DALI OPTICON 6 házimozi hangfalszett teszt

Unalom kizárva

2017. május 19., péntek, 12:10

DALI OPTICON audio hifi házimozi hangfal hangszóró hangfalszett hifi hangfal DALI hangfal házimozi hangfalszett hangfal teszt hifi hangfal teszt házimozi hangfalszett teszt DALI hangfal teszt

A középkategóriás, nemrég debütált OPTICON összefoglalja mindazt, amit a DALI-ban kedvelni lehet. Meghallgattunk egy komplett házimozi rendszert, amely ilyen hangfalakból állt. A kezdeti kétely után beismerjük, az IKON dobozok helyére méltó utódok kerültek.

Mitől több az OPTICON?

A szóban forgó hangfalcsalád képviseli a legizgalmasabb, globális viszonylatban csak középkategóriaként emlegetett mezőnyt. Utóbbit olvasva sokan fennakadhatnak, hiszen ha csak a frontsugárzókat vesszük alapul, félmillió Ft/pár cédulájukkal egyáltalán nem mondhatók olcsónak. A laikus itt teszi fel a kérdést: akkor az OPTICON még nem high end? Nem. Csúcskategóriásnak is csak azt nevezhetjük, amiben egy adott kor/gyártó technológiái kompromisszum nélkül felsorakoznak. Az OPTICON nem prezentál minden kis motívumot a DALI legfelsőbb szintjét képviselő EPICON-ból. Viszont sokat benne hagytak a nála lényegesen drágább testvérekből. Lehet, hogy nem olyan szép lakkozott, faerezetes és kerekített a külseje e dobozoknak, szögletes dizájnjukért cserébe a lakásárban mérhető EPICON szettek töredékébe kerülnek. Állapodjunk meg annyiban, hogy az OPTICON szégyen nélkül nevezhető audiofilnek. Szégyellhetnék is magukat a tervezők, ha nem így lenne, hiszen ahogy a gyártó oldalán is olvasható, röviden csupán egy vérbeli DALI szériát akartak létrehozni. Konkrétabban egy termékcsaládot, amely a vártnál jobb hangot nyújt főleg tévézés, filmezés és zenehallgatás közben.

DALI OPTICON 6 hangfal

Technikai terepszemle

A márka varázsát már fel kell mutatnia, tervezőinek valahol mégis húzni kell a nadrágszíjon. A dánok közleménye szerint pont ezért kihívás egy olyan kategória debütálása, mint amilyen az OPTICON. A csökkentett költségek nem szabad(na), hogy a dizájn, ill. élmény rovására menjenek. S mivel e hangfalak költségvonzata már lehetővé teszi a fejlettebb gyártástechnológia bevonását, nem fertőzi hiányérzet az első benyomásokat. Számunkra legalábbis bíztató érzéseket keltett az a tény, hogy rendelkezésre áll a DALI egyik kardinális komponense, a hibrid magassugárzó modul. Utóbbi megtalálható a széria két legkisebb, állványos tagján kívül mindegyik modellen.

DALI OPTICON 6 magassugárzó

A mélyközép membránkészlet mindegyik típus esetében SMC fázistagot tartalmaz, melynek transzparenciát segítő hatását már az EPICON 2 tesztelésekor is hallottuk és méltányoltuk. Mindazonáltal nem csak a precízebb hangszórók teszik jobbá az OPTICON-okat, hanem annak módja is, ahogy megmunkálják magát az MDF réteget. A mélyközép membránok mögötti nyílás nem csak egy köralakban kivágott lyuk: a kosár merevítéseihez igazított rögzítő pontok közti szakaszokat CNC-vel kimarták, hogy a membrán hátuljáról kiszökő léghullámok szabadabban áramolhassanak.

DALI OPTICON hangfal MDF

Folytathatnánk még az OPTICON széria konstrukciójában rejlő technikai vívmányok részletezését, csak úgy olvasóink zöme túlságosan száraz kimenetelűnek találná cikkünket. Szerencsére más csekélységekre is kitérhetünk, amelyek tudományos szaknyelven való csacsogás nélkül is éreztetik az OPTICON lényegét. Gondolunk itt praktikumra. Például a kisebb dobozok egy, míg a nagyobbak kettős kábelcsatlakozóval rendelkeznek, ami logikus abból a megközelítésből, hogy az állódobozokat feltehetőleg drágább erősítővel párosítaná a tulajdonos.

