T+A látogatás

2017. augusztus 14., hétfő, 13:10

TA T+A T plus A audio hifi erősítő DAC DA konverter high end hifi erősítő T+A hifi T plus A hifi

Az Audiophile Szalon meghívására Budapesten járt Oliver John a T+A kereskedelmi vezetője és egy kicsit bemutatta a céget, annak erősségeit és filozófiáját.

T+A az Audiophile SzalonbanT+A az Audiophile SzalonbanT+A az Audiophile SzalonbanT+A iPhone és iPad AppT+A iPhone és iPad AppT+A iPhone és iPad AppT+A CD-lejátszóT+A MP 1000 E CD-lejátszóT+A MP 2000 R CD-lejátszóT+A MP 2500 R CD-lejátszóT+A PDP 3000 HV belsőT+A PDP 3000 HV hátlapT+A MP 3000 HV médialejátszóT+A MP 3100 HV médialejátszóT+A MP 3100 HV médialejátszó hátlapT+A MP 3100 HV médialejátszó belsőT+A MP 3100 HV médialejátszó belsőT+A PA 2000 R sztereó erősítőT+A PA 2000 R sztereó erősítő hátlapT+A PA 1000 E sztereó erősítőT+A PA 3100 HV sztereó erősítő RAL skálaT+A PA 3100 HV sztereó erősítőT+A PA 3100 HV sztereó erősítő hátlapT+A PA 3100 HV sztereó erősítő belsőT+A Pulsar 20 hangfal

Hosszas egyeztetés után, idén augusztus elejére sikerült az Audiophile Szalon csapatának megszerveznie egy sajtónapot a T+A cég kereskedelmi vezetőjével. Azt, hogy egy ilyen találkozó létrehozása mennyire nem egyszerű, jól mutatja, hogy pár nappal az esemény előtt derült ki, hogy a cégalapító és tulajdonos, Siegfried Amst úr mégsem tud eljönni.

Négy évtizednyi munka

A céget 1978-ban, Herfordban alapította Siegfried Amft, aki a mai napig vezetője és tulajdonosa a T+A-nak, és lássuk be, ez nem kis dolog! A hifi és különösen annak felsőbb szegmense, a high end a szenvedélyről is szól. A szenvedély, vagy megszállottság által is vezetett cégek pedig a gyorsan jött siker után nem mindig maradnak állva az üzleti élet rideg valóságában. Amft úr azonban már az egyetem befejezése után, a cég alapításakor is volt annyira józan, hogy bár leginkább elektronikákat szeretett volna gyártani, előbb az akkor könnyebb (olcsóbb) útnak ígérkező hangfalgyártás felé fordult, hogy erős márkát építsen. Nagyjából egy évtized után, a hangfalak sikerein felépült cég már elég erős volt ahhoz, hogy Amft úr belevágjon az elektronikák gyártásába is, ezzel valóra váltva régi vágyát. Az új termékkör pedig olyan sikeres volt, hogy rövid idő alatt a cég fő profiljává vált az erősítők, CD-lejátszók és egyéb elektronikák fejlesztése és gyártása. Így vált olyanná a T+A amilyennek ma is ismerjük. Megjelentek a kerek nyomógombok, az alumínium előlapok, a letisztult formák és azok a karcsú gépek is, amelyek mintha a Braun hifi dizájnját vinnék tovább.

T+A MP 3100 HV médialejátszó

Dizájn

Amikor rápillantunk egy T+A elektronikára, azonnal látjuk rajta hogy az egy hifi készülék. Nem valami modern szobor, nem egy magamutogató, feltűnési viszketegségben szenvedő szobadísz, hanem egy nagyon is céltudatos gép, ami ezzel együtt, vagy talán épp ettől, szép is. Akkor is ikonikusnak érezzük a megjelenését, ha nem ismerjük a márka korábbi termékeit, mert azok nem csak sallangmentesek, de büszkén vállalják funkcionalitásukat. A gombok egységes mérete, távolsága, egyszerű kerek körvonala, az élek és sarkok 45 fokos letörései mintha természetes leszármazottjai lennének annak a formavilágnak, amit a legendás Dieter Rams alapozott meg, és amit a Braun még a nyolcvanas években is gyönyörűen képviselt. Igen! Ha egymás mellé teszünk egy mai R sorozatú T+A elektronikát és egy Braun erősítőt, mondjuk 1982-ből, egy kicsit olyan érzésünk támad, hogy ezek bizony rokonok.

