Mi történik, ha tölteni akarjuk a telefonunkat egy külföldi szálloda konnektorából? 1. rész

Konnektorok a Föld körül

2016. július 2., szombat, 21:25

konnektor adapter dugó hálózati adapter hálózati dugó utazó adapter adapter teszt dugó teszt hálózati adapter teszt utazó adapter teszt

Bedughatjuk a telefon töltőjének villásdugóját egy olasz vagy svájci konnektorba? No és miért nem megy bele a máltai konnektorba a laptop tápjának csatlakozója? Annyi hordozható lejátszó és hangrendszer tesztje után ideje volt, hogy megnézzük, mi is vár ránk, ha tényleg elvisszük magunkkal ezeket a kis zenegépeket. Tudjuk-e csatlakoztatni a kis mini hangrendszerünket az olasz, vagy máltai konnektorba? Fel tudjuk-e tölteni a telefonunkat svájci vagy dán hotelszobában? Kétrészes cikksorozatunk első részében egy rövid áttekintést adunk a konnektorokról és dugókról, a második részben pedig alapos tesztnek vetünk alá közel harminc utazó adaptert.

Szabad-e földeletlen konnektort használni?

Mielőtt elmerülnénk a különböző konnektorok és dugók világában, nagyon fontos tisztázni néhány alapfogalmat, egyszerű konyhanyelven!

A hálózatról, vagyis konnektorról működő eszközeinknek két nagy csoportja létezik. Az egyik a földeletlen dugót használó eszközöké. Ezek a konnektorban csak két érintkezőt használnak. Az egyiken úgymond befelé, a másikon kifelé csorog/áramlik az áram. Ezeket bátran használhatjuk földeletlen adapterrel. A telefonok és tabletek töltői ilyenek, ahogyan a legtöbb (de nem minden) laptop tápegysége is.

A másik csoport a földelt eszközöké. Ezek a kifelé és befelé folyó áram érintkezői mellett még egy harmadikat is használnak, ez a földelés. Földelt csatlakozásúak a mosógépek, az asztali számítógépek és egyes laptopok is.

Földelt dugóTápokEuroplug és azzal kapcsolatos szerelhető dugóFöldelt és földeletlen dugóAngol avagy G tipusú dugóOlasz konnektor és adapterFrancia konnektorDán aljzatSvájci konnektor és dugóAmerikai avagy B tipusú dugó

Mielőtt bedugná a készülékét, ellenőrizze, hogy az igényel-e földelést! Ha igen, akkor csak földelt konnektorba, illetve földelt adapterbe dugja!

Fontos!

A tesztünkben szereplő átalakítók nem változtatják meg a hálózati feszültséget és frekvenciát. Vagyis ezekkel csak olyan eszközök használhatóak, amik kompatibilisek az adott ország hálózati feszültségével. Tipikusan ide sorolhatjuk a telefon, tablet, laptop töltőket. A borotvák és elektromos fogkefe töltők többsége is ilyen. Ezek tápegységén többnyire "100-240 V" és "50-60 Hz" van feltűntetve.

Tápok

Utazás előtt jól nézze meg a töltők és tápegységek apróbetűs kis adattábláját, ahol az "INPUT" mögött látható, hogy milyen hálózati feszültségekkel működik az eszköz. Bár a legtöbb mai töltő univerzális, vagyis 100-240V szerepel az adattáblán, akad kivétel, mint az IKEA KOPPLA is.

Minden ország más szabvány?

Az egyes országokban használt csatlakozókat eredetileg a szolgáltatók, majd az országok szabályozó testületei határozták meg. Azt, hogy hol milyen csatlakozó fogad, az elmúlt évtizedek alatt nem csak a helyi szokások és más országokkal szoros kereskedelmi kapcsolatok alakították, de esetenként még nyersanyaghiány is, mint az angol G típusút. A legtöbb olyan országban, ahol a hálózat 220, 230 vagy 240 voltos az átlagos szálláshelyen találunk legalább egy olyan konnektort, amibe akadálytalanul bedughatjuk a földeletlen, Europlug villásdugóval rendelkező kábeleket, tápegységeket, töltőket. Persze akadnak kivételek bőségesen.

Europlug és azzal kapcsolatos szerelhető dugó

A hagyományos Europlug és egy hasonló csatlakozású, utólagosan felszerelhető, földeletlen dugvilla

Ha pedig földelt konnektorra van szükségünk, utazó adapter után kell néznünk.

Földelt és földeletlen dugó

A nálunk is használatos Schuko villásdugó és annak elődje, a régi típusú földeletlen

Az angolos megoldás: Type G

A G típusú, bár 220 voltot biztosít, mégis nagyon más, mint a mi itthoni, földelt konnektorunk. No de okkal büszkék Nagy-Britannia lakói, ugyanis az általuk használt G típusú szabvány már 1947-ben kötelezővé tette a gyerekvédelmi zárat, a hosszú földelő ágat és a beépített biztosítékot. Bár ez utóbbinak az oka a második világháború okozta, újjáépítés idején fellépő nyersanyaghiányra vezethető vissza, amikor a sok kábelt igénylő, csillagpontos helyett a takarékosabb, de kevésbé biztonságos, soros vezetékezést kezdték használni az otthonokban.

Angol avagy G tipusú dugó

Ilyen csatlakozást találhatunk Nagy-Britannia területén, Írországban, Máltán, Malajziában és Szaúd-Arábiában is. Ha ezen országok valamelyikébe utazik, szüksége lesz adapterre!