DALI OPTICON 6 hangfal csatlakozó

Másfelől olyan famíliát alakítottak ki, amely rengeteg szituációban telepíthető. A legkisebb OPTICON 1 állványos hangfal hátulsó basszreflex nyílását eleve úgy döntötték, hogy a falhoz közel téve produkáljon ideális hangzást. Minimalista hangulatú helyiségekben kezes lehet a lapos profilú, falra szerelhető OPTICON LCR. A centersugárzó szerepet betöltő LCR esetében nem hátsó, hanem előlapi reflexnyílást alkalmaztak arra az esetre, amennyiben médiabútorba süllyesztenénk a dobozt (és alighanem a felhasználók zöme ezt meg is teszi). Mindazonáltal állókból sem csak 1-2, hanem 3 típus (OPTICON 5/OPTICON 6/OPTICON 8) közül válogathatunk. Az összképet figyelembe véve tényleg bármilyen alapterület, ill. hangerő igény esetére összeállítható a számunkra tetsző konfiguráció, a belvárosi garzonokba szánt törpe szettektől a nagyobb, egybenyitott amerikai konyhás nappaliba illő monstrumokig.

DALI OPTICON hangfalak

Küllem

Egy pár DALI hangfal láttán sok hifi rajongó szeme felcsillan, s a lelkesedés nyilván még tovább fokozódik, ha öt darabbal kerülünk egy szobába. Az OPTICON-ok csinosak, illik rájuk a nappalibarát kifejezés. Mi dió színben futottunk velük össze, előlapjukat fényes feketébe öltöztették, de létezik fehér opció is, ugyancsak enyhén tükröződő arccal, selyemfényű oldalakkal. E hangfalak képviselik mindazt, amit a laikusok és rajongók zöme elvár a hifi szó hallatán. Elegáns megjelenés, méltóságra törekvő dizájnelemek. Válogathatunk dió, fekete vagy selyemfényű fehér színek közül. Személyesen az utóbbival is találkoztunk, élőben elegáns, szoborszerű látvány.

DALI OPTICON 6 hangfal

A mélyvörös membránok és a dóm körül csillogó krómgyűrű egy kis extra hangulatot is adtak a hűvös fehérnek, mindenesetre az OPTICON-ok szeretnek fényben és előtérben lenni, tulajdonosuk sem valószínű, hogy szégyenkezni fog miattuk. Jelentős kozmetikai frissítések történtek az elődként emlegetett IKON családhoz képest. A DALI láthatóan igyekszik lépést tartani a nagyvilággal úgy, hogy közben megőrzi, csiszolgatja saját, bevált eszköztárát.

DALI OPTICON 6 mélysugárzó

Mindegyik álló OPTICON-hoz jár egy alátét szett is. Krómacél lemezeket tartalmaz, amelyeket felszerelhetünk a dobozok aljára, hogy két oldalra kiálljanak, így némileg a stabilitást is javítják. Tüske és gumi alátét is része a kis csomagnak, tehát szőnyegtől a parkettáig, bármilyen felületen alkalmazható.

DALI OPTICON 6 hangfal talp

A különálló partner

A DALI hangsugárzóitól független jelöléssel látja el mélyládáit, ezzel egyértelműsítve, hogy minden vásárló saját ízlése és pénztárcája függvényében választhatja ki a neki tetsző fenevadat. Az alacsony frekvenciák keltését ezúttal a SUB K-14 F végezte. E modellt javasolják a ZENSOR, OPTICON és RUBICON szériákhoz is, sztereó és házimozi szettek kiegészítésére egyaránt.

DALI SUB K-14 F aktív mélyláda

A többi hangsugárzótól eltérően nem préselt rost, hanem 35,5 cm átmérőjű, feketére fújt alumínium membrán került rá. E masszív hangszóró mögött szellőztetett kosárba ültetve, 30 mm hosszúságú, 4 rétegű tekercs mozgatja a pillét. Természetesen a K-14 F-re is vonatkozik a DALI alacsony veszteségre irányuló filozófiája: a mágneses motor belső kompresszióját úgy egyengették, hogy a membrán mozgása túl alacsony és túl magas nyomást se produkáljon. Mindezt kapcsolóüzemű tápegységről működő, D osztályú áramkör hajtja, túlmelegedés és klippelés elleni védelemmel ellátva.

