Idén nyáron bekeményít a Pioneer

Több újdonsággal bővíti 2012-es palettáját a japán gyártó

2012. július 10., kedd, 12:05

Pioneer AppRadio Aupeo A-70 VSX-922 VSX-1022 AirPlay házimozi házimozi erősítő Blu-ray hifi sztereó hifi erősítő CD lejátszó tablet

A Pioneer európai sajtótájékoztatóján érdekes dolgokkal szembesültünk. Általánosságba véve elmondhatjuk, hogy a szórakoztató elektronikában jeleskedő cég idén új vizekre evez, de nem teljesen. Rövid időn belül csaknem feledésbe merült, hőskort idéző berendezéseiket keltik életre, emellett a jól bevált ?Home? szegmensben is végeztek ráncfelvarrásokat.

Egész úton hazafelé?

Az előadás első felében hangsúlyos szerephez jutott legújabb termékük, ami ha világpiaci viszonylatban annyira nem is, a Pioneer arzenálban mindenképp újdonságnak számít. Az AppRadio névre keresztelt jövevény tulajdonképpen egy navigációs tablet, mely elsősorban gépjárművekben való felhasználásra javallott. A szóban forgó kütyü külsőleg bármilyen táblagéppel összetéveszthető, a rajta futó operációs rendszert azonban egyértelműen a volán mögött ülők számára optimalizálták. Karcsú készülékházán kapacitív, matt-bevonatú, 6 hüvelyk képátlójú kijelző díszeleg. Ahhoz hogy a csinos navigációs eszközt teljes értékűen használni tudjuk, szükségünk lesz valamilyen Apple vagy Android alapú okos telefonra. Az AppRadio jórészt ?csak? kliensként zárkózik mobilunk mellé, azt viszont kiforrott módon teszi. Azon tárolt adatainkat, médiaállományainkat vezeték nélkül és vezetékkel egyaránt szinkronizálhatjuk vele, természetesen tweetelhetünk, facebook-ozhatunk is. Amellett, hogy folyamatos mini alkalmazások várhatóak hozzá (pl. időjárás jelentés, üzemanyag árak, stb), az Aupeo! közreműködésével felhő-alapú szolgáltatásokat is kapunk, teljesen ingyen.

Házimozi erősítő finomságok

Az otthoni szórakoztató elektronikai újdonságok bejelentése ezután következett. Továbbra is kiemelt szerepet kaptak a network szolgáltatások, no meg a tabletekkel, okostelefonokkal való kompatibilitás. Utóbbi az, amiben előnyt élvezhet a Pioneer, elég, ha visszaemlékszünk tavalyi EISA-díjas házimozi erősítőjükre (VSX-921), melyet akár iPhone-ról is lehetett teljes értékűen, játszi könnyedséggel irányítani, vezeték nélkül.

Az idei modelleket nem csak iOS, hanem Android rendszerű készülékkel is vezérelhetjük, ami a Google platform térnyereségét elnézve logikus lépés. Az egyéb fícsörök, hangzást javító sémák nem bővültek, de javítottak rajtuk. Mindegyik új, USB csatlakozással rendelkező házimozi erősítő 192 kHz/24 bites jelfeldolgozó egységgel büszkélkedhet (az SC-LX 86 belsejében 192/32-es proci dolgozik), ami a veszteségmentes, nagyfelbontású zenék hallgatásánál remélhetőleg megvillogtatja tudását. Most már kizárólag D-osztályú erősítést tesznek a Pioneer házimozi erősítőkbe, és ahogy az évről évre megszokottá vált, nagyobb hangsúlyt fektettek a digitális összeköttetésre is. A régi, analóg képi/hangi összekötésekből kevesebb, HDMI-ből pedig több kerül egy friss házimozi erősítő hátlapjára, a 4K képjel támogatása ugyan jó, hogy van, globális tekintetben egyelőre kiaknázatlan. A hálózati szolgáltatások egyben Windows 7 kompatibilitást is garantálnak, egy számítógép alkalmazása előnyös azoknak, akik automatikusan szeretnék elvégezni a Pioneer házimozi erősítők finombeállításait. Miután szembesültünk a nyers adatokkal, rövid demonstrációra is sor került. Volt alkalmunk kipróbálni néhány térhatást javító effektust az új, VSX-922-es erősítő és egy 5.2 csatornás, fadobozos Pioneer hangfalszett segítségével. Többek között a ?Virtual Wide? módba is belefüleltünk, amitől a gyártó elmondása szerint hasonló élményben lesz része a hallgatónak, mintha magassági, illetve szélességi csatornákat alkalmazna. Tényleg történt valami az effektus bekapcsolásakor, azonban a zsúfolt konferenciaterem nem bizonyult az ehhez legtökéletesebb környezetnek. Remélhetőleg mihamarabb próbára tesszük a Pioneer újdonságait ideális tesztkörülmények közt is.

