HIGH END 2017 München

2017. május 24., szerda, 03:05

High End High End 2017 High End München High End kiállítás hifi kiállítás kiállítás hifi hangfal erősítő fejhallgató DAC beszámoló

A múlt héten, Münchenben került megrendezésre a világ legnagyobb, a sztereó zeneélvezet köré felépülő kiállítása, a HIGH END 2017, amire természetesen az AV-Online is kilátogatott.

Trendek

Idén is sok szobában láttuk a ROON táblát, jelezve a rendszerrel való kompatibilitást, de ez már messze nem volt annyira központi téma, mint egy évvel ezelőtt. A hálózatos szolgáltatások azonban mindenhol ott vannak. Az új erősítőkben a legfelsőbb kategóriától a legkisebbekig, a CD lejátszókban, sőt már egy-egy lemezjátszóban is felfedezhettük a hálózatos csatlakozás első jeleit. A hangfalak között óriási divat az aktív, vezeték nélküli lejátszásra képes, vagyis az erősítőt és lejátszót teljesen mellőző típus. Van aki az MQA-be kapaszkodik, van aki DSD kompatibilitással igyekszik meggyőzni a vásárlót arról, hogy a terméke "van annyira jó" mint a korábbi hifi rendszere, sőt, akár jobb is. Ezzel együtt, a hangfalgyártók tömegei mozdultak el az erősítő gyártás felé, ilyen vagy olyan módon. Hódít a D osztályú erősítés is, amivel kapcsolatban még mindig rengetegen szkeptikusak. Egy kicsit mi magunk is azok vagyunk, mert bár már mi is hallottunk jónéhány nagyszerű, valóban a high end világába tartozó, D osztályú erősítőt, az azért mégis csak szemet szúr, hogy az ipar mennyire óvatos lépésekkel halad ezen a téren. Még ma is igaz, hogy ezek a nagy hatékonyságú erősítők inkább az elérhetőbb árú modellekben tarolnak, és persze a mélysugárzókban, ahol az esetleges hátrányok kevésbé érvényesülnek.

HIGH END 2017

A müncheni HIGH END a szakma legnagyobb kiállítása. Erre nem csak a kiállítók számából, vagy a kiállítás alapterületéből következtethetünk, hanem abból is, hogy a látogatók igen jelentős része távolkeleti volt. Közülük is sokan egészen közelről vizsgálták és telefonnal fotózták a bemutatott termékeket. Ezzel nem akarjuk azt mondani, hogy gőzerővel zajlik az ipari kíváncsiskodás! Ők is jó minőségben szeretnék hallgatni a zenét. Persze az tény, hogy évről évre több az olyan termék az online shopokban amit legszívesebben csak a „kamu márka” jelzővel illetnénk. Sőt, ezek közül a legpimaszabbak még a müncheni HIGH END-en is kiállítanak!

HIGH END 2017

A kiállítás első napján, mindjárt a harmadik szobában egy remek összeállítást hallhattunk. A Wolf von Langa hangfalakat Thomas Mayer erősítők hajtották, a forrás pedig egy Primary Control lemezjátszó volt. Itt azt is meg kell jegyezzük, hogy a kiállítás hátralevő részében már alig találkoztunk egy-egy kellemes összeállítással, aminek egyik fő oka nem a rendszerekben, hanem a kiállítás egymás mellett sorakozó szobáiban, és az ebből fakadó zajban keresendő.

 

HIGH END 2017

Kharma – Látványos bemutató, jó hang. Így kell ezt csinálni!

 

HIGH END 2017

Kígyóbőr életérzés kimaxolva

 

HIGH END 2017

A Mastersound pesten jobban szól, mint Münchenben. ;) Vagyis, mi hallottuk már sokkal jobban muzsikálni a kis olasz manufaktúra erősítőit.

 

HIGH END 2017

A fenti erősítő a Mastersound Evolution 845. A képen talán nem tűnik túl nagynak, de a súlya 53 kg, nagyrészt a 2x55 watthoz szükséges, méretes kimenő trafók miatt.

 

HIGH END 2017

Az új Estelon LYNX és a márka alapítója, főmérnöke Alfred Vassilkov.

Az Estelon új hangfala - mint megannyi más típus - vezeték nélküli, digitális high end hangot ígér, mindezt telefonról vezérelve. Persze, a minőség ígéretével csordultig telt a kiállítás...

