IsoTek Full System Enhancer and Rejuvenation Disc bejárató lemez

Hasznos kellék hifi és házimozi rendszerek, vagy azok egyes alkotóelemeinek bejáratásához

2015. július 30., csütörtök, 16:50

IsoTek audio hifi házimozi hangfal lemez CD bejáratás hangfal bejáratás hifi bejáratás házimozi bejáratás hifi rendszer bejáratás házimozi rendszer bejáratás

A laikus is hallja, hogy a frissen megvásárolt hangfal néhány nap elteltével jobban szól. Nem csak az autók és a cipők, hanem a hifi világában is elkél a komponensek bejáratása, mivel ezek javarészt elektromechanikus berendezések. Az egyetlen bökkenő, hogy gyakran több száz óráig is eltart, míg egy hifi vagy házimozi rendszer úgymond bejáratódik, más szóval eléri valódi tudásának szintjét. A mai cikkben egy olyan, mindenféle mágia nélküli CD-t mutatunk be, mellyel akár fél évnyi járatást is besűríthetünk egyetlen rövid órába, hallható eredménnyel.

IsoTek Full System Enhancer & Rejuvenation DiscIsoTek Full System Enhancer & Rejuvenation DiscIsoTek Full System Enhancer & Rejuvenation DiscIsoTek Full System Enhancer & Rejuvenation Disc

Mit tesz a Rejuvenation Disc?

A bejárató lemez nem új keletű dolog, évtizedekkel ezelőtt is hozzá lehetett jutni különféle hangsugárzó kondicionáló és ún. bemelegítő CD-khez. Ettől függetlenül ma ezekből kevés, hivatalosan is forgalomban lévő referencia áll rendelkezésre. Az IsoTek Rejuvenation Disc érdekessége, hogy - a borítón olvasható magyarázat alapján - a komplett rendszerünk bejáratásában nyújt segítséget, nem csak a hangfalra, hanem a mögötte álló készülékláncra is kihat, hogy a hangszóróig eljutó jel helyes irányítottsággal és ideális mágneses töltöttséggel égjen be. Nehéz felfogni? Ne szégyelljék, elsőre mi sem értettük.

Az IsoTek lemeze olyan impulzusokat, frekvenciagörbéket és "bemelegítő mintákat" tartalmaz, melyek célirányosan hatnak a rendszerünkre, ezáltal a bejáratás hétköznapi, "természetes zenehallgatás" általi folyamathoz képest sokkal rövidebb idő alatt történik meg. Ez a bizonyos időtartam kb. egy órát jelent. Ennyi kell, hogy hallható változást és egyben javulást tapasztaljunk a frissen kicsomagolt, gyárból érkezett, sok esetben nyers teljesítményhez képest. Minket különösen kíváncsivá tett a Rejuvenation Disc, hiszen szerkesztőségünkbe heti rendszerességgel érkeznek és távoznak különféle hifi és házimozi komponensek, és tesztjeink során a bejáratás szokott legtovább tartani. Egy alumínium dóm magassugárzó bejáratása például napokig tart, a kevlár hangszórók 2-300 órát is igényelhetnek, de tapasztaltunk olyat is, hogy (üvegszálas membránnal) egy hangfalból csak fél év elteltével kaptuk meg a végleges, stabil eredményt. Hasonlóan kényesek a Tesla-mágnessel felszerelt fejhallgatók is, melyeknek karaktere sokszor hetekig, hónapokig túl fanyar, rideg marad.

IsoTek Full System Enhancer & Rejuvenation Disc

Előzmények és következmények

A Rejuvenation Disc ugyanahhoz az IsoTek-hez tartozik, kiktől már több ízben teszteltünk minőségi tápkábeleket és elektromos tápszűrőket, szerencsés módon lemezüket nem mi kerestük: jóformán magától került szerkesztőségünk polcára. Az itthoni disztribútor (Audio Centrum) jóvoltából kaptuk kölcsön, de eleinte még szkeptikusan fogadtuk bizakodó ajánlásukat. Aztán kisvártatva elérkezett a nap, hogy próbára tegyük a "varázslemezt", elvégre a személyes tapasztalás hívei vagyunk.

