Audio formátumokról tömören, avagy hány bit kell a boldogsághoz? 7. rész Apple és egyéb formátumok

2020. március 14., szombat, 20:05

Apple AIFF ALAC AAC APE PCM audio hifi Apple Lossless audio formátum APE Monkey Audio

Az Apple kezdetek óta a saját útját járja, legyen szó számítógépekről, telefonokról vagy audio formátumokról. Csak a közelmúltban volt hajlandó némi engedményt tenni mondjuk a natív FLAC lejátszással kapcsolatban. De bőven maradtak saját, egyéni audio formátumai a szabványok kedvelőinek és a lejátszó programok gyártóinak legnagyobb örömére. Nézzük melyek is ezek, plusz egy bónusz csomag (mert mi jók vagyunk a Kedves Olvasókhoz), egy olyan formátum, amivel sokak találkoznak, ha különböző netes forrásokból szerzik be a zenéiket, jelesül az APE.

Sorozatunk befejező részében az Apple saját, egyéni formátumairól írunk, kiegészítve egy sokak által használt és netes áruházakból beszerzett APE formátummal.

AIFF (Audio Interchange File Formátum)

Az Apple által használt szabványos tömörítetlen, CD-minőségű audiofájl-formátum csak PCM-et használ, az AIFF-C támogatja a tömörítetteket is és metaadatokat (szerző, megjegyzés, stb.) is támogat.

Bitmélység: 16, 24 bit, mintavételi frekvencia: 8; 11,025; 12; 16; 22,05; 24; 32; 44,1; 48; 88,2; 96; 176,4; 192 kHz, de itt sincs meghatározva a felső határ, tehát lehet akár 352/384 kHz is.

Apple Lossless

ALAC (Apple Lossless Audio Codec)

Az Apple Inc. által kifejlesztett hangkódolási formátum a digitális zene veszteségmentes tömörítéséhez. 2011 végén az Apple elérhetővé tette a kodeket nyílt forráskód alatt és ingyenesen. Az Apple Lossless akár 8 hangcsatornát támogat 16, 20, 24 és 32 bites mélységben, maximális mintavételezési frekvenciája 384 kHz.

Apple Lossless adatok gyakran tárolódnak MP4 konténerben ekkor a fájlnév kiterjesztése .m4a. Ezt a kiterjesztést az Apple az MP4 tárolóba tartozó veszteséges AAC audio adatokhoz is használja (ugyanaz a tároló, más audio kódolás).

A tömörítés a FLAC-hez hasonlóan 40-60 % körül lehetséges.

A Windows 10 2015 óta támogatja az ALAC kódolást és dekódolást, a foobar és a Jriver alapból kezeli.

AAC

AAC (Advanced Audio Coding)

Az AAC egy audio kódolási szabvány a veszteséges digitális audio tömörítéshez. Az MP3 utódjának tervezték úgy, hogy az AAC általában magasabb hangminőséget ér el, ugyanolyan bitsebességgel.

Az AAC-t az ISO és az IEC egységesítette, az MPEG-2 és MPEG-4 specifikációk részeként tehát ez a kodek az MPEG konténerformátum része és streaming adatfolyamokhoz is használják: audio/aac, audio/aacp, audio/3gpp, audio/3gpp2, audio/mp4.

Apple Music to AAC

Az AAC egy szélessávú audio kódoló algoritmus, amely két elsődleges stratégiát használ ki, hogy drasztikusan csökkentse a magas minőségű digitális hang megjelenítéséhez szükséges adatmennyiséget. Az érzékelés szempontjából irreleváns jelkomponenseket el kell vetni és a kódolt audiojel redudanciáit kiküszöbölni, hasonlóan, mint az MP3-nál.

Az AAC mintavételi frekvenciája 8 kHz és 96 kHz között lehetséges és bármekkora számú csatornát tartalmazhat 1 és 48 között.

Az AAC szinte bármivel lejátszható legyen akár Windows vagy Linux (utóbbi alatt az FFmpeg kodek szükséges hozzá) ha éppen nincs kéznél egy Apple készülék.

MonkeyAudio

APE Monkey Audio

Az APE egy veszteségmentes formátum hasonlóan a FLAC-hez, de hozzá képest jobb tömörítést kínál, azaz kisebb méret érhető el, viszont nagyobb a hardver igénye, ellenben támogatja a processzoroknál a többszálas/többmagos feldolgozást.

Az APE is támogatja a metaadatokat, ingyenes és a Windows támogatja hivatalosan, de Linux alatt is elérhető, viszont ott a FLAC-hez képest nincs előre beépítve, így ott külön lejátszó program kell alá.

Monkey Audio

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.