DAC és fejhallgató erősítő tuning KáCsa DC tápkábellel

2024. április 5., péntek, 01:10

KáCsa KáCsaAudió kábel tápkábel KáCsa kábel DC kábel DC tápkábel kábel teszt tápkábel teszt KáCsa teszt DC kábel teszt DC tápkábel teszt KáCsa kábel teszt

Folyamatosan bővül a kisméretű, DC tápellátást igénylő szórakoztató elektronikai eszközök száma. Utóbbiak közé tartozik számos fejhallgató erősítővel egybeépített DAC is. Tápellátásukat legtöbbször valamilyen olcsó, kapcsolóüzemű külső tápegység végzi. Rövid, de tanulságos kísérletet végeztünk. A próba célja az volt, hogy kiderítsük, érdemes-e egy ilyen készülék tápellátását frissíteni a még jobb hangzáshoz?

KáCsa DC kábel teszt FiiO EarMen ADLKáCsa DC tápkábel teszt KáCsa DC kábel teszt FiiO PL50KáCsa DC kábel teszt FiiO  PL50 ADL GT40aKáCsa DC kábel tesztKáCsa DC kábel teszt EarMen fejhallgatós szettKáCsa DC kábel teszt EarMen szettKáCsa KCO-DC kábelKáCsa KCS-DC kábel

Gyenge pontok

A digitális bemenetet tartalmazó fejhallgató erősítők a modern felhasználók univerzális hifi központjai. Rengetegen hallgatnak zenét számítógép vagy íróasztal közelében, fül- és fejhallgató használatával. Nekik sok esetben praktikus és hangminőséget illetően előnyös lépés egy D/A konverterrel egybeépített fejhallgató erősítő beszerzése. Kísérletező kedvű felhasználókban felmerül a kérdés, hogy hogyan érhetnék el megbecsült hangrendszerükkel a lehető legjobb hangzást?

A hangminőség alapjait három fő tényező befolyásolja: a lejátszott műsor, a konverziót/meghajtást végző készülék és a hozzá csatlakoztatott füles (vagy hangfal). A pohárka bor vagy kényelmes karosszék nem kevésbé elhanyagolandók, de azokra térjünk vissza máskor! Miután összeállítottuk becses, nagyfelbontású zenegyűjteményünket (vagy előfizettünk TIDAL-ra), megvettük álmaink fejhallgatóját és a hozzá passzoló elektronikát, békésen hátra dőlhetünk, élvezve a csodás zeneélményt. Kivéve, ha (nem negatív értelemben) hifi bolondok vagyunk.

KáCsa DC tápkábel teszt

Sokak fejében motoszkál a kisbogár, ami különböző tuning kísérletekhez vezet. Ezek közé tartozik az összekötő- és tápkábelek jobb minőségűre történő cseréje. Korábbi tesztek során kiderült, hogy bizonyos esetekben a filléres, kapcsolóüzemű külső adapter jobbra, vagy lineáris tápegységre történő cseréje pozitív irányba változtatta a hangzást. Egyes gyártók már évek óta kínálnak külső lineáris tápforrást, utóbbiak közé tartozik a FiiO PL50 is (e sorok írásakor kb. 65 000 forint), mely 12 vagy 15 voltos egyenáramot (DC) biztosít. Nemzetközileg fellelhető internetes értékelések alapján a PL50 enyhe, de hallható hangminőség javulást eredményezhet a vele kompatibilis eszközökkel. Hogy kiderítsük, mit tud, kölcsönkértünk egyet. Kicsomagolás után egy remek minőségű, fémházas doboz került a kezünkbe, aztán megakadt a szemünk a hozzá mellékelt, teljesen átlagos minőségű tápkábelen. Valószínűleg sokak fejében felmerül a kérdés: vajon a kutyaközönséges DC kábel nem gyenge láncszem?

KáCsa-féle alternatíva

A KáCsa Audió nemrég számos csatlakozótípussal bővítette kínálatát, többek között szerelhető, fémházas DC dugókkal is. Utóbbiak érkezésével lehetővé vált, hogy a fröccsöntött műanyag házas, kérdéses minőségű szigetelést és vezetőt tartalmazó cérnák helyett prémium, egyedi építésű kábellel egészítse ki rendszerét bárki, aki erre igényt tart. Az aranyozott, forrasztással rögzíthető csatlakozók KáCsa KC-DC25G és KáCsa KC-DC21G néven kaphatók, de már használatra kész, egyedi tervezésű kábelt is szerel a KáCsa, lehet választani monokristályos réz (KCO-DC) vagy ezüstvezetős (KCS-DC) opciók közül.

