Ismerkedés a Furutech tápkábeleivel

2018. december 11., kedd, 20:05

Furutech audio hifi kábel tápkábel Furutech kábel Furutech tápkábel audio kábel hifi kábel Furutech teszt kábel teszt tápkábel teszt

Igényes hangrendszert építők rendszeresen választják a Furutech méterre (is) kapható tápkábeleit. Utóbbiak közül három különböző összetételű, ezáltal eltérő változásokat hozó termékre irányul figyelmünk.

A tápkábel, mint kiegészítő

Korábbi tesztjeink során bebizonyosodott, hogy a tápkábel nem mágiával működik. Sokan előítéletesen közelítik meg ezt a témát, pedig személyes kipróbálás útján azonnal megtapasztalható, hogy mit kapunk a pénzünkért. Hozhat javulást a gyárinál jobb minőségű tápkábel (épp úgy, mint a hangfalkábel vagy összekötő kábel), függetlenül attól, hogy CD-lejátszóban, DA konverterben, házimozi készülékben (vagy akár aktív hangfalban, gitár erősítőben) cseréljük ki. Mi most a Furutech FP-314Ag (kb. 13 000 Ft/m), FP-S022N (kb. 19 000 Ft/m) és FP-TCS31 (kb. 46 000 Ft/m) típusokat nézzük meg közelebbről.

Megjegyzés: az előbb említett árak folyóméterre, csatlakozók nélkül értendőek. A KáCsa Audió kínálatában rengeteg hálózati és készülék dugó található 1-2 000 Ft-tól a több tízezres kategóriáig. A legjobb hangminőség és ár/érték arány érdekében célszerű kikérni a forgalmazó véleményét arról, hogy melyik kábelhez milyen típusú csatlakozót javasolnak.

Japán recept alapján

A robotika és az autógyártás után a japán ember leginkább a hifivel foglalkozik látványosan megszállott módon (persze itt szakterülettől függően szinte bármit említhetnénk). A Furutech japánban tervezett és gyártott termékei nemzetközileg példaértékű minőséget képviselnek, amely alól a most taglalt kábelek sem képeznek kivételt. A hagyományos, párszáz forintos tápkábelekhez képest mindegyikük sokkal vastagabb és nehezebb. Matt PVC köpenyük bizonyos szintű rugalmasságot garantál. Szűk médiabútorba nehézkes őket telepíteni, klasszikus hifi állványok mögé viszont gond nélkül behúzhatók. Rengeteg tápcsatlakozót is gyárt a Furutech (amelyek főleg elektromos/mechanikus szigetelő képességben és kontakt felületben, valamint vezető anyagban térnek el egymástól). A kábelek csillapításához egészen nanotechnológiás szintig jutottak el, utóbbi eredménye, hogy NCF formulát tartalmazó csatlakozókat, aljzatokat, ill. kábel alátéteket is gyártanak. Ha besétálunk a KáCsa Audióhoz, akkor a hosszúság megadása után mi dönthetjük el azt is, hogy milyen dugókat kérünk a kábel két végére. Szakértő személyek DIY módon, otthon maguknak is összeszerelhetik a terméket.

Furutech FP-314AG tápkábel

Furutech FP-314Ag

Az FP-314Ag az egyik legkedvezőbb ár/érték arányú, méterre kapható (kb. 13 000 Ft/m) tápkábele. Jó minőségérzetet sugalló, matt barna PVC köpenye 13 mm átmérőjű. Belsejében ezüstözött, Alpha (kétlépcsős krio-gázas ill. demagnetizáló) eljárással kezelt μ–OFC rézszálak vezetik az áramot.

Furutech FP-314AG tápkábel

Az erek egyenként 1,82 mm2 keresztmetszetűek, az árnyékolást 0,12 mm vastag Alpha rézszálakból szőtték.

Furutech FP-S022N tápkábel

Furutech FP-S022N

Az FP-S022N 1,93 mm vastag szálakból készül. Kékeslila köpenyben érkezik, de nem ezért kerül többe (kb. 19 000 Ft/m), mint kisebb testvére. Ebben a kábelben ugyanis ún. Alpha Nano-OFC réz található, amelynek felszínére a gyártó ún. Nano Liquid kontaktjavító folyadékját hordták fel. Utóbbiban nano-méretű ezüst és arany molekulák, ill. szkvalén olaj található.

