Sharp IFA 2012

100 éves óriás

2012. szeptember 4., kedd, 05:50

IFA IFA 2012 kiállítás Sharp IFA Sharp LCD TV LED TV 3D TV 4K IGZO iPod dokkoló hifi boombox

A Sharp idén ünnepli 100-ik születésnapját. Ennek örömére, az idei IFA-n végre sikerült egy nagy és kimondottan látogatócsalogató standot építeniük. A standon mindenhol feltűntek a nagyobbnál nagyobb LED háttérvilágítású LCD tévék, hol egyszerűen csak tornasorba rendezve, hol házimozi rendszerrel kiállítva. Dicséretesen segítőkész munkatársakkal és ahol kell, ott korrekt tájékoztató táblákkal.

100 éves a SharpSharp hangprojektor nagyméretű tévékhez IFA 2012Sharp AQUOS 90 colos LED TV IFA 2012Sharp LED TV IFA 2012Sharp LED TV IFA 2012Sharp LED TV IFA 2012Sharp IGZO IFA 2012Sharp IGZO IFA 2012Sharp boombox IFA 2012Sharp boombox IFA 2012Sharp hangprojektor nagy képméretű tévékhez IFA 2012Sharp AQUOS 90 colos LED TV IFA 2012

A legnagyobb sürgés-forgás természetesen a legnagyobb modellek körül volt. A 90 colos képernyő, csupán Full HD felbontású, ennek ellenére majdnem minden második arra sétáló férfit megállított. Hiába, a foci már csak ilyen hatással van a férfinépre. A stand közepén volt pár szokványosabb méretű tévé is, de messze nem annyi, mint egy Sony, Samsung vagy épp LG pavilonban. Azt viszont el kell ismerni, hogy a Sharp készülékeknek, nagyon megnyerő a formatervezése. Kicsit minimalista, kicsit technokrata, szögletes és nagyon korrekt módon kidolgozott.

Persze a Sharp egyike a legnagyobb és legtöbbet fejlesztő LCD gyártóknak, így nem csoda, hogy kiállítási területük egy viszonylag nagy szeletét saját technológiájuk, az IGZO LCD panelek bemutatására különítették el. Az első kijelző egy 31,5 colos IGZO monitor volt 4K felbontással. Vagyis egy Full HD képernyő képpontszámának négyszeresével. Igaz, ez még nem egy bolti termék, csupán a technológia demonstrációja, de azt azért láthatjuk, hogy merre tartanak. Summázhatjuk azzal, hogy jó irányba, vagy azt is, hogy az Apple megint egy új divatot indított el. Nagy kár, hogy ez utóbbi állítás nem egészen helytálló, hiszen az almás cég csak vásárlója a nagy felbontású LCD képernyőknek, míg a Sharp a fejlesztője. Nélküle és a hozzá hasonló cégek nélkül az Apple nem tudna nagyfelbontású kijelzőket kínálni.

No de visszatérve az IGZO-hoz, volt itt még pár érdekesség. A következő demó egy 7 colos képernyőt mutat be hagyományos és IGZO technológiával. Az IGZO kb. fele akkora kerettel rendelkezik, felbontása 1280x800 pixel. A következő ablakban a fogyasztást láthatjuk 2 db 10,8 colos képernyőn bemutatva. Mindkettő 1366x800 pixel felbontású. Az összehasonlítás alapja az a-Si technológiájú kijelző. Az a-Si panel által használt energia jellemzően elméleti maximumának 88-98%-án működött, háttérvilágítása 95% körül ingadozott. Az IGZO meghajtása ehhez képest 27-40% között volt, háttérvilágítása pedig 60-98% környékén. Mindezt közel azonos képminőség mellett produkálta a két képernyő.

A következő bemutató ugyanezeknek a képernyőknek az érintőfelületre gyakorolt hatását mutatta be, ahol az IGZO ismét toronymagasan felülmúlta a hagyományosat. Az a-Si képernyőre helyezett érzékelő folyamatosan ki volt téve egyfajta háttérzajnak amihez képest az érintés hatásában alig volt kétszeres eltérés, miközben az IGZO esetében ez a zaj jelentéktelennek tűnt. Ezek után látható két 32 colos képernyő, az egyik Full HD a másik 4K felbontású. Ez 70 illetve 140 ppi-s képpontsűrűségnek felel meg. Legvégül egy 6,1 colos, 2560x1600 pixel felbontású, tehát 498 ppi-s kijelző látható. Ez a felbontás valóban nyomdai szintű részletgazdagságot tud biztosítani, ráadásul később akár szemüveg nélküli 3D képmegjelenítők alapja is lehet ebből. (Igen, ha nem is a Sharp standján, de láttuk azt a technológiát, ami az ehhez hasonló képernyőkből jó 3D képet tud adni!)

Itt már csak az a kérdés, hogy ez mennyire fontos ma? Nos, ha másra nem is, arra mindenképpen alkalmas, hogy megmutassa, az IGZO technológiában még vannak bőven lehetőségek.

A Sharp 100 éves, a gyártó első audio rendszerei pedig éppen 50 éve jelentek meg. Ezt az évfordulót a gyártó furcsa módon nem valami klasszikus, retró készülék megjelentetésével ünnepelte meg, hanem egy nagyon is fiatalos boombox-szal. A hordozható óriás természetesen rendelkezik iPod/iPhone dokkolóval, és analóg illetve USB bemenettel. Érdekessége, hogy CD-futómű is került bele. A talpai pedig 3-4 cm vastagak és lehetővé teszik, hogy a gépet függőlegesen, vagy enyhén hátradöntve tegyük le.

Végezetül a kijárat felé még egy kis sorbanállást láthattunk. Itt lehetett megtekinteni a Sharp 4K demóját, ahol egymás mellé helyeztek egy Full HD és egy 4K képernyőt. A dolog érdekessége az volt, hogy mindkettő ugyanarról a Blu-ray lejátszóról volt meghajtva, így a képminőségbeli különbség elvileg csak a 4K-s modell felskálázásán múlott. Bár az igazat megvallva, kicsit úgy tűnt, hogy a Full HD panel élessége szándékosan le lett véve. No de az ilyen, vagy ehhez hasonló trükkök egy kiállítás hétköznapi velejárói.

www.sharp.hu

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.