KáCsa DC kábel teszt FiiO PL50

A webshopból rendelhető, előre elkészített darabok 5,5/2,5 vagy 5,5/2,1 mm-es DC-dugót tartalmaznak. Viszont a FiiO PL50 hátára GX16-os ipari aljzat került. Némi keresgélés után találtunk szerelhető GX16 dugót, a KáCsa technikusai pedig beleegyeztek, hogy készítenek a kísérletünkhöz szükséges, GX16 és DC dugóval szerelt tápkábelt. Ilyen esetben (egyedi kábel gyártása) a megrendelő kérésére, tetszőleges hosszúság kérhető, centis pontossággal.

KáCsa DC kábel teszt

Rövid próba

A jelenlegi írás nem annyira teszt, csak kíváncsiságból kipróbáltuk, hogy a FiiO PL50, illetve a KáCsa DC kábelek alkalmazása eredményez-e bármilyen változást a hangzásban. A forrás iMac számítógép volt (kivéve az EarMen rendszerben, mert ott a Staccato hálózati zenelejátszó), amit KáCsa KCO-U-Ag USB kábellel csatlakoztattunk a konverterekhez. A lánc végére minden esetben Beyerdynamic DT 770 PRO X Limited Edition fejhallgató került. A kísérletet az alábbi eszközökkel futtattuk le:

- FiiO K7

- Furutech ADL GT40a

- EarMen fejhallgatós rendszer (a saját PSU-3 tápegységével)

- RME ADI-2 DAC FS

Az RME-t leszámítva mindegyiknél történt nem kimondottan eget rengető, de hallható eltérés a hagyományos, egyszerű tápellátáshoz/kábelhez képest. Le kell szögezni, hogy a FiiO PL50 és/vagy kábelcsere egyik eszköznél sem változtatott semmit a frekvencia görbén vagy alapvető karaktereken. Tehát a kiegészítők nem tettek csodát, nem készülékcserével egyenértékű változást eredményeztek. Csak apró mértékű módosítások voltak tapasztalhatók, melyek bizonyos zenei részleteket vagy a hangszínpad, térhatás bizonyos aspektusait érintették.

A FiiO K7 fő karaktere nem változott: remek felbontással jelenítette meg a teszt számot, bár bizonyos magas frekvenciás részleteket (például az ütős hangszereket, azon belül is a rumbatököt vagy az élesebb fémhangokat) kissé markáns, csattogós módon kezelte alapjáraton és a PL50 beillesztése után is. A dinamika elosztás viszont árnyaltabbá vált a tápegység cseréjétől, illetve a zenei tér háttere is csendesebb, mélyebb hatást kapott. A KCO-DC kábel hajszálnyit javított a hangszerek közti szeparáción, de szubjektíven ennél többet nem vettünk észre.

KáCsa DC kábel teszt FiiO  PL50 ADL GT40a

Laikus azt gondolná, hogy a FiiO-hoz képest drágább ADL DAC kevésbé érzékenyen reagál a tápegység és tápkábel cserére, de ellenkezőleg történt. A PL50 beillesztése rögtön hallható, szellősebb színpadot eredményezett, a zenészek közti tér, a különböző hangsávok közti rétegeltség fejlettebb, konkrétabb módon jelent meg. A halk, háttérben lévő részleteken kis mértékben, de érzékelhetően csökkent a koszra hasonlító, enyhe zajosság. Az KCO-DC kábel beillesztése egyáltalán nem ég-föld eltéréssel, de a maga lappangó módján egy apró árnyalattal higgadtabb irányba terelte a zenét. Jobbnak érzékeltük a mélyhang textúrát és az énekhang is nyersebb, csupaszabb érzetűvé vált. Meg kell jegyezni, hogy tettünk egy próbát a KCS-DC nevű, ezüstvezetőt tartalmazó kábellel is. Utóbbival már elismerően hümmögtünk. Lazábban jelent meg az előadás, egyfajta könnyedség jellemezte az éneket és a hangszer ábrázolást is. A FiiO PL50 és KCS-DC párosa kivette azt a csekély, de zavaró kását és élt a magashangokból, ami eleinte, az ADL saját tápegységével minket szubjektíven zavart.

