B&W 800D hangfalak Magyarországon

2013. március 11., hétfő, 17:55

BW Bowers Wilkins Bowers hangfal hangfal audio hifi high-end házimozi hifi hangfal high end hangfal Classé

Az itthoni disztribútor bemutatótermében meghallgatható a Bowers & Wilkins zászlóshajója, a 800D típusú hangfal. Ilyen lehetőséget természetesen mi sem hagyhattunk ki. Végül is a Bowers zászlóshajói sokak számára etalont képviselnek.

A B&W 800D több mint egy jó hangfal. Több a benne rejlő tudást tekintve, több a beépített anyagok mennyisége és minősége miatt és több azért is, mert a 800-as sorozat a hosszú évek során fogalommá vált, külleme pedig ikonná emelkedett.

Hangfalnak nevezzük, holott a helyes megnevezés elvileg hangdoboz volna. Mérete ugyanakkor a "doboz" definíciót lepattintja. Termete alapján titulálhatnák hangszekrénynek, ám ez is kifejezetten degradáló volna rá nézve. Ez inkább a 60-as és 70-es évek nagy hangfalainak lehetne gúnyneve. A B&W 800D inkább egyfajta "Hangszobor". Úgy áll előttünk, mint valami különös, alacsony, ám erős, vaskos lény. Nem e világi teremtmény. Vaskos talpának felénk eső részén három stabil láb áll, jelezve, hogy komoly súlyt tartanak. Pedig nem is egyedül hordják a monstre szerkezet terhét, hiszen hátul maga a doboz is leér a talapzatig. Az előlapon mintha Batman kevlárba foglalt izmai lennének, olyan határozottsággal uralják a felületet a hatalmas mélysugárzók. A zongoralakkal borított, egyetlen ívet képező oldal és hátlap pedig, mintha egy fekete köpeny, vagy inkább masszív kabát lenne. A szépség mögött természetesen célt is találunk, hiszen az íves falak nagyban hozzájárulnak a felesleges rezonanciák csillapításához. Hasonló célt szolgál a hangfal belsejének merevítése is, amit persze csak fotókon nézhetünk meg. No de aki nem hiszi, hogy a hatalmas doboz remekül csillapított, az kopogtassa csak meg a szerkezet oldalát. Persze finoman, az ott dolgozókkal egyeztetve! Elvégre ez egy olyan felület, amiről a kollégák minden egyes ujjlenyomatot aprólékos odafigyeléssel törölgetnek le. Ha pedig már a különös, kopogtatós játéknál tartunk, aki vizsgált már így Marlan-t, az tudja, hogy egészen valószínűtlenül képes a hangot elnyelni, elemészteni. Nos, a méretes hangfalon ott ül, egy gyönyörű Marlan gömb, benne a remek középsugárzóval. Felül pedig a magassugárzó, a Nautilus modellekből örökölt - bár részleteiben azóta sok fejlődésen átesett - elvékonyodó csőben.

Bowers & Wilkins 800D

Oh, és mindez még csak a küllem. A technikai részletekkel még nem is szórakoztattuk a Kedves Olvasót. Ez a hanyagság tűrhetetlen! A korábban már oly hangsúlyosan emlegetett, íves oldal- és hátlap többrétegű, hőkezelt falemezekből készül. Olyasmi módon, mint ahogyan a klasszikus Thonet székeket állítják elő. Azok a száz év alatt is elnyűhetetlen Thonet székek! Persze ha tartósságról van szó, akkor emlékezzünk meg a magassugárzóról is, aminek alapanyaga mesterséges gyémánt. Azt pedig, hogy a gyémánt mennyire jól állja az évszázadok múlását, biztosan nem kell senkinek ecsetelnünk!

No de ne szaladjunk mindjárt a hangfal tetejéig! A mély-frekvenciákról gondoskodó hangsugárzók membránjai Rohacell szendvics szerkezetűek. Vagyis két réteg, rendkívül merev szénszálas felület között van egy réteg hab töltet, ami remek csillapítóképességgel rendelkezik. Ezzel az anyaggal találkozhatunk akár az Airbus A380 szárnyaiban, Formula 1-es autókban, de ebből készült a japán szupervonat, a Shinkansen az orr része is. Ez az anyag, ami megbirkózik a levegő nyomásával, akár a világ legnagyobb utasszállítójának szárnyában, akár egy 300 km/óra feletti sebességgel robogó, 430 tonnás vasúti szerelvény orrán, itt azt a feladatot kapta, hogy a hangokat megszólaltassa, már 25 Hz-től. Gyerekjáték lesz neki!

Bowers & Wilkins 800D

A középtartományt a B&W jellegzetesen sárga kevlár hangszórója közvetíti, amit biztosan nem kell bemutassunk. Persze néhány finomítást ez az alkatrész is kapott. Egyrészt ugye beköltözött a Marlan gömbbe, ami már önmagában is jól csillapít, de természetesen a membránszélek felfüggesztésében is bevetett a Bowers egy kis trükköt. Nevezetesen elhagyták a hagyományos gumit és egy speciális szivacs gyűrűre ültették a sárga szövetet. A jobban megfogott és csillapított felület természetesen fegyelmezettebben szólal meg. Ez az FST néven emlegetett technika amúgy már kisebb modellekben is fellelhető.

Az igazat megvallva, a technikai részletekről oldalakon át írhatnánk, de ennek már aligha örülne a Kedves Olvasó. Inkább annyit említünk még meg, hogy az Aymara Kft. munkatársai a Classé CP-800 előfokot és két darab CA-230 típusú, 300 W teljesítményű végerősítőt használtak a hangfalak - vagy ha szabad így fogalmazzunk - hangszobrok, meghajtásához.

Természetesen meg is hallgattuk a B&W 800D hangfalakat, hiszen ezért jöttünk!

Megforgattunk jó néhány CD korongot és egyéb hanghordozót, ízlelgettük a 800 Diamond-ot és a hangminőség meggyőzött bennünket. Persze nincs ezen mit csodálni. A legtöbb effektus szokatlan közelségben jelent meg, rendkívül élethűen. Mikor a sokadik veszteségmentes felvételt hallgatjuk, világossá válik számunkra, hogy miért használnak olyan stúdiók, mint a Skywalker Sound vagy az Abbey Road, ilyen hangfalakat. A Bowers csúcs-szériájának hitelessége persze nem mindig előny, mivel a gyenge minőségű számokat azonnal lebuktatja. Jóllehet, aki ilyen rendszert választ, valószínűleg nem az MP3-lejátszóját fogja rákötni. Legszívesebben minden nap visszamennénk a 800D elé, egy kis zenehallgatásra, persze az a munkánk rovására menne - így aztán csak nyugodt egyetértéssel tudjuk minden vájtfülűnek ajánlani, hogy amint ideje engedi, feltétlenül hallgassa meg a Bowers & Wilkins 800D hangsugárzóját. Egészen biztos, hogy maradandó élményben lesz részük.

www.aymara.hu

Bowers & Wilkins 800D

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.