Harman Kardon HKTS 65BQ házimozi hangfalszett teszt

Zongorázni lehet a különbséget

2016. augusztus 3., szerda, 10:25

Harman Kardon audio házimozi hangfal hangfalszett mélyláda házimozi hangfalszett hangfal teszt hangfalszett teszt Harman Kardon hangfal Harman Kardon házimozi Harman Kardon hangfalszett teszt

A házimozi rendszerek egyik legkényelmetlenebb része a kábelezés, hiszen legalább hat hangfalat kell a megfelelő módon erősítővel összekötnünk. Így nem csoda hogy egyre-másra tűnnek fel az olyan megoldások, amik vezeték nélküli szolgáltatásokat kínálnak, legalább a mélyláda számára. A Harman Kardon HKTS 65BQ a sorozat csúcsmodellje, ami azonban nem tegnap került a piacra, hiszen már legalább két éve megvásárolható. Egyben a HKTS sorozatba tartozó 60-as modell továbbfejlesztett változata, annyival mindenképpen többet tud az elődjénél, hogy a mélyládának vezeték nélküli összekötetést, illetve 7.1-es bővíthetőséget kínál a leendő tulajdonosának: mindezt zongoralakk külsővel.

Fontos a külcsín

Ha valaki összeszedné azokat a jellemzőket, miért döntünk egy konkrét készülék mellett, biztosan nem csak és főleg nem elsősorban a technikai adatai ragadják meg a figyelmünket. Könnyebben meggyőzzük magunkat arról, hogy valami igényes és jó, hogyha felépítésével megjelenésével magára vonja a figyelmet. Ezt az elvet a Harman Kardon HKTS 65BQ tervezése során is szem előtt tartotta a gyártó, aminek az eredménye fekete zongoralakk bevonat és lekerekített formák lettek. Ez már önmagában nagyon pozitív és vonzó, főleg hangzás szempontjából sem mindegy, legalább is az utóbbi. A hangfalszett megjelenése visszafogott, sőt elegánsnak is mondhatjuk nyugodtan, a hangszóró grillek is éppen csak takarják az alattuk lévő membránokat. A klasszikus, apró lyukacsos kivitel mindig jó választás, még akkor is, ha nem levehető, ahogy jelen esetben is történt. Nincs is erre szükség, mivel ez feltételezhetően nem befolyásolja lényegesen a hangminőséget.

A szettből egyedül a vezeték nélküli központi egység lóg ki egy kicsit, mivel az matt műanyag borítást kapott és nem is tűnik annyira különlegesnek a hangfalakhoz képest.  

Technikai kulisszatitkok

Harman Kardon HKTS 65BQ házimozi hangfalszettMinden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a HKTS 65BQ a kezdő házimozisok álma, hiszen a kompakt rendszerek között a középkategória felső kasztját képviseli. Az egyes hangdobozokban három membrán dolgozik, ezek közül kettő szinte teljesen lapos, kerámia és fém ötvözete és a középtartományért felelős, míg a magassugárzó a CMMD elnevezéssel fémjelezhető. Ez utóbbi valójában a dóm sugárzóra utal, ami kereken 25 mm átmérőjű. A középsugárzó 75 mm-es, és teljes mértékben árnyékolt a videojelekkel történő zavarok, interferenciák megelőzése érdekében. Ez persze a magassugárzóra is igaz, de hozzátesszük ennek a mai LCD és OLED televíziók használata mellett már sok jelentősége nincsen. Nyilván ha valaki esetleg még valamilyen hagyományos, katódsugárcsöves megjelenítőt használ, abban az esetben a jó árnyékolás alapkövetelmény.

A teljes rendszer 8 Ohm impedanciájú, és a szatellit sugárzók valamint a középsugárzó meghajtásához ajánlott erősítő teljesítmény csatornánként 20-150 watt. Koránt sem nevezhetők érzékenynek a maguk 83 dB-es értékével, így talán érthetővé válik az is, hogy miért olyan magas az ajánlott csatornánkénti maximális erősítő teljesítmény.

A mélyláda már más tészta, mivel vezeték nélküli modell, így természetesen aktív elven működik, önálló erősítővel bír. A beépített erősítő 200 W teljesítményű, ami egy 200 milliméteres hangszórót hajt meg. Ez a teljesítmény bőségesen elegendő egy normál nappali ütős hanghatásokkal való megtöltésére.

Beüzemelés, kezelhetőség

Ezt a házimozi rendszert biztosan tovább tart kicsomagolni, mint összerakni, mivel a gyártó nagyon gondosan járt el a dobozba helyezéskor. Ez érthető is a lakk-fekete külső borítás miatt, hiszen nagyon sérülékeny és minden por és ujjlenyomat meglátszik rajta. Miután a nagyméretű dobozból kibányásztuk a két kisebb dobozt, szemügyre vettük miből is áll az 5.1 hangfalszett. Az egyik doboz rejti magát a mélynyomót, a másik pedig az öt kis hangdobozt, no meg a kellékeket. A gyári csomagban minden megtalálható, ami ahhoz szükséges, hogy a megfelelő elhelyezésbe telepítsük valamennyi hangfalat. Találtunk olyan kis konzolokat, amivel a falra szerelhetjük a háttérsugárzókat, miközben a centersugárzót úgy alakították ki, hogy vízszintesen stabilan megálljon. A kábelek miatt sem kell aggódnunk, mivel mellékelték a  valamennyi hangfalhoz tartozó köteget. Persze tetszés szerint lehet cserélni valamennyit, de arra figyelni kell, hogy csatlakoztatásra szorítós klipszek szolgálnak. Valamennyi  szatellit hangsugárzó csatlakozói rejtett kivitelűek, úgyhogy teljesen észrevétlenül lehet a vezetékeket bekötni, mindössze a hátlapjukat kell elcsúsztatni. A centersugárzó más, nyitott felépítésű, esetében nagyon könnyű hozzáférni a klipszekhez.