Ha Olaszországba utazik

Itáliában kétféle aljzatot rendszeresítettek. Az kis áramigényű eszközöknek fenntartott konnektorokba gond nélkül bedugható a földeletlen Europlug villásdugó, a telefon és tablet töltők többsége. Ám nem biztos, hogy a szálláson minden konnektor kompatibilis ezekkel a kis villásdugókkal. Ahogyan nálunk a Schuko, úgy Olaszországban az L típusú aljzatok gondoskodnak a földelt csatlakozásról. Ám a Schukóval ellentétben, ezek eredetileg nem kompatibilisek a kisebb, földeletlen dugókkal. Így akár az is előfordulhat, hogy a szálláson összesen egyetlen konnektor lesz, ahová bedugható a telefontöltő, és az is a fürdőszobában.

Olasz konnektor és adapter

Olaszországi dupla konnektor és adapter

Bár új, vagy felújított épületekben gyakran találkozhatunk olyan univerzális konnektorral, ami a két, különböző olasz szabványú dugó mellett befogadja az európaiak többségét is, érdemes adaptert is magunkkal vinni, ha Itália az úti célunk.

Európa nagy részén a Schuko, avagy F típusú dugó és aljzat vár ránk

Hazánkban a nyolcvanas években terjedt el az egykor csak német illetve földelt dugóként emlegetett rendszer, ami ma Európa nagy részén is használatos. Ehhez természetesen nem kell adapter.

A különc franciák, avagy az E típusú csatlakozók

A francia E típusú csatlakozó, az F típushoz hasonlóan, a klasszikus földeletlen dugalj és dugasz tovább fejlesztésével született. Ám a franciák egy kevésbé komplikált megoldást választottak. Itt a földelést biztosító, harmadik érintkező kiáll a konnektorból. Ma, a Magyarországon eladott készülék többsége olyan földelt, vagy földeletlen (Europlug) csatlakozóval érkezik, ami átalakító nélkül használható az E típusú konnektorokban is.

Francia konnektor

Ilyen csatlakozót találunk Franciaországon kívül egyebek között Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban is.

A legvidámabb konnektor a dánoké, avagy a K típus

A dánok megoldása hasonló a franciához, de itt a földelés fordítva, avagy süllyesztve van. Tehát a dán földelt villának három ága van. A Magyarországon is használatos dugók beilleszkednek a dániai konnektorokba, ám ha földelést igénylő készüléket is szeretnénk használni, adapterre lesz szükségünk! Érdekességként megjegyeznénk, hogy a dánok egyedi csatlakozója mellett, ma már megengedett a francia E típusú és a német Schuko konnektorok beszerelése is az otthonokban.

Dán aljzat

A konnektor, ami úgy néz ki, mintha nevetne

Ha földelt eszközt szeretnénk használni, akkor jó, ha van nálunk adapter, de lehet, hogy végül nem lesz rá szükségünk.

Kicsi ország, kicsi villásdugó, avagy a svájciak J típusa

A svájciak legelterjedtebb csatlakozója olyan, mintha a dán földelt és az olasz megoldás szerelemgyereke lenne. Lapos dugó a kettős villa között, de azoktól kicsit eltolt földelő ággal. Az megoldásuk külön bája, hogy a kis méret miatt léteznek náluk olyan konnektorok, amik egy aljzat helyére hármat sűrítenek be.

Svájci konnektor és dugó

A tipikus Europlug villásdugók gond nélkül bedughatók a svájci konnektorokba, ám ha földelt csatlakozásra van szükség, ahhoz adapter kell.

Ausztráliának is saját szabvány kellett, ez az I típus

Adapter kell hozzá, nincs mese. Ausztrálián kívül, ezt használja Új-Zéland és Argentína, illetve ennek egy kicsit módosított változatát találjuk Kína nagy részén is. Bár Hongkong ma már Kínához tartozik, a huszadik század javát a Brit Birodalom részeként megélt városállamban a mai napig az angol G típusú konnektorokat találjuk.

Az I típusú konnektorokhoz mindenképpen szükség lesz egy adapterre!

Majdnem olyan, mint a dán, az izraeli H típusú aljzat

A klasszikus, kör alakú formából születő, földelt szabványos sorát gazdagítja Izrael H típusú dugalja és dugója.

Ha Izraelbe utazunk, a földeletlen eszközeinket adapter nélkül, a földelteket pedig adapterrel használhajuk.

Dél-Afrika sokszínűsége a konnektorokban is visszaköszön

Dél-Afrikában négyféle konnektorral találkozhatunk, amiből három kompatibilis a földeletlen európai dugókkal.

Ha Dél-Afrika felé vesszük az irányt és földelt eszközt is viszünk magunkkal, akkor vinnünk kell adaptert is!

Amerika és a 110 voltos világ, avagy az A és B típusú csatlakozók

Az Egyesült Államok az otthoni elektromos világítás őshazája, és mint ilyen, meghatározó volt a konnektorok és villásdugók történetében is. Az amerikai A típusú, földeletlen és B típusú földelt villásdugók nem csak náluk terjedtek el, de kisebb módosításokkal, meghódították Japánt, Kanadát, Mexikót és sok dél-amerikai államot is. Ám a miénktől eltérő alakú csatlakozó nem csak küllemében más. Ezekben a konnektorokban többnyire 100-115 volt feszültség van, eltérően az Európától, ahol 220-230 volt a megszokott.

Amerikai avagy B tipusú dugó

Ha Amerikába, vagy Japánba utazik, mindenképpen vigyen magával adaptert, és azt is ellenőrizze, hogy amit használni szeretne, az működik-e az alacsonyabb feszültséggel és esetleg eltérő (60 Hz) frekvenciával!

Bár oldalakon át tudnánk még sorolni, hol mire lesz szükség, a fenti talán elég lesz. Ha mégis több információra vágyik, a SKROSS egy kifejezetten jó oldalt összeállított a keresgélésre.

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.