Hifi kondenzátorok a KáCsa Audióban

2021. január 29., péntek, 22:15

Bennic Intertechnik audio hifi erősítő hangfal DIY kondenzátor hifi kondenzátor

A hangminőséget kritikus szinten befolyásolják a rendszerben lévő alkatrészek, amelyek a laikus szem számára rejtve maradnak, a háttérben viszont szüntelenül dolgoznak (ideális esetben) a tiszta jel érdekében. A KáCsa Audió kínálatában Bennic XPP és Intertechnik Audyn kondenzátorok is találhatók, ezekről szól mai írásunk.

hifi kondenzátorokhifi kondenzátorBennic kondenzátorokBennic kondenzátorokBennic kondenzátorokBennic XPP kondenzátorBennic XPP kondenzátorIntertechnik kondenzátorokIntertechnik kondenzátorokIntertechnik ATCMAX kondenzátorIntertechnik ATCMAX kondenzátorIntertechnik ATCMAX kondenzátorIntertechnik ATCMAX kondenzátorokIntertechnik ATCMAX kondenzátorokIntertechnik ATCMAX kondenzátorIntertechnik ATCMAX 068-63 kondenzátorIntertechnik ATCMAX 470-630v kondenzátorIntertechnik ATS kondenzátorokIntertechnik ATS 010-1000 ezüst audyn konenzátorIntertechnik ATS kondenzátorIntertechnik FFC100 audyn olaj papír kondenzátorIntertechnik FFC1000 audyn kondenzátorIntertechnik FFC0470 audyn papír olaj alu kondenzátorszétrobbant kondenzátorszétrobbant kondenzátor

Kondenzátorok szerepe a hifiben

Az elektromos töltés tárolására szolgáló kondenzátorok fontos szerepet játszanak hangfalakban és erősítőkben is. Meghatározzák a végleges hangzást, ugyanakkor magas építési minőséggel kell rendelkezniük annak érdekében, hogy hosszú évekig megbízható működést nyújtsanak. A komolyabb színvonalat képviselő kondenzátorok akár évtizedekig is képesek megbízhatóan üzemelni, kis toleranciával. A kis tolerancia fontos, hogy a kapacitás rendeltetésszerű használat mellett ne változzon jelentős mértékben, hiszen az (pl. egy passzív hangsugárzó keresztváltó esetében) felborítaná a tervezők által megálmodott frekvencia-tartomány arányait.

Intertechnik ATCMAX kondenzátor

A járványhelyzet egyik következménye, hogy sokkal több időt töltünk otthon, mint korábban. A DIY beállítottságú hifistáknál így kapóra jöhet a hangfal barkácsolás, ami jellemzően két forgatókönyvre épülhet: régi, átlagos minőségű hangfalat szeretnének felújítani, jobbá varázsolni, vagy teljesen a nulláról, vadonatúj hangsugárzót (akár erősítőt) építeni. Mindkét esetben szükség lesz kondenzátorokra. A kábelekre, csatlakozókra és egyéb hifi kiegészítőkre szakosodott KáCsa Audió is értékesít ilyen alkatrészeket a kb. 250 Ft/db kategóriától egészen a high end, 20 000 Ft/db szintig. Kínálatukat úgy állították össze, hogy a Bennic XPP sorozat képezze a (főleg hangfalakhoz) megfizethető, ugyanakkor kedvező ár/érték arányú opciót. Az Intertechnik kondenzátorokból elsősorban a high end, elektronika építéshez (leginkább csatoló kondenzátor célra) alkalmas típusokat tartják készleten. Fontos tudni, hogy a KáCsa Audió szűrő kondenzátorokat (pl. puffer célra) nem tart kínálatában.

Bennic kondenzátorok

Bennic, a klasszikus jól bevált

Sok hangfal- és elektronika gyártó használja a Bennic kondenzátorokat azok kedvező ár/érték aránya miatt. A KáCsa Audió kifejezetten az XPP szériát forgalmazza, amely henger alakú és axiális szerkezetű polipropilén fóliás típusokat tartalmaz. A kapacitás 0,1-től 68 µF-ig terjed. Létezik sokkal nagyobb, akár 180 µF értékű XPP kondenzátor is, de az (és általánosságban azok a típusok, amelyek nem szerepelnek a KáCsa webáruházában) csak egyedi megrendeléssel, hosszabb átfutási idővel igényelhetők.

Bennic XPP kondenzátor

Az XPP kondenzátorok könnyen felismerhetők a fényes fekete külső és a sárga oldallemezek alapján. Kétoldalt kivezetett, 40 mm hosszú lábaik ónozott tiszta rézből készültek. E termékcsalád népszerűsége a kedvező árnak és megbízható működésnek köszönhető. A szigorú gyártási követelmények eredménye a -40 és +85 Celsius fok közötti stabil működés, a lábak több, mint egykilós húzó terhelhetősége, valamint a legfeljebb 5 %-os tűrés.