 

HIGH END 2017

A Boenicke egy kicsit a szívünk csücske. Egyrészt, mert merészen használja a fát, mind a dobozok kialakításában, mind a membránokban. Másrészt egyszerű, józan, szerethető. Nincs benne az a túlcsorduló extravagancia, ami oly sok high end hangdobozban. Az idei kiállításra a legfrissebb, aktív mélysugárzókkal felszerelt hangfalukat, a W13-at hozták. Igen, ebben is D osztályú erősítő dolgozik, de csak a mély hangokkal. A közép és magastartományhoz szerintünk érdemes egy A osztályú forrást választani. (persze csak óvatosan, mert a típus impedanciája 5 kHz felett 2 ohm-ra csökken)

 

HIGH END 2017

Focal Grande Utopia EM - mit is mondhatnánk. Grandiózus.

 

HIGH END 2017

A Focal/Naim csoport igazi nagyvállalatként viselkedett. Komplett sorozatok kiállítva, rengeteg promóter és szakember segít minden betévedő vendégnek.

 

HIGH END 2017

50 colos hangszóró… És komolyan gondolják!

 

HIGH END 2017

33,33 fordulat/perc + ~1-2 %, mert a szíj egy kicsit lecsúszott. :) Ok… Tudjuk hogy, majd ha elindul, vagy magától visszatér a helyére, vagy megigazítják.

 

HIGH END 2017

Ismerős előlapok. Az Aqua Acoustic La Diva és Formula elektronikákat itthon is meghallgathatjuk, kevésbé zajos környezetben.

 

HIGH END 2017

Az AURALiC kínálata akkora frissítésen esett át, hogy az már felér egy újjászületéssel. A kínai high end gyártó a G2 sorozattal egy új rendszer koncepciót mutatott be. Ebben az alapkő egy femto másodperc pontosságú külső referencia órajel generátor, a LEO G2. Így közös órajel vezérli mind az új Aries G2 digitális transzportot, mind a Sirius G2 processzort és a Vega G2 DAC-ot.

 

HIGH END 2017

Persze maguk a készülékek is megújultak. Túl a vaskos alumínium borításon és nagy színes kijelzőn, az ARIES erősebb processzort, nagyobb RAM-ot kapott. A korábbi, külső tápegység helyett újonnan tervezett belső tápot kapnak a gépek. A termékek részletes bemutatóját azonban későbbre, egy külön cikkre tartogatjuk.

 

HIGH END 2017

A van den Hul és Diapason közös bemutatójáról kisétálva nem tudtunk megegyezni abban, hogy tetszett-e a hang.

 

HIGH END 2017

Épp a dCS termékeit bámultuk, különös tekintettel a meseszép alaplapra...

 

HIGH END 2017

...amikor egyszer csak...

 

HIGH END 2017

…egy Dan D’Agostino-ra lettünk figyelmesek. No és a kábelezés sem kispályás. Még a kábeltartók is a Nordost termékei!

 

HIGH END 2017

Szép-szép, de nem sikerült meggyőzni.

 

HIGH END 2017

A Raidho szobájából is csalódottan távoztunk. Nem egyszerű műfaj a high end kiállítás.

 

HIGH END 2017

Az Audiovector szobájában egész kellemes volt amit hallottunk. Talán azért, mert kivételesen a szomszédos szobákban nyugi volt.

 

HIGH END 2017

„Banana for scale”

 

HIGH END 2017

Az AVID HiFi egy évvel ezelőtt mindenkit meglepett amikor a komoly high end lemezjátszói mellett hatalmas hangfalakkal állt elő. Nos, új hangdobozok, illetve egy aktív mélyláda idén is volt az angol gyártó standján, emellett megjelent egy új lemezjátszó, az Ingenium SP is, itt volt még a Celsus előfok és teljesítményerősítő, illetve a Sigsum integrált erősítő. A kirakatban pedig ott bujkált a gyártó új, 3D nyomtatással titánból készült hangkarjainak három prototípusa.

 

HIGH END 2017

Az Onkyo, Pioneer és TEAC közös standján igyekeztek a gyártók minden termékét kipakolni.

 

HIGH END 2017

A Denon, Marantz, HEOS, Polk standon több bemutató rendszer is meghallgatható volt.

 

HIGH END 2017

A HEOS korrekt módon megmutatta, hogyan is működik a háttércsatornák „vezeték nélküli” működtetése.

 

HIGH END 2017

A QED standján szokatlan módon igyekeztek megvédeni a kábelt az óvatlan látogatók lábaitól.