DALI SUB K-14 F aktív mélyláda

A mélyláda vadászgépekre emlékeztető neve frappáns, különösen, ha figyelembe vesszük combos (45 x 40 x 43 cm, 26,4 kg) paramétereit. 450 W folyamatos terhelhetősége és nem kevésbé szerény hangszórója láttán sejthető, hogy nem a nagyi konyhai rádióját akarja kísérni, annál kevésbé támogatná a konyhai pohárkészletet.

DALI SUB K-14 F aktív mélyláda

Meghallgatás

Tesztünket az Allée 2. szintjén lévő Denon márkabolt moziszobájában végeztük. Előzetes időpont egyeztetést követően Kedves Olvasónk is ellátogathat hozzájuk, hogy ugyanazt hallja, amit mi, s alátámaszthatja - vagy megcáfolhatja - az alább következő sorokat. Míg ott voltunk, OPTICON 6 és OPTICON VOKAL hangsugárzók álltak elöl, és egy pár OPTICON 2 szólt mögöttünk, a sarokban lévő állványokra helyezve. Mindezt a fentebb említett, szingli, cserébe monumentális mélysugárzó egészítette ki. Elektronikaként Denon Blu-ray lejátszó és Marantz SR7011 házimozi erősítő volt segítségünkre, a kábelezést, ill. tápszűrést a bemutatóterem munkatársaira bíztuk kérve, hogy a hangfalakhoz legillőbb komponensek hordozzák a jelet.

DALI OPTICON VOKAL centersugárzó

Már a legelső filmjelenetekben (pl. 2 Guns c. film végén lévő kocsirobbantás) is feltűntek ún. mikro részletek, mint az első páncélököl lövés után lehulló sóder szemcsés, pergő zaja, amely a centersugárzóból száguldott felénk. A VOKAL egyébként több ízben is kivívta elismerésünket, eleinte kicsit stúdiósan, szárazon viselkedett, némi AVR állítgatást követően pedig testessé, lelkesültté vált. Utóbbit csak azért írjuk, hogy olvasónk ne próbálja beskatulyázni az OPTICON karakterét, valójában ez egy sokoldalú szett és egyazon elektronikával is képes teljesen más stílusban, kellemes vagy éppen fülfájdító hangon szólni, ezért mindenképpen el kell játszani az erősítővel - vagy ami még jobb, szakemberre bízni azt.

A tesztelésre visszatérve, értelemszerűen véleményünk formálásába bele kellett kalkulálnunk az aránylag szűk szoba paramétereit is, amely a háttérsugárzók elhelyezését csak hozzánk közel tette lehetővé. Mindenesetre szép számmal özönlöttek azok a pillanatok, amikor nem a dobozok elhelyezésére, hanem a konkrét hangok feltámadására irányult figyelmünk. Az előbb említett filmjelenetben például az udvarba beguruló Impala mutatásával tökös amerikai rockzene szólal meg. Ekkor a komplett OPTICON szett szinte nevetséges spontaneitással kapott erőre, és lenyűgöző zenei élményt rögtönzött. A hangmezőben egész komolyan pozícionált mikro-koncert jött létre, holott csak Denzel Washington érkezett egy kis lóvéval. A konfigurációt csurig telítette az élénkség, nem az untató kategória képviselője. A repülő kulcscsomótól a kavicson lépkedő cipőtalpig rengeteg apróságot képes volt ábrázolni energiával, nagy hangerőn harapósan, szilárdan. És ahányszor zene szólalt meg, a hifi és a mozi fogalma összekeveredik, nehéz eldönteni, hogy valóságos, vagy inkább izgalmas az, amit kap a néző.