Bennic kondenzátorok

Intertechnik, ha abszolút high end a cél

A német székhelyű Intertechnik jelentős alkatrészgyártó az európai készülékgyártók és DIY hifi építők körében egyaránt. Ma kondenzátorokra fókuszálunk, de azok mellett tekercseket, ellenállásokat, NYÁK lapokat, sőt, akár komplett keresztváltó építésre szolgáló szetteket is gyártanak (meghatározott méretű, egyedileg készíthető hangdobozokhoz).

Intertechnik ATCMAX kondenzátor

Kondenzátor kínálatuk meglehetősen szerteágazó. Miniatűr bypass és bipoláris fóliakondenzátorok is találhatók katalógusukban, passzív és aktív áramkörökhöz, kimondottan alacsony vagy magas energiaigényű alkalmazásokhoz. A KáCsa kínálatában a True Copper Max, True Silver valamint Paper Oil típusok találhatók. Az öngyógyító szerkezetű, Audyn True Copper Max (azaz ATCMax) sorozatban lévő kondenzátorokat teljes mértékben OFC rézfóliából gyártják, high end komponensek, erősítők belsejében tehetnek jó szolgálatot.

Intertechnik ATCMAX 470-630v kondenzátor

Ahogy a gyártó fogalmaz, az Audyn True Copper más sorozatok (Audyn Copper Cap Max, Audyn Reference és Audyn Plus) előnyeit kombinálja kompromisszum nélkül. Technikailag letisztult kondenzátor típus, mivel kevert fémet, vagy bármiféle titkos olajat nem tartalmaz. Ezért csak igazi réz vezetőből készül a réz-fólia-réz felépítésű True Copper Max sorozat, célja, hogy abszolút neutrális és torzítás nélküli jelátengedést produkáljon. Az Intertechnik szerint nem rendelkezik "kép vagy hanglenyomattal". Egyszerűen csak elvégzi a feladatot, amire tervezték. Megfigyelhető, hogy e kondenzátorok több (összesen hét) szálból sodort lábakkal rendelkeznek, így nagyobb felületet és rugalmasabb beépíthetőséget nyújtva. Az ATCMax sorozatban 0,01 és 12 µF közötti értékekből lehet válogatni.

Intertechnik ATS kondenzátorok

Az Audyn Cap True Silver család (ahogy nevéből sejthető) ezüst bevonatú polipropilén kondenzátorokból áll. Gyártója erősen ajánlja magassugárzó vagy csatoló kondenzátor szerepkörbe. Folyadékot ez a típus sem tartalmaz, így nem kell szivárgástól tartani. A masszív műanyag házzal védett ezüst kondenzátorok (melyeknek lába is tiszta ezüst) 0,1 és 15 µF közötti kapacitásokkal rendelhetők.

Intertechnik FFC0470 audyn papír olaj alu kondenzátor

Van hallható különbség?

Természetesen érzékelhető a különböző minőségű kondenzátorok között eltérés, különben senki nem vásárolná meg a drágább típusokat. Arra a kérdésre azonban nehezebb válaszolni, hogy mi a hallható különbség. Ehhez egy moduláris hangfal/erősítő kellene, amelyben egyetlen mozdulattal kicserélhetjük a kondenzátort a hatékony A/B jellegű vakteszteléshez. Az interneten fellelhető visszajelzések alapján az ATCMax-szal sokan révbe érhetnek, ha kompromisszummentes hangzás elérése a cél. Laikusoknak azonban fontos tudni, hogy a kapacitás érték kritikus, ezért a kört az fogja leszűkíteni, hogy egyáltalán mekkora választék érhető el egy bizonyos µF értékben.

Intertechnik kondenzátorok

Annak tényszerűsége is megemlítendő, hogy a kábelezéshez hasonlóan az alkatrészeknél is célszerű egyfajta arányosságra törekedni. Például lehetséges, hogy egy eleve jól megtervezett 500 000 Ft/pár értékű hangsugárzóból kihozható egy kis többlet, ha új keresztváltót építenek hozzá. Más kérdés, hogy ahhoz az icipici hangminőség javuláshoz már valószínűleg mélyebben a zsebbe kell nyúlni, ezért célszerűbb tudatosan, szakszerűen űzni az építkezős játékot.

Intertechnik ATCMAX kondenzátor

A cikkhez mellékelt fényképek itthoni hifi építő(k)től származnak, akik úgy tűnik, elégedettek a választásukkal. Ehhez azonban elkerülhetetlen volt a "puding próbája", ami (vagyis a végleges döntéshozatal előtt különböző alternatívák személyes kipróbálása) általánosan ajánlható mindenhez, ami zenehallgatással kapcsolatos.

Iránytű

Forgalmazó:

KáCsa Audió Kft.

+36-1-2209100

1149 Budapest, Fogarasi út 19/E

kacsa-audio.hu

szétrobbant kondenzátor

szétrobbant kondenzátor

szétrobbant kondenzátor

 

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.