Mozirajongóktól mozirajongóknak

Dream Cinema bemutatás

2013. augusztus 16., péntek, 15:00

DREAMCINEMA Kaleidescape Digital Projection Screen Research Screen Innovations mozivászon házimozi házimozi projektor filmszínház bemutató szalon Dream Cinema DREAMCINEMA

Hazai kereskedéseket bemutató sorozatunkban ezúttal egy új szalonba, a DREAMCINEMA bemutató házába látogattunk el. Körbenéztünk, hogy kiderítsük, mi újat tud felmutatni a fiatal cég, miben több vagy miben jobb az, amit ők nyújtanak.

Mindig örülünk, amikor egy kereskedő fejleszti bemutatótermét, ezzel minimum esztétikai értelemben magasabb szintre emeli a vásárlók kiszolgálását. Most azonban egyrészt új céggel állunk szemben, másrészt a fejlesztés a nulláról indult, előzményekről nem beszélhetünk. Legfeljebb a konkurensekhez hasonlíthatnánk, amit látunk, ezt viszont nem tesszük meg. A DREAMCINEMA ugyanis rendelkezik olyan sajátos karakterrel, hogy ne szoruljon rá a hagyományos értelemben vett méricskélésre, de hogy ez miben is mutatkozik meg, az hamarosan kiderül!

A DREAMCINEMA, bár már számos megépített szobával dicsekedhet és az ott dolgozó szakemberek egyenként is jelentős tapasztalatokkal bírnak, bemutatkozásában meglepő nyíltsággal, csak arról számol be, hogyan is született meg a cég.

Többek között ezt írják magukról:

"Minden 2010 tavaszán kezdődött, mikor is Szaki moziszobát kezdett építeni az Üzletember részére. Szaki mást sem csinált az elmúlt 25 évben, mint mozikat és hangstúdiókat tervezett, épített."

"Szűk egy évvel később botlottak bele a Mozimániásba, aki már 15 éve a házimozizás és a műszaki kütyük rabja. Ők hárman alkotják tehát a csapat "magját", akiket kitűnő szakemberekből álló kivitelezői gárda egészít ki."

A fentiekből nem is sejtené az ember, mi is fogadja majd, amikor belép a DREAMCINEMA modern, minimalista épületébe. A látogatót ugyanis már az első méteren filmes relikviák veszik körül. Bár a cég honlapja a csapatból csupán egy főt illet a Mozimániás névvel, hamar kiderül, hogy a filmek és alkotóik tisztelete itt mindenkire jellemző. Azt, amit itt látunk, nem lehet másképp értelmezni.

A helyszín

A DREAMCINEMA épülete konkrétan erre a feladatra lett tervezve és megépítve! Bár egy kis átalakítással akár otthonként is funkcionálhatna, az egyértelműen látszik, hogy a tervező feladata egyfajta gyűjtő épület kialakítása volt. A letisztult külső mögül elénk táruló szobák már szerkezeti szinten is felvonultatnak néhány olyan sajátosságot, amivel a mozirajongók saját otthonaikban is szembe kell nézzenek. Természetesen a demószobák azt is bemutatják, miképpen lehet egy-egy kihívással megküzdeni, de ne szaladjunk ennyire előre!

A Nappali

A nappali meghajol a lakberendezők akarata előtt. Itt nem a mozi az úr, hanem a család élete, mindennapi elvárásai. Ennek megfelelően a nappali amerikai típusú konyhával lett kialakítva és alapesetben az előszoba felé is nyitott. Ez ugyan egy tolóajtóval zárható, mégis alighanem a legtöbben inkább nyitva fogják hagyni, igazodva az egybenyíló terek divatjához. A falak kemény, festett felületűek és a helyiség semmiféle akusztikai elemet nem tartalmaz. Vagyis ez egy igazi lakószoba.

Dream Cinema

A beépített 5.2-es hangrendszer is igyekszik a szoba lakó jellegét érintetlenül hagyni. A hangfalakat a Definitive Technology beépíthető típusaiból válogatták, és a vászonnal, illetve az elektronikákkal együtt egy gipszkartonból épült szerkezetben kaptak helyet. Ez a szoba abban is igyekszik élettérként mutatkozni, hogy a források között van egy UPC set top box is, tehát akár tévéadással is kipróbálhatjuk.

Forrás oldalon tartalmaz még a rendszer egy Dune HDI Base 3D és PopCorn Hour A-400 médialejátszót. Az erősítő és processzor szerepét egy Anthem MRX300 tölti be. A front és center csatornákat a Definitive Technology UIW RLS II, a háttereket az UIW RSS II adja, a mélyekről pedig az IWSubAmp600-BK/230 végfokok segítségével, 2db IWSub Reference gondoskodik.