 

HIGH END 2017

Sok jó hangfal kis helyen is elfér.

 

HIGH END 2017

A DALI csapata hallgatja a konkurens Paradigm hangfalakat. Nem, ez még nem ipari kémkedés! :)

 

HIGH END 2017

A McIntosh a high end világ egyik nagyja, aminek termékeire tömegek kíváncsiak. Ehhez képest, értetlenül állunk az előtt, amit az idei kiállításon csináltak. A felfújható földgömb még egészen jópofa lett volna, de az alatta, körben sorakozó erősítők között az elrendezésből fakadóan fél méteres hézagok voltak. Ám mi nem ezért rúgatnánk ki a szobát „megálmodó” kreatív személyt, hanem…

 

HIGH END 2017

…az Eiffel 65 lemezborító felhasználásáért. „I'm blue da ba dee da ba die...”

 

HIGH END 2017

A KEF idén is elhozta a Muon-t, de feleslegesen. A meseszép formájú hangfal évről évre mattabb, lelakottabb felületű.

 

HIGH END 2017

Persze kikerültek a „kötelező” új modellek.

 

HIGH END 2017

A Furutech négy asztalt is megtöltött a csatlakozóival.

 

HIGH END 2017

ELAC hang kompakt, hálózatos hangrendszerből?! Ime az új Discovery Z3 zóna hangrendszer.

 

HIGH END 2017

Nemrég írtuk, hogy az Audio Alchemy már az ELAC tulajdona. Nos, a kiállításra már konkrétan az ELAC nevével érkeztek a szép múltú gyártó termékei.

 

HIGH END 2017

Már a magassugárzón is megjelent az ELAC-ra jellemző minta

 

HIGH END 2017

Valahogy így...

 

HIGH END 2017

A hatalmas PMC hangfalak között, az a kis Playstation 2-nek tűnő dobozka, a PMC új, A osztályú erősítője, hagyományos hangszínszabályozóval, kizárólag analóg bemenetekkel.

 

HIGH END 2017

Mark Levinson topless show

 

HIGH END 2017

A Constellation LEO hangrendszere mellett egyebek között eképpen érvelt a kereskedő: „Ez más mint a többi high end hangrendszer, mert ez aszimmetrikus formájú.”

Köszi! Akkor kettőt kérünk! Sőt, két és felet!

 

HIGH END 2017

Nagyon kellemesen szólt!

 

HIGH END 2017

Hatalmas csalódás volt.

 

HIGH END 2017

Sajnos idén nem tudtuk meghallgatni a Nordost demóját, pedig az új, QKORE „földelő” elemek hatását meghallgattuk volna. Sebaj, majd ha megérkezik a hazai márkaképviselethez, kérünk egyet tesztre!

 

HIGH END 2017

Hatalmas térérzet és egy adag fémes mellékíz. Az mbl hangja megosztotta a csapatot.

 

HIGH END 2017

A Kavero! szobájába pihenni, felfrissülni járunk. Itt évek óta jó hang, kellemes atmoszféra vár.

 

HIGH END 2017

Nem vagyunk autós magazin és a Veyron sem egy friss típus, de csak leesett az állunk a Bugatti látványától.

 

HIGH END 2017

Tökéletesen Német dizájn!

 

HIGH END 2017

Szerettünk volna a Székelyfonóval viccelődni, de az Inakustik otthona, Baden-Württemberg neve sehogy sem adja ki a poént.

 

HIGH END 2017

A kis DALI hangfalakat mi is elviselnénk a monitor két oldalán.

 

HIGH END 2017

A tűzpiros Dan D’Agostino tökéletes kiegészítő volna egy Ferrari mellé.

 

HIGH END 2017

A sok Sonus faber, Krell, Dan D’Agostino és Micromega mellett ott virít az MK Sound is.

 

HIGH END 2017

Új aktív mélyládák, amik már nem a Sumiko, hanem a Sonus faber nevet viselik.

 

HIGH END 2017

40 éves a Dynaudio, amit egy csinos állványos hangfallal ünnepel a gyártó.

 

HIGH END 2017

Dynaudio

 

HIGH END 2017

Heinz Lichtenegger, a Pro-Ject vezetője bemutatta a cég aktuális kínálatát, amiben újabb limitált kiadású lemezjátszók (Beatles, Wiener Philharmoniker), tovább csiszolt The Classic és új színek is vannak. De a lényeg...