Furutech FP-S022N tápkábel

A gyártó közleménye szerint ez a kiegészítő sokkal több kontaktfelületet képes létrehozni a vezetőszálak között, ugyanakkor hatékonyan javítja a jelátvitelt. Érdekesség, hogy a Nano Liquid önmagában is megvásárolható, főleg csatlakozók érintkezőit szokták bekenni vele. Igen, ennyire megszállottan beleásta magát a témába a Furutech, jobban mondva ennyire törődik a megszállottakkal!

Furutech FP-TCS31 tápkábel

Furutech FP-TCS31

Ebben a kábelben 99,996 %-os tisztaságú, ún. PC Triple C réz vezető található. A réz többszörös, magas nyomású hajtogatáson és kovácsoláson megy keresztül, hogy minden szemcséje ugyanabba az irányba álljon. A következő fázisban tovább nyújtják és préselik a vezetőt, végül hőkezelésnek vetik alá, hogy a rézkristályok összeolvadjanak. E kábelt bonyolultabb elkészíteni és több rezet is tartalmaz (2,5 mm vastag erek találhatók benne), ezért kerül egy méter kb. 46 000 forintba.

Furutech FP-TCS31 tápkábel

Kipróbálás

Elvittük szerkesztőségünkbe a három tápkábelt, hogy aktuális teszt konfigurációnkon meghallgassuk őket. Utóbbi DAC-kal egybeépített Rotel integrált sztereó erősítőt és Monitor Audio hangfalakat tartalmazott (Windows 10-et futtató PC-vel, amely AudioQuest USB kábelen küldte a jelet a DAC-nak). Kizárólag az erősítő és a fali aljzat közti szakaszt variáltuk, minden más érintetlenül maradt. Leszögezzük, hogy a hallott eredmény mindig változhat, az alábbi észrevételekben a szubjektív megítélés és az összeállított hangrendszer is szerepet játszik.

Három zeneszámot (Cassandra Wilson - Red Guitar, Marcus Miller - Papa Was a Rolling Stone, Sting - The Last Ship) indítottunk el úgy, hogy számonként egyre magasabb minőségű kábelre cseréltünk. Végül ugyanezt játszottuk el visszafelé is. A próba előtt néhány napra mindhárom kábelt beillesztettük rendszerünkbe, hogy némi járatást kapjanak.

Tapasztalatok

Először a hagyományos, fekete, a készülékgyártó által mellékelt kábellel hallgattunk zenét. Összevisszaságot lehetett érezni a térben. A dinamika hiányos volt, a basszus pedig ugyan erőteljesen, testességgel támasztotta alá a zenét, de nem tudott stabil pontként maradni a levegőben. A legalsó mélyhangok viszont (amelyek a fizikai jelenlét érzetért és a mellkasnak csapódó dinamikáért lettek volna felelősek) kicsit elfolytak.

Furutech FP-314AG tápkábel

A standard "madzag" után az FP-314Ag csendesebbé tette a hátteret. Valamiért az a képzetünk támadt, hogy a zene halkabb lett. A korábbi részben felfújt, részben elfolyós basszus helyett most dús, meleg, egységes mélyhangokat kaptunk. Az ének még nem irányult egészen középre. Ugyanakkor a középpont enyhén megnőtt és a kísérő zenészek kaptak némi rendezgetést. Nekünk ez a kábel kissé fegyelmezett, katonás stílusban jelenítette meg a részleteket. Nyugodt hátteréhez erős basszus párosult, ezért azoknak tudnánk elképzelni, akik extra izgalmakat, lendületességet keresnek.

Furutech FP-S022N tápkábel

Az FP-S022N a gyári kábelhez képest egyértelműen dúsabb basszust hozott a hangképbe. Az ének kicsit jobban kiemelkedett - nem hangerőben, hanem térbeli értelemben lett közvetlenebb. A színpadon megjelenő részleteket óvatosabban kezelte. Az apró, félreeső motívumok élénkebben jelentek meg, könnyebben észrevettük őket. Ugyanez a kábel a Sting szám hallgatásakor meglepően megnyitotta az éneket. Hirtelen bensőségesebb, lazább lett az egész zene. A részletekben játékosság, gyengéd áramlás volt megfigyelhető. Rövid időn belül azon kaptuk magunkat, hogy az összkép szokatlanul kellemessé vált, kiegészítve erőteljes, telt mélyhangokkal (utóbbi persze a hangfalak érdeme is volt). Marcus Miller játékát fülelve a mi rendszerünknek egyértelműen ez a kábel állt a legjobban. A zene szinte ömlött, pozitív értelemben. Csupa lelkesedést és lendületet kaptunk úgy, hogy közben az eredmény mégsem tűnt tolakodónak.

