Vendégségben KáCsa Audió-nál

2015. július 16., csütörtök, 19:05

KáCsa audio hifi kábel hangfalkábel hifi kábel audio kábel HDMI kábel KáCsa kábel KáCsa Audió

Ellátogattunk a KáCsa Audió boltjába, hogy kicsit alaposabban megismerjük, hogyan is működik a hely, ahová hifisták, házimozisok sokasága jár, ha minőségi kábelekre vagy csatlakozókra van szüksége. Megnéztük, hogy mi is a 20 éves cég titka.

KáCsa AudióKáCsa AudióKáCsa AudióKáCsa AudióKáCsa AudióKáCsa AudióKáCsa AudióKáCsa AudióKáCsa AudióKáCsa AudióKáCsa AudióKáCsa AudióKáCsa AudióKáCsa AudióKáCsa AudióKáCsa AudióKáCsa AudióKáCsa AudióKáCsa AudióKáCsa AudióKáCsa AudióKáCsa AudióKáCsa AudióKáCsa AudióKáCsa AudióKáCsa AudióKáCsa AudióKáCsa AudióKáCsa AudióKáCsa AudióKáCsa AudióKáCsa AudióKáCsa AudióKáCsa AudióKáCsa Audió

Mint oly sokunknak, nekünk is, a kilencvenes évek vége felé a kábelezés még egy drága problémának számított. A szükséges madzag valahogy soha nem volt elérhető. Drágább, hosszabb vagy éppen rövidebb mindig volt a boltokban, de ami kellett, az csak ritkán. Ezért amikor első alkalommal találkozott a kifejezetten kábelekre és csatlakozókra szakosodott KáCsa nevével, hamar el is döntötte, hogy megnézi magának. Ebből aztán egy szatyornyi kábel és dugó vásárlása lett, majd antenna kábelek cseréje az após házában, hangfalkábelek, összekötő kábelek cseréje otthon és még sok minden más. Azonnal egyértelművé vált, hogy ha a kábelezés gondot okoz, akkor a megoldásért a KáCsába kell menni és így voltak ezzel a kollégák, ismerősök is. Ez egy jó bolt volt már másfél évtizeddel ezelőtt, és jó hely ma is.

KáCsa Audió

A KáCsa Audió-t Pillis Ágnes, mint egyéni vállalkozó alapította Kiss Imre szakmai segédletével 1995-ben. Az első apró üzlet a ?Thököly 40? volt - egy számítástechnikai kereskedéssel közös helyiségben, nem volt 20 négyzetméter az egész! Bár a cél egyértelműen a kábelek és csatlakozók piacán jelentkező űr betöltése volt, ekkor még sok más apróságot, így magnókazettákat és elemeket is árultak. A kezdeti időszak az építkezésről szólt, ezért az alapítók minden fontos szakmai kiállításra ellátogattak, minden fillért, centet és pfenniget megfogtak és visszaforgattak a vállalkozásba. Ha csak eggyel több kábelt lehetett így megvenni és hazahozni a boltba, már annyival is nagyobb volt a kínálat, tehát megérte. Az üzlet alapkoncepciója sikeres volt és hamar elkezdtek özönleni a vásárlók, akik csak itt kapták meg, amire szükségük volt. Az első (fél)üzlethelységet egy év alatt sikerült is kinőni. Ezután jött egy nagyobb bolt a ?G üzletházban?, ahol már volt egy kis raktár is. A hirdetések és a vásárlók révén a KáCsa híre futótűzként terjedt, ami miatt a forgalom folyamatosan növekedett. Hamarosan hely szűke miatt innen is költözni kellett, így lett a következő cím jó pár évre a ?Hungária 67.? ? az első igazi saját bolt, ami már jobban kiszolgálta az egyre növekvő cég igényeit és természetesen a vásárlókat is. Itt végre volt külön műhely, nagy raktár, kézi raktár és ekkor már özönlöttek a házimozi rajongók is, hiszen elindult a DVD forradalma, ez pedig alaposan megbonyolította otthonainkban a kábelezést. Hatalmas nyüzsgés és gyakori sorban állás jellemezte ezt a korszakot. Tömegek zarándokoltak a Dietz-KáCsa boltjába, hogy kábeleket vegyenek frissen vásárolt házimozijukhoz vagy autójukba. A Korszak legnépszerűbb terméke a minőségi Scart kábel volt, a legfelkapottabb márkák pedig a minőségi kábeleket versenyképes áron, méterben is kínáló Neotech és az autóhifi kiegészítőket forgalmazó Dietz voltak.

