Harman Kardon IFA 2012

2012. szeptember 5., szerda, 16:10

IFA IFA 2012 kiállítás Harman Kardon HK SB30 EISA AKG JBL hangfal hifi erősítő házimozi Blu-ray fejhallgató fülhallgató soundbar hangprojektor JBL hangprojektor Apt-X

A Harman csoport kint is van az IFA-n meg nem is, meg is mutatja magát, meg nem is. Az IFA csarnokai között, a hatalmas rádiótorony körüli területen állnak a Harman sátrai ahová egyszerű látogatók és a sajtó képviselői be sem léphetnek, csak meghívott vendégek előtt nyílnak meg az ajtók. Mint a mesében. A Harman kint is van az IFA-n meg nem is, az új termékeit meg is lehet nézni, meg nem is. Természetesen mi nem hagytuk, hogy olvasóink hoppon maradjanak és bejutottunk, hogy elsőként tudósíthassunk az új modellekről.

Új típusokban nem lesz hiány. A házimozi erősítők teljes átalakuláson esnek keresztül. Az új modellek típusszámai 70-re fognak végződni, és az alapmodell kivételéve mind teli lesznek új technológiákkal. Az egyik ilyen az idei év talán legnagyobb újítása egy tápegység, amit digitálisként emlegetnek. Ennek lényege, hogy a hagyományos transzformátoroknál jóval kisebb veszteséggel képes dolgozni, ami azonos teljesítmény és stabilitás mellett akár 50%-os energiamegtakarítással is járhat. Ne feledjük, hogy néhány házimozi erősítő egy kisebb grill-hez közeli fogyasztást is produkálhat, ám velük ellentétben ezeket nem csak 10-20 percig használjuk, hanem órákon keresztül. Így az energiamegtakarítás nagyon is valós és kézzelfogható is lehet.

Harman Kardon JBL AKG IFA 2012

A kapcsolódó szlogen amúgy igen meredek: több erő, kevesebb fogyasztás. Egy jóval könnyebb erősítőből. Aki kézbeveszi a Harman Kardon valamelyik új típusát, azonnal észreveszi, hogy alig nehezebb egy Blu-ray-lejátszónál. Ezt még szoknunk kell! Persze várjuk már az első tesztlehetőséget, hogy magunk is hallhassuk, van-e olyan, vagy tán jobb is a digitális, mint az analóg, hiszen az ígéret erről szól. Addig pedig támaszkodjunk a Harman saját méréseire, ami szerint az új erősítők jobban teljesítenek.

Harman Kardon JBL AKG IFA 2012

Csak úgy mellékesen, azt is hozzátehetjük, hogy így teljes csomag súlya is csökkent, ezzel csökkentve a szállításból fakadó környezeti terhelést, hiszen kevesebb súlyt kevesebb üzemanyag elégetésével lehet a fél világon átutaztatni.

Harman Kardon JBL AKG IFA 2012

Újdonság, hogy immár fejhallgatókon is feltűnik a Harman Kardon név! Természetesen a háttérben a Harman csoporthoz tartozó AKG áll. Az új dizájn-fejhallgatók határozott vonalvezetése és karakteres anyagválasztása jól tükrözi az aktuális trendeket, amiben szinte mindenki a Beats-re tekint követendő példaként. Ennek ellenére a nagy, téglaforma fejhallgatók cseppet sem tűnnek utánérzésnek vagy másolatnak. Nagyon is jól illenek a Harman Kardon nevéhez kötődő formavilágba. A nagy BT modell, ahogyan azt neve is sejteti, Bluetooth kapcsolatot használ, és ahogyan az elvárható, rendelkezik mikrofonnal is, így telefonáláshoz is használható. Az akku USB-ről tölthető és  a gyári adatok szerint 12 óra működéshez elegendő. Ha pedig lemerülne, a csomag tartalmaz egy kábelt is, amivel a fejhallgató passzív módban tovább használható.

A kisebb CL modell egy egyszerűbb fejhallgató, cserélhető kábellel.