Furutech FP-TCS31 tápkábel

Ahogy az FP-TCS31-re váltottunk, sokadjára is bebizonyosodott, hogy egy rendszer számára nem mindig a legdrágább kábel hozza a legjobb eredményt. A vaskos, zöld kábel nyújtotta kétségtelenül a leghatározottabb dinamikát. Talán egy különálló végerősítő meghálálná ezt a fajta nagyvonalúságot, a mi DA konverterrel egybeépített integrált sztereó erősítőnk viszont kicsit izolálttá tette a zenét. Az ének különálló felhőbe került, ugyanakkor a többi részlet is határozott, megfogott lett. A háttér nagyon csendes, szinte dermedt volt (különösen Marcus Miller hallgatásakor), emiatt valahogy a lazaság, természetesség kimaradt. Hozzátesszük, hogy ez a kábel elsősorban drágább rendszerekhez készült, ill. vastagságából eredően főleg dedikált végerősítővel mutatja meg előnyösebb oldalát. Ezért sem ért minket váratlanul, hogy arányaiban nem teljesen hozzá illő rendszerünk így reagált rá.

A mi készülékláncunk az FP-S022N tápkábellel mutatta legelőnyösebb arcát, de ez még nem jelenti azt, hogy mások eszközeinél is ugyanez lesz a hatás. Utóbbit igazolja a KáCsa Audió munkatársainak észrevétele. Amikor ugyanis visszavittük nekik a három kábelt és elújságoltuk nekik a tapasztalatainkat (nekünk nem igazán vált be a vastag zöld), akkor meglepve néztek ránk. Ugyanis elmondásuk szerint inkább a TCS kábeleket szokták dicsérni és nagyon kevés rendszerben szerepel jól az FP-S022N. Pont az a kábel, ami számunkra igazi áttörést hozott.

Végszó

A Furutech tápkábeleivel jelentős finomhangolást végezhetnek rendszerükön hifi és házimozi építők is. Érdemes azonban egyszerre többet is elvinni kipróbálásra, mert egészen eltérő eredmények lesznek. Mindhárom kábelt jellemezte a vártnál teltebb, húsosabb basszus kezelés. Mindegyik kicsit máshogy ragadta ki a részleteket és máshogy határozta meg a méreteket, távolságokat. Tapasztaltunk viszont egyértelmű eltéréseket is. Mindez leírva elég kuszának tűnhet, saját füllel hallva viszont a változások (akár pozitív, akár negatív jellegűek) rámutatnak majd, hogy a kábel mennyire hangsúlyos komponens és hogy bizonyos hiányosságok egyáltalán nem a hangsugárzó miatt alakulnak ki. A fentiekből az is látszik, hogy nem mindig kapjuk meg olyan könnyen a várva várt hatást. Bizonyos kategória fölött sokak számára jogos igény az otthoni kipróbálás lehetősége. Utóbbi az a szolgáltatás, amiért sokan kedvelik a KáCsa Audiót - ugyanezeket a tápkábeleket nekik köszönhetően bárki letesztelheti saját rendszerében is.

Műszaki adatok

Furutech FP-314Ag

Vezető: 2x1,82 mm2 keresztmetszetű ezüstözött (SPC) réz, 1,82 mm2 keresztmetszetű OFC réz
Árnyékolás: 0,12 mm-es Alpha réz szövet
Külső köpeny: RoHS által engedélyezett, rugalmas, 12,9 mm-es átmérőjű PVC
Ár: 12 730 Ft/m

 

Furutech FP-S022N

Vezető: 3x1,93 mm vastag, Nano Liquid bevonatú OFC réz
Árnyékolás: 0,12 mm-es Alpha réz szövet
Külső köpeny: RoHS által engedélyezett rugalmas, 12,9 mm-es átmérőjű PVC
Ár: 19 260 Ft/m

 

Furutech FP-TCS31

Vezető: 3x2,5 mm vastag, 99,996 %-os tisztaságú  Alpha PC-Triple C
Árnyékolás: 0,12 mm-es OFC réz szövet
Külső köpeny: rugalmas, 16 mm-es átmérőjű PVC
Ár: 46 360 Ft/m

Iránytű

Forgalmazó:

KáCsa Audió Kft.

+36-1-2209100

1149 Budapest, Fogarasi út 19/E.

kacsa-audio.hu

 

Furutech tápkábelek

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.