KáCsa Audió

Ennek a korszaknak az érdekessége, hogy az ekkor még nagy forgalmat generáló autóhifi termékek miatt a cégben részesedése volt a német Audiotechnik-Dietz-nek is, így a bolt neve is Dietz-KáCsa volt, a logón pedig egy kalapácsot lendítő kacsát láthattunk még. Később az autóhifizés visszaszorult, a cég pedig újra családi tulajdonba került, miután a tulajdonos kivásárolta a német Dietz tulajdonrészét, a cég újra KáCsa Audió Kft. lett, a német cég termékei azonban még a mai napig is megmaradtak a kínálatban.

KáCsa Audió

Változik a világ. Érdemes megnézni, hogy az ezredfordulón autóhifi fejegységeket és hangszórókat kínáló nagy márkáknak ma mennyire leszűkült, vagy akár meg is szűnt az autós kínálata!

KáCsa Audió

Az ezredforduló után is, évről évre sokszorozódott a forgalom, ezért nyilvánvaló volt, nem csak nagyobb boltra, de több szakemberre is szükség van. Ekkoriban a KáCsa már megbecsült név volt a hifisták körében, mert ez volt az a hely, ahol lényegében minden csatlakozó típust meg lehetett kapni és bármilyen egyedi kábelt meg lehetett rendelni. Ez a fajta sokoldalúság nagyon korán a cég egyik fő erejévé vált. 2000-ben csatlakozott a cégből korábban kivált Kiss Imre helyére Ágnes fia, Szabó György. Ez a nyugati országokban talán természetes, de itthon sajnos cseppet sem az. Mi is rengeteg olyan, korábban sikeres vállalkozást ismerünk, ahol a család fiatalabb generációi nem kérnek a szülők munkájából, vagy nem képesek felvenni a ritmust. Bármerre megyünk az országban, tömegével látjuk a kilencvenes évek vállalkozó generációját, akik nem tudják gyermekeiknek átadni feladataikat. Érdekes, sajátos problémája ez a hazai gazdaságnak. Itt még a családi vállalkozások is inkább viselnek a tevékenységükre utaló, hangzatos, vagy épp kimondhatatlan, megjegyezhetetlen neveket, mint sem a család, vagy alapító nevét. Ebben is különbözünk a nyugat-európai országoktól. A tovább fejlődő vállalkozás újra költözni ?kényszerült?, immár több mint 10 éve a Fogarasi 19. az új cím. Itt már több mint 300 négyzetméter áll renddelkezésre: tágas kiszolgálótér, 3 állásos műhely, irodák, szociális helyiségek és tágas, jól szervezett raktár, külön csomagoló és export előkészítő résszel.

