Formátum lexikon - Audio kodekek

A leggyakoribb audio kodekek és konténerek áttekintése

2012. június 12., kedd, 10:20

audio kodek audió kodek kodek codec formátum hangfomátum audio formátum WAV FLAC Free Lossless Audio Codec ALAC Apple Losless AIFF MP3 MPEG AAC Advanced Audio WMA OGG

Nem könnyű a rengeteg rövidítés között eligazodni, sokak számára az MP3 jelenti "A" zenét, pedig annak elég kevés köze van hozzá, már ami a minőséget illeti. Alábbi összeállításunkkal nem csak a nagybetűs mozaikszavak jelentéséről, mibenlétéről szeretnénk lerántani a leplet, hanem egyfajta kultúrmissziót is folytatunk. Igyekszünk Kedves Olvasóinkat a minőségi zenehallgatás irányába terelni, ami ebben a témakörben még többletkiadást sem von maga után. Az esetek túlnyomó részében a FLAC ugyanannyiba kerül, mint az MP3, viszont a hangminőségbeli különbséget zongorázni lehetne.

WAV

Formátum jellege: tömörítés nélküli, veszteségmentes

Kiterjesztés: .wav

Történet: bár a WAV formátum gerincét a nyolcvanas évek végén alkotta meg a Microsoft és az IBM, csak 1991-ben a Windows 3.1 megjelenésekor vezették be. Előtte ennek nem lett volna értelme, hiszen a memóriaigénye egy CD minőségű sztereó felvételnek rendkívül nagy a mintegy 10 MB percenkénti bitráta miatt, ezt a korábbi merevlemezek nem bírták volna.

Felbontás, bitráta, mintavételezési frekvencia: extrém nagyfelbontású. Jelenleg legfeljebb 384 kHz/32 bit, de elméletileg még magasabb is lehet.

Fájlméret: az eredeti CD-vel megegyező

Hang: az eredeti CD-vel megegyező

Különlegességek: WAV elvileg az általános napi tevékenység során, minden területen használható, és még videó fájlokhoz is csatolható, mert nincs méretbeli korlátozás. Ugyanakkor teljes potenciálját a Windows Media Player és a dBpoweramp kivételével semmilyen alkalmazás nem használja ki. A támogatás jó, mindegyik streamelésre alkalmas eszköz, a hordozható készülékek és USB-s lejátszók tudják kezelni a WAV-ot.

FLAC (Free Losless Audio Codec)

Formátum jellege: veszteségmentesen tömörített

Kiterjesztés: .flac

Történet: a FLAC-ot 2000-táján fejlesztette ki a Xiph.Org Foundation. Rendelkezik saját keretformátummal de OGG kodekként is használható. A FLAC enkóder működése teljesen veszteségmentes. Csökkenti az eredeti audio adatok mennyiségét - hasonlóan működik, mint a ZIP és RAR tömörítők - de azoknál sokkal nagyobb mértékben. A dal összetettségétől függően változik a tömörítés hatékonysága.

Felbontás, bitráta, mintavételezési frekvencia: extrém nagyfelbontású, 655 kHz/32 bit a maximum.

Fájlméret: 25-70 %-kal csökkentett, átlagosan 50%-a az eredetinek.

Hang: az eredeti CD-vel megegyező

Különlegességek: a FLAC a RIFF tag-formátumot használja, a metaadatok átfogó halmazát együtt csökkenti a hangjelekkel. Semmilyen korlátozást nem gördít a rippelés útjába. Szinte általános a támogatása a hálózati lejátszók között.

ALAC (Apple Losless Audio Codec)

Formátum jellege: veszteségmentesen tömörített

Kiterjesztés: .mp4, .m4a

Történet: 2004-ben vezette be az Apple, ugyanazon az elven alapul, mint a FLAC. Veszteségmentesen lehet vele, a ZIP-hez és RAR-hoz hasonlóan  audió fájlokat csomagolni, archiválni. Viszont az Apple Lossless más kodekkel és eltérő algoritmusokkal működik.

Felbontás, bitráta mintavételezési frekvencia: extrém nagyfelbontású. A dinamika maximum 32 bit lehet, frekvenciát illetően nincs felső határ.

Fájlméret: tárhelyigénye 23-60%-kal kisebb, (átlagosan 52%) mint az eredeti CD-nek.

Hang: az eredeti CD-vel megegyező

Különlegességek: bár az alapvető értékek és lehetőségek hasonlóak a FLAC-hoz, az ALAC a gyakorlatban aligha versenyképes, mert az Apple iTunes és az Apple hordozható eszközök kivételével, a drága licenc miatt, csekély a támogatása.

AIFF (Audio Interchange File Format)

Formátum jellege: veszteségmentesen tömörített

Kiterjesztés: .aif vagy .aiff

Történet: az AIFF szoros rokonságban van a WAV formátummal, a játékokat fejlesztő Electronic Arts és az Apple találták ki, a kilencvenes évek elején készült el a szabvány. Mivel az Apple számítógépek terjedtek el a professzionális stúdiókban, az AIFF rövidesen az első számú formátummá lépett elő. Valószínűleg ennek a ténynek köszönhetően tökéletes a meta tag-integrációja.

Felbontás, bitráta, mintavételezési frekvencia: extrém nagyfelbontású. Jelenleg 384 kHz és 32 bit, de elméletileg magasabb is lehet.