T+A MP 2000 R CD-lejátszó

T+A

A cég neve, T+A a "Theorie und Anwendung" vagyis elmélet és alkalmazás szavakból áll össze, ami kapcsán, a honlapjukon azt olvashatjuk, hogy az ott dolgozók tulajdonképpen tudósok, elvégre elmélettel is foglalkoznak. Külön hangoztatják, hogy a mérnökök mellett fizikusok is a tervező csapat részét képezik. Emellett komolyan foglalkoznak a mérnökök következő generációjának képzésével is. Szükségük is van a sok hozzáértő koponyára, mert a T+A termékeit a lehető legkisebb, legalapvetőbb alkatrészekig házon belül tervezik és gyártják. Ez különösen fontos ma, amikor minden korábbinál egyszerűbb komplett modulokat vásárolni, akár közvetlenül valamelyik kínai gyártótól, vagy nagy chip gyártótól, ezzel kvázi egy Duplo építőjáték szintjére süllyesztve a termékfejlesztést. No de a T+A nem ezt az utat járja! A cég herfordi központjában még CD-lejátszó mechanikákba épített elektronikákat is fejlesztenek a saját készülékeik számára, pedig ezt a legtöbben készen vásárolják, hogy ne legyen több dolguk, mint egy tápegységet, vezérlést és DAC-ot a futómű mellé építeni. Persze ez azt is jelenti, hogy a T+A nem tud, nem is kíván mások árával versenyre kelni. Egy-egy készülék fejlesztése sokkal több munkát igényel, és a beszállítók ellenőrzése is munkaigényesebb. A cég honlapján határozottan le is írják, hogy nem érdekli őket a tömegpiac, a szélesebb rétegek. A legjobbat akarják megalkotni, kerül, amibe kerül.

T+A MP 3100 HV médialejátszó belső

Made by "Made in Germany"

Túl azon, hogy a készülékek amennyire lehetséges, a legapróbb alkatrészekig Herfordban készülnek, a T+A másik nagy büszkesége, hogy a gyártás során használt gépek is német termékek.

T+A az Audiophile Szalonban

Miért jó a zenerajongónak a költségesebb fejlesztés és gyártás?

Azzal, hogy a T+A saját kezében tartja a fejlesztést a legapróbb alkatrészekig, hosszabb várható élettartamot és a termék életciklusa alatt opcionális fejlesztés lehetőségét is kínálja. Ha pedig már felmerült a fejleszthetőség, akkor meg kell említenünk, a T+A másik jellegzetességét, hogy sok típusa igény szerinti felszereltséggel rendelhető. Vagyis az autóvásárláshoz hasonlóan, katalógusból válogathatunk a számunkra szükséges szolgáltatások közül. Persze itt nem a pótkereket, vagy az ülésfűtést kell kipipálnunk, hanem a lemezjátszó bemenetet, Control4 vezérlést és ehhez hasonlókat.

T+A PA 2000 R sztereó erősítő

Vaskos szerkezet, még a karcsú gépekben is

Amint felemeljük a T+A valamely termékét, egyértelművé válik, hogy van benne anyag bőven. Ez annak köszönhető, hogy nem csak a készülék látható alkatrészei, mint az előlap, vagy oldallapok készülnek vaskos, esztergált alumínium elemekből, hanem maga a vázszerkezet is. Így, a mindössze 8 cm magas PA 2000 R is, már több mint 10 kg tömegű. A PA 3100 HV pedig, bár látszólag egy szokványos méretű sztereó integrált erősítő, 38 kilogrammot nyom. Ehhez jön nem kis extraként, hogy a HV sorozat már nem eloxált (anodizált), hanem festett felületű. Ezek a modellek a megszokott, fémes szürke mellett a RAL színskála bármely árnyalatában rendelhetők.

T+A PA 3100 HV sztereó erősítő RAL skála

Masszív belső megoldások

Túl a mechanikai kivitel minőségén, a herfordi gyártó a gép belső műszaki megoldásaiban is maximalista. Az erősítőben a tipikus ~40 V helyett 80 voltos táppal dolgoznak, így igyekeznek a csöves erősítőkéhez hasonló hangzást elérni anélkül, hogy a csövek korlátozott élettartamával kellene megküzdjenek. Oliver John azt is hangsúlyozta, hogy a T+A az SACD egyik elkötelezett támogatójaként, a mai napig két, külön DAC-ot épít be a lejátszóiba. Egyet a hagyományos PCM-hez, egyet pedig a DSD anyagokhoz.

T+A PA 3100 HV sztereó erősítő belső

High end hifi, vagy luxuscikk?

Mi nem szeretnénk sem a luxus, sem a high end fogalmát definiálni, de tény, hogy mind a készülékek gyártási minősége (made in Germany), mind a szolgáltatás színvonala túlmutat a zenei értelemben legszükségesebb minimumon. Aki T+A terméket vásárol, az nem csak a zene megszólaltatásához, vagyis adott minőségben való megszólaltatásához elengedhetetlenül szükséges esszenciális minimumot kapja, hanem a lehető legjobbat, az előlap gombjaitól a hátlapi csatlakozókig. Ennek eredményeképpen a T+A jelenleg a 10 legmagasabban értékelt német luxusmárka egyike, többek között csúcskategóriás órák és autók társaságában.

T+A MP 3000 HV médialejátszó

Folytatás?

A hifis újságíró is csak emberből van. A minimalista előlapok, a vaskos szerkezet és a már ránézésre is bíztató műszaki megoldások eddig is vonzóvá tették számunkra a T+A termékeit és mi magunk is teszteltünk már egy-egy típust. Oliver John látogatása most még több kedvet csinált a további tesztekhez. Biztos, hogy visszatérünk még a márkához! Mind teszttel, mind tesztben használt rendszerelemként.

www.audiophile-szalon.hu

www.ta-hifi.de

T+A iPhone és iPad App

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.