A kétezres években György kitanulta a szakmát és egyre nagyobb részt vállalt a cég építésében is. A korábbi partneri kapcsolatok megerősödtek és újabbak is születtek. A cég az otthoni hifi kiegészítők piacán eddig csak a saját márkájú, részben OEM és a Neotech kábelekkel jelent meg. 7-8 év kemény munka után tudott annyira megerősödni, hogy olyan nemzetközi piacon is jól csengő márkák magyarországi disztribúcióját is elvállalja, mint a japán Furutech, az amerikai AudioQuest, a német WBT, a norvég SoundCare vagy a litván LessLoss. A cég a hazai kiállítások után rendszeres kiállító lett Európa vezető hifi és high-end kiállításán, a müncheni HIGH END-en majd az Amszterdamban megrendezésre kerülő ISE-n is. 2006-tól a cég, Kelet-Európából elsőként lett tagja a német High End Society-nek. György elmondása szerint, az első években a külföldi kiállításokon bizony nem egyszer megmosolyogták őket, mert senki nem hitte el, hogy egy magyar cég komoly kábeleket és csatlakozókat fog kínálni. Ám az évek alatt, lassan mindenkit legyőzött a kíváncsiság, és alaposabban megnézte, mit is kínál a feltörekvő márka. Nagyot néztek, amikor látták a minőséget vagy éppen azt, hogy egyéni igény szerint is készíttethetnek HDMI kábelt, akár ott, a kiállításon is. Majd sorban jöttek az elismerő szavak, a megrendelések, sőt még nyilvános megkövetés is, amiben egy kereskedő leírta blogjában, hogy bizony nagyot tévedett, amikor lefitymálta a KáCsa Audió termékeit. Nem tagadhatjuk, hogy nehéz betörni az európai piacra, de kitartással és a minőség iránti elkötelezettséggel, lassan megszületett az áttörés.

Persze egy cég életében nem csak a fejlődés kihívásaival, hanem a mindenkit sújtó nehézségekkel is meg kell küzdeni. A 2008-ban kezdődött gazdasági válság természetesen a KáCsa Audióra is hatással volt. A korábbi stabil növekedés után stagnálás következett. Tudjuk, hogy akkoriban ez is komoly eredménynek számított, de emberként nyilván nehéz érzés a grafikonra nézni és megállapítani, hogy a növekedés megállt. Persze a cég szilárd alapokon állt, mind a piac által elismert szolgáltatásai, mind a reális üzleti stratégiája miatt. Nagyon fontos, hogy a KáCsa Audió ekkor sem vált meg senkitől, mert tudják, hogy egy vállalkozás nem vagyontárgyakból, hanem emberekből áll. Az pedig külön főhajtást érdemel, hogy az AudioQuest 2009-ben és 2010-ben, a válság legnehezebb éveiben is, AudioQuest Peak Performance díjjal tüntette ki a cég kiváló teljesítményét!

KáCsa Audió

Az igény szerint gyártott analóg kábelek után, az utóbbi években a KáCsa Audió egyik különlegessége az egyedi gyártású HDMI kábel lett, ami nem csak Magyarországon számít különlegességnek, de Európában is csak kevesen foglalkoznak vele. A házautomatizálás és az ezzel párhuzamosan terjedő moziszerverek és média-hálózatok terjedésével egyre nagyobb az igény a falba és rack szekrénybe beépíthető termékek iránt. A műhely különlegességei közé tartozik, hogy lényegében bármilyen csatlakozót képesek fali aljzatba beépíteni, akár HDMI-t is! A KáCsából vásárol sok, az igényesebb telepítő cégek közül is, akik a falakban futó kábelcsatornákba is minőségi vezetékeket húznak be, oda ahol azt a megrendelő amúgy nem is látja. A megbízhatósága miatt sok színház és konferencia terem kép- és hangrendszeréhez is szállít kábeleket a cég. Itt is jellemző, hogy aki egyszer betért, az visszatérő vásárló lesz.

KáCsa Audió

Ha ma betérünk a boltba, azt láthatjuk, amit tíz évvel ezelőtt. Persze minden egy kicsit nagyobb lett és változtak a kábel és csatlakozó típusok is, de a lényeg, a forrasztás illata, a jó hangulat változatlan. Ami persze köszönhető az itt dolgozó csapatnak is.