 

HIGH END 2017

A Pro-Ject idei újdonságai közül talán az apróságok érdekesebbek. Így például az, hogy a gyártó megújítja és ezzel vonzóbbá, versenyképesebbé teszi a hangfalait. A frissített modellekben már gyűrű magassugárzók dolgoznak majd, ami eddig inkább a felsőkategóriás termékekre volt jellemző. Persze ezzel együtt megújul a színválaszték is, ami már igazodni fog az S2-es sorozatú elektronikák oldallapjához, illetve a The Classic színeihez. Emellett pedig, teljesen megújul a Box Design legkisebb szériája. A cég vezetője ezzel kapcsolatban nagyon optimista volt, mondván hogy ilyen áron, ilyen alkatrészkészletet és kidolgozottságot mások nem kínálnak.

 

HIGH END 2017

Az AudioQuest szobájában természetesen főszerepet kaptak a gyártó új tápszűrői. Sőt, az új szűrők nem csak itt, hanem számos más standon is felbukkantak, ahogyan a cég kábelei is. Bár, ez utóbbit már megszokhattuk.

 

HIGH END 2017

A Tivoli hatalmas lendületet vett. Megújuló kínálat, új szolgáltatások sokasága, kapcsolódó elemekből álló rendszer. Eszelős amit csinálnak. No és mindezt úgy, hogy a márka egyik veterán tervezőjét léptették vezető pozícióba. Vagyis a minőség, az elkötelezettség változatlan.

 

HIGH END 2017

A kábelre szerelt DAC alighanem egyre fontosabb lesz. A Beyerdynamic már felkészült.

 

HIGH END 2017

Megérkezett a fekete Röst! A Hegel csapata ráeszmélt, hogy nem csak azok szeretnének igényes, hálózatos erősítőt, aki amúgy épp egy fehér készüléket szeretnének a polcra tenni.

 

HIGH END 2017

Az új belépő szintű Hegel erősítő a H90, ami természetesen örökölt a nagyobb modellek technológiájából, és ami még talán ennél is fontosabb, végre elegáns távirányítót kapott!

 

HIGH END 2017

Sajnos a képek nem adják vissza, hogy mennyire nagyok ezek az SVS mélyládák.

 

HIGH END 2017

OPPO HA-2SE fejhallgató erősítő és DAC, darabokban.

 

HIGH END 2017

A BC Acoustique tovább csiszolgatta az amúgy pimaszul olcsó elektronikáit, immár másodszor frissítve azokat.

 

HIGH END 2017

Csöves erősítők helyett csöves órákat kínálnak a lányok. Illetve kínálnának, ha bárki is megállna a standjuk előtt.

 

HIGH END 2017

A FiiO standja előtt méltatlanul kevesen álltak meg, pedig Németországban is szépen fogynak a kínai gyártó olcsó, de nagyon is jó hangú, kis lejátszói.

 

HIGH END 2017

A német fejhallgató és mikrofon specialista természetesen elhozta a kiállításra legújabb fejhallgató erősítőjét, amit mi gyorsan meg is hallgattunk. Persze ez a néhány perces hallgatózás nem teszt, nem is írhatunk mást róla, mint, hogy „működik”. Amint elérhető lesz a típus, természetesen tesztelni fogjuk!

 

HIGH END 2017

A Sennheiser bemutatója, idén is jó volt. Ezúttal külön hála nekik a segítőkészségükért.

 

HIGH END 2017

Az IsoTek természetesen elhozta új, táv menedzselhető tápszűrőit.

 

Vannak kétségeink a dolog jövőjét illetően.

 

HIGH END 2017

Az Astell&Kern egyebek között három tablónyi alkatrésszel bűvölte a nézelődőket.

 

HIGH END 2017

Kedves, hozzáértő kiszolgálás és egy gyönyörű stand. Ezt is az Astell&Kern-nél láttuk.

 

HIGH END 2017

A KáCsa Audió standjára sokan konkrét tervekkel érkeztek. Sok új kábelt szerelhettek össze a srácok a hazai specialista standján.

 

HIGH END 2017

Öt évet kellett várjunk erre a pillanatra! Pár másodpercen keresztül senki nem állt a csatlakozók előtt, így végre készíthettünk egy ilyen képet is. :)

 

HIGH END 2017

Egy szót sem tudunk olaszul, így nem értettük miről beszélnek ilyen lelkesen az Audio Analogue standján. Sebaj, majd kifaggatjuk a hazai márkaképviseletet mindenről!