IsoTek Full System Enhancer & Rejuvenation Disc

Legelső alkalommal olyan rendszeren indítottuk el a bejárató CD-t, mely már évek óta rendelkezésünkre állt. Noha a lánc nem high end komponensekből (Jamo C 603, Rotel RA-10, Pioneer BDP-170, AQ Golden Gate RCA kábel, Real TDC300F hangfalkábel) épült fel, ennek ellenére nagyon jól ismertük a karakterét, minden hiányosságát és előnyét. Kisebb-nagyobb kihagyásokkal, közel három éve használtuk referenciának, belépő kategóriás termékek összehasonlításakor. Három év alatt már bőven bejáratódik egy rendszer - gondoltuk mi. A CD lefuttatása után, leszámítva az első néhány percig tartó, döbbenettel teli csendet, mert egy darabig bizony még szóhoz kellett jutnunk - szembesülnünk kellett vele, hogy a rendszerünk hangja megváltozott. A három éve használt hifi lánc akusztikai teljesítménye hirtelen jobb lett, tisztább, szebb, pontosabb.

Hogyan használjuk?

A lemezen lévő anyag három szakaszból áll, melyek együttesen kb. egyórányi furcsa zajt tesznek ki. Az IsoTek közleménye alapján nem kell feltétlenül lejátszanunk mindhárom számot. Amennyiben kis hangfalakból összeállított hifi vagy házimozi rendszert használunk, akkor elég, ha az első, illetve nagy hangfalaknál a második szekciót indítjuk el. Az első pillanattól kezdve, monoton sistergő zaj lesz hallható, ami egészen a bejárató szekvencia végéig tart, mindezt megtoldja sok apró pattogó, hullámzó és egyéb kevésbé beazonosítható hangeffektus, melyek leginkább a reggeli tojásrántotta rotyogását juttatják az ember eszébe. Aki ingerlékeny ezekre a földöntúli zajokra, az a lemez elindításakor jobban teszi, ha becsukja az ajtót, és addig kiül a kertbe, iszik egy kávét, elolvassa a híreket? aztán ha letelt a bő fél óra, lehet elemezni a rendszer változásait.

A legutolsó szakasz frekvenciagörbéket és rövid "bemelegítő" impulzusokat tartalmaz. Utóbbit olyan esetben ajánlott elindítani, ha rendszerünket már bejárattuk, de régóta nem használtuk. Ilyenkor az ide-oda csúszkáló frekvenciagörbék és rövid sípoló, pulzáló hangok újra "formába lendítik" a hangszórókat.

IsoTek Full System Enhancer & Rejuvenation Disc

Elméletileg elég, ha egyszer lefuttatjuk a lemezt normál, közepes hangerőn, de a folyamatot tetszés szerint megismételhetjük, sőt, 2-3 alkalom után egy audiofil készülékláncon még egy kicsit tisztább és szellősebb hangszínpadot fogunk hallani. Ha ismétléssel játsszuk le az IsoTek CD-t és hajlandóak vagyunk rááldozni egy napot, akkor rendszerünk a vártnál lényegesen közvetlenebb és kellemesebb módon fog muzsikálni, ez meglepően effektív bármely felsőkategóriás hangfal vagy fejhallgató esetében. Saját tapasztalataink alapján megerősíthetjük, hogy ugyanez a karakterbeli fejlődés sima zenehallgatás által, a legtöbb rendszernél minimum 1-2 hétig tartó, folyamatos üzemeléssel érhető csak el. Ráadásul, ahogy korábban említettük, egy több éves konfigurációból is nyerhetünk némi javulást, tehát a Rejuvenation Disc elindítása csak előnyt jelent.

Konklúzió

A bejárató lemezt nem csak kétcsatornás komponenseken, hanem házimozi rendszeren is elindítottuk, utóbbi esetén mindössze annyit kellett tenni, hogy a 2.0 hangot a processzoron átállítsuk "all channel stereo" módba. Számunkra már csaknem kötelezővé vált e korong használata, szinte kivétel nélkül, mindegyik tesztalany kipróbálása előtt el szoktuk indítani, mivel fontosnak tartjuk, hogy olvasóinknak a termékek valós tudásáról nyújtsunk információt. Szerkesztőségünkön kívül többek között a Házimozi Stúdióban és a budapesti Allée bevásárlóközpont Denon márkaboltjában is kipróbáltuk, a munkatársak véleményét kikérve. Mindenki hallotta a javulást. Ezt a CD-t bárkinek tudjuk javasolni, aki precíz és kifinomult hangrendszert birtokol, szakboltok és bemutatótermek polcaira kötelező darab, fő előnye, hogy különösebb odafigyelés nélkül is hallható, vagyis egyértelmű és megkérdőjelezhetetlen minőségjavulást produkál.

Iránytű

Ár: 7900 Ft
Forgalmazó:

Audio Centrum

+36-1-468-2176

+36-1-789-2152

1148 Budapest, Fogarasi út 14.

www.audiocentrum.hu

IsoTek Full System Enhancer and Rejuvenation Disc Audio & Vision Online Ajánlott Vétel díj

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.