DALI KORE: a gyártó eddigi legdurvább hangfala

2022. május 26., csütörtök, 00:10

DALI audio hifi hangfal high end DALI KORE DALI hangfal hifi hangfal high end hangfal DALI high end hangfal

A dán cég legújabb zászlóshajó hangsugárzója a müncheni HIGH END 2022 kiállításon mutatkozott be. Céljuk az volt, hogy minden eddig megszerzett tudást és tapasztalatot összesűrítsenek egyetlen hangsugárzó formájában.

DALI KORE hangfalDALI KORE hangfalDALI KORE hangfalDALI KORE hangfal hátlapDALI KORE hangfal csatlakozóDALI KORE hangfal logoDALI KORE hangfal talpDALI KORE hangfal hangszórókDALI KORE hangfal magassugárzóDALI KORE hangfal magassugárzóDALI KORE hangfal magassugárzóDALI KORE hangfal magassugárzóDALI KORE hangfal középsugárzóDALI KORE hangfal középsugárzó

A DALI KORE története tervezői szerint nem (csak) erőfitogtatásról, hanem növekedésről, tanulásról és a technológia, illetve gyártási eljárások ambiciózus felhasználásáról szól. Magas érzékenysége és felbontása által nagyzenekari darabok dinamikáját is a korábbi DALI hangfalakat meghaladó módon képes megjeleníteni. Ugyanakkor a képességei nem korlátozódnak egyetlen zenei stílusra.

DALI KORE hangfal

Az Ammara ében furnérral dekorált doboz alumínium öntvény, 28 mm vastag többrétegű hajlított falemez és MDF anyagokból készült, talprésze 34 kilogrammos cement idom. A DALI befektetőként társult egy lokális, íves bútorpanelekre szakosodott gyártóhoz és lehetővé téve egy öttengelyes CNC maró és robotizált festő/lakkozó gép megvásárlását. A gyártás teljes egészében Dániában, helyileg beszerezhető alkatrészek használatával történik. Nem kizárólag azért, hogy garantálni tudják a DALI KORE minőségét, hanem annak érdekében is, hogy a jövőbeli projektjeiket új gondolkodással tudják megközelíteni.

DALI KORE hangfal hátlap

A passzív keresztváltó két részből áll. Az egyik a talprészben, a másik pedig közvetlenül a hibrid magassugárzó mögött található úgy elhelyezve, hogy a jelút minél rövidebb legyen és a hangszórók által keltett vibrációk ne okozzanak torzítást a jelben. A hangfalkábel csatlakozók, melyek kettős erősítésre is alkalmasak, szintén házon belül készültek.

DALI KORE hangfal talp

A tervezést ugyanolyan támpontok vezérelték, mint az összes többi DALI hangfal esetében: alacsony veszteség, holografikus hangszínpad teremtő képesség, időkoherencia és tisztaság. Utóbbiakhoz tartozik még a széles szórási képesség, a lehető legtöbb erősítővel történő együttműködés lehetősége, továbbá alacsony rezonanciájú doboztest.

DALI KORE hangfal hangszórók

167 cm-es magasságával és darabonként 140 kg-os tömegével nagy hangfalnak számít a DALI KORE, ám a gyártó közleménye alapján tudása átlagos méretű otthonokban is kihasználható. Háromméteres hallgatói távolság esetén már tökéletesen szinkronban érkeznek a hanghullámok a hallószervekbe. Részben ezért rendelkezik a hangsugárzó enyhén görbített előlappal, megdöntött mélysugárzókkal.

DALI KORE hangfal magassugárzó

DALI KORE hangfal magassugárzó

Az összesen 144 literes űrtartalmú doboz öt hangszórót tartalmaz: két 30 cm-es SMC mélysugárzót, egy 18 cm-es SMC középsugárzót, továbbá egy 35 mm-es lágy dóm és egy 10x55 mm-es ribbon magassugárzót. A hibrid magassugárzók teljesen új mágnest és hullámvezetőt kaptak.

DALI KORE hangfal középsugárzó

DALI KORE hangfal középsugárzó

A KORE basszreflex elven működik. Tölcsérjeit úgy tervezték, hogy minimalizálják a turbulenciából eredő zajt. A kettős felfüggesztésű mélyhangszóró membránja méhsejt mintázatú merevítést és szendvics szerkezetet kapott, anyaga farosttal erősített, préselt papír. A középsugárzó membránján egy új geometriai alakzatot alkalmaztak a jobb merevítés érdekében. A középsugárzót mozgató hangtekercs titán formálóban mozog.

DALI KORE hangfal magassugárzó

Egy nagy hangsugárzó doboz nagyobb felülettel rendelkezik, amely potenciálisan sugározhatja az akusztikus energiákat, ezáltal elszínezve a hangot. Utóbbi miatt nagy hangsúlyt fektettek a KORE merevítésére és belső elemeinek rögzítésére. Egyes pontokon szilikon rezgéscsillapítást is alkalmaztak, amely a gyártó tapasztalatai alapján hatékonyabb vibrációcsökkentő anyag, mint például a bitumen. A magassugárzókat és középsugárzót alumínium öntvény panel csatolja el a doboz többi részéről. Érdekesség, hogy kívülről semmilyen rögzítőelem, csavarfej nem látható.

DALI KORE hangfal logo

"A DALI KORE egy hangfal minden zenéhez, hallgatóhoz és szituációhoz" - olvasható a gyártó közleményében. A hangsugárzók a HIGH END München 2022 rendezvényen voltak először meghallgathatók. További részletes leírás található róluk a cég honlapján. Egyelőre nincs információ arról, hogy Magyarországra is jön-e a KORE. Egyelőre csak reméljük, hogy egy Road Show keretein belül a komolyabb magyar érdeklődők is megismerkedhetnek majd vele. A DALI KORE 80 000 euró/pár áron rendelhető.

hu.horn.eu

dali-speakers.com

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.