KáCsa DC kábel teszt EarMen fejhallgatós szett

Az EarMen fejhallgatós rendszert nem a PL50, hanem hozzá tervezett PSU-3 tápegységgel használtuk. Itt egyszerűen csak kicseréltük a Staccato és Tradutto kábelét KáCsa alternatívákra. Ugyanazt az eltérést kaptuk, mint az ADL esetében, bár jóval kisebb mértékben. Nyitott kérdés marad, hogy a CH-Amp fejhallgató erősítő tápkábelének cseréje milyen változást okozott volna, mivel abba speciális, 4-tűs DIN csatlakozót épített a gyártó, melyhez passzoló dugót a kísérlet időpontjáig nem találtunk.

KáCsa DC kábel teszt EarMen szett

A kivétel

Az RME volt egyedüli kakukktojás, mert a FiiO PL50 és KCO-DC/KCS-DC beillesztésére sem egyértelműen előnyösebb, csak másfajta hangzással reagált. Ráadásként az a "más" karakter is kis mértékben mutatkozott meg. A gyártó saját fórumát olvasgatva azt tudtuk meg, hogy az ADI-2 FS mellé az átlagostól jobb gyári tápegységet csomagoltak és állítólag az eszköz belső szabályozása eleve kiszűrt olyan hibalehetőségeket, amelyek ronthattak volna a hangzáson. Korábban több topik is felbukkant az RME felhasználói fórumán melyekben az volt a végszó, hogy ne vegyen senki a termékhez tuning tápot, mert csak pénzkidobás. Aztán kiderült: talán mégsem. Néhány év elteltével az RME úgy döntött, hogy fejleszt egy opcionális tápegységet az ADI-2 modellekhez DPS-2 néven. Utóbbi prototípusáról már felbukkantak fotók, de a végleges termék érkezésének napja valószínűleg az alkatrészek véglegesítése és tesztperiódusok tolódása miatt egyelőre bizonytalan. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy még az eleinte szkeptikus, professzionális érában tevékeny RME is beadta derekát tuning táp ügyben.

KáCsa KCO-DC kábel

Konklúzió

Egy fejhallgató erősítővel egybeépített DAC-ból kijövő hang javítása is lehetséges, amennyiben a névtelen, filléres külső tápegység helyett jobb minőségű biztosítja az áramot. Rövid kísérletünk alapján a tápegység és készülék közti kábeldarab cseréje nem eredményezett ég és föld szintű eredményt (négyből egy eszköz esetében pedig még a tápegység csere sem hozott szinte semmit). Fontos viszont hozzátenni, hogy bizonyos zenei részletek tényleg máshogy, hajszálnyit természetesebb vagy árnyaltabb módon jöttek át a csere után.

E cikk elsődlegesen tápellátást végző kiegészítőkre fókuszál, de fontos megemlíteni a rendszerszintű megközelítést is. Ahogy fentebb szó esett róla, a hangminőséget leginkább a lejátszott műsor, készülék és füles/hangfal tudása határozza meg. Aki finomítana e láncon, annak először a fejhallgató- és többi összekötőkábel cseréje ajánlott. Végső lépésként, a fennmaradó apróságok finomítására lehetséges opció a hangminőségre optimalizált tápegységre, illetve prémium minőségű DC kábelre váltás. Külön cikket érne meg annak feltárása is, hogy a PL50-nél jobbnak ígérkező (vagy legalábbis drágább) tápegységek mit és milyen mértében változtatnak.

Egy fő kérdés maradt: megéri-e több tízezer forintot DC kábelre fordítani? A FiiO K7 (és hasonló kategóriás eszközök) esetében szerintünk azért nem, mert a hús/leves arány felborul. Viszont az EarMen és ADL készülékeknél, tehát egy bizonyos határ fölött érdemes tenni egy próbát. Aki arra kíváncsi, hogy érdemes-e saját rendszerét ilyen jellegű tuningban részesítenie, annak jó tudni, hogy a KáCsa Audió valamennyi készre szerelt kábele előzetes egyeztetést követően kipróbálható otthon, saját rendszerben is!

Iránytű

Ár (a cikk megjelenésekor):

KáCsa KCO-DC kábel: 25 930 Ft (0,3 m)

KáCsa KCS-DC kábel: 45 360 Ft (0,3 m)

Forgalmazó:

KáCsa Audió Kft.

+36-1-220-9100

+36-30-884-1234

1164 Budapest, Rádió utca 1.

kacsa-audio.hu

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.