Kábelek birodalma - a KáCsa Audió interjú

2021. szeptember 17., péntek, 14:15

KáCsa KáCsa Audió Neotech audio hifi kábel hangfalkábel audio kábel digitális kábel koax kábel koaxiális kábel

Ellátogattunk az audio-videó kábelek, csatlakozók és hifi kiegészítők világában immár több mint 25 éve tevékeny KáCsa Audió szaküzletébe. Rendhagyó beszélgetésbe elegyedtünk a cég munkatársaival. Az eredmény olyan információcsokorrá nőtte ki magát, amely kezdő hifisták és a boltot jól ismerő vásárlók számára is tartogathat újdonságokat, érdekességeket.

KáCsa AudióKáCsa Audió kábel szerelésKáCsa Audió kábel szerelésKáCsa Audió kábel szerelés

AV-Online: Sokan titeket tartanak az itthoni hifi/házimozi kábelek és csatlakozók Mekkájának. Termékeitek közül néhányat mi is teszteltünk. De van más terület is, amit lefed a tevékenységetek, az otthoni hangrendszerek kábelezésén kívül?

KA (K. László): Tény, hogy leggyakrabban ilyen ügyben fordulnak hozzánk (hifi és házimozi), de nemcsak a kétkezi munkával, kábelszereléssel járulunk hozzá a hifis világhoz, hanem ha valaki elakad valamilyen úton-módon otthon, a saját hangrendszerének kábelezésével, tápellátásával és fölhív, annak szívesen segítünk, hogy merre induljon tovább. Fő profilunk a kábelek gyártása és szerelése, méterre való eladása. Ez, alkalomadtán a szórakoztató elektronikától eltérő területeket is lefedhet (például hangstúdiók, rendezvényközpontok, egészségügyi intézmények audiovizuális hálózatához szükséges kábelek biztosítása). Forgalmazunk készülékeket is, de nem hagyományos hifi elektronikákat - mindössze apró kiegészítőket, például digitális/analóg jelátalakítókat televízió és hifi rendszer közé. A jellemző profil továbbra is megmaradt a KáCsa Audió indulásától kezdve: kábelek és csatlakozók értékesítése. A bolt felépítése úgy működik, hogy kiszolgálunk végfelhasználókat, de van szinte országosnak mondható kereskedői hálózat is, akik ugyancsak üzleti partnereink. Viszonteladóink a helyi igényeknek megfelelően rendelnek tőlünk árut, emellett sok külföldi partnerünk is van, akiknek szintén ezeket a termékeket exportáljuk. Tehát a bolt kiskereskedésként, viszonteladói hálózat kiszolgálójaként üzemel, de például a Neotech kábelekre nézve, kis túlzással a világ ellátását is végezzük (webáruházunkon keresztül különféle kontinensekről találnak meg minket). Szállítmányozásunk az egész bolygóra kiterjed. Ahogy Magyarországon, úgy globálisan is érvényes, hogy kereskedőket és magánszemélyeket egyaránt ellátunk.

 

AV-Online: Weboldalotokon olvasható, hogy termékeitek nagy része kipróbálható otthoni környezetben. Ez hogyan történik a gyakorlatban?

KA (E. Péter): Ez úgy történik, hogy az ügyfél bejön hozzánk, általában egy konzultációval/beszélgetéssel indítjuk az igényfelmérést, átbeszéljük, hogy milyen rendszert használ, milyen hangfalakkal, mi az elképzelése hangzásképben, mit szeretne otthon hallani? Általában ajánlunk 2-3 fajta kábelt, eltérő márkát és/vagy minőséget egyaránt. Szinte minden kábelből van demópéldányunk, sztenderd méretekben. Utóbbi alatt értendő, hogy például a próba-hangfalkábeleink 2x3 méter hosszúságúak, az összekötőkábeleket pedig jellemzően egyméteres hosszban szereljük. A kábel átvételét dokumentáljuk, az árát készpénzben, letétként nálunk kell hagyni, ezt mi a tesztelés végéig megőrizzük és az ügyfél konkrétan ugyanazt a pénzt fogja visszakapni, amit itt hagyott. Általában egy hét adott a kipróbálásra, extrém esetben, ha valaki távolabb lakik, vagy csak nagyobb időkerettel tudja megoldani a visszahozatalt, maximum 2 hetet szoktunk engedélyezni. Ha egyedi méretre van szüksége, akkor a kipróbált kábelt legyártjuk tetszőleges hosszúságban, vagy ha elégedett volt a próbapéldánnyal, akkor akár azt is megtarthatja.

KáCsa Audió kábel szerelés

AV-Online: Szerintetek egy hifi/házimozi rendszer kábelezésénél van fontossági sorrend a kábelek minőségét illetően? Például a hangfalkábel fontosabb, mint a tápkábel?

