legcsekélyebb mértékben sem volt kínzó a kis méretekből fakadó hang. Zúzós akciófilmekhez, amiket néha mi is nézünk, nem volt ideális társ, de ez is, mint az életben szinte minden, ízlés és igény függvénye. A térábrázolás rendben volt, a párbeszédek érthetősége és a kísérőzene minősége is, amik szerintünk fontosabb szempontok. A DALI tesztlemezről Tom Jones éneke arra ösztönzött minket, hogy a csodás hangú művész más számait és lemezeit is elővegyük. He Xiu Tan ütőhangszeres tétele nem nyújtotta azt az egész szobát faltól-falig, padlótól-plafonig betöltő háromdimenziós kavalkádot, amilyennek korábban már hallottuk, de azzal sem vallott szégyent a Monitor Audio szett.

Monitor Audio MASS 5.1 Subwoofer mélyláda

A szubláda izmosan szólaltatta meg a 31,5 Hz-es mérőjelet, bár igazán csak 40-nel volt elemében, míg a 25 hertzes csak vizuális élményben részesített minket: mozgott a membrán, de hallható hangot nem adott. Később, a tesztidőszak legvégén a Satellite-eket elcsomagoltuk, a MASS Subwoofer pár napig maradt a helyén, quadral Aurum hangdobozainkkal működött együtt. Hangerő szabályozóját felcsavartuk 2 óra állásig és megnéztünk néhány filmet. Nem vallott szégyent, többet nyújtott, mint amit az adatai alapján bárki feltételezne róla.

Monitor Audio MASS 5.1 Subwoofer mélysugárzó

A MASS 5.1 legfőbb erénye az ilyesfajta szettekre jellemző és elvárt egységes hangzás, amit mindenféle műfajon produkált, és mi igencsak díjaztuk. A különböző méretű hangdobozokból álló szettek, hiába származnak egyazon gyártónak ugyanabból a családjából, nem képesek teljesen egyformán megszólalni. Ezt már a kalibrálás teszthangjainak sistergése is megmutatja. Nem elfogadhatatlan, a házimozisok többsége ilyeneket hallgat, mi is. De amikor 5 db teljesen azonos hangdoboz szól körülöttünk, az bizony más kávéház. Szintén elismerést érdemel a hangzás természetessége, színezettséget nagyon elvétve és csak direkt arra koncentrálva fedeztünk fel. Nyersen, bejáratás előtt sziszegős, éles s és sz hangokra figyeltünk fel, ami fokozatosan csökkent, majd eltűnt. A magastartomány finom, csilingelő és részletező volt.

Monitor Audio MASS 5.1 házimozi hangfalszett

Végszó vagy ajánlás

Közepesnél kisebb szobákban nagyszerű házimozit képes létrehozni a Monitor Audio MASS 5.1 és sztereó zenével sem vall szégyent. A hozzá tervezett tartókkal, állványokkal szinte korlátok nélkül, bárhová elhelyezhető. Ékes példája annak, hogy kis méretből is lehet nagy hangot előállítani. Persze a nagy relatív, a minőség viszont konkrétabb és az is rendben lévőnek találtatott. Megépítését és hangját tekintve egyaránt.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.