DALI SUB K-14 F aktív mélyláda

A mélyládát hamar vissza kellett fognunk (eleinte csak a házimozi erősítő automatikus mérő rendszerére hagyatkoztunk, de csak lejjebb idomítottuk 20 %-ra a sugárzó tárcsáját, mert egyszerűen túlpulzálta a szobát), hogy ne vonja el túlságosan figyelmünket. Alaposan felborzolta körülöttünk a levegőt, néha kicsit erő-centrikus arcát mutatta. Zenéknél is tudott visszafogottan integrálódni, de nem tudtunk eltekinteni lágy impulzusaitól, melyek szinte sugallták, hogy neki nagyobb tér és több kakaó kell. Ettől függetlenül beillett a képbe a K-14 F.

A zenei betétekre visszatérve, nem tudtunk betelni velük. Az olyan látszólag töltelék snittekben is, mint amelyben Tom Cruise elindul, hogy kimásszon a Burj Kalifa ablakán, felállt karunkon a szőr a háttérben vibráló hegedűktől. Ebben az árkategóriában ritkán hallunk ilyen frissen tálalt zenesávot, ha házimozira kerül sor. Az LCR szekció megszilárdította a filmélményt, és ettől high end-szerű lett az eredmény. Az OPTICON leginkább abban marad el a nagyoktól (nem mintha lenne értelme így hasonlítgatni), hogy néha kicsit fellelkesült és szeretett artikulálni. Lehet, hogy nem hozta azt a pillekönnyű transzparenciát, mint egy csöves monoblokkal hajtott EPICON, viszont így is találtunk váratlan rezdüléseket, tónusokat az űrhajó motorjában, a villámcsapásokban és ütközésekben. Amikor pedig zenei betétekre került sor, még kérni sem kellett, és máris jött az izgalom.

DALI OPTICON 6 hangfal

Sztereó

Kezdjük a rövidebb gondolatunkkal: mire nem alkalmas az OPTICON 6? Nos, a progresszív metal (pl. Vitalism) lehet, hogy hústalannak, fakónak tűnik majd rajta a basszusokhoz szokott rocker fül számára. Bár utóbbi is beállítás és szobaakusztika kérdése többnyire, mindenesetre keményebb rocknótáinkat fülelve inkább udvariasan tovább álltunk. És ahogy sejtettük, akusztikus műfajoknál villogtatta meg magát igazán a két frontsugárzó.

Az OPTICON tipikusan olyan rendszerként mutatkozott be, ami elé csak le kell ülni, hogy utána gyönyörködhessünk abban, amit tud. Kedvenc Notre Dame-ban rögzített orgonafelvételünk áramló volt, zengő és könnyed, érzelmi töltettel és olyan teljességgel, amibe az ár ismeretében nem tudtunk belekötni. Emellett kicsit könnyedebb, elektronikus műfajokkal sem vallott szégyent, tehát szórakozni szabad vele, csak dühöngeni nem ildomos. Caro Emerald - Back It Up c. száma elején szinte reszelt a szaxofon, határozott, leheletnyit hűvös érzéssel kelt életre.

DALI OPTICON 6 mélysugárzó

Belehallgattunk még jó pár (pl. Eliane Elias, Daft Punk, Cassandra Wilson) kedvelt előadóba. Mindent kristálytisztán hallottunk, sokszor tanmesébe illő dinamikával. Lehet, hogy néha egy kis könnyedséget még vártunk volna, de arra a drágább DALI hangfalak szolgálnak. Jól be kellett állítani a rendszert, megtalálni az ésszerűség határait, hogy ne váljon túl hideggé a hibrid magassugárzó, de mint lánc, komponensek összessége, a teljes élményt mérlegelve egy pillanatra sem volt unalmas.

Végszó

Hallottunk már egy pár házimozi összeállítást ugyanebből és a drágább kategóriá(k)ból is, és a DALI OPTICON hangfalaknak nincs miért szégyenkeznie. Ebben a mezőnyben nem találtunk rajtuk fogást, jó házimozi erősítő és az átlagosnál jobb akusztikájú szoba esetén biztos, hogy tulajdonosuk évek múlva is örömmel fog hallgatni egy ilyen rendszert. Hangjuk tisztaságra törekvő, élénk, ugyanakkor zenei, és filmnézés során egy pillanatra sem válnak unalmassá. Csinosak, betöltik a szobadísz funkciót, ugyanakkor karakterben még kicsit elődjüknél is precízebbé váltak. Az összkép ezen az áron aligha lehetne jobb, ezért elismerésünket egy ajánlott vétel cédulával pecsételjük meg.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.