Bowers & Wilkins 801 D4 Signature hangfalak Magyarországon

2023. szeptember 6., szerda, 19:20

Bowers Wilkins BW audio hifi hangfal hangszóró high end hifi hangfal BW hangfal Bowers hangfal hangfal teszt Bowers hangfal teszt hifi hangfal teszt high end hangfal high end hangfal teszt

Roadshow keretein belül rövid ideig Budapesten is kipróbálhatók a Bowers & Wilkins jelenlegi zászlóshajó hangsugárzói. Meghallgattuk a Signature kiadású high end hangfalpárt, egyúttal rövid videót is készítettünk, melyben az Aymara Kft. munkatársa segít összefoglalni a fontosabb technikai érdekességeket.

A Bowers & Wilkins 801 D4 Signature, melyből a California Burl Gloss kiadás vendégeskedik itt, a technológián kívül luxusélményt is szónokol. Egyedi furnéros háza a barokk idők intarziás bútorait idézi. Szépen mutatna a Grassalkovich kastélyban. Vagy bárhol, ahol a hangminőséget illetően nem engednek kompromisszumot. Sötétkék verzióban is kapható, mely ismerős lehet a 702 Signature és 705 Signature hangsugárzókról. A mellékelt videóból és egy korábbi hírből számos technikai rész megismerhető, ezért beszámolónk írásos része inkább a személyes benyomásokra fókuszál.

Bowers Wilkins 801 D4 Signature hangfalBowers Wilkins 801 D4 Signature hangfalBowers Wilkins 801 D4 Signature hangfalBowers Wilkins 801 D4 Signature hangfalBowers Wilkins 801 D4 Signature hangfalBowers Wilkins 801 D4 Signature hangfalBowers Wilkins 801 D4 Signature hangfal Rotel MichiBowers Wilkins 801 D4 Signature hangfalBowers Wilkins 801 D4 Signature hangfal hangszórókBowers Wilkins 801 D4 Signature hangfalBowers Wilkins 801 D4 Signature hangfal hangszórókBowers Wilkins 801 D4 Signature hangfal hangszórókBowers Wilkins 801 D4 Signature hangfal magassugárzóBowers Wilkins 801 D4 Signature hangfal mélysugárzóBowers Wilkins 801 D4 Signature hangfal mélysugárzóBowers Wilkins 801 D4 Signature hangfal mélysugárzóBowers Wilkins 801 D4 Signature hangfal mélysugárzóBowers Wilkins 801 D4 Signature hangfalBowers Wilkins 801 D4 Signature hangfal csatlakozóBowers Wilkins 801 D4 Signature hangfalBowers Wilkins 801 D4 Signature hangfal hátlapBowers Wilkins 801 D4 Signature hangfal hátlapBowers Wilkins 801 D4 Signature hangfal hátlapBowers Wilkins 801 D4 Signature hangfal hátlapBowers Wilkins 801 D4 Signature hangfal hátlapBowers Wilkins 801 D4 Signature hangfal keresztváltóBowers Wilkins 801 D4 Signature hangfal keresztváltóBowers Wilkins 801 D4 Signature hangfal keresztváltóBowers Wilkins 801 D4 Signature hangfal keresztváltóBowers Wilkins 801 D4 Signature hangfal keresztváltóBowers Wilkins 801 D4 Signature hangfal keresztváltóBowers Wilkins 801 D4 Signature hangfal keresztváltóBowers Wilkins 801 D4 Signature hangfalBowers Wilkins 801 D4 Signature hangfal

Szubjektív benyomások

Négy éve hallottuk utoljára az elődnek számító Bowers & Wilkins 800 D3 hangfalakat, melyek eleve átfogalmazták a fejünkben lévő, hifiről alkotott képet. Mielőtt odaértünk, nehéz feladatnak tűnt, hogy kizárólag a hangmemóriára támaszkodva térképezzük fel a régi-új kiadások közti különbséget. De annyira egyértelmű eltéréseket hozott a B&W 801 D4 Signature, hogy belemagyarázás és kétség nélkül érzékeltük, miben lépett túl elődjén. A kitárulkozó, holografikus, transzparens élmény megmaradt, de közben finomodott, teljesedett, növekedett is.

Bowers Wilkins 801 D4 Signature hangfal

Az Aymara Kft. bemutatóterme akusztikai szempontokból nem a legtökéletesebb. Kirakattal rendelkező, utcára nyíló helyiség, így sok az üveg és a párhuzamos, sík falfelület. Éppen ezért volt meglepő, hogy a B&W 801 D4 Signature elődjeit túlszárnyalva dacolt a környezetével. Basszusa egyenletesebb, teljesebb volt. Nem éreztük kiegészítő mélysugárzó hiányát, a legmélyebb hangok is arányosan, lineárisan szabadultak fel. Ez óriási előnyt jelentett bármilyen könnyűzenei irányzat esetén.

Bowers Wilkins 801 D4 Signature hangfal mélysugárzó

A korábbi, inkább precíz és fegyelmezett karakter megmaradt, de közben kiegészült még több energiakapacitással és dinamikával. A dobok hangja drámai intenzitással törte át a csendet, a cintányérok fémes lecsengése kísértetiesen úszott a levegőben. Közben harsányság a legkisebb mértékben sem szennyezte a zenei élményt.

Bowers Wilkins 801 D4 Signature hangfal keresztváltó

Elektronikus zene, rock, metal, alternatív, ambient, hip hop számokat is kipróbáltunk a hangrendszeren, melyben az előerősítő és végerősítő szerepét Rotel Michi P5 és S5 töltötte be. A kifinomult "lelkű" B&W 801 D4 Signature karakterét szépen kiegészítette a komoly erőtartalékokkal dolgozó, karizmatikus japán elektronika. Eközben háromdimenziós hangszínpadot, lúdbőrt okozó térmélységet és függőleges-vízszintes irányba széttáruló atmoszférát kaptunk.

Bowers Wilkins 801 D4 Signature hangfal

A hangszerek, effektusok, éneksávok különálló térbeli pozíciókban jelentek meg, leválva a hangfalak tengelyéről. A néhány órás meghallgatás egyszerre volt felemelő és elgondolkodtató. Inspiráló és élvezetes hatást keltett, ahogy egy rendszer rámutat a puszta jelre és engedi kihajtani a zene magját anélkül, hogy szétszínezze/torzítsa a kulcsfontosságú mikrodinamikus részleteket. Másfelől nehezen tudtuk elképzelni, hogy a 800-as recepten tovább finomítsanak a mérnökök. Eddig minden generáció hozott továbblépést. De mégis hova lehetne ezt fokozni?

Bowers Wilkins 801 D4 Signature hangfal hangszórók

Hol, meddig lehet kipróbálni?

A Bowers & Wilkins 801 D4 Signature rövid ideig az Aymara Kft. bemutatótermében meghallgatható, következő állomása pedig az Audio Forum lesz. Mindkét helyszínen kipróbálhatók más Bowers & Wilkins álló és állványos hangsugárzók is. A roadshow végeztével nem biztos, hogy lesz újra kiállított pár e modellből Magyarországon, ezért a komolyabb érdeklődőknek érdemes minél előbb előkészíteni kedvenc zeneszámaikat!

Iránytű

Ár (a cikk megjelenésekor): 19 999 990 Ft/pár
Forgalmazó:

Horn Distribution (HU) Kft.

+36-1-347-0020

hu.horn.eu

Bowers Wilkins 801 D4 Signature hangfal Rotel Michi

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.