KáCsa Audió

Ha a műhely felé vesszük az utunkat, ez első ember, akivel találkozunk, Kiss László, azaz Laci bácsi. Ő 1999-ben csatlakozott a csapathoz, mint eladó és kábelszerelő. Végzettségét tekintve elektronikai műszerész, amit persze azóta rengeteg ismerettel gazdagított. Laci bácsi lehetne a leghosszabb ideje itt dolgozó munkatárs, ha nem tart 2003 után egy majdnem két éves szünetet egy családi vállalkozás kedvéért, amit nem tudott annyira megszeretni, mint a KáCsa világát. Így 2005-ben örömmel tért vissza az ismerős arcok közé, tovább szerelni a kábeleket és csatlakozókat. Feladatai közé tartozik az egyedi HDMI kábelek készítése, ami a szokásosnál is több türelmet, pontosabb munkát és sok-sok műszeres vizsgálatot követel. Az ő csendes, barátságos természete az egyik oka annak, hogy akkora élmény itt a forrasztópáka füstjét fotózni.

KáCsa Audió

Attila, avagy Atus 2005-ben csatlakozott a KáCsa Audió csapatához. Ő 1990-óta foglakozott hifivel és előző munkahelye is egy audió kereskedés volt. A szakmát kisebb részben az iskolában, nagyobb részben pedig a kereskedelemben töltött évek alatt tanulta ki.

Zsolt 2002-ben szerződött a KáCsához. Ma hozzá futnak be az olyan különlegesen ritka igények, mint például erősítők vagy hangfalak átkábelezése. Ő az, aki a műhelyben szolgáló veterán Technics toronynak a drótjait is kicserélte. Persze az efféle beavatkozásokról beszélgetve, hamar meg is jegyzik a srácok, hogy ettől a gép nem lesz jobb, csupán a benne lévő alkatrészek útjából veszik el a felesleges akadályokat, hogy legalább a saját képességeihez mérten jól szólhasson a rendszer. Igen. Tudjuk és hallottuk már itt többször is, hogy nem a legdrágább megoldást kell választani, hanem azt, ami az adott rendszernek még javára válik. Laci bácsi akkor is szól, ha adott kábelhez, vagy csatlakozó aljzathoz a vásárló olyan dugót szeretne venni, ami nem fog ideálisan illeszkedni, mert ennek is meg van a maga elméleti háttere.

Mit csinálnak a szerelő kollégák?

Természetesen egész nap készülnek a kábelek, minden mennyiségben. Majd az elkészült darabok tesztre kerülnek, egyenként. Készítenek egyedi méretben, egyedi igény szerinti csatlakozókkal és akár a szokványostól eltérő célokra használt kábeleket is. Így a SCART, HDMI, RCA és sok más végződésű darab mellett gyártanak orvosi műszerekhez, speciális csatlakozású és árnyékolású kábeleket. Az ottjártunkkor összeszerelt termékek megrendelője sok olcsóbb gyártót kipróbált, mielőtt a KáCsához fordult. Végül az itt készített darabok megbízhatósága miatt visszatérő vásárló lett. No de van olyan törzsvásárló is, aki egyenesen Ausztráliából rendel. Hiába, az internet összeköti a világot, a minőség és megbízhatóság pedig nagyon vonzó dolog.

Ezek mellett a KáCsa Audió látja el számos márka regionális képviseletét. Így a Neotech egész Európát, az AudioQuest és Furutech pedig a környező országokat teríti áruval a KáCsa Audió segítségével. Persze ez már nem a műhely, forrasztó füstös munkája, hanem a raktár és az iroda feladatköre. Ha pedig az irodáról szólunk, ne felejtsük ki, hogy a KáCsa saját termékeinek tervezése is itt zajlik.

KáCsa Audió

Az eladótér az elmúlt években egyre jobban megtelt AudioQuest termékekkel és dobról árult kábelekkel. Az idén ezek mellett, újdonságként megjelent a KáCsa Audió legújabb kínálata, újratervezett, gyönyörű csomagolásban. A falon, apró fiókokban, ma is temérdek csatlakozó sorakozik, egy állványon pedig a már készre szerelt kábelek lógnak. A betérő vásárlót barátságos köszöntés fogadja és nem a nagy áruházakra jellemző, betanult, hamis hangzású kérdések. Érdekes, hogy a bolt családias hangulata még a vásárlókra is átragad. Sokan barátként közelítenek a kollégákhoz, amit persze Ők is élveznek, hiszen ki ne szeretne így dolgozni? Ez egyrészt köszönhető az alaptermészetüknek, másrészt annak, hogy aki a KáCsa Audió alkalmazásában áll, az tudja, hogy számíthat a cégre és a cég vezetőjére, Szabó Györgyre is, aki büszke a csapatra és bármikor kiáll mellettük.