 

HIGH END 2017

Magassági csatornás térhangzás autóba? Ez kinek az ötlete volt? Hol van a TÜV, hogy betiltsa ezt az eszelős terméket?

 

HIGH END 2017

Ki ne szeretne egy világító szemű koponyát otthonra?! A Metaxas & Sins nagyon érzi mi kell az embereknek.

 

HIGH END 2017

REL No. 25

 

HIGH END 2017

Kicsi hazánk nagy büszkesége: Audio Hungary

 

HIGH END 2017

Qualcomm Play kompatibilis, vezeték nélküli hangfalakkal bővül a kis német manufaktúra, a Phonar kínálata. Miért olyan fontos a Qualcomm Play? Azért, mert így a hangfalak közvetlenül tudnak csatlakozni egyebek között egy sor Samsung és LG tévéhez is, mindenféle erősítő vagy DAC nélkül, miközben a rendszer egészét telefonról irányíthatjuk.

 

HIGH END 2017

A szokásos dóm helyett egy Scanspeak gyűrű magassugárzót szerelnek a típusba.

 

HIGH END 2017

Jönnek az új Prisma modellek a Primare kínálatába. Mi pedig amint lehet, tesztelni fogjuk őket!

 

HIGH END 2017

Kávé kapszula, vagy csatlakozó???

 

HIGH END 2017

Egyre több a szégyentelen másolat. Azt ugye tudjuk, hogy „jót másolni nem szégyen” ám ennek is vannak fokozatai. Ilyen például az a távolkeleti kábel és csatlakozó márka, ami nem csak a Furutech termékek megjelenését, de még annak logóját és betűtípusát is szinte pontosan lemásolta, és mint ilyen, évek óta jelen van a kiállításon.

 

HIGH END 2017

Említésre érdemes a Tivoli Audio termékeinek másolása is, amit ma már vagy fél tucat „márka” végez, közöttük nem egy a teljes kínálatát erre alapozza! Ám a Tivoli klónok között nem is ez a csúcs, hanem az IAG csoport (Audiolab, Mission, QUAD, stb.) standján felbukkanó két kis rádió, ami lényegében a csinos előlapi rostélyt leszámítva, csak szétzilálta a Model One formatervét. Sebaj! Ez legalább nem tűnik utolsó kínai gagyinak!

 

HIGH END 2017

Összehasonlításként: Íme az igazi, ágrólszakadt, fröccsöntött műanyag gagyi. Mit keres ez a HIGH END-en?

 

HIGH END 2017

Piros és kerek, de nem Pro-Ject. Csak valami kínai cucc, három, csálén álló motorral.

 

HIGH END 2017

A Volya Audio idén is több csinos lányt hozott magával, mint extravagáns hangfalat. Majd ezt azzal tetézték, hogy az egyik hoszteszt külön „felkínálták” kollégánknak egy közös fotóra. Mi persze megköszöntük a kedves felajánlást, majd közöltük, hogy inkább a hangfal mellé álljon a lány, hogy olvasóinknak legyen mihez viszonyítania. Ehhez még hozzá tesszük, hogy a Volya alkotta meg a NoLimits nevű, hatalmas hangszórónak álcázott hangfalat.

 

HIGH END 2017

Azon vitatkozhatunk, hogy a Volya termékei ízlésesek, vagy sem és arról is beszélhetnénk, hogy jó hangfal eladásához nem kell ennyi hosztesz lány. No de a sztori vége mégis csak az, hogy megemeljük kalapunkat a márka előtt, mert a kiállítás ideje alatt árverésre bocsájtottak egy pár NoLimits hangfalat, hogy az abból befolyt összeget egy gyermek szemészetnek adományozzák!

 

HIGH END 2017

Igen! Ez egy dugattyúba szerelt mélysugárzó! Nem számít milyen a hangja, mert már szobadísznek is hatalmas! :)

 

HIGH END 2017

Csöves legyen és olcsó! Ez a legfontosabb!

 

HIGH END 2017

Az Acoustic Solid alighanem felfedezett egy olyan rést a piacon, aminek létéről eddig fogalmunk sem volt. Igen! Vannak emberek, akik strasszokkal kirakott lemezjátszót szeretnének venni. (mi nem tartozunk közéjük)

 

HIGH END 2017

A Cardas csatlakozóiban aztán van anyag! Ez például több mint 6 kg.

 

HIGH END 2017

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.