Harman Kardon JBL AKG IFA 2012

A hallójáratba illeszkedő modellek nagyobbik darabja az AE nevet kapta és érdekessége, hogy a szilikon harangocskák mellett szivacsos fülpárnával is használható. A kisebb NI kapcsán annyit sikerült a Harmannak kiemelnie, hogy az hátulról egy iPhone-hoz hasonló formatervet kapott. A két kis fülhallgató közös jellemzője, hogy 9 mm-es hangszórókat használnak, bár nyilván eltérő típust, és mindkettő rendelkezik 3 gombos távvezérlővel, vagyis elsősorban Apple termékekhez illeszkedik.

A bemutatónak elméletben része volt, hogy két promoter lány naphosszat táncolt ezekkel a fejhallgatókkal. Gyakorlatban azonban nem csak ők tettek így, hanem másokkal is megesett, hogy a fejeseket felvéve kisebb ringásba vagy táncba kezdtek.

Harman Kardon JBL AKG IFA 2012

Bluetooth mindenütt

A Harman termékeit elárasztotta a Bluetooth technológia. Nem elég, hogy minden soundbar, dokkolós hangrendszer és most már a Sound Stick, az egykor az Apple számítógépei mellett, szinte ikonikus rangot kiharcoló, átlátszó aktív hangsugárzó is megkapta, már a hagyományos elektronikák sem maradhatnak ki. BTA 10 néven megjelent egy Bluetooth vevő, amivel bármely sztereó analóg bemenetes készülékre csatlakozhatunk. Így vezeték nélküli kapcsolatot teremthetünk korszerű telefonunk vagy tabletünk és akár egy 30 éves erősítő között is.

Azért pedig, hogy a minőségre ne lehessen panaszunk, érkezik egy új alkalmazás TrueStream néven. Ez egyszerűbbé teszi a csatlakoztatást, a mindennapi használatot és magasabb hangminőséget ígér. Az új program lényegében egy csomag, ami összefog számos korábbi technológiát is, mint például az Apt-X. Vagyis nem egy olyan új rendszerről van szó, ami aztán majd nem lesz kompatibilis a régeiekkel, hanem épp ellenkezőleg, olyannal ami egyszerre ad jó hangminőséget és könnyű használatot.

Miért lett minden Bluetooth? Mostanság rengeteg pletyka szól arról, hogy a következő iPhone elveszíti régi dokkoló csatlakozását. Ez nem csak azt jelenti, hogy a régi dokkolók veszítenek használati értékükből, de egyúttal emlékezteti is a gyártókat, hogy eljött az idő a váltásra. Tovább kell lépni, ahol csak lehet a kábeleket hátrahagyva.

A vezetéknélküliségről szólva, azt is érdemes megjegyezni, hogy az alapmodellt leszámítva, az új házimozi erősítők mindegyike kap AirPlay kompatibilitást és mindegyik vezérelhető lesz mobil alkalmazással is.

Egyéb apróságok

Frissülnek a JBL Contour Micro hangsugárzók, nagyobb hangszóróval és viszonylag hosszú kábellel, no meg egy kis bújtatóval, amivel övre vagy táskára is lógathatjuk. Megjelennek a közvetlenül a konnektorból kilógó, vezeték nélküli hangszórók amikből külön lesz  AirPlay és Androidos változat is.

Harman Kardon JBL AKG IFA 2012

A soundbarok kapnak is saját iPad alkalmazást. A megszokott, kellemes hangminőség mögé ezúttal nyertünk egy egészen apró bepillantást. Kiderült, hogy a mélyközép-sugárzó vasmagjának középen jókora légcsatorna van, aminek peremét le is kerekítették. Vagyis a porsapka mögött feltorlódó levegő biztosan nem állja majd a dinamika útját.

Harman Kardon JBL AKG IFA 2012

A Harman nagy büszkesége a soundbar kínálata, itt a kiállításon is bizonyították, hogy nagyon jól tudnak szólni. Az aktuális modellek azon túl,  hogy a tévék hangjának megszólaltatását magukra vállalják, még Bluetooth kapcsolattal is el vannak látva, hogy hangot adjanak okostelefonoknak és tableteknek.

Harman Kardon JBL AKG IFA 2012

A Harman csoport rengeteg új termékét most nem sorolnánk fel, de aki fül- vagy fejhallgatót venne, esetleg soundbart, aktív hangszórót vagy komplett házimozi rendszert, az mindenképp figyelje a Harman Kardon, AKG és JBL új termékeit, mert lesznek köztük figyelemre érdemes darabok!

www.invitone.hu

www.harmankardon.com

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.