KáCsa Audió

A cég vezetőjét nehéz elkapni, mert mindig siet valahová. Végül saját otthonában szakított ránk egy kis időt, hogy meséljen. Szabó György 2000-ben szállt be a család vállalkozásába és mára közösen látják el a cég vezetését. Idegenforgalmi ismereteket, majd szociális munkát, végezetül kereskedelmet és marketinget tanult, melyek közül mind elengedhetetlen ahhoz, hogy valakiből jó boltos legyen:) ? ahogy magát említi. Az sem mellékes, hogy a cég sikerre vitelének receptjét saját édesanyjától leshette el. Ugyanakkor, ha a munkájáról kérdezzük, azzal kezdi, hogy az első évek bizony a tanulásról szóltak, hiszen a kábelek világát nem lehet pár nap alatt kiismerni. A vele folytatott beszélgetésből hamar kiderült, hogy szereti, amit csinál. Nem csak az eredményekre büszke, de a család és a csapat befektetett munkájára és a szaktudására is. Büszkén mesél arról is, hogy miután belejött a kábelkereskedelembe és volt egy kis szabadideje, elindította boros vállalkozását a BK518-at is, melyet a KáCsához hasonló recept alapját igyekszik sikerre vinni. A beszélgetés közben előkerültek kövek és egy kiöregedett szőlőtőke is - amit Franciaországban kirándulva látott meg kiásva, az egyik szőlősor végén heverni. Most itt van budapesti otthonának árnyas kertjében, az évek során összegyűjtött kövek és kavicsok között. Mindnek megvan a maga története, mindről el tudja mondani, hogy miért is olyan, amilyen és minden egyes kavicsnak valódi értéke van. Kicsit olyan a kert, mint a KáCsa Audió boltja. Látni kell, hogy mi van a látható és kézzelfogható mögött. Fel kell ismerni a rendszert, azt, ahogyan az apró csatlakozókkal vagy kábelekkel közelebb lehet kerülni a kívánt képhez és hanghoz, vagy éppen azt, ahogyan ugyanezekkel az apróságokkal fel lehet építeni egy sikeres vállalkozást.

KáCsa Audió

Cégvezetőként büszke a termékek sikerére, arra, hogy az AudioQuest egyedülálló módon, háromszor részesítette a céget az Peak Performance elismerésben. Boldog, hogy lassan beérik a gyümölcse az elmúlt évtized kiállításainak és a KáCsa Audió immár nemzetközi márkává vált. A szavaiból kihallatszik, hogy mennyire várja a rengeteg új kihívást, amit az európai piacra való betörés hoz magával.

A céget egykor megalapító, majd végtelen kitartással felépítő Ágnes ma is ott dolgozik az irodában, csendes kitartással intézi az ügyeket és kedves mosollyal fedi határozottságát. Ott van a boltban a hétköznapokon és jelen van minden kiállításon. Felépített egy márkát és összekovácsolt egy csapatot.

KáCsa Audió

Mi a siker kulcsa?

Azon túl, hogy meg kell találni azt a piaci rést, ahová az ember be szeretne törni, szükség van eltökéltségre, kitartásra és józan, teljesíthető célokra. Vagyis egyszerre kell tudni, hogy mire lesz szüksége a vásárlóknak, sokat és ami még fontosabb, jól kell dolgozni, a csapat minden tagjának. Így lehet leküzdeni az akadályokat és kihívásokat. Ha azonban, csak a vásárlók szemszögéből nézzük, a siker három alappillére a kínálat, a minőség és a rugalmasság. Mert mindaz, ami a háttérben zajlik, minket kevéssé érdekel, amikor vásárolunk.