KA (E. Péter): "Hitvallása" válogatja (nevet), hogy ki mit válaszol erre a kérdésre.  Személyes véleményem szerint én az analóg vonallal szoktam mindig kezdeni (RCA/XLR interkonnekt- és hangfalkábel). Ha csak egyet kell választani, akkor a hangfalkábelt teszem a legelső helyre, utána az analóg összekötő kábelt, ott tudja a rendszer megmutatni igazán, hogy mire képes, a tápkábelt csak azért teszem a végére, mert a tapasztalatok alapján addig, amíg rossz az analóg összekötő és a hangfalkábel, addig nem szokta "megmutatni" a tápkábel a változást és azt, hogy e szakaszon mennyi múlik.

 

AV-Online: Sok gyártó kacsingat a vezeték nélküli továbbítás, WiFi és Bluetooth alapú hangrendszerek felé. Ez nincsen negatív hatással a kábel- és csatlakozó forgalomra?

KA: Ez a WiFi és Bluetooth kapcsolat mindig vicces kérdés. Röviden: mindig az a vége, hogy a kábel jobb. Sajnos a vezeték nélküli hálózatban nagyon sok a zavaró tényező, és még nem tart ott a technológia, hogy direkt átvitel valósuljon meg egy kábellel szemben. A WiFi és a Bluetooth esetében a telefonsugárzás, a földmágneses problémák stb. miatt nem valósítható meg olyan stabil, biztos, veszteségmentes (hifi minőségű audió jelátvitelhez optimális) kapcsolat. Nem is nyújt akkora sávszélességet, mint például egy kiforrott digitális kábel, ráadásul mivel digitális jelfolyamról beszélünk, azt még zenehallgatás esetén vissza is kell alakítani analóggá.

KáCsa Audió kábel szerelés

AV-Online: Hogyan éltétek meg az elmúlt egy-másfél évet? Milyen kihívásokkal jártak számotokra a járvány miatti korlátozások?

KA: Amikor a járvány elkezdődött, bezártunk, és aggódtunk a forgalom miatt. Szerintem nem árulok el nagy titkot; bevétel szempontjából azok voltak a legkedvezőbb hónapok, amíg be voltunk zárva, mert mindenki otthon maradt, fejlesztette a saját kis hifijét, nem lehetett sehova menni nyaralni, ezért sokan az otthoni szórakoztató elektronikába fektették a pénzüket. Napi szinten dupla annyi csomagot, rendelést kellett feldolgoznunk, de cserébe nem jöttek a boltba vásárlók, szerintem jól teljesítettünk ebben az időszakban. Hála Istennek a KáCsa Audió túlélte ezt az időszakot, a korlátozások nem vetették vissza jelentősen a forgalmunkat. Fejlesztenünk kellett a webáruházunkat. Késztermékekből és középkategóriás kábelekből nőtt a forgalom, a szerelni valókból, alsó- és felsőkategóriás modellekből viszont csökkent. Ki kellett egészíteni a késztermék kínálatunkat, hogy látogatóink számára egyszerűbb legyen a webáruházban történő vásárlás. Ezért például most már olyan, használatra kész gitár/mikrofon/antennakábelek is szerepelnek az online felületeinken, amiket eddig csak a boltban, darabokból lehetett összeállítani. Próbáltuk követni a megváltozott igényeket, de sokkal jobb, hogy most nyitva lehetünk és az emberek is egyértelműen jobban érzik magukat, hogy bejöhetnek hozzánk.

 

AV-Online: Gyakran szokták kérdezni, hogy milyen gyártmányú és márkájú kábelt ajánlotok X erősítő és Y hangfal összekötéséhez?

KA: Nem tudunk és ismerhetünk fejből minden terméket és komponens párosítást. Ezalatt értem, hogy X erősítő Y hangfallal vajon hogyan fog szólni. Tudjuk, hogy egy ismertebb gyártónak, erősítőnek (Denon, Marantz stb.) mi a karaktere, hogy egy népszerűbb hangsugárzó gyártó (DALI, HECO, vagy Sonus faber, hogy nagyokat is mondjak) milyen általános hangképre törekszik, ezt próbáljuk valahogy összepárosítani. De nem lehet előre megjósolni, hogy adott erősítő és hangdoboz hogyan reagál egymásra, mert az eredmény függ a környezeti adottságoktól is, például a szobaakusztikától. Személyes meghallgatás útján deríthető ki, hogy egy kábel miképp teljesít az otthoni hangrendszerben. A saját márkáinkat illetően is hasonló állásponton vagyunk: ízlés kérdése. A Neotech picit dinamikusabb, határozottabb, az AudioQuest kicsit lágyabb, inkább analóg vonalat képvisel. Ez mindig a személyes konzultáció, de főképp a próba esetében derül ki, hogy mennyire lesz tetsző a hallgató ízlése és rendszere számára.

KáCsa Audió kábel szerelés

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.