Ami azonban igazán lenyűgözött és minden figyelmünket magára vonta, az a vetített kép volt. A színes fény forrása a JVC X55 3D projektora, ami egy jó, de még nem csúcskategóriás típus. A kép ennek ellenére, délelőtt 11 óra tájban, szimpla fehér függönyökkel is elfogadható, minimális sötétítéssel pedig már élvezhető volt. Ennek oka pedig a vászon, ami nem is igazán vászon, hanem inkább egy sokrétegű, nagyon érdekes felépítésű, 6, speciális rétegből álló kemény felületű vászon. A Screen Innovations Black Diamond Theater Zero Edge 4K 14 egy igazán egyedi, lenyűgöző szerkezet. A 256x144 cm látható képméretű vászon ugyanis irányított fényvisszaverésű, tehát a projektor fényét nem szórja szét a szélrózsa minden irányába, hanem a néző felé irányítva tükrözi. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a környezeti fények sem jelennek meg rajta olyan zavaró módon, mint más típusokon. Az eredmény nagyságrendekkel jobb, a gyártó szerint 900 %-kal nagyobb kontraszt. Nos, a 900-at mi nem mértük meg, de azt határozottan állítjuk, a különbség szembeötlő! Az már csak hab a tortán, hogy a vászonról így a falak felé sem vetül feleslegesen sok fény, ami egy normál, akár fehérre festett szobában is képes mozi-szerű élményt nyújtani. További bónusz, hogy a szoba egyéb fényforrásai, mint például egy asztali lámpa, nem teszik tönkre fényükkel a képet! A kiegészítő fény pedig jó is lehet. Akik szeretik az Ambilight rendszert, azok örülni fognak, hogy ez a vászon is tartalmaz egy hasonló, távirányítóról változtatható színű háttérvilágítást!

Vászon háttérvilágítással?! Ez olyan merész húzás, amiről a legtöbb gyártó álmodni sem merne! Itt viszont remekül működik!

A speciális vászon mellett természetesen lehetőség van a hagyományos kivitel kipróbálására is. Ezt ebben a szobában a Screen Research Supreme 2 motoros, maszkolós, oldalfeszített vászna adja. Bár a közvetlen összehasonlítás látványosan megmutatja a Black Diamond különleges képességeit, a Supreme 2 sem kell, szégyenkezzen. Nem csak a szolgáltatásai, de a képminősége is remek.

A földszinten kialakított nappali demószoba tökéletes példája annak, miként lehet a moziélményt elhozni egy olyan helyre, ahol mindenki együtt van, ahol az ember él is és nem csak filmeket néz.

A szobáról készült képekre pillantva biztosan feltűnik, hogy hatalmas figurák díszelegnek a sarkokban és kisebb mozis relikviából is nagyon sok van. Ezek a dolgok a ház minden helyiségében feltűnnek és hirdetik a filmek iránti rajongást. Ám a filmek és alkotóik iránti tisztelet legkiemelkedőbb bizonyítéka csak később, a harmadik szoba bejárásakor tárul majd elénk!

A második demóhelyiség már egy valódi moziszoba, csillapító táblákkal burkolt falakkal, padlószőnyeggel, dobogóval. Ez egy műszerrel bemért, akusztikailag tervezett helyiség, ahol a hangok ideális otthonra lelnek, a fény pedig nem tükröződik a fehér vakolaton. Egyértelmű, hogy itt már minden a képről és a hangról szól, no meg rólunk, ami a fotelben helyet foglalva, azonnal egyértelművé válik.

Dream Cinema

Ennek ellenére, itt is szándékosan meghagytak néhány olyan részletet, ami otthonainkra jellemző. Ilyen például a radiátor, vagy az ablak, ami nem lett befalazva. Az, hogy a rendszer ezekkel együtt is remekül működik, azt bizonyítja, hogy lehet jó moziszobát építeni anélkül, hogy a ház szerkezetét és alapvető gépészeti berendezéseit eldózerolnánk.

A falakat borító csillapító, speciális akusztikai panelek bizonyos szempontból csak felöltöztetik a helyiséget, hiszen a falak vonalvezetése nem változik. Ha pedig már öltöztetésként emlegetjük a dolgot, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az itt felszerelt burkolat több színben rendelhető, sőt egyedi mintával, vagy akár kép nyomtatással is megkapható.

Dream Cinema

A szoba másik tipikus mozis jellemzője, hogy itt már nem kanapéra, hanem mozi fotelekbe ülhetünk. Ezek anyagát és kényelmét pedig csak dicsérni tudjuk! Simogattunk már néhányat, ültünk is egy párban és az ittenieket a legfinomabbak közé soroljuk, élmény őket megtapintani.

A hangfalkészlet ebben a moziban már nincsen rejtegetve. Nem is kell, mert a Paradigm Studio sorozata csinos és jól is szól. Egy tesztelőnket korábban már teljesen elbűvölte a gyártó kisebb, Monitor sorozata is, így érthető, hogy optimistán tekintünk a rendszerre. A frontokat egy pár Studio 100, a centert egy CC-590, a háttereket két ADP-590 adja. A mélyekről itt két darab, eltérő módon elhelyezett MartinLogan Dynamo 1000 gondoskodik, vezetékkel bekötve, bár ezek vezeték nélküli módban is használhatóak. A hangfalak csapatát az Anthem MRX500 erősítője szolgálja ki a forrás feladatkörére pedig egy Dune HDI Max és egy UPC set top box lett bevetve. Tehát itt is próbát tehetünk meccsel vagy sorozatokkal.

A képet egy fix, Deluxe bársony keretes 265x149 cm-es Stewart Firehawk vászonra vetíti a Digital Projection M-Vision Cine 260 High Contrast típusú készülék. A hazánkban még újnak számító gyártóról röviden annyit érdemes tudni, hogy az otthoni vetítők mellett rutinosak a nagy termek, koncertek, légi irányítás és katonai célú igények kielégítésében is. Vagyis a cég nem a hétfő reggeli irodai meetingek világából kapaszkodott fel, hanem a legszigorúbb piacokon edződött, megbízható és magas minőséget kínáló márka!

Nagyon sok vásárlónak már ez a szoba is elég lenne, de van itt még egy helyiség, a mozizásnak egy még magasabb szintje!

 
1  2  3  4
A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.