A kínálat már akkor is feltűnik, ha csak a katalógust böngésszük. A hifi világban használt csatlakozó típusok szinte mindegyike megkapható a boltban. Árban is, a már elérhető, de jó minőségű kábelektől és csatlakozóktól, egészen az igazi csúcskategóriás high end termékekig, válogathatunk. A bolti kínálat pedig nagyon is kézzelfogható! Miközben a kereskedők a kétezres évek közepétől egyre inkább virtuális kínálatból, bolti készlet nélkül dolgoznak, ezzel lényegében lehetetlenné téve az azonnali vásárlást, addig a KáCsa Audió ma is igyekszik mindenből folyamatos raktárkészletet tartani. Vagyis innen szinte soha nem kell üres kézzel távoznunk.

KáCsa Audió

A másik fontos dolog a minőség, ami már a kezdetektől kiemelten fontos volt. A kilencvenes években a Neotech és a ?noname? termékek voltak a bolt meghatározó, jó ár/érték arányú termékei. A cég fejlődése és növekedése később lehetőséget adott egyedi tervezésű, KáCsa márkájú termékek gyártására is, amelyek azóta komoly elismertségre tettek szert. Időközben pedig bekerültek a kínálatba a Furutech, Lessloss, Soundcare és AudioQuest márkák is, melyek mind nemzetközileg elismert, nagy nevek.

A rugalmasság lényege, hogy bármilyen igénnyel érkezünk, azt az ott dolgozók igyekeznek kielégíteni. Már amennyiben ez lehetséges, hiszen léteznek kábellel megoldhatatlan feladatok is, mint például a HDMI-Scart átalakítás. Persze sok esetben ezekre a kihívásokra is van megoldás, egy jelátalakító elektronikával. Jöhetünk egyszerű igénnyel, vagy komoly kihívással a tarsolyunkban, a KáCsa Audió szakemberei meg fogják találni a megoldást. Az egyedi megrendelések teljesítése, egyszerűbb esetekben akár meg is várható, így gyakran jönnek hifi rajongók, extra rövid, vagy éppen extra hosszú RCA vagy tápkábelért, amiből 1-1 darab elkészítése nem tart sokáig. A műhely másik különleges szolgáltatása a kábeljavítás, ami szintén egyfajta rugalmasság, probléma megoldás. Bár ez elsőre talán furcsán hangzik, de ha belegondolunk, hogy egy-egy audiofil összekötő mennyibe kerül, már értjük is, hogy miért érdemes annak esetleges javítására pénzt áldozni. Egy többszázezres madzagot nem dobunk ki az ablakon, azért mert megtört a vezetőszál a csatlakozótól 1-2 centire.

KáCsa Audió

A KáCsa Audió idén húsz éves. A születésnapot pedig a müncheni HIGH END 2015 kiállításon meg is ünnepelték. Jelen volt a kis ünnepségen sok hazai és jó néhány külföldi partner. Kis borral, tortával és sok-sok ölelkezéssel ünnepelve az évfordulót. Nehéz elhinni, de már két évtizede várnak minket, ha igényes kábeleket, csatlakozókat szeretnénk, ha egyedi összeköttetésre van szükségünk. Van kihez forduljunk, ha a rendszerünkből a lehető legjobbat szeretnénk kihozni, vagy csak egy megbízható kábelre van szükségünk. Mi is mindig szívesen látogattunk el hozzájuk, mert akkor is a legjobbat kaptuk, amikor még ismeretlenként léptünk be. Ők értenek ahhoz, amihez az átlagos vevő, az orvos, az építész, vagy a tanár nem feltétlenül. Szakmabeliként pedig jó érzés rendszeresen betérni, a családias hangulatú üzletbe.

Őszintén, szívünk minden elfogultságával és elménk minden szakmai érvével is ki kell mondanunk, hogy a KáCsa Audió az egyik kedvenc partnerünk!

Végül egy apró csattanó: A KáCsa név nem a korábbi logóban szereplő kacsára, vagy egy családnévre utal, hanem belekre és csatlakozókra.

KáCsa Audió

 

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.