Hang: az eredeti CD-vel megegyező

Különlegességek: az AIFF egy nyílt konténer formátum valamennyi típusú adat számára. A tag-ok, mint a WAV esetében, elvileg tetszőleges mennyiségűek.

MP3 (MPEG 1, Layer 3)

Formátum jellege: adatcsökkentett, veszteséges tömörítésű

Kiterjesztés: .mp3

Történet: 1982-ben fejlesztette ki a Fraunhofer Institute ezt az ismert, nevezetes kodeket. Az MP3 így 10 évvel idősebb, mint a WAV és az AIFF. A formátum lehetővé teszi a audio kommunikációt a hálózatokon. Az ISDN és DSL beköszöntével MP3 lett a beceneve az interneten terjedő zenének. A formátum adatredukciója kiváltotta a zeneszeretők haragját és ellenérzését, ennek ellenére még mindig nagyon népszerű.

Felbontás, bitráta, mintavételezési frekvencia: kisfelbontású, maximum 48 kHz és 320 kbps lehet.

Fájlméret: egészen csekély, tárhelyigénye 77-92 százalékkal kisebb, mint az eredeti CD.

Hang: a tipikus 128 kilobites rátával eléggé tompa, fénytelen, a basszus kevéssé részletes és a CD-hez cseppet sem hasonlítható felbontású. Ez alá semmi esetre sem szabad menni! A 320 kilobit még viszonylag helytakarékos de már sokkal jobban szól. Érvényesül a zene struktúrája, plasztikussága, néhány szám közel azonos hangzású, mint a CD, de a térábrázolás kívánnivalót hagy maga után. Általában jellemző a sötétebb hangkarakter.

Különlegességek: nem csak a legidősebb, hanem a legszélesebb körben elterjedt és használt audio formátum. Szinte minden hordozható eszköz MP3 kompatibilis, valamint a DVD-lejátszók, USB-s készülékek, hálózati lejátszók és számítógépek is.

AAC (Advanced Audio Coding)

Formátum jellege: adatcsökkentett, veszteséges tömörítésű

Kiterjesztés: .aac, .mp4, .m4a

Történet: az új évezred kezdetén vezették be az élemedett korú, technikailag elavult MP3 utódaként. Az AAC hozott egy sor javítást, továbbfejlesztést, képes intelligensen összehangolni a kódolási lehetőségeket. Felismeri a hibákat és megteszi a megfelelő ellenintézkedéseket.

Felbontás, bitráta, mintavételezési frekvencia: jelenleg 44,1 kHz/16 bit, és maximum 320 kbps lehetséges.

Fájlméret: tárhelyigénye 77-92 százalékkal, mint az eredeti CD.

Hang: az AAC hangzása frissebb, élénkebb és felszabadultabb, mint az MP3. Mivel az MP3 is kapott néhány korszerűsítést, a korábbi nagy különbség a két hangformátum között összezsugorodott. Az AAC legnagyobb előnye, hogy az eredeti tonális karakter megmarad, ellentétben MP3-mal. Ez idő szerint - és úgy néz ki, az is marad - a legjobb méretcsökkentési formátum, ami rendkívül alkalmas adattárolásra is.

Különlegességek: mivel a végződések azonos MPEG szabványból származnak, fennáll az ALAC (Apple Lossless) fájlokkal való összetévesztés veszélye.

WMA (Windows Media Audio)

Formátum jellege: adatcsökkentett, veszteséges tömörítésű

Kiterjesztés: .wma

Történet: a Microsoft által a kilencvenes évek végén, internetes telefonálásra kifejlesztett formátum a WMA, mely része a Windows Media platformnak, a WMV és ASF (audio streaming) mellett megtalálható minden operációs rendszerben a Windows 98 óta.

Felbontás, bitráta, mintavételezési frekvencia: 48 kHz/24 bit, maximum 192 kbps lehetséges.

Fájlméret: 86-95%-kal csökkentett az eredeti CD-hez képest

Hang: az adatcsökkentés durva, és néha mellékhatások (artifaktok) hallhatóak. De nem elviselhetetlenek az olyan hibák, mint például a The Cure "The Kiss" első taktusaiban észrevehető némi halk kásásság.

Különlegességek: a WMA-t nem szabad összekeverni az új WMA HD formátummal. A HD verzió nagyfelbontású, 96 kHz/24 bites, rátája 768 kilobit/mp. A hangja, helyesen alkalmazva, jelentősen felülmúlja az audio CD-t.

OGG

Formátum jellege: adatcsökkentett, veszteséges tömörítésű

Kiterjesztés: .ogg

Történet: az OGG szintén a Xiph.Org Foundation fejlesztése, mint a FLAC és 1998-óta licencmentes ellenfele az MP3-nak.

Felbontás, bitráta, mintavételezési frekvencia: nincs pontos adat

Fájlméret: 75-90%-kal csökkentett az eredeti CD-hez képest.

Hang: jellemzői, mint például az ereszkedő hanglejtés és mérsékelt plaszticitás nem teszik szerethetővé az OGG-t. Valójában ezzel még mindig elmarad a WMA-tól és sorolja a büszkeségre okot nem adó utolsó helyre. Ez nem volt mindig így, egy 2005-ös összehasonlításban első helyre került az adatredukált formátumok között.

Különlegességek: viszonylag bonyolult kezelhetőség. Bár beépült stabil OGG kodek az alkalmazások közé (dbpoweramp, EAC, J.River stb), de hiányoznak a beállítási lehetőségek.

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.