Visszatérő ?Heavy Metal? érzés

Ugyan nincs miért szégyenkeznie a keleti cégóriásnak, valamiért mégis úgy érezték, bizonyos szinten illene felidézni a múltat, így idén igen komoly bővülés éri a Pioneer sztereó vonalát. Új CD-lejátszókat (természetesen előlapi USB-vel) és erősítőket készítettek, és szerencsére, ahogy a ma embere elvárhatja, új asztali digitális/analóg konverterekkel is előrukkoltak. A frissen bemutatott kétcsatornás rendszerek jó eséllyel fogják megdobogtatni a régi hifisták szívét is. Mi tagadás, valóban szemet gyönyörködtető látvány az új szériák tekintélyt parancsoló, masszív kivitele. Még a kisebb típusok is szálcsiszolt alumínium előlappal kérkednek, a modellek mellé szánt karcsú távvezérlő szintén szemet gyönyörködtető látvány. A Pioneer munkatársa külön kiemelte sztereó vonaluk csúcs-erősítőjét, az A-70 típust. A várhatóan nyár végén debütáló modell belsejében D-osztályú végfokozat munkálkodik, külön toroid transzformátorok hajtják az elő-és végfokokat. A londoni AIR Studio által tuningolt készülék tetőlemezét levették, hogy mi is belekukkanthassunk. Remélhetőleg a hangképe is olyan tiszta, rendezett és minőségi lesz, mint ahogy megépítették.

A D-osztályú szörnyetegek mellett mini rendszereit is erősítette a Pioneer, illetve új, költségbarát mikro hifi rendszereket is bemutattak, ezek elsősorban kis helyigényük miatt lehetnek csábítóak, egyes modellek több színvariánsban is készülnek, némiképp idézve pl. az Onkyo-féle Colibrino vonalat. A komolyabb tudású mikro-rendszerek kívül-belül tisztességes körítést kaptak, vezeték nélküli képességeik és a ?nagy tesókat? idéző külsejük mellett egész korrekt hangsugárzókat terveztek melléjük. Apropó, wireless! Másik új fa, amibe belevágta fejszéjét a Pioneer, idővel kiderül, mennyire bizonyult jó döntésnek: a gyártó külön termékcsaládot alakított ki fekete hangdobozaival, melyek hátulján messziről is kiszúrhattuk a jókora WiFi antennákat. Az XW-SMA típusokból AirPlay illetve DLNA kompatibilitásuknak köszönhetően egyszerűen építhető multiroom hangrendszer, vezérlésük akár iPhone-ról is kivitelezhető. A három típus értelemszerűen különböző teljesítményt és költségvonzatot jelent ? reméljük, mihamarabb tesztpadra vonhatjuk a fekete dobozkákat is! A Pioneer 2012-es termékei előreláthatólag augusztus és október között érkeznek be Magyarországra, fogyasztói árukról a forgalmazónál lehet érdeklődni.

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.