Harman Kardon HKTS 65BQ házimozi hangfalszett

A mélyláda kábeles és kábel nélküli összeköttetést is kínál. Ahhoz, hogy a kábelmentes kapcsolat a mélynyomó és az erősítő között összejöjjön egy teljesen önálló kis vezérlő egységre volt szükség. Ha esetleg ez a kütyü pótolhatatlan módon elveszne, akkor sincsen baj, mert kábeles összeköttetéssel a mélyláda még mindig használható marad.

Az összekötés nagyon egyszerű, mivel a mélysugárzót vagy közvetlenül kötjük az erősítő "sub" kimenetére, vagy pedig a sztereó kimenetét kell a vevőkészülék, illetve közvetlenül a mélysugárzó sztereó bemenetéhez csatlakoztatni.

Harman Kardon HKTS220SUB aktív mélyláda

Ezek után csak a mélysugárzó beállítása van hátra, ami gyakorlatilag gyerekjáték. A ki- és bekapcsolását állíthatjuk automatikusra is, ez igencsak kényelmes megoldás. A mélyhangok intenzitását egy potméter segítségével lehet módosítani, de egy kapcsoló segítségével még erőteljesebb, ütősebb mélyeket csalhatunk ki belőle. A fázis is állítható, bár ezt valószínűleg ritkábban állítjuk "reverse" állásba. Vezeték nélküli adóegység négy eltérő csatornán tud kommunikálni a mélyládával, aminek beállítása csatornaváltó mikrokapcsolókkal lehetséges.

Kislány a zongoránál...

A lakkfekete mindig megfogja a fantáziánkat és az ilyen kinézetű készülékektől általában alaphelyzetben is többet gondolunk, mint a szerényebb kivitelű hasonló modellekről. Így járt a HKTS65-is mivel a presztízs kategória érzetét kelti bennünk, és ennek függvényében kicsit magasabbra tettük a mércét. Hangminősége első hallásra szubjektíven, a számunkra nagyon tisztának és kissé csillogónak tűnt. A teszt során régebbi és újabb filmekkel is meghallhattuk a tudását: Taxi, Men in Black trilógia, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, illetve egy James Bond film volt.

Az összbenyomás nagyon jó, erőteljes és dinamikus, minden jelenetnél, ahol erre szükség és a rendező szándéka volt, átjött a filmek energiája, ami térhatással is jól párosult. Akciódúsabb jeleneteknél esetenként sok volt a mélyhang, célszerű volt kisebb hangerőre állítani a mélysugárzót. A "bass boost" extra mélyhang kiemelés a nagyon elvetemült mozirajongó számára lehet érdekes, aki a falak remegésében éli ki a filmek iránti szenvedélyét: normál esetben nem lesz rá szükség. Érdemes megemlítenünk a normál beszédhang kiemelésére optimalizált centersugárzót, ami igencsak jól tolmácsolta a párbeszédeket, érthető volt minden dialógus. Ha esetleg nem erre optimalizálták volna, akkor is nagyon jól sikerült a problémát megoldani, tehát jól érthető a filmek szövege, a dinamika megtartásával egy időben. Kissé már talán túl finom is a hangzása: lehetne valamivel agresszívebb vagy nyersebb, de ez ténylegesen csak egyéni ízlés kérdése.

Harman Kardon HKTS 65BQ házimozi hangfalszett

A filmek mellett ne feledkezzünk meg a zenei anyagokról sem, hiszen számtalan koncertfelvételt hallgathatunk 5.1 vagy annál magasabb csatornaszámmal. De kezdjük az elején! Sztereó hangra a jó öreg Dave Brubeck - Take five című szerzeményét választottuk. Kellemes hangzás, egész jó színpad, de azért érezni lehet, hogy itt kisebb hangfalak szólnak, még akkor is, ha a mélyládának köszönhetően elég öblös mélyeket is hallhatunk az előadás során. De hogy elemében érezze magát, Celine Dion egyik koncertfelvételét is meghallgattuk. Finom megszólalás, elég tágas, levegős színpad jellemezte, igyekezett átadni a koncert atmoszféráját. Mindehhez jól jött kissé finomabb, kiegyensúlyozottabb hangzásvilága. Élvezetesen szólalt meg az énekhang, de azért ne várjuk el a nagyobb sztereó rendszerek hangminőségét. Együttesen elmondható hogy kellemes, dinamikus, átlagosnál jobb hangzást produkált zenei anyagokkal is.

Harman Kardon HKTS 65BQ házimozi hangfalszett

Konklúzió

220 000 Ft-ot kell kiadni a Harman Kardon HKTS 65BQ hangfalszettért. Ennyi pénz nem kevés, már más szettekre is alternatívát jelenthet, bár ott esetleg kompromisszumokkal is kell majd számolni mélynyomó terén. Mindezzel együtt azt mondhatjuk, hogy megéri az árát, de akkor örülnénk a legjobban, ha az árcédulán lévő összeg egyessel kezdődne. Felépítése sokak számára biztosítja majd a nyerő választást, hiszen rengeteg bútorhoz így változatos környezetbe jól illeszthető. Mindehhez kiegyenlített, mondhatni finom agresszivitás nélküli hangzás párosul.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.