Audio formátumokról tömören, avagy hány bit kell a boldogsághoz? 3. rész FLAC

2019. december 8., vasárnap, 12:55

FLAC audio hifi

FLAC az univerzális mindenes.

FLACMP3 vs FLACFLACFLACFLAC

Mi is a FLAC?

Az MP3 eljövetele után felmerült az igény egy olyan formátum megalkotására, ami jobb minőséget biztosít, mint az MP3 de mégsem olyan nagy, mint a tömörítetlen, nyers audio formátumok (például WAV) és lehetőleg ingyenes, bárki által használható legyen. Az ötletet tett követte és a 2000. év vége felé megjelent a Free Losless Audio Codec első kiadása, amit 2001-ben követett a második, nyilvános béta verzió az audiofilek legnagyobb örömére. Per pillanat a FLAC 1.3.3-nál tartunk, ami 2019. augusztus 4-én jelent meg.

Mire ez a nagy öröm?

Mert a FLAC ugyan tömörít, de mondjuk az MP3-al szemben nem veszteséges, hanem veszteségmentes, azaz bitpontosan vissza lehet állítani belőle az eredeti biteket.

MP3 vs FLAC

Szinte bármekkora felbontást tud kezelni 4 bittől 32 bitig, a mintavételezési frekvencia 1 és 1 048 570 Hz közötti lehet, 1 Hz-es lépésekben és maximum 8 csatornát tud egyszerre használni, tehát házimozira is tökéletes.

Bármilyen ma használatos operációs rendszer tudja kezelni, legyen az Windows, Linux és pár éve Mac OSX-en sem gond a FLAC lejátszása.

FLAC

A tömörítés mértéke is szabadon választható, persze a lehetséges korlátokon belül, de akár 50-60 % is elérhető.

Minimális hardverigénye van, ma már egy ősréginek számító Core2 processzoron is bármiféle gond nélkül használható.

Ráadásul, ingyenes, szabadon felhasználható, nem másolásvédett és mivel nyílt forráskódú, bárki által szerkeszthető/fejleszthető.

Milyen lejátszó programok támogatják?

Nos, inkább azt kellene felsorolni, milyen programok nem támogatják, de olyannal még nem találkoztunk, legalábbis ha Windows és Linux alapú operációs rendszerek alatt futó programokról beszélünk.

FLAC

Kis érdekesség, a Spotify is a FLAC kibővített, több adatot magába zsúfoló OGG formátumát használja streamelésre de itt viszont sajnos veszteséges tömörítés is van streamelés előtt.

Hangminőség tekintetében, mivel ez veszteségmentes, nincs különbség a tömörítés előtti és a kibontás utáni adatfolyamban, ergo a hangminőség is elvileg ugyanaz.

Mára már a FLAC megkerülhetetlen formátuma lett a jó minőségű audio szabványoknak és egyelőre a jövője is biztosítva látszik a folyamatos fejlesztéseknek és nyílt forráskódnak hála.

FLAC

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.