Hifi tuning a gyakorlatban

2021. május 3., hétfő, 23:30

hifi hangfal hangszóró tuning hangfal tuning hangszóró tuning hifi tuning

Korábban írtunk róla, hogy az itthoni kínálatban is megvásárolhatók méterre kapható, ún. belső kábelek (hook-up-wire), amelyek praktikus kiegészítők hifi komponensek építése, vagy éppen módosítása során. Mai cikkünk fényképekkel kiegészítve érzékelteti, hogy néhány darab kábel és alkatrész kicserélése hogyan okozhat egyértelmű hangminőség javulást.

hangszóró tuninghangszóró tuninghangszóró tuninghangszóró tuninghangfal tuninghangfal tuninghangfal tuninghangfal tuninghangfal csatlakozó tuningtápcsatlakozó tuningtápcsatlakozó tuning

Erősítő és hangsugárzó módosítás: miért kényes téma?

A hangsugárzók továbbfejlesztése hasznos és egyben megosztó témakör, hasonló okokból, mint mondjuk az autók esetében. Vannak felhasználók, akik azt az eredeti terméket akarják használni, amely úgymond az üzemből kijött, ahogy azt tiszteletreméltó fejlesztői megálmodták.

A következő halmaz azokat képviseli, akik nem kevésbé elégedettek a termékkel, de részben a kíváncsiság, részben a jobb minőség iránti vágy által vezérelve úgy döntenek, hogy néhány alkatrészt jobbra cserélnek. A tuningba fektetett energia logikusan akkor térül meg, ha a kicserélt alkatrész valamilyen aspektusában egyértelműen felülmúlja az előzőt. A zenehallgatás szubjektív élmény, ezáltal az is egyéni döntés, hogy a készülék tulajdonosa egyáltalán akarja-e javítani meglévő komponensének képességeit.

A felhasználó/szakember felelőssége

A témakör vegyes véleményeket vált ki, melyek félig megalapozottak, ha abból indulunk ki, hogy az interneten sok a lelkes amatőr és az önjelölt szakértő, akik esetleg tényleg jobb hangzást érnek el egyéni barkácsolásukkal, de mi van, ha közben igénytelen munkát végeznek? Lehet ez rosszul rögzített kábelezés, összekevert csavarok, pacsmagolt forrasztás stb.

Általánosságban kijelenthető, hogy a hangsugárzók módosításához és építéséhez biztos kezek kellenek, mert az eredmény akkor lesz esztétikus és megbízható. Mindezt azért hozzuk szóba, hogy hangsúlyozzuk: az ilyen jellegű munkákat célszerű igazi hozzáértőre, szakemberre bízni. Természetesen, ha valaki célzottan rákeres, akkor az interneten számos ehhez kapcsolódó segédanyag, videó, valamint hangsugárzó építéssel/javítással foglalkozó vállalkozás megtalálható.

hangszóró tuning

De mitől lesz jobb a hang?

A korábbi tápszűrő és kábel tesztek nyilvánvalóvá tették, hogy ezek minősége befolyásolja egy hifi/házimozi rendszer hangzását. Azért érhető el további javulás a belső kábelezés kicserélésével, mert a gyártóknak sok esetben előtérbe kell helyezni a hatékonyságot és költségcsökkentést. Szedtünk már szét millió forintos kategóriájú hangfalat, amelyben 700-800 Ft/m áron megvásárolható, sodort eres OFC kábelek továbbították a jelet.

Ez nem feltétlenül probléma, amennyiben a felhasználók elégedettek az eredménnyel. Nem véletlen azonban, hogy a hangsugárzó specialista cégek olykor kooperációt indítanak külső partnerekkel, hogy tudatosan minőségibb kábelezés kerüljön a termékbe. Így lehettünk többek közt annak is szemtanúi, hogy svájci Boenicke hangsugárzókba a litván LessLoss kábelei kerültek.

Gyakorlati példák

Következzen egy projektbe való betekintés, amely rávilágít a DIY tuning lehetőségeire!

Az alábbi készüléken annyi módosítást eszközöltek, hogy a gyárilag fixen rögzített, vékony kábelt IEC tápaljzatra cserélték, majd beépítettek egy hozzá illő, néhány centis kábelszakaszt is.

tápcsatlakozó tuning

Később egy másik projekt tanúi lettünk. A tulajdonos régi Mission házimozi hangfalszettjét szerette volna felfrissíteni. A hangszórók kivételekor láthatóvá vált a széles körben alkalmazott, sodort rézből készült, vékony, PVC szigetelésű kábel, amelyet csúszósaruval rögzítettek a csatlakozóra.

hangszóró tuning

A projekt alatt nemcsak a belső kábelezés módosult, hanem a hangfalon lévő banándugó aljzat is. A standard minőségű, nikkel bevonatú műanyag szorítófejes banándugó-kompatibilis aljzat helyére tartósabb, jobb anyagminőségű darabok kerültek. A KáCsa Audió kínálatában sokféle banánaljzat található, néhány példa közülük az alábbi képen:

hangfal csatlakozó tuning

A keresztváltóban lévő régi TESLA kondenzátorokat korszerűbb Bennic gyártmányokkal helyettesítették. A kondenzátorok szerepéről, általános tudnivalóiról egy korábbi bemutató cikkben is írtunk. A Mission gyári kábeleit teflon köpenyes, monokristályos (OCC) réz vezetőjű Neotech gyártmányúakkal helyettesítették. A magassugárzó élénkítéséhez lapos profilú, SPC, azaz ezüstözött réz kábelre (KáCsa KCS-FL15) esett a választás.

hangfal tuning

Az új kábeleket már saru nélkül, közvetlen forrasztással rögzítették a hangszóróhoz. Így a továbbítandó jelnek eggyel kevesebb "akadályon" kellett átkelnie. Kis mennyiségben gyártó hangfal készítő cégek körében bevett szokás, hogy plusz csatlakozó nélküli összekötést alkalmaznak a keresztváltó és a hangszóró összekötéséhez. Egyes hifi vagy high end cégek (pl. Pro-Ject, Kawero!, stb.) olykor még arra is ügyelnek, hogy a keresztváltó alkatrészeit NYÁK nélkül, közvetlen forrasztással kössék egymáshoz.

hangfal tuning

Eredmény: a Mission hangfalakból álló LCR szekció frissítése tisztább, nyíltabb, dinamikusabb hangminőséget eredményezett. Pár tízezer forintból, tehát egy új, minőségi hangfal árának töredékéért lényegesen élénkebb, ugyanakkor árnyaltabb is lett a filmes/zenei élmény, néhány csatlakozó, kondenzátor és pár méter kábel cseréjének köszönhetően.

Megjegyzés: A fenti példához a KáCsa Audió biztosított alkatrészeket. Ők viszont csak kábelek forgalmazásával és szerelésével foglalkoznak, tehát nem vállalják hifi készülékek szervizelést, elektronikába, hangdobozokba nem nyúlnak. A fenti tuning-projekt független szakember közreműködésével történt. Ha a kedves olvasó hangfal tuningolásra igényelne szakértői segítséget, akkor érdemes a „hangfal javítás” "hangdoboz javítás" kulcsszavakat beütni a Google keresőbe.

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.